Lauda: V8’ler Gelirse Mercedes Ayrılır!

Mercedes, V8 motorlara geri dönülmesi halinde Formula 1’den ayrılabileceği uyarısını yaptı.

Bernie Ecclestone her fırsatta yeni v6 motorlara karşı çıkıyor ve motorlar konusunda değişikliğe gidebileceğini söylüyor.

Bir hafta önce Sky’a konuşan Ecclestone “Düzenlemeleri değiştirmemiz gerekiyor. Bu V6 motorlardan kurtulmak için çalışmalıyız” demişti.

Ecclestone “Motor kurallarını değiştirmemiz lazım çünkü bu motorlar Formula 1 için değiller” diye devam etmişti.

Son zamanlarda ortaya çıkan mali problemlerin ardından yeniden daha ucuz olan V8 motorlara geçilebileceği söylentileri hız kazandı.

Konu hakkında açıklama yapan Red Bull takım patronu Christian Horner “Hiç kimse geriye bir adım atmayı sevmiyorum. Ama bazen birşeyler yanlış gittiğinde bunu yapmak zorundayız” dedi.

Yeniden V8 motorlara geçilmesine en çok sevinecek takımların mali sıkıntılar yaşayan Sauber, Lotus ve Force India olacağı düşünülüyor.

Lotus’tan Gerard Lopez “Hiçbirimiz yeni motorları istemedik. Onlar bize zorla verildi” dedi.

Ancak Honda yeni motorlara geçildiği için gelecek sezon Formula 1’e geri dönüyor.

Ve Mercedes’ten Niki Lauda, V8’leri geri getirmeye çalışan F1 yönetimine “V8 gelirse, Mercedes ayrılır” cevabını verdi.


Yorumlar

“Lauda: V8’ler Gelirse Mercedes Ayrılır!” için 83 yanıt

  1. Bir hata yaptıktan sonra geri ye dönmeye çalışmak yerine ilerlemeye çalışmışımdır hep.

    F1 inde yapması gereken bu bence. Ama bay e ile bu olmaz onun kafası sadece çıkar meselelerine basıyor çünkü.

    Bu yüzden önümüzdeki yıllarda daha sıkıntılı bir Formula 1 görüceğiz emin olun.

  2. Ferrarinin ve Redbulun V8 e dönmek istediğini sanmıyorum , sadece istedikleri gelişim izni. Mercedes bunada karşı , olacak iş değil bu yahu. Adamlar resmen korkaklık yapıyor. Ferrarinin en iyi olduğu alan , tam serbeslikte gelişim zaten , ozaman naparlar ederler mercedesten iyisini yaparlar , bunu biliyorlar maçaları sıkmıyor.

    1. Lewis-Hamilton avatarı
      Lewis-Hamilton

      Ferrari’nin en iyi oldugu alan ise bu sene mükemmel bir V6 yapardı zaten.

      1. Yanlis bakis acisiyla baslanirsa dogru birsey cikmaz ortaya. Aero icin kucuk motor yaparsan , apisip ortada kalirsin. Telefi edebilicek kapasite ferraridr var ama sinirsiz gelisim izni olmasi gerekiyor.

        1. Lewis-Hamilton avatarı
          Lewis-Hamilton

          Gelişimi kaldıranda bu 3 motor üreticisyid hatırlatırım.

          tamam anladık ferrari aero yapamıyor motorda mı yapamaz?

          1. Iste hatalar zinciri 🙂 mercedesi hafife aldilar yan gelip yattilar o yuzden , merco hakli bu sene diretmekte , 1 sene daha ckmaz izin sonra dengelenir hersey

      2. SCUDERlA FERRARI avatarı
        SCUDERlA FERRARI

        sınıfın en zeki öğrenciside olsan dersine çalışmazsan sınavlardan tam puan alamazsın
        ferraride dersine çalışmadı ne yazıkki

    1. Birde bunlara V10 ekleyip görelim. Çığlığını sevdiğimin V10’ları.

      Gözünü bu sporda V10 döneminde açanlar için, kulaklarda kalan sesin etkisi bir başka oluyor.

  3. v6 candır. gürültüsüz yarışlar çok daha iyi

  4. Ferrarivari açıklamalar bunlar.

  5. Aah keske v8 ve sızde defolup gıtsenız.
    Takım dedıgın her halukarda en ıyısını yapabılendır. O olmazsa ben yokum bahanesı üreten takımın f1 dede ısı olmamalı. Bız ss ıstıyoru güc ve hız ıstıyoruz boru sesı ve cırkın araclar degıl bunları yapabılen kalsın. Babamızın malı degıl marka bızı
    Ilgılendırmıyor. Bazıları ötekıler madem nıye v6larda basarılı olmuyor dıye ıtıraz edebılır bu basarı sadece o markayı memnun edıyor kendı taraftarları bıle böyle zevksız bur f1 sezonundan tatmın degıl. Insallah tekrar f1 ızledıgımız günlere dönerız. En kötü ıhtımal kulaklarımızın pası sılınır sımdıkı durumdan kat ve kat ıyıdır. Gıdenler gıder kalanlar bızımdır

  6. 1. Bu iş çocuk oyuncağı değil. Kural belirle, sınırları koy, bu kural ve sınırlara
    göre yıllarca para ve iş gücü harca sonra ertesi yıl çöpe at, bu mümkün değil.
    Mercedes ve Honda’yı sporda tutamayacağınız gibi Renault’nun da nasıl bir
    karar alacağı belli olmaz.Zira turbo motorları en çok isteyen üretici Renault idi.

    2. Bu motorlar (güç ünitesi) teknoloji olarak çok ileride ve yol araçlarına
    aktarılabilecek pek çok yeniliğe sahip. Bir gün F1’e BWM,Toyota..vb… markalar
    dönerse bunun nedeni bu güç üniteleri olacaktır.

    3. Her büyük değişimde bazı takımlar geride kalıp ağlamaya başlar ve bu nedenle
    var olan yapı çöpe atılırsa F1’in bir ağırlığı ve ciddiyeti kalmaz, hiç bir ciddi firmada
    böyle bir kaos ortamında bulunmak istemez.

    4. Sorun ses ise ki bu araçlar artık son derece hızlı.Turbu motorlarda ki bazı
    kısıtlamalar kaldırılıp ses seviyesinin yükseltilmesi sağlanabilir…

    Her şey bir kenara kısa vadede böyle bir değişiklik mümkün değil.
    Yine ciddi bir planlama süreci ve dolayısıyla yine ciddi bir zaman aralığı gerekecektir.

    1. Sevgili C.@.N kardeşim yazdığın 4 maddenin 4 üne de imzamı atarım. Yalnız Formula 1’i diğer motor sporlarından ayıran en büyük özellik önünde teknolojik sınırlamaların bulunmamasıydı. Max Mosley’le başlayan Jean Todd’la devam eden (sözde küçük takımları koruma amaçlı) Formula 1’in doğasına aykırı sınırlamalar, F1’in gözden düşmesine neden oldu. Sadece Almanya’da ortalama 95.000 olan seyirci sayısı bu sene toplam 52.000 lere düşmüş (Biletlerden alınan vergiler yükselmiş diyorlar! Avrupa’nın merkezinde bilet parası seyirci sayısını etkilemez) durumda. Fazla uzatmayayım, kısaca Formula 1 deki hiç olmaması gereken sınırlamalar kaldırılmazsa (Çekilmek isteyen çekilsin) ruhuna el fatiha.

  7. Yürüyün gidin. (Buraya başka bir kelime de kullanırdım da küfüre girer) F1’i çekici kılan, diğer disiplinlerden ayrian en büyük niteliği sestir. Mercedes olmasa da olur.

  8. Spordan çekiliriz diyen takımlara tek bir sözüm vardır: Defolun gidin. Zamanında Ferrari de bunu papağan gibi söyledi. En eskiyiz, tarihimiz var, sadığız dediler, öte yandan da gideriz diye tehdit ettiler. F1’i F1 yapan ne Ferrari’dir, ne de Mercedes. Takımların hepsi bir arada olunca ve mücadele olunca F1 oluyor.

    Fabrika takımları gelirlerden ya daha az para almalı, ya da hiç almamalı. İkinci sınıf takım muamelesi görmeliler. Mesela garaj takımlarına 100 yerine 110/120 litre yakıt kullanma hakkı verilebilir, MotoGP’de benzerini uyguluyorlar. Fabrika motoruna sahip takımlar da fabrika takımı sayılmalı, mesela Red Bull ve Mclaren.

    Fabrika takımları kendi şirketlerinden kaynak aktarmalı, seslerini kesip yarışmaya bakmalılar. Hiçbirinin amacı spor değil, sadece reklam. Sauber, Williams ve Force India’nın tırnağı olamazlar.

    1. Agzini opeyim biraderim..

    2. Senin istediğin şeylerin olması için sadece F1’in değil, tüm dünyanın işleyişinin değişmesi gerekiyor. Reklam buraya özel bir şey değil, dünyada üzerinde yapılan her şey reklam için yapılır.

    3. O zaman ne diyoruz? Haas gelecek,dertler bitecek. 🙂

  9. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Mercedesi anlıyorum.Kim olsa bu durumu kabul etmez ama tehditler artık bitmeli.Ferrari den diğerlerine bulaşmış resmen.V8e dönmek en azından 1-2 sene için imkansız çünkü hem Hondanın spora giriş amacı bu hem de tüm harcanan para ve projelerin çöpe gitmesi demektir.Böyle sil baştan değişmeler hemen yapılamaz.Takımların şurda yeni şasilerini tanıtmasına ne kadar zaman kaldı?Tekrar ona göre araç yap,yakıt tankı bilmem ne ohooo.Ha gelirse ben çok sevinirim,küçük takımlar da ve muhtemelen Renault da Ferrari de ama böyle bie şey olmaz.

  10. v8lere dönülürse iyi olmaz. bağıra bağıra gidip şu 1.6 v6lar kadar güç üretmediğini bildiğim motoru artık benimseyemem 🙂 bu araçlar tam bir teknoloji harikası.

    çözüm bu motorlar dahilinde olmalı. turboyu, yakıt akış ve devir limitini kaldır, ERS’nin etkisini çoğalt, yine bağıran motor ve aynı hızı aşağı yukarı elde edersin. ancak yine de her ne olursa olsun bu motorlar 2-3 sezon daha kalmalı. en az. o kadar masraf yapıldı çöpe gitmemesi gerekir. çocuk oyuncağı değil bu 1 sezonda motor değişimi. ben de zaten bernie’nin hemen motorların değişitilmesi anlamında söylediğini düşünmüyorum. 2 sezon sonra olabilir.

  11. gidene güle güle deriz … kimler gitmediki toyota bmw jaguar … unutmayınki toyota dünyanın en büyük otomobil üreticisi ondan sonra genaral motors gelir … mercedes giderse çok iş olurdu … iş toyota,yı f1,de tutacaktınız

    1. Dipnot olarak ekleyeyim, dünyanın en “büyük” otomobil üreticisi Volkswagen grubudur, sonra Toyota ve General Motors gelir.

      1. eminmisin iyi bak

        1. Bakmama gerek yok, öyle olduğunu biliyorum.

  12. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Gidecekseniz gidin be. Amma dırdır ettiniz. Siz gidersiniz BMW, Toyota geri gelir.

  13. Ers kaldırılıp devir limiti 18000 yada 19000’e çekilse ses durumu düzelir ve motorlar daha basit dolayısıyla daha ucuz olur.Ancak o zamanda motorlar çok fazla güç elde edebilir, böyle birşeyde denenebilir aslında.

    Ben yeni teknolojiye karşı değilim, F1 teknoloji zirvesi ve bunun tüm dünyaya muhakkak katkısı olacaktır.Ancak ses olayı F1’e tamamen ters bir durum bunun kesinlikle düzeltilmesi gerkiyor bedeli ne olursa olsun.

    1. ses durumu ers değil turbo kaldırılırsa düzelir. ers’nin sesle alakası yok.

    2. Deviri arttırarak sesi yükseltebilirsin ama turbo motorlu araçtan geçen senelerdeki gibi saf sesi elde edemessin insanlar zaten o sesi istiyor. Birde bana göre bu motorlar o devirlere çıkamaz pistonları çatlatırsın.
      Yarış motorlarında pistonlar haznesine çok dar şekilde yerleştirilir daha fazla verim alınsın diye geçen seneki araçlar 8 silindirdi o devirlerde zorlanmıyorlardı ama 6 silindire inince o devirlere çıkabilmesi için daha fazla o hazneye girip çıkması gerekecek ve büyük ihtimal çatlayıp yolda kalacak o yüzden o devirleri bu motorlarla unut.

      1. Sanmıyorum o devirleri görebilir, zaten şuan bile 15000 devir limiti var, ikincisi ben o devirleri görecek demedim limit olarak konulsa ona yakın devirleri çevirebilirler.

        Ers olayını extra güç sağlamasi ve karmaşık bir sistem olması dolayısıyla maliyetli.

        Turbo eski ancak yeni jenerasyonda çok önemli bir sistem ve daha çok geliştirilmesi çok önemli, tasarruf, çevre gibi faktörler de var.

        Bu kadar büyük bir projenin bir anda çöpe atılacağını sanmıyorum ancak basit bir evrim geçirebilir..

        1. Limit ne kadar bilmiyorum da bak burada Nico nun Amerika pole turu var

          http://www.formula1.com/video/onboard/2014/united_states/

          Burada gördüğü en yüksek devir 12 bin civarı sen 18 19 binden bahsetmişsin bu bana göre imkansız bu motorlarla ayrıca geçen bir yorum yazmıştım gene söylicem dünyada her şeyi çevre için düzelttiler de tek Formula 1 mi kaldı tahminen 1 yarışta İstanbul da 1 saatte ortaya çıkan egzoz gazından daha az gaz çıkıyordur. Nasa roketlerini çevreye duyarlı yapmak için uğraşıyor mu hayır cayır cayır dumanı salıyorlar.
          Ayrıca Formula 1 tasarruf yeri değil bana göre burası motorsporlarının zirvesi denilen yer yok yakıtın sınırda ayağını gazda çok tutma yok zart yok zurt bunları duymak istemiyorum ben.
          Bir yarışçıya denilecek en son söz yakıt tasarrufu yapman gerek ayağını gazdan çek demek bana göre.

      2. V8-V6 piston hızı karşılaştırman hatalı. Devir aynı olduğu sürece tek silindir de olsa, v12 de olsa piston hızı aynı kalır. Yeterki strok kısa olsun ki tüm yarış motorlarında zaten kısa strok kullanılır.

        1. Demek istediğim piston hızı değil devir arttıkça pistonlar daha hızlı döner 8 tane piston daha rahat ulaşırken o devirlere 6 piston zorlanır zaten o farkı kapatmak için turbo takviyesi yaptılar.
          Tabi bilgin varsa daha fazla söylersen sevinirim.

          1. Silindir sayısından ziyade hacmin düşmesi işi zorlaştırıyor. 2.4 litre 6 silindir olsaydı sıkıntı olmazdı. Esasen takımların istediği motorlar 1.8 litre V6 atmosferik olanlardı. Böylece mevcut 2.4 V8 motorlardan sadece iki silindir kırpacaklar ve yarıştırmaya devam edeceklerdi. Belki KERS’in gücü artırılırdı.

            Ama federasyon ne yaptı? Renault (ve muhtemelen Mercedes) avantaj sağlasın ve diğer üreticiler de gelsin diye turbo motor derdine düştü. İlk başta istenilen 4 silindirli 12bin devir limitli turbo motorlardı ve 2013’te kullanılacaktı. Bunu üreticilere kabul ettiremeyince V6’ya çevirip gelişim için bir sene ertelediler. Her iki durumda da motoru ilk çalıştıran Renault oldu.

            Ses çıkmamasının ilk sebebi turbo. Egzozun ucundaki bir tıpa gibi düşünmek gerek. Öte yandan mevcut 15k devir limitine ulaşılabilmiş değil, çünkü kurallar 10500 devirden sonra motora en fazla saatte 100kg yakıt girebilir diyor. Bu da motorların devirlenmesini engelliyor. Belki ileride motorlar ve aerolar geliştikçe daha yukarı çıkabilirler, ancak o turbo orada olduğu sürece ses yine çıkmaz.

            1. Katılıyorum yazdıklarına silindir örneğini ben o devirlere çıktığında bu motorların dayanamayıp çatlar diye arkadaşa verdim zaten hacim meselesi zaten çok ayrı Mazda rx-8 ler vardı üretimi durdu şimdi motorları çok hassastı 1.3 motordan 230 civarı beygir 9 bin devir yapıyordu ama çoğu kullanıcı motoru patlatıyordu yani çok ilgi isteyen ama %80 kullanıcının patlattığı motordu kısaca bu kadar düşük hacimli motorlardan anca ERS ve turboyla mercedes gibi 950 beygir üretilir ama devir yükseltmeye geldiğin zaman bu motorlar kaldırmaz ama ben sevmiyorum saf güç istiyorum Formula 1 de direk o motor yeri göğü titretecek.

              1. Rx8 de piston yoktur.Wankel motor olup F1de kullanimi yasaktir.

              2. Rx-8 örneğini motor hacminden dolayı verdim. Dikkatli okursan Rx-8 le ilgili yazdığım yerde piston lafı geçmiyor.

    3. ocean_pasific avatarı
      ocean_pasific

      sesi artırmak için çift egzoz kullanılabilir . tabii hiçbir zaman v8 sesi alınamaz ancak bu sesten daha iyi olabilir

  14. Bu motorlar gerçekten Formula 1 için değil Formula 1 denince akla ilk gelen şeylerden biri sestir bu motorda sesin S si yok birde şöyle saçma sapan tehditler yapmayın kardeşim resmen küçülüyorsunuz.
    Geçen Horner demişti bizim domine ettiğimiz zamanlarda aero geliştirilemez gibi bir yasak yoktu herkes adildi aklı olan geliştirsin kısaca ama motor da öyle bir kural yok istediğin gibi geliştiremiyorsun adamlar iyi motor yaptılar tamam ama diğer üreticiler yasak yüzünden geliştiremiyor diye yavaş kalıyorlar adil değil.

  15. Mehmet Günaydın Vettel Gelicek Dertler Bitecek avatarı
    Mehmet Günaydın Vettel Gelicek Dertler Bitecek

    Bu kadar yatırım yapıldıktan sonra bu motorlar lap diye çöpe atılmaz zaten fakat bu ses olayı tamamen tek egzoz yüzünden bununda sebebi Redbull korkusu. Çift egzozlar sesi geri getirecektir zaten araçlar çok hızlı tek eksik ses.

  16. Bu sene Mersedes yerinde Ferrari olsaydı ya da Renault, tepkisi bundan farklı olmazdı. Motorsporlarinin zirvesinde şampiyon olan ve belki gelecek seneki şampiyonluğuda garanti olan hiçbir takım, kurallar da kendi lehine iken bu avantajını kaybetmek istemez.
    Bana kalsa V8 hatta V10 lara dönülsün. Neticede kaybedecek birşeyim yok:) Ancak arkadaşın da dediği gibi sen bunun icin o kadar yatirim yap, 4 yıl Redbullu izle, o zamanki kurallara sesini çıkarma, sonra sen güçlü olunca yok motordan ses çıkmıyor yok motorların gelişimi durdurulmasin yok bilmem ne…
    Bu kuralları herkes kabul etti ve bence sonucuna da katlanmak zorundalar.
    En azından Mersedes birkaç yıl sefasını sürmek isteyecektir.
    Bu kurallar ne kadar bağlayıcı bilmiyorum ama Mersedes istemediği sürece değişmeyecekse bu kozu iyi kullanmalı. Mesela az 2 yıl şampiyonluk kapsamında kazanacağı para Mersedese ödenir ve gelecek sene tüm takımlar Mersedes amblemi ile yarisirsa:) kuralların değişmesini kabul edebilir.

    1. Son dört yıldır Red Bull hiçbir zaman Mercedes kadar baskın olmadı. Mercedes pilotları Brezilya’da sezonun bilmem kaçıncı dublesini yaptılar. Mercedes ile diğer takımlar arasında çok fark var. Mercedes, Mercedes motoru kullanan diğer takımların motoru tam devirde kullanmalarına dayanıklılık bahanesi ile izin vermiyor. Bu sezon son dört yıla hiç benzemiyor. Dolayısıyla mevcut durum sürdürülemez nitelikte.

  17. dönecekse V10 dönsün ne V8 i.

  18. Ve Mercedes’ten Niki Lauda, V8’leri geri getirmeye çalışan F1 yönetimine “V8 gelirse, Mercedes ayrılır” cevabını verdi.

    Hiç şaşırmadım böyle bir cevaba bu sene bu kişilere hediye edildi bunu tüm F1 camiası biliyor. En başından beri sporda tehditlerle iş yaptılar kazanamazsak gideriz deseler anlarız ama adamlar halen tehdit peşindeler. V6 turbo motor kuralı askıya alınırsa da gideriz demişlerdi sonra bir FİA çalışanı çıktı ne dedi 2012 yılında 2014 V6 Turbo motor da en güçlüsü Mercedes olacak dedi ve öylede oldu. Sonra 1000 km test yaptılar 2013 arabası ile ve formalite icabı etrafı susturmak için genç sürücüler testinden men edildiler sonuç bu.

    -V6 Motorlarını kabul edelim sesini geliştirelim dediler Mercedes karşı çıktı motorun yapısının değişiminden çekindikleri için.

    -Yakıt sınırı artırılsın dediler yine karşılar.

    -Teknolojinin zirvesinde aracın kalbi olan motorun gelişimi serbest olsun dediler yine karşılar.

    Kısacası her şeye karşılar.

    Burada Renault-Ferrari-Honda kaybetmez Mercedes kazanınca kaybeden F1 olur zaten şimdiden izlenme oranlarının düştüğü söyleniyor.

    2015 de bunlar kaybetmeye başladıklarında bakalım bahaneleri ne olacak…

    1. Turbo motorları Renault istedi. Mercedes de sorun yok demişti sanırsam. Hatta gelişime en önce Renault’nun başladığı, bunu da Jean Todt’tan verilen sözle yaptıkları duyuldu. Dört silindirli olanı herkesten önce hazırlamışlardı. Şimdi beceremeyince laf ediyorlar. Bu politik olarak doğru, ama sportif olarak değil. Sporda yeterli olamadıysan bir sonraki sezonu beklersin.

      Ferrari olayına hiç girmiyorum, motor formülü olsun dediler o da oldu ama yine beceremediler.

      Mercedes egzoz sesi artırımına destek vermişti ve kimsenin denemediği borazan egzozu denemişti. Renault veya Ferrari ne yaptı? Ben duymadım.

      1. Sen yüz kg yakıt sınırı,tek turbo,tek eksoz silindir açısı mecburi,ağırlık merkezi belli,deviri limitli motor ürettiriyon.Sonrada ses çıkmıyor diyorsun.Bir kere o turbo eksoz susturucusu vazifesi görüyor.İki turbo iki eksoz bir nebze çözüm olabilir.Oda bütün motoru ve aracı baştan tasarlamayı gerektirebilir.Diyelim ki bunun sonucunda 100 hp güçlü ve 100 newtonmetre fazla tork üreten bir motor çıktı.Lastikler şanzuman vs buna ne diyecek.

        1. Bunun böyle olacağını biliyoruz elbette iki üretici bunun çözümünü arayıp diğeri kabul etmiyorsa kusura bakma ama buna korkaklık denir.

          1. Motor sporlarında eşitlik diye bir şey yoktur.Birleri kendini uyanık sanıyor.Horner yavaştan ağzındaki baklayı çıkarıyor.Neymiş diğerlerinin Mercedes’i yakalamasına izin verilecekmiş.Niyeki?Burası GP2 değil.Beceremeyen cezasını çeker.Boks maçına çıktığında ben maça iyi hazırlanamadım beni fazla dövme deniyor mu?

            1. Boks maçıyla F1 be alaka onu anladım. Neyse sağlık olsun madem boks dedin 4 yıl nakavt ettik bir sezonun lafı olmaz 🙂

      2. Şimdi bahane üretiyorsunuz diyeceksiniz de gerçekler böyle. Turbo motorları Renault istemiş olabilir.Ancak Renault’un elinde ne Mercedes’teki kadar eleman var ne de para. Renault’un motor departmanında sanırım 250 kişi çalışıyor. Mercedes’te en az 350 diye biliyorum ve Renault son dört sezon şampiyonluğa oynamış bir üretici. Elindeki kısıtlı olanaklarla bir yanda şampiyonluğu kazanması bir yanda da yeni motorları hazırlaması pek mümkün olmadı doğal olarak. Zaten anlaşıldığına göre Mercedes 2014 sezonuna 2010-11’lerden beri hazırlanıyormuş. Geçen sezonun son bölümünde kısmen sessizliğe bürünmelerinden bile anlaşılıyor.

        1. Hep aynı terane.Motor bölümünde adam çalıştırma konusunda bir kısıtlama var mı? Renonun parası mı yok?İkisi de değil.Sadece acındırmaya çalışıyorlar.
          Reno turbo diye tutturdu.Motoru hazırdı.Hatta bu motor dört silindirli ve 12,000 devirli olacaktı.Maksat Ralliye katılan üreticileri F1’e çekmekti. Mercedes ve Ferrari karşı çıkınca 15,000 devirli V6 oldu.Belki bu yüzden geç kalmışlardır..

      3. Renault istedi abi halende istediğini düşünüyorum çünkü yol araçlarında işleri F1 motorunun hacmine verimliliğine uygun motor yapmak. Mercedes de destekledi bunu Ferrari de Ferrari neyi desteklemedi ilk başta dört silindirli motoru desteklemedi sonrasında hepside ikna oldu ve giriştiler işe. Jean Todt’un ne dediğini tam olarak bilmiyorum ama ilk başta dört silindiri deneyen geliştiren Renault’tur sonra bu projeyi çöpe attıran da anlaşmazlıklar ve FİA dır. Ben yine iyi yol kat ettiğimizi düşünüyorum %48 lik bir gelişim payı var Renault kapatacağını düşünüyor farkı ola ki kapatamadığın da elinde bir gelişim izni olmalı.

        Maalesef abi Motor yapamayanlar Aerodinami yapar diyen harika bir adamın kemiklerini sızlattılar.

        Ferrari’de denedi benzer çözümü Renault da çift turbo ve iki egzoz olsun dedi kabul görmedi. Renault ne dedi sezon ortasından itibaren V8 motorların değeri yakalanacak ve geçilecek dedi ve öylede oldu.

        Ayrıca Mercedes denediyse o sistemi tek elimizde ki motor aynı kalsın takımlar teknik değişimde bulunmasın diye uğraştı ama başarılı olunamadı. Bu motor izni öyle yada böyle çıkacak bunu hep birlikte göreceğiz. 4 yıldan sonra 2-3 yılında lafı olmaz. 1.6 dizel C serisi alır bineriz bir tane şampiyonuz ya hani 

        1. Renault ve Mercedes’in stratejik ortaklık içinde olduğunu en iyi sen biliyorsun.Nissan ve İnfinity Amerika’da çok popüler ama orada 1.6 dizel satamazsın.Grubun motor ortaklığı 2 litreden küçük dizellerin Reno tarafından tedarik edilmesini öngörüyor. Mercedes’te Nissana ve Lüks markası infinitye 2 litreden büyük bazı motorlarını veriyor.Hatta direkt platform paylaşımı bile var.Tek örnek citan değil.Smart tiwingo vs.İnfinitynin yeni conceptleri hep mercedes bazlı.VW avrupada tüm üreticileri eziyor.Büyük boyutlu alım ve üretim yaptığı için müthiş bir maliyet avantajları var.Daha bugün 2 litre 272 hp dizel ve 10 ileri dsg içeren bir konsept tanıttılar.Firmalar maliyet avantajı sağlamak için bu tür ortaklıklara gidiyorlar.Mininin Motorları Pejo ile geliştirildi.Şimdi o motorları BMW kendi modellerinde(1.6 benzinli) kullanıyor.Pejo ve fordun dizelleri beraber geliştiriliyor.Bu tüketicinin yararına olan bir şey.Porsche cayenne dizelde porshche olan nerdeyse hiç bir şey yok.Ama adamlar onun karıyla 911’i üretebiliryorlar.

          1. HEPİMİZ KARDEŞİZ BU KAVGA NE DİYE DİYORSUN YANİ…

  19. Ayrıca ben böyle saçma elektrik sorunları nedeniyle yarış dışı kalan pilotlara üzülüyorum.V6 motorların yüzünden ellerinden hiçbir şey gelmiyor ve şampiyonluk yarışında böyle bir olay yaşanırsa hiç iyi olmaz.

  20. V101 Dalmaçyalı motorlar gelecek, dertler bitecek. 🙂

    Turboysan aç gazı, aşıksan kır sazı.

    Yollarda Ers, kollarda Drs.

    Gaz ,Fren, Şanzıman, Downforce’um aman da aman.

    Süspansiyonum push rod, amcamdır Robin Hood.

    Giden gitmiştir, gittiği gün bitmiştir. Ayranını içmiştir. 🙂

    1. Rampaların ustasıyım,gözlerinin hastasıyım…

      Rampada gecme beni,düz yolda ezerim seni….

      Bi kızların nazına,bi de ara gazına hastayımmm 😀 😀 😀 😀

      Nabeeeeerrrrrrrr Nabeeeeerrrrr 😀 😀 😀 (İlyas Salman 😀 )

      1. Herkese benden çayyy. Şakir’e yok.

  21. jules bianchi fan club avatarı
    jules bianchi fan club

    Hangi enayi bu kadar yatırımı çöpe atmak ister ki? Blöflerini yesinler tıpış tıpış yarışacaklar.

  22. Orhan Tifosi avatarı

    bunun adı motor değil. güç ünitesi. formula 1 in güç üniteleri gibi hybrid lere değil gerçek motorlara ihtiyacı var.

  23. V8lere dönülecektir.Özellikle Ecclestone sporun gidişatını ve seyirci sayısını düşünerek çoktan hazırlığa başlamıştır.

    1. Ferrarinin V8 döneminde tek şampiyonluğu olduğunu hatırlatırım

    2. V6 olmasından iyidir artık şampiyonluk işini geçtim.

  24. Şaşılmamalı. Kim daha güçlü motora sahip olursa doğal olarak geri dönüşü istemeyecektir.

  25. kazan kaynamaya başladı tutdurmuşlardı çevre maliyet vs diye süpürge sesli yol makinası motoru iştee

    v8 lere göz kırpılmaya başlandı

    mercedes neyin restinde ve kimin umrunda..

    ucuz blöff

    1. Merceded cekilince Reno Ferrari kupasi olur.Honda 2009 model V8i ile katilmak istemez.Ferrari Renoya karsi yarisir mi?Ebdds donerse sampiyon zaten belli.Bu durumda Ferraride cekilir diye dusunuyorum.

      1. Lewis-Hamilton avatarı
        Lewis-Hamilton

        @anthrax Adamların Ringide var 4 araçla yarışsın Redbull 🙂

  26. Al işte mercedes v8 lafını duyunca ben cıkarım deyıp tavır koymaya başladı…eeee tabı cadde araclarından turbo motor ısıne alısık avuc ıcı kadar…Bu olay gecer ferrarı dagıtılan paradan olay cıkarır az dıye…

    Spor artk lobı+paradan ıbaret…Gercek yetenek sıfır…yazık be..

    1. Evet bes yil bir suru insani sefer et.500 milyon Euro para harca.Sonra birileri motor yapmayi beceremiyor diye V8lere geri donulsun.Buna masabasi oyunu denir.Mercedes gereken cevabi vermistir.

      1. O zaman Mercedes iyiydi de 2010-2014 arası neden adam gibi motor ve şasi uyumu yakalayamadı?

        1. Lewis-Hamilton avatarı
          Lewis-Hamilton

          Adamlar tüm yatırımını bu yıla yaptılar zaten V6’yı isteyen Ferrari ve Reno düşünsün
          @icecold23

        2. Sorun aslında v6 veya v8 degıl..Sorun takımların zorda kalınca hemen bız gıdıyoruz demelerı…Mercedes cok guclu bır takım…Mılyonlarca aracı su an yollarda ve olmaya devam edecek…

          Lakın mercedesın yaptıgı motor gelısmelerını (ozellıkle) sadece f1 ile ilgilene takımlardan beklemek yanlış…Bence mercedes ben bu kadar ıyıyım dıyorsa arac konusunda v8 e donulmesıne hayır demeyıp o motorlada gucunu ıspat etmektır…

          Zaten hepımız ızlemıyor muyuz f1 yarıslarını arac trıbun onunden gecıyor gectıgı bellı degıl..Ben sahsen bu ELEKTRİK SÜPÜRGESİ DNA SIYLA OYNANIP ORTAYA CIKAN MOTORLARDAN memnun degılım….

          1. Lewis-Hamilton avatarı
            Lewis-Hamilton

            Dostum büyüklüge bakacak olursak Ferrari bile her şeyde giderim diye tehdit ediyor bunlar normal.

            V8’e dönüş imkansız adamların o kadar yatırımı çöpe gidecek o yatırım bazı ülkelerin parasıyla eşit,o yüzden bu kuralı getirmeden önce düşüneceklerdi.

            Tekrar söylüyorum bu kuralın Mercedes ile ilgisi yok ,en baş aktör Reno idi hatırlatırım

            @veli-ertuna 🙂

            1. Bız ıstedık te ıstemedık mı dedık 😀 Lakın bu motorların bu kadar boş cıkacagını sanmazdım…Tamam son hızlar güzel iyi hoş da….

              Bana kalsa;

              DRS kalksın…
              ERS midir nedir kalksın…
              PİRELLİ nin ufalanan playdoh hamuru tarzı lastikleri gitsin…
              vb.. bir sürü ıvır zıvır kalksın da ondan sonra görelim gercek rekabetı ve performansı….

              @kayseri204

            2. ELEKTRIK SUPURGESI GIBI OTMEYEN W8 TAKACAKSIN…
              DRS
              ERS midir nedir kaldırıcaksın..
              PİRELLİNİN PLAY DOH HAMURU CINSI LASTIKLERI OLMIYCAK F1 DE KIMIN YETENEKLI OLDUGUNU VE GERCEK PERFORMANSI GÖRMÜŞ OLUCAZ..

              Kanaatim bu mustafa…İnsalah boyle f1 gunlerını görürüz…

              1. Lewis-Hamilton avatarı
                Lewis-Hamilton

                @veli-ertuna haklısın kardeşim

        3. Bundan öncede Red Bull baskındı. Ve Diğer takımlar bu motorları savundular. Çünkü fabrika takımları motor geliştiremiyodu ve bu V6 motorların Red Bull u yenme fırsatı olacağını düşünüyolardı. Hatırlarsanız Alonso Red Bull u geçmek için en iyi şansımız V6 motorlar diyodu ama hesaplar tutmadı.

          1. +1 aynen oyle oldu..

        4. Reno dışında bir markaya motor gelişim izni verildi mi?Bu hafta sonu dandik pirelliler gene sahnedeydi.Patlayacak diye ödüm koptu.

  27. Hay hay güle güle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir