Mclaren MP4 23'ün Teknik Analizi

yazar:

kategori:

Mclaren takımı geçtiğimiz sezon sonuca tam olarak yansımamasına rağmen oldukça güçlü bir performans sergilemişti. Takım hem pist üzerinde hem de pist dışarısında Ferrari’nin gerisinde kalsada MP4 22 birçok yarışta F2007’den daha iyiydi.

Mclaren 2006’daki düşük performansının ardından MP4 22 ile sıçrama yapmıştı geçen sene. MP4 23 ile amaç geçen seneki performansın üzerinden devam etmek ve her pistte Ferrari’yi geride bırakabilecek konumda olmak.

Mclaren’de Ferrari gibi öncelikle yeni kurallara en iyi şekilde ayak uydurmayı ve performansı devam ettirmeyi istiyor yeni araç ile.

Autosport.com’a konuşan Mühendislik Direktörü Paddy Lowe, performansa kesin fayda sağlayacak bölümlerde çalıştıklarını söyledi.

Dün tanıtılan araç bir önceki araç üzerinde çalışmanın bir sonucu: Değişiklikler genel olarak dış yüzey üzerinde yapılmış, aerodinamik yapı üzerinde daha fazla detaylı çalışılmış ve yapılan değişiklikler sonucunda bazı yapısal değişikliklere gidilmiş.

Lowe yapılan değişiklikleri ince ayrıntılara kadar açığa çıkardı. Yeni aracın arka dingili daha da toparlanmış ve ağırlık dağılımı üzerinde çalışılmış.

2007’den itibaren tek lastik sağlayıcısı olan Bridgestone’un ağırlık dağılımının önde olmasını gerektirdiği için bu değişiklişlere gidilmiş.

mclaren_mp4_23_15_266059804.jpg

Daha görünür değişiklikler ise aracın dış yüzeyinde yapılmış. Motor kapağı önceki araca göre daha da inceltilmiş. Kapağın dikey bölümü ise yufka gibi daha da ince hale getirilmiş. Tobleron bölümündeki yüzgeçler geçen senekine ve Ferrari’ninkine göre daha da belirgin.

Difüzör üzerindeki hava akışını daha kaygan hale getirmek için motor kapağı ve vites kutusu kaplamaları daha da ince hale getirilmiş. Yeni kokpit takviyeleri ise Ferrari’nin 2008 kurallarına göre yaptığına benzer şekilde.

Aracın arkası ne kadar yenilikçi ise ön tarafı da aynı şekilde ayrım olmuş Mclaren için. 2002’den bu yana kullanılan omurgaya bağlı Mclaren tarzı ön kanattan daha geleneksel bir yapıya geçilmiş. Ön burun ve ön kanatı bağlayan dikey bölüm artık daha basit açıyla bağlanmış. Bunun sonucunda ise yeni barge kanatları dizayn edilmiş.

mclaren_mp4_23_12.jpg

Soğutma ve motor çıkışları MP4 22’ye benziyor ancak daha ince kola şişesi şekline sahip olan eksoz çıkışları aracın merkezine daha da yaklaştırılmış.

Mekanik olarak araç tamamen yeni bir vites kutusuna sahip ancak bu vites kutusu eski konseptin üzerine kurulmuş bir sistem. 2005’ten bu yana kullanılan hızlı vites sisteminin 4 yarış dayanması için sistemde daha fazla ince detaylar üzerinde çalışılmış.

Arka süspansiyonlar da elden geçirilmiş ancak üst omuryayı doğru geometri ile yakalayabilmek için kolların bağlama şekilleri aynı tutulmuş.

mclaren_mp4_23_17_140598779.jpg

Yeni Standar Elektronik yazılım Mclaren’in üretimi olduğu için herkes Mclaren’in bu üniteyi araca yerleştirmede diğerlerine göre önde olduğunu düşünüyor. Ancak bu yazılımı üreten Mclaren Elektronics Mclaren takımından ayrıdır. Mclaren bu yazılımın bir versiyonunu kullanmış olsada yenisi daha detaylıdır.

Lowe yeni yazılımda gelişme gösterdikleri için mutlu olduğunu belirtti. Lowe ayrıca yeni alışılmışın dışında üçgen aygıtın araca yerleştirilmesinde soğutma sisteminde ve bu bölümde bazı değişikliklerin yapıldığını belirtti.


Yorumlar

  1. mp4-23 (mgd) avatarı

    Hayırlı olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir