2009 İngiltere GP Genel Konu

 

yarisayrintilari.gif

  • HAFTA SONU PROGRAMI VE YARIŞ SAATLERİ

    1. Ant 12:00-13:30   Dereceler
    2. Ant 16:00-17:30   Dereceler
    3. Ant 12:00-13:00   Dereceler
    Sıralama 15:00 TRT1 Dereceler
    Yarış 15:00 TRT1 Dereceler

    .

  • SONUÇLAR

  • MULTİMEDİA

    Yarış Videoları

    Fotoğraflar

  • HAVA TAHMİNİ

    Cuma: Bulutlu
    Cumartesi: Bulutlu
    Pazar: Bulutlu

  • KERS KULLANIMI

    Kers ile Yarışacak Takımlar:
    Kers Kullanmayacak Takımlar:

  • GEÇİŞ FIRSATLARI:
  • START ve İLK VİRAJ KAZA RİSKİ:

gelismeler.gif

 

barcelona.JPG
1-Copse
3-Becketts
5-Chapel
7-Stowe
8,9,10-Club
11,12-Abbey
13-Bridge
14-Priory
15-Brooklands
16-Luffied
17-Woodcote
 
 
 
bilgiler.jpg
Pist Uzunluğu 5.141 km
Tur Sayısı 60 (308.355 km)
Viraj Sayısı 14 (sol:6,sağ:8)
En Yüksek Hız 335 km/saat
Downforce Orta
Pistin Yapılış Tarihi 1950
İlk Yarış Tarihi 13/05/1950
Yapılan Yarış Sayısı 41
Web Sitesi  
   
stat.jpg
En Hızlı Tur M.Schumacher 1’18”739 2004-Ferrari
En Hızlı Pole K.Raikkonen 1’18”233 2004-Mclaren
2008 Pole L.Hamilton 1’19”997 Mclaren
2008 Podyum 1-Raikkonen 2-Alonso 3-Hamilton
winner.jpg

İlk İngiltere Grand Prix’i 1948 yılında Silverstone’da yapıldı, sadece bir kez yarışılan pistin orjinal hali havaalanıydı.  1950 yılında Alfa Romeo adına Giuseppe Farina ilk dünya şampiyonluğunu kazanan isim oldu.

1973 sezonundaki yarışta Jody Scheckter, Denny Hulme’un arkasında ilerlerken aracının kontrolünü kaybetti, 250km/s hızla ilerlerken Woodcote girişinde spin atan Scheckter ancak duvara çarparak durabildi. Bu olaydan sonra pist üzerinde duran Scheckter’in aracına arkadan gelen araçların da katılmasıyla 6-7 otomobilin karıştığı ciddi bir kaza meydana geldi. Olaylı geçen 1973 British Grand Prix’inin galibi McLaren’den Peter Revson oldu.

25 yılın ardından pist üzerinde bazı değişiklikler yapıldı ve Woodcote girişine bir şikan eklendi. 1979 yılında Clay Regazzoni Williams adına takımına ilk galibiyet sevincini tattırdı.

1987 yılında Woodcote şikanı yeniden elden geçirildi ve Nigel Mansell Williams’tan takım arkadaşı Nelson Piquet’e karşı iyi bir savunmayla yarışı kazandı ve tarihdeki en iyi yarışlardan birine sahne oldu. 1991 yılında pist yeniden yenilendi ve 1994 yılında daha büyük bir yenileme çalışması yapıldı.

Britanyalı taraftarlar 1994 yılında Damon Hill’in galibiyetiyle adeta sevinçten çılgına dönmüş gibiydiler. Bir yıl sonra Benetton’dan Johnny Herbert yarışı kazanan isim oldu. 1996 ve 1997 yılının galibi Jacques Villeneuve oldu. 1998 yılında tartışmalı olayların yaşandığı British Grand Prix’ini Michael Schumacher kazandı. 10 saniye dur-kalk cezası alan Schumacher yarışın son turunda pite girdi ve damalı bayrağı pit alanından geçerek tartışmalı bir galibiyete imza attı.

1999 sezonundaki yarış Michael Schumacher için talihsiz olayların yaşanmasına sahne oldu. Yarışın ilk turunda fren sisteminde oluşan sorun nedeniyle lastikleri kilitlenen Schuamacher doğruca bariyerlere çarptı. Kaza sonucu sağ bacağında üç kırık oluşan Michael Schumacher ancak sezonun sondan bir önceki yarışında takımdaki yerini alabildi. 2000 yılında podyumun en üst basamağında McLaren pilotları David Coulthard ve Mika Hakkinen vardı. Yarışı üçüncü sırada tamamlayan isim Ferrari’den Michael Schumacher oldu.

2001 sezonunda Mika Hakkinen Formula 1 kariyerinin ilk ve tek British Grand Prix’isi birinciliğini kazandı. 2002 yılında kürsünün en üst basamağında Michael Schumacher vardı.

2003 sezonundaki yarışta Rubens Barrichello fırtınası esti. Yarışıa pole pozisyonunda başlayan Brezilyalı pilot yarış içerisinde en hızlı tura sahip isim oldu. Barrichello yarışı Juan Pablo Montoya’nın 5 saniye önünde kazanmayı başardı. Yarışta ilginç ve bir o kadar da tehlikeli bir olay yaşandı. Araçlar 200km/s hızla ilerlerken piste giren pankartılı protestocu gergin anların yaşanmasına sebep oldu.

Kimi Raikkonen pole pozisyonunda başladığı 2004 British Grand Prix’inde liderliğini yarışta koruyamadı ve kazanan isim Ferrari’den Michael Schumacher oldu. İki hafta önce çok fazla gelişme gösteren MP4-19B ile güçlü bir performans sergileyen Raikkonen, Alman pilotun 2 saniye arkasında yarışı tamamlamayı başardı. Üçüncülük yine Ferrari’den Rubens Barrichello’nun oldu.

2005 yılında gridde 12. sıradan yarışa başlayan Kimi Raikkonen rakiplerini birer birer geride bırakarak şampiyonluk yolundaki rakibi Fernando Alonso’nun ardından podyumun üçüncü basamağında kendine yer buldu. Yarışın galibi ise McLaren Mercedes pilotu Juan Pablo Montoya oldu.

1983 yılından bu yana Silverstone’da yarış kazanamayan Renault takımının yüzünü 2006 yılında Fernando Alonso güldürdü. İspanyol pilot baştan sona domine ettiği yarışı Michael Schumacher ve Kimi Raikkonen’in önünde rahat kazandı.

2007 British Grand Prix’inin galibi Ferrari pilotu Kimi Raikkonen oldu. İkinci sırayı Fernando Alonso alırken Formula 1 kariyerinde ilk kez kendi evinde yarışan Lewis Hamilton yarışı takım arkadaşının arkasında üçüncü tamamladı.

2008 sezonunda yağmurun damgasını vurdugu yarışlardan biriside Silverstoneda gerçekleştirildi.Kuru şartlarda Kovalainen pole pozisyonunu kazanırken Redbull dan Mark Webber 2. sırayı elde etti. Kendi evinde yarışan Hamilton ise 4. sırada kaldı. Ancak Hamilton startta 2 yer kazandı ve takım arkadaşının peşine düştü. Onuda geride bırakarak liderliği ele geçiren Hamilton kendi evinde açık farkla güçlü bir zafer kazandı. Yarışın orta bölümlerinde yağmurun artması ile Massa başta olmak üzere bir çok pilot zor anlar yaşadı. Bazı pilotlar ise bu fırsatı iyi değerlendirip diğerlerinin arasından sivrildiler. Nick Heidfeld yarışın en iyilerinden birisiydi ve güzel geçişler yaptı. Başarılı performansın ardından podyuma 2. olarak çıktı. 3. basamakta ise Honda takımında Rubens Barichello yer aldı. Takımın son bölümde ki lastik stratejisi sayesinde Rubens süpriz bir şekilde podyuma çıkmış oldu. Kimi Raikkonen ilk bölümde oldukça hızlı görünmesine rağmen pitlerin ardından aynı performansı yakalayamadı ve 4. oldu. Felipe Massa bir çok kez spin atmasına karşın yarışı bırakmadı ve 13. sırada yarışı tamamladı. 7 pilotta spin nedeni ile yarış dışı kaldı. Bunların arasında Robert Kubica da vardı. Frenajda kızaklama yaşayan Kubica spin atarak kum havuza saplandı ve sezonun ilk ve tek hatasını yapmış oldu.

 


Yorumlar

  1. geçen sene benim bildiğim kadarıyla hamilton kazandı yarışı. heralde dalgınlığa geldi kimi yazıyo yukarda… gerçi o diziliş 2007 podyumu doğru…

  2. mehmet ceviz avatarı

    son yarış olacağına göre bu piste yakışır muhteşem bir yarış olması dileğiyle.1-spa,2-sılverstone,3-monza,4-suzuka.yahu suzuka geliyor sılverstone gidiyor olacak şeymi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir