FOTA 2010 İçin KERS'i Düşürdü

yazar:

kategori:

Formula 1 Takımlar Birliği, KERS’in çok aşırı pahalı olduğu gerekçesiyle bu sene tanıtılan sistemin seneye sporda olmamasını kararlaştırdı.

Bu sene çok az takımın KERS’i kullanmasının ardından üyeler, daha az para harcamak için KERS’in gelecek sene tamamen kaldırılması yönünde oy kullandı.

BMW Sauber genel olarak KERS’in olmasını istese de FOTA üyelerinin çoğunluğunun bunu istemesi sonucu KERS gelecek sene için iptal edildi.

Mario Theissen “Biz KERS’in olması yönünde oy kullandık ancak yine de çoğunluğa uyacağız.” dedi.

Sistemin şu an kullanılma zorunluluğu yok. Türkiye GP’sinde sadece Ferrari ve Mclaren takımları sistemi araçlarında kullandı.

Ferrari takım patronu Stefano Domenicali de takımının sistem için çok fazla para yatırmış olmasına rağmen sistemin kaldırılmasını harika bir fikir olduğunu söyledi.


Yorumlar

  1. çarpılıp hastahaneye kaldırılan bmw mühendisi şimdi ne etse yeridir. şimdi fia madem hatalı bir plan yaptığını ve bundan vazgeçtiğini söylüyor. o zaman kers için harcama yapan tüm takımların giderlerini karşılasın. ya da kısaca dalga geçtim desin o da olur.

  2. erhan aydın avatarı

    ya bu ne saçma birşey.o kadar yatırım boşunamıydı yani.tamam ferrari kaldırılmasını istemiş olabilir ama bu ferrarinin suçu değilki.o kadar harcamaya rağmen yinede kalkmasını istemiş…bu zamana kadar nerdeydi bu fıa?bu saçmalık başından beri olmasaydı bu durumda olmazdı ferrari,mclaren,renault ve bmw.içine ettiler yani f1 in…….

  3. Kers kararı kesinlikle destekliyorum

  4. Halil Akıncı avatarı
    Halil Akıncı

    f1 yavaş yavaş dibe vuruyor böle saçma kurallarla Kers'in f1 araçlarında ne amaçla kullanıldığını halada anlamış değilim.Zaten bütçe + vs vs kurallarla f1 'i diğer gP lere benzetmeye başladılar Kers gibi saçma sistemleride f1 e getirip biraz olsun onlardan farklı kılmak istediler ama nafile.bu saçma kuralların yüzünden araçların arasında dağlar kadar fark var yetenekli pilotlarında yapabileceği bişey kalmadı.NErde o v10 motorları yada elektronik sistemlerin bulunmadığı yıllar

  5. Ertan Akkaş avatarı

    Bildiğim kadarıyla FIA'dan gelen cezalar, motorhome harcamaları ve pilot fiyatları buna dahil değil arkadaşım

  6. ya aklimi kurcalayan bi konu daha var bilgisi olan sylerse sevinirim.
    mesela raikkonen yilda ferrariden 40 milyon euro para aliyor bildigim kadari ile.
    40 milyon sterlin lik butce siniri icinde pilot maaslari varmi.
    varsa zaten rai tek basina butceyi yok ediyor.
    eger pilot maaslarida bu butcenin icinde olacaksa pilotlar bedavaya calisacak gibi birsey var ortada!!

  7. bence zaten sacma bi sistemdi
    her aracta kers oldugunda bunun gecise faydasi olmaz zaten
    hemen hemen herkes aynı yerde kullaniyor kersi
    ferrariyle mclarenin kullandığına bakmayin coktan birakırlardı da aracın dizaynı kerse göre yapıldığından bırakamıyorlar

  8. Yavuz Balcı avatarı

    Fia bunu kabul etmek zorunda.40 milyon sınırı koyuyor zaten tek başına kers bile fazla bu değerden.gerçi ben bildiğimide unuttum bu sene.artık ne olacaksa olsun ama herşey belli olsun.bir şey ya vardır ya yoktur.kabak tadı verdi diyeceğimde kabaklar bile artık isyan eder.

  9. evet ben de öyle biliyorum onur burda da theissen ın dediğine göre oybirliği yok FİA da kabul etmek zorunda değil bildiğim kadarıyla oy birliğiyle alınanları bile kabul etmezken. yani sonuçta yine FİA nederse o olacaktır heralde ama FİA da yeni takımlara ekstra masraf olacağı için kaldıracaktır kanımca

  10. Benim hatırladığım kadarıyla FOTA'dan bir karar çıkması için 'oy birliği' gerekiyor. O halde ya ben bunu yanlış hatırlıyorum ya da pistin bana göre en beyefendi adamı olan Mario yalan konuşuyor ve ayrıca McLaren, Ferrari ve BMW KERS konusunda pes etti.

  11. fota -fifa ya yetkili merci hangisidir___?

  12. 1998 yılında Mercedes berilyum pistonları denemis ve cok basarılı olmustu.Fia 2001 de bunu yasakladı.Kers sistemine bos denilemez.Kovalainen kötü bir arabayla nasıl olduda brawnı geçti ve arkasında tuttu.sorunlar cok baska ne difizör ne kers önemli olan downforce.yere tutunmayı sağlayan bu işi başarır.

  13. öncelikle bişey kafama takıldı. bu karar FOTAnın kendi içinde aldığı bir karar olduğuna göre en kötü senaryoya göre takımların FİAnın istekerini olduğu gibi kabul etmek zorunda kaldıklarını düşünürsek FİAya göre 2010da kersin kullanılması zorunlu. FOTAnın aldığı kararları FİA çoğunlukla dikkate almıyor zaten o zaman nolacak durum yine de kesin bi karar değil heralde

  14. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Yeni uygulayacağınız herhangi bir sistemin deneme süresi olmalı ar-ge sürecinin yanında fakat F1 yapmaması gereken hataları bu ara çokca yapmaya başladı ve 4 büyükleri ar-ge sahası olarak gördü ve denemeleride onlar üzerinde yaptı özellikle Mclaren ,Ferrari üzerinde fakat FOTA cephesindeki baskın taraf olan bu ikili madem bizim dediğimiz olmuyor FIAnın dediğide olmayacak gibilerinden geçen sene okey dediklerine bu yıl daha sezonun yarısı gelmeden tüm yaptıkları harcamaları ellerinin tersiyle iterek KERS yok dediler zaten grup olarakta kendi aralarında yaptıkları antlaşma çercevesinde gruptan ayrılmanın epeyce yüksek bir maliyeti var (Mosleyin bütçe sınırı kadar) ve bu limitte gayet manidar Mosleye senin takım limitin kadar bizim cezamız var gibilerinden bir yaklaşım ;
    Kersin kullanılmasını isterdim fakat herkes tarafından ;böyle sadece 2 veya 3 takım kullanacaksa gerek yoktu zaten ;
    Bu olaylarla üreticilere yeni bir serinin kapıları yavaş yavaş aralanmaya başladı gibime geliyor ….

  15. kimi iceman avatarı

    Gereksız Zaten! Sadece Agırlık Baska bısey deyıl kers kullanan araclardan hangısı 1 oldu veya 2 sacma kalkması cok iyi olacak

  16. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    Bu teknolojinin boşa gitmemesi için en azından 2sene aktif kullanılması gerekirdi.Bu sistem çoğu takımda en fazla 2 kez güncellendi buda yeterli değil. Eğer kers fazla avantaj sağlamıyorsa sınırı kaldırıcaksınız.

    Güç mücadelesi takımlar arasında olsaydı keşke fia fota fom arasında değil F1 kendini batırıyor.

  17. tuh yani bu kadar olur mclaren,ferrari, renault ve bmw nin 2009 yılı boşa gitti desenize ferrari ve mclaren kersi boşu boşuna kullanıyor desenize 40 kg ağırlık des avantajı ile çıkıyorlar zaten yarışlara ama olan 2009 yılına olduuu

  18. Yahu allah bin türlü belanızı versin mezara tez girin inşallah ya !!!!
    Artık adta zorluyorlar daha hangi şekilde hangi biçimsizlikte saçmalayabiliriz diye.. ulan allahın gerizekalıları geçen sene ferrari mclaren ne ateşli bi mücadele içindeydi üstelik bmwde sene başında çok iyiydi reanultda sene sonunda çok rekabetöi oldu düşünün bu 4 takımda nası uçuyolardı pistlerde başlarda mücadele etmek için bi sene de bu kadar kötü olabilirler mi !!! KERS bu sene zorunlu değil dediniz ama yapmanız daha iyi dediniz bazı fosforlu takımlar yapmakla uğraşmadılar bile en azından bu sene şampion olalım hesabı çok daha hafif bi araçla istedikleri dengeyi kurdular misss.. ama bu saydığım 4takım , başı çeken takım uğraştı çok zorluk çektiler herşey altüst oldu ve sonuç nedir ? adamlar becerebiliyorlar diye suçlu mu oldular !! yapmaya yeltenmeyenler mis gibi önlerde yarışırken SİZİN İSTEDİĞİNİZ Bİ SİSTEMİ YAPMAKLA UĞRAŞAN FİRMALAR SON SIRALARIMI HAKETTİLER ! bizim çektiğimiz bu zorlukları bu denli yaşanan moral bozukluklarını diğer takımlar yaşamadan adeta şampionluğun üstüne konuyorlar ya !! allah belanızı versin tekrar tekrar ölmeyin de sürünün inşallah ! vallahi ferrari haklı çekilin abicim f1den çekilin hem sizle birlikte renault ferrari toyota falan da ayrılır yeni bi seri kurunca mclaren redbull falan da illaki gelir mis gibi bi GP1 izleriz bizde.. eğer 94 – 95 yılındaki kuralları getirin izlemeyen top olsun be!

  19. Ertan Akkaş avatarı

    Ya aslında bende bunu ekleyecektim ama unuttu işte. Kusura bakma KERS için çalışan takımların paralarının boşa gitmediğini söylemek istemiştim.

  20. Ertan neden sadece Mclaren ve Ferrari'nin parası boşa gitmedi? Kers sistemlerinin hepsi 80 beygir güç üretiyor sınırlı bu!!
    ne bmw nede mclarenın nede ferrarinin nede renault'un kersleri farklı sadece ağırlıkları yüzünden araçtaki dengeyi bozuyorlardı bmw bundan şikayetçiydi olay bu yani renoda aynı şekilde (binek otomobile uygulanırsa zaten her marka uygulayacaktır) kısa yoldan 4 KERS yapan takım belkı para kaybetmedıler ama SAMPIYONLUKLARINI kaybettıler

  21. şuana kadar açıkça görüldüki kers için tasarlanmış araçlar(bmw mclaren ferrari ve reno) normal araçlara göre 1 sn geriden geliyorlar, ve bu saşiler üzerinde ne kadar değişiklik yapılırsa yapılsın neredeyse hiçbir işe yaramıyor, bence büyük takımların geriye düşmesinin nedeni kerse göre tasarlanmış saşilerin başarızlığa mahkum oluşudur, buna ek olarak, ferrari, mclaren ve renonun geçen sene son yarışa kadar var güçleriyle zorlamalarını da ekleyince sonuç bu şekilde oluyor işte, 12.lik için savaşırız işte böyle..

  22. Ertan Akkaş avatarı

    Bence Ferrari ve McLaren parasını boşa harcamadı. Ferrari'nin F430 Scuderia'sının bütün teknolojilerini F2008 ve F2007'ye dayandığını biliyoruz eminim KERS sistemini yol otomobillerini aktarmayı düşünmüşlerdir. McLaren'nin de F1 aracıyla ilgili yeni planlarında bunu görebiliriz. Bence bu iki takımın parası boşa gitmedi. Mühendislikte para boşa gitmez…

  23. arkadas ne sacma seyler donuyor ya bu siralar f1 de , bu sirf fia nin butce sinirina karsi atilmis bir adimdir , birde bu takimlarin yani bmw mercedes ferrari reno , eminim en az brawn in takiminin maliyeti kadar para harcandi bu kers isine , ne sacma bisey madem kullanmayacaksiniz neden yaptiriyorsunuz , yazik degilmi bu kersle calisan takimlara , suan her takimda kers olsa ferrari basi cekiyor ve diger takimlarda mercedes bmw reno sampiyonluk hesablari yapiyordu , ne sacma bir duruma geldi f1 artik seyretmekten ve takib etmekten biktim , ve inannin bu hafta ki f1 yarisini 8 yildir ilk defa seyretmedim , herkese saygilar

  24. Padokman Kers aptal bir sistem değil bence ama takımların bu sene özgür bırakılması aptalca bir karar ya herkes yapar yada kımse yapmaz budur bu olay Brawn gibi bmw mclaren ferrari reno yapmasaydı kersı bu sene rahat on sıralardaydı geçen seneki arabalar zaten bir harikaydı bence… ama yazık ettiler 2009 araçlarını jerez'de ilk gördüğümde yıkılmıştım.. sonradan göz alıştı ufaktan şimdi eski araçlar acayip geliyor (çirkin değil acayip) vallaha fia bana en kötü f1 sezonumu yaşatıyor yazıklar olsun

  25. Tamam motoru V8 e düşürde serbest bırak adamlar istediği gibi geliştirsin…Nasıl bir ironidirki takımlar hem tasarruf yapmaya çalışıyor hemde milyonları çöpe atıyorlar..Mclaren,BMW,Ferrari Renault un bu sene geri kalmasının en büyük nedeni Kers ten kaynaklı ağırlık dağılımı belki bu aptal sistem olmasaydı bu takımlar başa güreşecekti…

    Kers kullananlarda çıkarsınlar aracından bu sistemi..Bugün GP2 yarışını izledim araçlar daha güzel mükemmel ön kanat arka kanat,pisti 1.37 ile dönüyorlardı F1 de araçlar pisti ortalama 1,30 la dönüyorlar F1 i düşürdükleri duruma bak….

    Geçen senenin araçlarına balıyorum başka bir boyut araçlar Robocop gibi çok güzel :))

  26. Şu an kafayı yemek üzereyim…
    Kardeşim anlamıyorum nası iptal olur ya!…
    Milyonlarca dolar harcandı bu işe nası yani kafam almıyor Biz (bmw,mclaren,ferrari,reno) KERS için uğraştık ha mclarenın kersi ile bmw kersi arasında fark yok ama bmw'nin aero paketi uyum sağlamıyor ağırlık dengesi kayboluyor bu yüzden mclarene iyi diyorlar.. Anca bu kadar emek bu kadar çalışma yok artık söyleyecek söz bulamıyorum gece gece tekrardan tepem attı!..
    Teknoloji zirvesi diyordunuz yeni teknolojilere kapalısınız
    bu arada onur dediklerine katılıyorum kesinlikle kesinlikle F1 teknoloji zirvesi değil artık
    HELE O MOTORLARI v10'dan v8'e düşürünce bitti bu iş…

  27. Hııııhhh…! Günün bombası işte! Valla helal olsun! FOTA'nın büyüklüğü işte bu! Adamlar, milyonlarca dolar harcayanlara, aylarca emek verenlere "Hadi bu harcadıklarını ve emeğini çöpe atalım" diyorlar, bu durumdan mağdur olanlar da hiç bir şey yapamıyor.

    Teknolojinin zirvesiymiş… Yemişim böyle zirveyi. O zirve 4 – 5 yıl öncesinde kaldı. Ne motor gelişebiliyor, ne de adam akıllı şasi. Bu durağanlıkta mühendislerin bu seneki en büyük oyuncağı olan KERS de artık çöpte.

    Bu sene McLaren'in iki şeyi iyi, motor ve KERS. BMW sene başından beri hatta belki de geçen senenin sonlarından beri bunun için uğraşıyor. Ferrari desen bu zamana kadar KERS'i adam yapmak için uğraştı, durdu. Tam verim alacak konuma geldi… Sen şimdi bu adamlara 'nanik' yapıyorsun.

    Acaba bu konuda teklifi kim verdi? Kim verdiyse sabaha kadar kulakları çınlasın!

    Vallahi çok sinirlendim!

    Önümüzdeki sene ağırlık limiti 620 kg'a çıkarılmıştı, onu da geri alcaklardır.

  28. bir seyi atliyorsunuz arkadaslar.
    bu sene ferrari mc laren kers e adapte oldu ancak anlamaya basladi bir suru zararini cekti 2010 icin tam avantajli takim bunlar olacakken yapilana bak!!
    rsmen brawn in ekmegine yag surduler bi dahaki senede sampiyon belli artik bunlarin kafalari calismiyormu?
    devam etsin kers ferrari mc laren in cektigi zorluklari onlarda ceksin ugrassinlar agirlik dagiliminla dayaniklilik problemleriyle birakin birazda ferrari mc laren avantajli olsun.
    oh ne ala memleket suya sabuna dokunmadan istedikleri oldu ne guzel gelecek seneyede en buyuk favri onlar lanet olsun ya ne kadar sacma isler oluyor!!

  29. LeMans'a adapte edebilir biri bence. LeMans'ta daha kolay gelişir, daha yararlı olur.

  30. ya herkes kullanacakti hemen bu sezon, istege bagli olmayacakti yani; ya da kimse kullanmayacakti. cok sacma ve haksizlik oluyordu. binek araclar icin gelistirilmesi guzel belki ama massaraikkonen'in dedigi gibi bmw'nin israrinin da baya etkisi oldu.

  31. ee Bmw kaç milyon dolar harcadı bu sisteme gelecekte binek otomobildede kullanılacaktı bence gereksiz bir sistem değil

  32. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    zaten ferrari ve mercedes dışında kullanan kalmamıştı.ah bmw bu kers vs de senin payın büyük ama neyse.

  33. tam bir skandal bu kers meselesi, okullarda ders olarak anlatılmalı.. mosley ödesin şimdi takımların boşa harcadıkları 100 milyonlarca doları.. gerizekalı bunak..

  34. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    fena değildi ama istenilen gibi olmadı.fota be şu kanatlarada bir el atsan 🙂

  35. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    McLarenin harcadığı parayı kim karşılayacak ??? hiç para harcamayıp uzlaştık demekle olmaz bu işler.Para asıl şimdi boşa gitti. Birkaç geri zekalı KERS i beceremedi diye yapılana bak. Ordan burdan toplamayla yapılan araç takımlarının büyüklerle eşit oyda olmaları bile aptallık.

  36. cocuk oyuncagi mi ulan bu? te allam..

  37. İyide Ferrari okadar uğraştı KERS i aracına oturtabilmek için ve okadar para harcadı.Belkide bu sene KERS kullanmasaydık daha rekabetçi olabilirdik.

  38. 2010 için herkesin uzlaştığı kararlardan biri. Nihayet bir şeyde uzlaştı herkes.

  39. tifosi_sercan  avatarı
    tifosi_sercan

    ee bu kadar çaba ve para boşunamıydı kers için. daha önceden kararlaştıramadınızmı? bilseydik başka şeylere yoğunlaşırdık yanlışmıyım….

  40. Oh be gereksiz ağırlık kardeşim zaten full depo bi de 2 katı kers araç 1 ton olacaktı :)Bu arada Fota resmen ipleri eline almış ne dese o oluyor 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir