Alex Andreu, “İkinci Sezonumuz İçin Tam Olarak Hazırız” Diyor

yazar:

kategori:

Sezonun başlamasına bir aydan daha az bir sürenin kaldığı şu günlerde heyecan dorukta. Superleague Formula’da şov tekrar başlamak üzere. Mücadele, aksiyon ve hız pistlere geri dönüyor. Superleague Formula Başkanı Alex Andreu dünyayı etkileyen kriz, şampiyonanın yükselen çizgisi ve önümüzdeki sezon gerçekleşecek olan değişiklikler hakkında soruları cevapladı.

Dünyada yaşanan ekonomik kriz, Superleague Formula’da planlarınız üzerinde değişiklik yarattı mı?
“Evet, ilk sezonunda ve sadece altı ayakta SF gerçekten ldukça önemli ve dikkat çeken bir seviyeye geldi. Bu ilk hedefimizde. Bundan sonra, bizim için önemli olan bu yükselişin devam etmesi. Halkın da istediği bu zaten.”

Ortada olan bir gerçek, geçtiğimiz yıl başlayan global ekonomik kriz. Geçtiğimiz altı ayı ciddi biçimde etkileyen bu kriz sonrasında finansal planlarımızı gözden geçirmek zorunda kaldık. Kendi içimizde 2009’u ve 2010’u güvence altına almak amacıyla profilimizde bazı değişikliklere gittik. Ancak ne olursa olsun bu durumum serinin devamını etkilemeyecek. Sadece ekonomik anlamda daha yaratıcı çözümler geliştirme amacındaydık. Bu anlamda yarışan takımlardan, pistlerden, üreticilerden, TV yayıncılarından…vb gerçekten ciddi destek aldık. En etkileyici olan da bu desteğin sadece 2009’u kurtarmak için değil de SF serisinin başladığı gibi yüksek kalite standartlarını ve seviyesini koruyarak, çıtayı daha da yukarıya çıkarmak amacını taşımasıdır. Hazırlıklarımızı neredeyse tamamlandı. Bu sene takvimde üç yeni pist, gridde de üç yeni takım var. Bu tabloya baktığımızda da çok daha aksiyon ve heyecan olacak gibi gözüküyor.

2009 SF sezonunda yer alan 6 ayaktan oluşan bu yarışın getirileri nelerdir?
“Hem programdan hem de pistlerin Superleage’e olan tavırlarının büyük ölçüde değişmesi beni çok memnun etti. Bundan 12 ay once belli pistler ve bölgeler için büyük mücadeleler etmemiz gerekiyordu. Şimdi ise pistlere Superleage’I getirmemiz için para teklif ediliyor. Yarış organizatörleri gerçekçi alternatifler arıyorlar, mesela, Magny-Cours bize geleneksel Formula 1 tarihini bu ayın sonunda verdi.

SF sisteminde Güney Amerika’dan, Orta Doğu ve Asya’dan gelen kulüpler yer alıyor. Peki, serileri bu ülkelere kadar yaymayı düşünüyor musunuz?
Evet, yaptığımız iş planları bizi hep Avrupa dışına taşımıştır. Ama sadece doğru mali durum koşulları varsa. Bu sene Marekeş’te yarış şansı teklif edildi. Ayrıca Brezilya’lı ve Çin’li  girişimciler de 2010 için bizim kapımızı çalmaya başladılar. Bunun nedeni de bizim gerçek bir tutkuyla, bilinen markaların yer aldığı olağanüstü bir organizasyon yapıyor olmamızdır. Bunun haricinde, cadde yarışları ile ilgilenen değişik şehirler de bulunmaktadır. Tıpkı Amerika’da futbolun henüz gelişen bir spor olması gibi biz de yarışlarda bu potansiyeli görüyoruz. Başka bir deyişle, ufuklarımızı genişletiyoruz.

2009 ve sonraki yıllarda SF sistemine dahil olacak başka futbol takımları da var mı?
En son Olympique Lyonnais, FC Midtjylland ve Sporting Clube de Portugal gibi üç büyük takımı 2008 portföyümüze ekledik. Olympique Lyonnais bizim ilk Fransız kulübümüz ve daha da heyecanlısı Magny-Cours’da kendi topraklarında ilk kez yarışacak. FC Midtjylland bizim ilk Danimarka’lı kulübümüz değil ama futbol ve motor sporlarının merkezi olan Skandinavya bölgesinden olan ilk kulübü. FC Porto’nun yanında yer alan Sporting kulübü Portekiz’in ikinci kulübüdür. Ekonominin günümüzdeki durumuna rağmen 2009 yılında işlerimizi sağlamlaştırma yollarını arıyoruz. Ayrıca, bizim şampiyonluk konseptimizden son derece etkilenen dünyanın her yerinden değişik futbol kulüpleriyle müzakerelerimiz devam etmektedir.

2009 yılında otomobillerde herhangi bir teknik değişiklik olacak mı?
Motor ortağımız olan MCT, teknik bakımdan aynı özelliğe sahip tek kişilik yarış arabalarında bulunan V12 SF motorunun daha geliştirilmiş bir modelini üretti. Bu yıl öncekine gore biraz daha kuvvetli bir motor geliştirilecek ve bu da güvenilirliği çok daha fazla arttıracaktır. Şunu gururla ifade edebilirim ki “Revize edilmiş olan motor başarıyla denenmiş olup, tüm ekiplerimizce Fransa’daki açılış yarışında kullanıma uygun olacaktır.”

2009 için tüm takımlar ve pilotlar 2009 için onaylandı mı?
“Bazı takımlar henüz yeni sezon planlarını açıklamamasına rağmen, hemen hemen hepsinin planlarını programlarını tamamladığını düşünüyorum. Bu çok daha fazla heyecan getirecek çünkü Superleague Formula da ibrenin daima yukarı gittiğini sizde göreceksiniz. Geçen sezonun gridinde eski F1 pilotu Antonio Pizziona, single seater dediğimiz serilerde adeta yıldızlaşan Tristan Gommendy ve Adrian Valles gibi isimler vrdı. Bu sene çıta biraz daha yükseldi. GP2 şampiyonu Giorgio Pantano, eski F1 pilotu Enrico Bernoldi de gride dahil oldu. Bu konuda son açıklama haftaya yapılacak ama John Martin and Pedro Petiz gibi genç yetenekler de grid de yer alacaklar. Bu da gençlerin ve tecrübeli pilotların müthiş bir bileşeni olacak.”

2009’da yarış formatında ne gibi değişiklikler olacak?
“Başlangıçta aralarında MCT, Elan Motorsports Technologies, Michelin ve  Hewland gibi motorsporlarında oldukça tecrübeli ve iyi bilinen isimlerle çalışmaya devam ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Bir sure sonra yarış günü ile ilgili heyecan verici bir gelişmeyide açıklayacağız. 2008’de standart grid sisteminde ciddi bir değişiklik yaratan ve heyecanı arttıran ikinci yarışın grid sisteminde ısrarcıyız. Bu konuda bir değişiklik olmayacak. Bu sistemle hem heyecan arttı hem de 18 takımdan 13’ü podium görme şansını yakalamış oldu. AC Milan, Al-Ain, Beijing Guoan FC, BVB Borussia Dortmund, Liverpool FC, FC Porto, PSV Eindhoven ve Sevilla FC gibi kulüplerin çekişmesi ise sezon boyunca izleyenleri keyiflendiri. Tabi zafer tek bir takımın oldu. Çin’in Beijing Guoan’ı 2008 Superleague Formula sezonunun şampiyonu olarak büyük bir başarıya imza attı. Ne olacağın önceden bilinmemesi taraftarların merakını ve coşkusunu en üst seviyede tutuyor. 2009’da da aynı sistemi uygulamayı düşünüyoruz. 2009’da toplamı 2 milyon Euro olan bir ödül dağılımımız olacak. Bu da ayak başına 333.000 USD gibi rakama denk geliyor.

2009’da hangi televizyon kanallarının Superleague Formula yarışlarını yayınlayacak. Bilgi verebilir misiniz?
“Aslında ana hedefimiz, öncelikli olarak organizasyonumuzda yarışan kulüpleri bulunan ülkelerle yayın anlaşması yapmak. Bu system bize mümkün olduğunca seyirci ve ticari gelir sağlayabilir diye düşünüyorum. Burada bir amacımızda motorsporları tutkunlarına bizi tanıtmak ve bu heyecanı paylaşmalarını sağlamak. Bu konuda kendimize belirli limitler koymadık doğrusu. SF, son zamanlarda Japonya’da, Avustralya’da ve Doğu Avrupa pazarlarında ciddi bir uyanışa geçti. Bu konuyu ve bilgileri esas alarak öncelikle ana yayın anlaşmalarını yapmaya devam ediyoruz. Bundan sonra dünya çapında bir dağıtımı sağlamak çok daha efektif ve kolay olacaktır.”

Sırada ne gibi değişiklikler var?
“Tabi ki daima taraftarlarımaza yeni heyecanlar ve tutkularını canlı tutacak aktiviteler sunmamız gerekiyor. Mesela şu anda tam bir tasarım harikası olan bir bilgisayar oyunu üzerinde çalışıyoruz. Bu sene içinde hazır olamsı planlanıyor. Bunun duyurusunu da Facebook ve YouTube’daki resmi sayfalarımızda ilan edeceğiz.

 


Yorumlar

  1. Süper lig araçları bile v12 motor kullanıoken F1 araçalarının v8 motor kullanmaları gerçekten çok komik öyle değilmi Ertan.Keşke eskiden olduğu gibi F1 araçlarıda V12 motor kullansalar.

  2. Ertan Akkaş avatarı

    V12 mi? Offf Mosley offf

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir