Mercedes Motor Gelişimine İzin Konusunda Yumuşadı!

Mercedes takımı, turbo V6 motorların gelişimine sezon içerisinde izin verilmesi konusunda geri adım atmaya hazır olduğunu ancak bunun sadece 2015’te olması karşısında izin vereceğini açıkladı.

Renault ve Ferrari gelecek sene sezon içerisinde motor gelişimine izin verilmesini isterken Mercedes buna karşı çıkıyordu. Ancak Mercedes, tek seferlik bu yönde bir gelişmeye müsade edeceğini açıkladı.

Takıma yakın kaynaklar, bütçenin dramatik bir şekilde artmayacak olması halinde Mercedes’in 2015’te gelişime izin verilmesine sıcak baktığını söylüyorlar.

Bu hafta sonu Brezilya’da yapılacak toplantı öncesinde Mercedes, bu konuyla ilgili önerileri gözden geçiriyor.

Toto Wolff “Uzun süre stabilite olacaksa ve her sene kurallar değişmeyecekse bu konuya bakabiliriz.”

“Biz bu konuda hesaplamalar yaptığımızı ve ardından etkisine baktığımızı söyledik. Finansal olarak bu ne anlama geliyor? Lojistik olarak bu ne anlama geliyor?”

“Biz aynı zamanda 8 motor üretmek zorunda olan bir takımız. Honda 2, Ferrari ve Renault 4 motor üretmek zorunda. Bu yüzden arada büyük fark var.” dedi.

MOTORLARIN DONDURULMASI KURALI NASIL ÇALIŞIYOR?

Turbo motorlar piste çıkmadan önce takımlar, harcamaların kontrol altında tutulması için motorların dondurulması konusunda anlaştılar.

Üreticilerin 28 Şubat 2014 tarihinde FIA’ya motor tasarımlarını teslim etmelerinin ardından sezon içerisinde sadece dayanıklılık, güvenlik ve harcamaları düşürme amaçlı değişiklik yapılmasına müsade ediliyor.

Ancak her kış döneminde kısıtlı gelişime izin veriliyor. Motorda izin verilen parça sayısında kısıtlama getirildi.

Bir güç ünitesi 66 farklı bileşenden oluşuyor ve bunlar önemine göre 1 ile 3 arasında değerlendiriliyor.

2015 öncesinde bu 66 bileşenin 5’i tamamen donduruldu ancak geride kalan 61 bileşende üreticiler gelişme kaydedebilirler.

Ancak tüm bu bileşenler içerisinde tüm parçaların değişimine izin verilmiyor. Sadece 32 parça, yani güç ünitesinin yaklaşık % 48’inde değişiklik yapılabiliyor.

Her sene kısıtlama daha da artacak. 2016’da motorun % 38’inin gelişimine, 2017’de % 30’unun gelişimine, 2018’de % 23’ünün gelişimine, 2019 ve 2020’de ise sadece % 5’inin gelişimine izin verilecek.

Motorların gelişimine izin verilinde bu sınırsız izin olmayacak ancak üreticilerin daha büyük pencerede değişim yapmasına müsade edilecek.

Mesela üretici bu kış döneminde tüm gelişim hakkını kullanamadıysa, sezon içerisinde kalan bölümü geliştirme şansına sahip olacak.


Yorumlar

“Mercedes Motor Gelişimine İzin Konusunda Yumuşadı!” için 6 yanıt

  1. bu işler mercedesin iziniylemi oluyor ne işbe .. fia bakmıyomu bu işe … o zaman geçen sene redbul mclaren ve ferrari V6 motora geçmeselerdi madem öyle … bu takımlar istemeselerdi V6 motora geçilirmiydi mümkünatı yok geçilmezdi

    1. Lewis-Hamilton avatarı
      Lewis-Hamilton

      siz ne izliyorsunuz ya F1’den haberiniz yok galiba 😀

      Takımların ortak kararı lazım bu her şeyde aynı sadece motor degil..

  2. Sirada ne var?On motor kullanma izni mi isteyeceksiniz?Yoksa bize izin verin onlara vermeyin mi diyceniz?

  3. 2019 da hala f1 olcak mi ????

    1. bu gidişatla hayır. en azından f1 severlerlerin çoğunluğu için.

  4. Mehmet Günaydın Vettel Gelicek Dertler Bitecek avatarı
    Mehmet Günaydın Vettel Gelicek Dertler Bitecek

    Brawn GP gibi çökecekler seneye onun için bu korku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir