Irvine: F1’de Sadece Üç Dahi Var; ‘Schumacher, Senna ve Newey’

Eski Formula 1 pilotu Eddie Irvine, Formula 1 tarihinde sadece bir avuç dahi insan olduğun dile getirdi.

Formula 1 tarihinde galibiyet elde eden pilotlar arasında yer alan Irvine kariyeri boyunca 148 yarışa çıkıp 4 galibiyet, 1 en hızlı tur, 26 podyum ve 191 puan elde etti.

Kariyerinde Pedro De La Rosa, Luciano Burti, Johnny Herbert, Mika Salo, Rubens Barricchello ve Michael Schumacher gibi pilotlar ile çalışma fırsatı yakalayan Irvine, Formula 1 tarihinde sadece üç dahi tanıdığın söyledi.

“Michael Schumacher inanılmaz yetenekli bir pilot. Doğal olarak içinde öğrenmek, gelişmek ve geliştirmek için inanılmaz bir arzu vardır””

“Bu çocukça hatalar yapmanıza sebep olabilir, ama aynı zamanda aracı başka bir aracın önünde limitlerde sürmenizi sağlar. Limitin içgüdüsel olduğunu hissedersiniz. En kötü aracı kazanmanız imkansızdır. İçindeki Schumacher veya Senna değilse”

“Formula 1 tarihinde üç dahi var; Schumacher, Senna ve Adrian Newey”

Irvine 1996 ve 1999 yılları arasında Schumacher ile birlikte çalışmıştı.


Yorumlar

“Irvine: F1’de Sadece Üç Dahi Var; ‘Schumacher, Senna ve Newey’” için 50 yanıt

  1. Adam iyi kötü dememiş, dahi demiş. Bence dahilik konusunda listeden biri çıkarılacaksa bu Senna olur.

    Senna yetenekli ama dahi değil. Dahi olmaktan kasıt aracı geliştirmek, yeni şeyler denemek, zekayla avantaj kazanmak. Stratejik düşünmektir.

    Senna yeteneğiyle avantajlıydı zekasıyla değil. Yerine Prost’u ekleyebilirsiniz. Prost dahiydi, Senna saf bir yarışçıydı.

  2. Öncelikle hiç bir şekilde ”Senna – Schumacher” mukayesesine bulaşmayacağımı, onları zirveye yan yana her zaman yazacağımı belirtiyorum ve geçiyorum. İki muazzam sürücüyü, birini huzurunuzda rahmetle, diğerini de bir an önce sağlığına kavuşması ve bizleri güldürmesi dileğiyle anıyorum.

    İrdelemek istediğim konuya gelecek olursam, İrvine’ın iki plotu ve bir tasarımcıyı aynı cümlede ”dahi” kelimesiyle dile getirmesinde bir yanlış yok.

    ”Pilotlar sadece yetenekli, dahi değil.” Demek son derece yüzeysel bir yaklaşım. Biraz derinlere indiğiniz vakit, yetenek unsurunun zeka ile doğru orantıda olduğunu görürsünüz.

    Yetenek = Beyin yönelimidir. Bugün bir Stephen Hawking, Carl Sagan ve Albert Einstein gibi dahilerinde birer sayısal yetenekleri vardır. Beyinlerinin Fizik ve Matematik dallarına son derece elverişli olduğu görülür. Bu onlara bahşedilmiş yegane yeteneklerdir. Doğuştan gelmektedir, sonradan kazanılması olanaksızdır.

    Pilotlarda aynı çerçevede irdelenmelidir. Onlarında beyin fonksiyonları bu iş için harmanlanmıştır. Bu doğuştan gelmektedir, yetenek sonradan oluşan bir olgu olmadığından pilotları da kendi klasmanlarında ”dahi” olarak anmamız son derece doğal olur.

    Bu bağlamda F1’de Schumacher ve Senna birer dahidir. Kesinlikle.

    1. F1 pilotları beyinlerini dahilik seviyesinde kullanmalarını gerektirecek bir iş yapmıyorlar. F1 yetenek işidir, refleks işidir. Hızlı karar verme işidir. Ancak bunların dahilik ile bir alakası yoktur. Hawking, Carl Sagan, Einstein gibi isimler saymışsınız, asıl dahi bunlardır. Ancak F1 pilotlarının dahilik ile bir alakası yoktur.

      1. Yine de yaris icinde yada disinda onundeki yarisciyi bertaraf edecek ataklar yapmak, kararlar vermek dahice olabilir, bunlarin pariltilarini arasira gorebiliyoruz. Bir muhendis bunu araci olustururken yaparken digeri pist ustunde one gecmek adina yapabilir.

  3. Zamanında Senna dan yumruk yemiş olan birinin ağzından bunları duymak şaşırttı beni açıkcası

  4. Schumi’nin 2.dönemine bakıp onun efsaneliğine laf atanlar. siz 40 yaşın üstünde aceba kıçınızı nasıl kaldıracaksınız bi düşünün bu adam F1’de yarıştı o yaşlarda bu teknolojik oyuncaklarla.
    Yazık düşüncelerinize kafanıza..

  5. Murat Aksoy avatarı

    Senna – Schumacher
    Maradona – Pele
    Mike Tyson – Muhammed Ali
    Michael Jordan – Magic Johnson

    Şimdi kime sorsak bu ikililerden hangisi daha iyiydi diye aylarca tartışılır. O yüzden kıyaslama yapmak yerine hepsine saygı duymak daha kolay. Herkesi kendi döneminin şartlarına göre kıyaslamak gerekir. Senna vites kolu olan bir araçla diğer şampiyonlarla savaşarak birçok zafer kazandı hatta bu uğurda öldü. Michael ise üstün zekası ile yeteneğini birleştirerek Ferrari’ye hayat verdi. Keşke ikisi de tekrar yarışsaydı da izleyebilseydik.

    1. Yalnız Jordan’ı Magic ile kıyaslayan pek göremezsiniz, Wilt veya Kareem daha muhtemel genellikle.

      1. Jordan’ı wilt ve kareem ile kıyaslayan da pek göremezsiniz.Buarada en subjektifinden senna-maradona-tyson-jordan diyorum 🙂

  6. OtonomAktor #PrayForJules avatarı
    OtonomAktor #PrayForJules

    https://www.youtube.com/watch?v=xn8gh39SsrM

    bir pilot takım arkadaşına(bu takım arkadaşı da eften püften bir adam değil Prost gibi bir f1 efsanesi olması gerekli her neyse) monaco monte carloda ikisinin de aracında herhangi bir problem olmadan ekstrem bir durum omadan 1.5 saniye fark atsın ve polü alsın ondan sonra tartışırım gelmiş geçmiş en iyi kimdi diye.

    schumachere saygım apayrı biraz daha şansı yaver gitse nerdeyse 10 şampiyonluk alıcakmış gerçek efsane ya. bana göre bu ikisi gelmiş geçmiş ve gelecek en iyi pilotlardı. “hangisi daha iyiydi”nin tartışması saçma ve gereksiz olur.

  7. Bahsi geçen üç isimden sadece Newey’i “dahi” olarak değerlendirebiliriz. Senna ve Schumacher dahi değildiler. Onlar sadece doğuştan gelen muhteşem yeteneklere sahiptiler, dahilik olarak değerlendirilemezler. Dahilik kavramı çok daha farklı anlama sahip.

    1. Dâhiligin anlami çok farklı şeyler tabi ki ama bu pilotlarin zekasi diğerlerinden üstündü bence.

      Senna Suzuka 89’da sikanda araci öyle bir konumlamis ki avantajli olan Prost olmasina rağmen temas olunca Prost kusurlu oluyor. Bu bence dahiliktir

      Her ne kadar tutmayan ve etik olmayan bir deneme olsa da Schumi’nin Monaco 2006’da otomobili park edişi de zekice bence.

  8. “Formula 1 tarihinde üç dahi var; Schumacher, Senna ve Adrian Newey”

    Bu üçlüye bir şey diyemem ammaaa… Formula 1 tarihindeki herkesi geçerim Colin Chapman’ı geçemem.

    1. Aynen. Aerodinaminin atalarindandir.

  9. Senna’yı listeden çıkarmak isteyenler Schumacher’i yaklaştırmamalı bile. Beraber listeye girer, beraber çıkar onlar. Ama ne olursa olsun kelaj listede kalsın 😀

    1. sennanın şampiyon olduğu aracı söyle arkadaşım .. mclaren başka varmı yok .. başka başarılı olduğu takım varmı yok schuminin olduğu yerde senna esamesi okunmaz

      1. İzle bakalım Senna hangi araçla neler yapıyormuş… Bununla şampiyon olamazdı elbette, ama bu tek yarış yeter herşey için. Schumacher de harika pilotlardan birisiydi. Benetton’un şampiyon kadrosunu komple Ferrari’ye aktarınca ve destekleyince beklenen şey olmuştu zaten. Ekip.
        http://www.youtube.com/watch?v=1hUWuR2Dj78

        1. şimdi bende 92 belçika yarşınımı koyayım … senna o yarışta ne yaptı netice

        2. Bir Schumi taraftarı olarak konusuyorum:

          Senna ile MSC’yi niye tartisiyoruz ki? MSC ilk polunu Senna öldükten sonra almistir. İkisi farklı dönemlerin pilotlaridir. Yine de kiyaslarsak ikisi de muhteşem, harika pilotlardir. MSC daha iyidir veya Senna daha iyidir diyemem.

          Bu arada Senna’ya sadece dominant McLaren’de şampiyon olabildi, Schumi’ye geri döndükten sonra eski performansıni göstermedi diyenler var. Yazik.

          Acin 1985 Portekiz’i, 1993 Donington’ı, 1998 Macaristan’ı, 1996 İspanya’yı izleyin. Sonra futursuzca eleştirmeyi birakirsiniz belki.

          1. Onur Gentas avatarı

            Konuyu tartıştığınız adamın ne senna ne de schumacher dönemiyle bir alakası yok. Böyle adamların işi gücü birilerini kıyaslamaktır. Bırakın kıyaslasın, bize düşen iki pilotunda gerçekten çok iyi olduklarını söylemek gerisi hikaye.

            1. Aynen öyle. Zaten ikisi de harika pilotlar. Bilen biliyordur sanirirm.

  10. Olay yine Schumacher Senna kıyaslamasına geldi. Senna’yı buradaki insanların %70-80’i izlediğini düşünmüyorum. Genel olarak insanlar kulaktan dolma bilgiler ve anlatılanlarla, en önemlisi hayatını kaybetmesinden dolayı bu kadar diline düşürdü Senna’yı. Senna’nın ne kadar iyi bir pilot olduğunu biliyoruz, ancak ölümünün onu bu derece efsane yaptığını düşünüyorum. Senna’nın her zaman mükemmel bir pilot olduğunu anlatanlar, Senna’nın eksi yönlerinden hiç bahsetmezler. Çünkü amaç Senna sevgisi değil, Schumacher nefretidir. Schumacher’in eksi yönlerini söylemeye bayılırlar ancak Senna onlar için mükemmeldir, efsanedir, Dünyanı en iyisidir. Ben Senna’yı severim ve hatta hayatım boyunca ondan başka pilot desteklemeyeceğim Schumacher ile bir tutarım. Ancak Schumacher’in eksi yönleri olduğu gibi Senna’nın da eksi yönleri vardır. Schumacher sanki hayatı boyunca hep hızlı araçlarda yarıştı.. Peki ilk seneki takım arkadaşlarını nasıl mağlup etti ? Yağmur altında onlara nasıl fark attı ? Hani diyorsunuz ya Schumacher 4 sene üst üste Ferrari’nin hızlı aracı ile kazandı diye. Peki sorarım bu adam bu kadar süper bir araç yapan Ferrari’ye kara kaşı, kara gözü için mi çağrıldı ? E performansını gösterdi de çağrıldı. 1992-2006 arası yarıştığı her sezondan en az bir galibiyet ile ayrıldı Schumacher. Benetton veya Ferrari farketmedi yani. Ferrari’nin kötü zamanında bile galibiyet aldı. Ayrton Senna’nın kariyerine baktığımızda keza aynı şeyi görüyoruz. Senna kazandığı 51 galibiyetin 45’ini McLaren’de kazandı. Schumacher ise 91 galibiyetin 72 tanesini Ferrari’de aldı. Kariyerler benzer yine. Yağmur altında Schumacher çıktığı yarışların büyük kısmını kazandı, Ayrton’da öyle.

    Bunu boşuna anlattığımı biliyorum, çünkü buradaki insanlar Senna fanı değil, anti Schumacher’cidir. Üzülüyorum. ÇÜNKÜ tuttukları pilot başarılı kişilere saygı gösteren birisiydi. Ama onlar değil.

    Başarılı pilotların her zaman kıskanılır, Vettel’de gördüğümüz gibi. Yıllar sonra gelecek insanlar şuan olduğu gibi Vettel hızlı araçla kazandı diyecekler. Tıpkı Schumacher’de denildiği gibi.

    Yıllar önce Senna ve Schumacherin artılarını eksilerini toplamışlardı ve sonuç eşit çıkmıştı. Bulabilirsem paylaşırım.

    Bana göre her ikisi de döneminin en iyisiydi. Onları kıyaslamanın bir manası yok. Yaptıkları işe saygı göstermek lazım

    1. aynen öyle nokta atışı +10000

    2. sana katılmadığım nokta … senna 87 . yılında ölene kadar en iyi araçlarla yarıştı .. schumacher bu en iyi araçları mutevazi benettonla yenmiştir kendi üstün yeteneğiyle … 1996 2004 yılrında en hzlı araçlar yine mclaren mercedes wiliiams.tı ferrari yine bunlardan yavaştı tek fark pilot farkıydı … 2005 2006 yıllarında f1 sil baştan oldu yine schumi 2006 yılında son yarış yolda kalmasa yine şampiyondu … schumacher bambaşka bir pilottur senna menna tanımam

    3. Senna’yı izleyebilenler tabii ki Schumacher ile Senna’yı bir tutmaz..Çünkü Senna’yı izleyebilenler yüksek ihtimal Schumacher’i zaten izlemişlerdir ve bu sebeble Schumacher’i onunla kıyaslamazlar çünkü Senna, pilot olarak Schumacher çok daha iyiydi…

      1. Su yorumlari yaparken sanki otorite ve karar mekanizmasi kendinizmis gibi ‘Senna Schumacher’den daha iyi pilottu demenizi anlayamiyorum.’ Herhangi bir tesiri yok.
        Yazdiginizin sonuna “bana gore” ya da “benim fikrime gore” falan yazin da anlami olsun.

        Ayrica Senna’yi “izleyebilenler” falan diye birsey kalmadi artik bunu da bilmek lazim.
        Bu zamandan bagimsiz birsey haline geldi. Tum yarislari torrentten internetten izleyebiliyorsunuz.
        Bu kalibin arkasinda saklanip Schumacher’e vurmayi birakmak lazim.

    4. Tamamina katiliyorum.
      Koru korune onyargili taraftarligi kim yapiyorsa birakmasi lazim.
      Senna taraftarinin; Irvine nasil olur da Schumacher’i bu listeye alir diye gereksiz gaza gelip savunmaya gecmesi sacmaysa Schumacher taraftarlari icin de aynisi gecerli.

    5. F-one-Driver avatarı

      Gerçekten çok objektif ve yerinde tespitler, iki pilotun da eksileri ve artıları birbirine çok yakın, ancak bence schumacher yine de at başı kadar da olsa önde derim ben, her sene yarıştığı araç ile galibiyet alabilmiş olmak inanılmaz bir başarı, ilk yarışında silik bir aracı 7.cebe oturtmuş büyüleyici bir yetenek, bu özelliklerin hepsi senna da da mevcut, bu kişiler saf yarışçı kimliğine, benliğine, zekasına, ruhuna, yeteneğine sahip kişiler nasıl adlandırırsanız adlandırın, tabiatlarında var yani, aynı zamanda aracın limitlerinin her zaman üstünde seyretmiş pilotlar, kendilerinden kattıkları ile aracı iyi noktalara konumlandırmış kişiler…
      Ama senna ölmeseydi bence durum bu denli tartışılamazdı, çünkü schumacher yıldız gibi parlamaya başladığı ve sennanın aynalarını işgal ettiği dönemde, belki de sennaya kariyerinin düşüş dönemini yaşatacağı bir dönemde F1 senna yı kaybetti… Bu yenilgiyi senna yaşayamadı, schumacher in mercedes kariyeri için “kariyerimde mağlubiyet hissini de tatmış olduğum dönemim” dediği hisleri tam tatmak üzereyken öldü senna, bunun da efsaneleşmesinde katkısı çok büyük, bu tam anlamıyla bir kariyer olmadı kanaatimce, elbet bir gün yenilgiyi tadarak emekli olacaktı ama ömrü yetmedi…
      Bu cümleler hep konuşulacak, ve özellikle en iyi tespitini de tekrar belirtiyorum altını çizerek; Schumacher düşmanlığı insanları senna hayranı yapıyor bu dönemde, gerçekten senna hayranı olan bir kimse zaten yeteneğin ne olduğunu bilir ve yeteneğe saygı gösterir, yiğidi öldürür ama hakkını verir, hak vermiyorsa o zaman aynen dediğin gibi anti-schumacher propagandasında sennayı malzeme yapmaktan öteye gidemez….

  11. f1de schumi tartışmak … dünyanın en iyi takımı,nın derdiçokspor,un olmasını demek gibi bişe … schumacher 91 yılında f1,re girdiği an formula bir tarihini değiştirmiştir

  12. E Vettelide almamis.Adam Prost ile birlikte en cok sampiyonluk! kazanan ucuncu kisi nede olsa.diye yazman lazimdi.

  13. Brawn ve Byrne’da bu listede olmali bence.

  14. Seçtiği 3 kişiye hiçbir itirazım yok. Ancak liste eksik biraz. Ben olsam Brawn, Bryne ve Prost’u da listeye eklerdim.

  15. Başka denebılecek bırsey bırakmamış…

  16. OtonomAktor #PrayForJules avatarı
    OtonomAktor #PrayForJules

    Senna ve Schumacher gelmiş geçmiş en iyi pilotlar buna şüphe yok. Newey ve Ross Brown da teknik anlamda büyük dehalar olduğu da muhakkak tabi.

  17. Eddie kapağı kapatmış…ağzına sağlık…

    1. Senna+Newey tamamda Schumacher tartışılır hele bunu Irvine söylüyorsa…

      1. schumacher tartışılır mı ? 😀 😀 😀

      2. schumacher değilde senna tartışılır

        1. Kaptan Mağara Adamı avatarı
          Kaptan Mağara Adamı

          ” Senna Tartışılır mı ?? ”

          Ayinesi İştir Kişinin Lafına Bakılmaz… Sen kimsin ki Senna’yı tartışıyorsun.. Senna şampiyon olduğu dönemde, altında Şumi gibi herkezden bir saniye daha hızlı aracı yoktu.. ve Herkezden farklı, Ayrı Lastik tedarikçisi olan bir takımda da değildi. Senna’nın FIA tarafından önünün nasıl kesilmeye çalıştığını, yapılan dalavereli oyunları bilmiyosan, burada boşuna çene çalacağına git araştır. Birisinin FIA arkasındadır, Birisinin FIA önünde engeldir.
          Hem dediğin gibi Şumi tartışılmayacak bir pilot olsa F1’e geri dönüşünde bu kadar sönük kalmazdı. Sadece bu ikinci dönemi bile tartışmak için yeterli.

          1. senna,nın altında hzlı araç yokmuydu sen şakamısın arkadaşım … senna mclaren dışında hangi takımda başarılı olmuş

            1. sennaya saygısızlık olmasın ama 1994te shuminin nasıl bir tehdit olduğunu kendiside yaşadı.

            2. Kaptan Mağara Adamı avatarı
              Kaptan Mağara Adamı

              herkezden bir saniye daha hızlı aracı yoktu dedim senna’nın altında hızlı araç yoktu demedim. Kitap okumanı tavsiye ediyorum. Birde günde 3 öğün tok karnına Paragrafta Anlam konusunu tekrar et derim…

              1. 1 saniye hızlı ne demek arkadaşım 92 93 yılından williams ve mclaren uçan araçlarla benetton mücadele etmişmidir bu araçların yanında benetton ne gibi kalır biliyorsun .. senna.nın önünü kesmişler valla çok kılıf bulan milletiz

          2. Inanilir gibi degil, bir insan yazdigi seylerin icinde nasil kendisini yalanlar buna tam bir orneksin.

            “Senna şampiyon olduğu dönemde, altında Şumi gibi herkezden bir saniye daha hızlı aracı yoktu.”
            Hangi Schumacher’in sampiyon oldugu seneden bahsediyorsun? Kaldi ki Schumacher sampiyon oldugu senelerin tamaminda herkesden 1 saniye daha hizli bir araca sahip degildi. Spesifik olarak sene yazmiyorsan ayni cumlede Schumacher’i Senna diye degistirerek herkes yazabilir, bunun farkinda olman gerek.

            Lastik tedarikcilerinin ayni yada farkli olmasinin etkisini genelleme yapmadan sene sene yazarak orneklendirirsen bir anlami olur yoksa laf kalabaligidir.

            “Senna’nın FIA tarafından önünün nasıl kesilmeye çalıştığını, yapılan dalavereli oyunları bilmiyosan, burada boşuna çene çalacağına git araştır. Birisinin FIA arkasındadır, Birisinin FIA önünde engeldir.”
            Schumacher’in arkasinda FIA vardir demekle neyi kastediyorsun, boyle birsey soz konusu degil, kaldi ki 2005 senesindeki kural degisikligi(bana gore Ferrari’ye Schumacher’e vurulmus darbedir) olmasa Schumacher emekli oluncaya kadar sampiyon olabilirdi.

            “Hem dediğin gibi Şumi tartışılmayacak bir pilot olsa F1’e geri dönüşünde bu kadar sönük kalmazdı. Sadece bu ikinci dönemi bile tartışmak için yeterli.”
            Subjektif olmanin ve onyargililigin daniskasi!
            Bu tamamen aracla alakalidir ve sana sorarim Senna 1992, 1993’te neredeydi diye?
            (1994’un basindaki geri dusmesini saymiyorum 3 yaris diye).

          3. “Hem dediğin gibi Şumi tartışılmayacak bir pilot olsa F1’e geri dönüşünde bu kadar sönük kalmazdı. Sadece bu ikinci dönemi bile tartışmak için yeterli.”

            bu mantıkla düşünmek gerçekçi değil zira bu araba ile alakalı bişey diyelim ki senin mantıkla düşüneceğiz o halde 2012 de pilotajın konuştuğu monacoda pol pozisyonunu kazandı schumi … ve bence o yaşta bile yarışabileceğini performansında büyük oranda kayıp olmadığını gösterir ….

  18. Yarıştığı en iyi takım arkadaşı Schumacher olmuş, buna paralel böyle düşünmesi gayet normal, başka pilotların mükemmellik konusunda pilotlar için söylediklerini açıklmaya kalkarsak, Schumacher’den daha başka pilotlar için bundan cok daha ıyı ve fazla kişiler söylemde bulunmuştur, Lakin dönemimin en iyisi olduğu muhakkak.

  19. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Aa öyle deme irvinecığım Alonso yu nasıl katmazsın bunların arasına şimdi gelip doluşacaklar buraya.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir