Teknik Analiz: 2009 Türkiye Grand Prix

yazar:

kategori:

Red Bull RB5 – Modifiye Edilmiş Arka Difüzör

Bu çizim RB5’in alt bölümündeki taban e tahta arasındaki dikey duvarın içerisindeki boşlukları (mavi oklar) gösteriyor. Bu bölüm yeni çift katmanlı difüzörü beslemek için oldukça büyük bir açıklık, Monaco’da kullanılan parça daha uzun düzlükleri ve yüksek hızlı virajlarıyla İstanbul’da daha yararlı olduğunu ispatlaması gerekiyor.

Force India VJM02 – Ek Mini Arka Kanat

forceindia

Force India, BMW Sauber’in liderlik ettiği küçük kanat parçası tasarımını takip etti ve arka kanadın merkezinde 15 cm’lik serbest bölgeye ek ikiz kanat ilave etti (kırmızı ok). Monaco’da kullanılan ve Türkiye’ye de getirilen bu tasarım downforce’u arttırıyor.

Brawn BGP001 – Yeni Ön Kanat

brawnbgp

Brawn GP, İstanbul’a yeni ön kanat getirdi ve ilk altı yarışta kullanılan ikiz çözümün yerini tek flap aldı. Ayarlanabilir flap’ın hareketinin olduğu yerdeki orta plaka (soldaki ok) artık farklı bir yapıda kontrol ediliyor, önceki versiyonda olduğu gibi yalnızca merkezdeki üçgen yapının hareket etmesi yerine bütün flap’ın hareketine olanak sağlıyor.

Ferrari F60 – Arka Kanat Modifikasyonları

ferrari

Ferrari, Türkiye’ye ikinci jenerasyon versiyon çift katmanlı difüzör ile tamamen yeni arka kanatla geldi. Uç plakasının tepe kısmı kesilmiş (en üstteki ok) ve uç plakasının alçak bölümünün ön kısmına ilave yapılmış (sol alttaki ok). Buna ek olarak takım ayrıca küçük bir profil eklemiş (sağ alttaki ok), bu profil arka kanat kural kısıtlamasının dışında merkez bölüme yerleştirilmiş.

Williams FW31 – Revize Edilmiş Ön Kanat

williams

Cuma günü Williams, İstanbulPark’ta yeni bir ön kanat denedi. Brawn GP’nin stiline benzer ikiz uç plakası ön lastiklerden havaakımını yönlendiriyor. Ayıca yeni üst flap’ın üzerinde plakanın orta bölümüne yarık açılmış böylece önceki versiyona göre ana flap artık iki elementten oluşuyor.

BMW Sauber F1.09 – Çok Seviyeli Difüzör

bmwsauber

BMW Sauber, İstanbul’da çift katmanlı difüzörü kullanan son takım oldu. Bu çözüm Brawn GP’nin orta bölüm tasarımı ile (1) Toyota’nın orta bölümde kullandığı 150 mm’lik ek mini kanalların karışımı. Difüzörün yan duvarındaki küçük aero parça ise tamamen yeni (3).

 


Yorumlar

  1. Güzel ayrıntılar ama Ferrari yine birşey yapamadı dolayısıyle sezon bitmiştir.Ama hala puan almak için gelişime devam etmeli.Bu arada Mod arkadaşlar Türkiye GP si biteli -4 Gün -19 Saat -16 Dakika olmuş.İngiltere Silverstone Pistini yüklesek artık.

  2. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    iyi bir açıklama ama ferrari için işe yaramadı ingilterede goricez

  3. BMW nin difizörü görünen o ki çok iyi yarar sağlamış. Ferrari'nin ise daha çalışmalrına devam etmesi lazım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir