Formula 1’e Alkol Sponsoru Yasağı Gelbilir

yazar:

kategori:

Son günlerde ortaya çıkan haberlere göre Formula 1’e Alkol firmalarının yaptığı sponsorluklar tehlike altında olabilir.

Yıllar önce getirilen tütün sponsoru yasağının ardında bu yıl birkaç takım alkol firmalarıyla anlaşmaya varmıştı.

Bu sezon Martini, Smirnoff, Johnnie Walker ve Jose Cuervo gibi alkol firmaları F1 takımlarıyla anlaşmıştı.

Ancak gelecek yıl bu sponsorluklar tehlike altında olabilir.

Avrupa Alkol Politikaları Birliği Jean Todt’a mektup göndererek bu sponsorluklardan duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

Mektupta “Formula 1’de görülen ağır paarlamaları endişe ile izlerken acil bir değişim istiyoruz” denildi.

Eurocare, bu sponsorlukların düzenlemelere aykır olduğunu iddia ediyor.

“Formula 1’deki alkol sponsorlukları, birçok resmi kurum ile çelişiyor gibi görünüyor. Bu sponsorluklarlar AB direktiflerine uymuyor.”


Yorumlar

“Formula 1’e Alkol Sponsoru Yasağı Gelbilir” için 16 yanıt

  1. BİM ile A101 spondor olsunlar..

  2. Yakında BİM

  3. Saçma. Araçlarda sigara-alkol reklamı görüp de başlayan varsa o da o kişinin sorunudur. Ayrıca sigara-alkol içip de F1’dewki reklamlardan ötürü içtiğinin markasını değiştiren adam da bırakın da takımını desteklemiş olsun. Günde 2-3 daldan fazlasını pek içmesem de uzun bir süre Marlboro blue ice içtim. Baktım ki bu meret pahalı West duo almaya başladım. Sonra birkaç ay bvıraktım. Geri başladım. Geri bıraktım. Geri başladım. Yani bu reklamlar öyle sanıldığı gibi etkilemiyor. Eğer sağlığımıza zarar vermemek istiyorlarsa tüm toplumu huzura kavuşturup en büyük sağlık düşmanı olan stres faktörünü ortadan kaldıracaklar önce.

  4. Bir elmanın 2 haftadan fazla çürümeden beklemesi normal mi?
    Bir yemeğin dolapta bile dursa 2-3 günden fazla beklemesi normal mi?
    Etleri dondursanız bile 3 ay içinde tüketmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

    Herhangi bir markete girin ve içerisinde koruyucu madde olamayan, yani son kullanma tarihi 2 sene olmayan bir ürün bakın..Kaç tane bulabileceksiniz acaba?

    Reklamlarda çikolata şelaleleri, hindistan cevisi sütünün akışı, tropik adalarda foşurdayan portakallar, ananaslar vs. gofret üstüne yağmur gibi akan karameller.. Ulan bunları yedikçe ölüyorsun zaten. Heryerde reklamı var ya, heryerde arkadaşlar. 3-5 yaşında çocuk yiyor bunu.

    Peki soruyorum..Yıllardır F1 izleyen bir kitlesiniz, yani bu kanatta vs. bulunan alkol sigara reklamlarının hedefisiniz siz.
    Hangisi daha çok zarar veriyor size?
    Hanginiz Mclaren’in üstünde West’i görünce sigara içmek istedi, Yürüyen Coni’yi görünce ‘ooo şimdi 2 buzlu viskiyi koycan of’ dedi, ya da Ferrari’de Marlboro’yu görünce sigarayı yakıp bi fırt çekti?
    Hangisi daha etkili ve hangisi daha zararlı..

    Bu reklamlarında bir işlevi var elbette. Alkol ve sigarada zararlı şeyler. Ancak önce şu tvlerdeki gözünüze adeta sokulan güzel ambalajlı zehir reklamlarıyla ilgilenmeleri daha iyi olmaz mıydı?

    1. Murat Aksoy avatarı

      Ben. C.mel içiyordum. Sırf McLaren’in arka kanadında W.st yazıyor diye o yıllarda Türkiye pazarında olmayan bu s.garadan Ayvalık’ta Gümrükten birkaç karton almıştım. (1998) Hatta tadı berbat olduğu halde! !! Üzerinde McLaren mp4 serisinden resimler olan iki paket box hala duruyor evimde ama çocuğum özenmesin diye model F1 araç koleksiyonumun arasındaki bu iki paket s.garayı kaldırmak zorunda kaldım. Bu bir realite kabul etmek istemesek te reklamlar alkol ve sigaraya özendirici. Insanssevdiği bir marka veya obje ile eşleştirme yapıyor. 15 sene evvel ben yaptım ordan biliyorum.

      1. ”Bu reklamlarında bir işlevi var elbette. Alkol ve sigarada zararlı şeyler. Ancak önce şu tvlerdeki gözünüze adeta sokulan güzel ambalajlı zehir reklamlarıyla ilgilenmeleri daha iyi olmaz mıydı?”

        Bakkaldan marketten alınan çocuk mamaları, şekerler çikolatalar, meyveli denilen yoğurtlar hatta meyvesuları, her hafta 2-3 lt içtiğiniz ve her yerde reklamını gördüğünüz kolalar, markaların dondurmaları, gevrekler soslar hazır çorbalar bazı makarnalar ve bazı yerlerde sebzeler meyveler sigara ve alkolden daha az zararlı değil. Onların reklamları nerelerde var? Heryerde. Hediye ettikleri çantalarda, bardaklarda, saklama kaplarında..Ürün verdikleri market, kantin, dinlenme tesisinde şemsiye, çadır, tente, maket halinde..Yemek yediğiniz lokantalarda menülerde, duvarlarında…Hayatınızın her yerinde.
        Çocuğunuzu gerçekten düşünüyorsanız bunları da onun hayatına sokmamasını sağlamalısınız. Yorumumun ana fikri budur.

        1. Onur Gentas avatarı

          Doğru söze ne denir.

        2. Murat Aksoy avatarı

          Maalesef küresel ekonominin ve zamanla yarışmakta olan günlük yaşam standartlarımızın bize dayattığı endüstriyelleşmenin sağlığımıza verdiği zararları saymakla bitiremeyiz. Evet tüm gıda ve giyim sektörü risk altında, bugün satışı ve tüketilmesi serbest olan birçok ürün gelecekte yasaklanabilir (örneğin ekmekteki tuz oranının azaltılması veya kurşunlu oyuncak üretimimin yasaklanması gibi). Fakat burada asıl ele aldığımız hangisi daha kısa vadede daha tehlikeli? Aşırı tuz tüketimi bizi 20 yılda böbrek hastası yapabilir ve bir 10 yıl da diyaliz ile geçirebiliriz, S.gara tüketimi ise 20 yılda tuzun vereceği zarardan çok daha fazlasını verebilir mesela kansere, kalp damar tıkanıklığına bağlı ölümler veya uzuv kaybı gibi. Unutmayalım ki kalp damar ve kanser nedeniyle ölüm tüm dünyada ve ülkemizde ilk iki sırada. Alkole gelince, hücreyi susuz bırakarak yaşlanma başta olmak üzere her türlü dna yapısına etki ettiği bir gerçek. Alkol 30 yılda, sigara 20 yılda, e.oin ise 5 yılda öldürür. Bunları kullanmak tabiki kişilerin kendi insiyatifidir ama nasıl bugün uyuşturucu yasaksa belki 50 yıl sonra sigara da yasaklanacak değil mi? Sonuç olarak ben bunları yazarken; 9 yıl sigara içtim, 6 yıl önce bırkatım, alkolü ise özel bir ortam olursa hala kullanıyorum (mesela martini öksürük şurubuna benziyor). Yani işkembeden sallamıyorum, yasaklara karşıyım ama reklamlar özendirici.

  5. nerede o güzelim West’li mclaren’ler

  6. F1 de sponsor sıkıntısı ortadayken bir de alkol sponsoru yasağı sporu iyice vuracak. Avrupa Alkol Politikaları Birliği nin Formula 1 i sallayacağını hiç düşünmüyorum. Bu tür kararları bu spora önem veren geleceğini düşünen insanların vermesi gerekiyor

  7. Flying_Finn avatarı

    Bu sponsorlar da çıktı mı ondan sonra ağlarlar masraflar çok oluyor 1.6 lt motorlarda, biz iyisi mi 1.3 lt V6 motorlara geçelim hatta sadece elektrikle çalışan araçlarla yarışalım akülü arabalar gibi derler. Ne yani; millet marlboro, west yazılarını görünce sigaraya; johnnie walker, martini vs… görünce alkole mi başlıyor? Herşeye bu kadar karışıldığı için F1 bugünkü rezil durumunda zaten.

  8. Murat Aksoy avatarı

    Bunu Türkiye”de deselerdi “özgürlükler kısıtlanıyor” diye kıyamet kopardı. Ayrıca Jonnie Walker Formula 1’in bizzat kendisi ile geçen ay sponsorluk anlaşması imzalamadı mı? Alkol reklamı yasak olan ülkelerde sadece (örneğin Martini) isim yazmasın arka kanatta alkol karşıtı kurumun veya alkolizm le mücadele eden bir kurumun ucretsiz olarak adı yazsın. Bu daha reel bir çözüm olur. Win to win.

  9. Michael and Ralf avatarı
    Michael and Ralf

    yasaklayin yasaklayin ondan sonra kimse sponsor olmuyor diye aglarsiniz

  10. eee artik podyumda da gazoz patlatirsiniz. ankara gazozu iyidir 🙂

  11. Bu durum Williams’ı ağır yaralar gibi duruyor. Ancak sigara yasağı konusundaki tutumun alkolde de aynı hassasiyetle gösterilmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir