Newey Önce Ferrari’nin Teklifini Kabul Etmiş, Sonra Reddetmiş!

yazar:

kategori: ,

Formula 1 tarihinin en başarılı tasarımcılarından Adrian Newey’nin bu yılın başlarında Ferrari’nin teklifini kabul ettiği, ancak bu anlaşmanın medyaya yansımasından sonra karardan vazgeçtiği iddia edildi.

Ferrari’nin yaz aylarında Adrian Newey’i takıma katmak için kesenin ağzını açtığı ve İngiliz tasarımcıya her türlü kolaylığı sağlamaya hazır olduğu ifade edilmişti.

Ancak Newey Red Bull ile yeni sözleşme imzaladı ve önümüzdeki yıllarda takımda kalmaya devam edecek.

Bugün ortaya çıkan haberlerde ise Adrian Newey’nin ilk önce Ferrari’nin teklifini kabul ettiği, ancak  anlaşmanı İtalyan basınına sızmasının ardından anlaşma yapmaktan vazgeçtiğini Luca di Montezemolo’ya söylediği ifade edildi.

Newey anlaşmanın basına sızmasının ardından Ferrari’nin ne kadar politik bir ortamda olduğunu gördüğü için bu teklifi reddetmiş.


Yorumlar

“Newey Önce Ferrari’nin Teklifini Kabul Etmiş, Sonra Reddetmiş!” için 15 yanıt

  1. Newey , anlaşmayı Domenicalli yada Montezemelo ile görüştüyse onların olmadığı hatta adeta kovuldukları bir yere gitmek istememişdir.Ferrari yöneticilerini kolay gönderirken teknik ekibe aynı hovardalığı göstermediğinden çok etkileneceğini sanmıyorum. Belkide yeni gelen ekibin anında Alonso ya sırt çevirmeside bir etken olabilir.

  2. Şaşırmadım neden derseniz Ferrari Newey ve Mercedes motor departmanından önemli kişilerle anlaşma sağladığını Serhan Acar abi söyledi ama bu anlaşmaların Luca di Montezemolo’nun görevinden alınmasının ardından suya düştüğünü söylemişti.

  3. Newey anlaşmanın basına sızmasının ardından Ferrari’nin ne kadar politik bir ortamda olduğunu gördüğü için bu teklifi reddetmiş.

    Bu bahane olduğu kadar arka plandaki 1-2 şeyle birlikte doğru da olabilir.

    Newey kel başını belaya sokmak istememiştir. Zaten Red Bull’da istediği rahatlığı bulmuş durumda. Ferrari iyi güzel ama çok kolay adam harcayabilen bir takım. Olur da bir sene işler yolunda gitmezse tifosiler adamın keline domates fırlatırlar.

  4. inandırıcı değil bence ne yani newey gibi bir adam ferrariye gelecek analaşacak sonra haberi yapıldı diye vazgeçecek bence anlaşma haberi çıktı diye değil redbull bu işi öğnrenince ferrariden daha büyük bir para teklif ettiği için gitmemiştir …

  5. Ferarri motor sporlarında hiç bir gelişme kaydetmiyor artık, varsa yoksa en iyileri paraya boğup, tüm enleri takıma toplamak…

    Kaç senedir, hangi genç pilotu destekleyıp takıma kazandırmış?
    Kendi çekirğdeinden yetişen kaç tane olağan üstü muhendıs yetiştirmiş?
    Hep Lotus, Mclaren, Redbull tayfasından birilerini parayla satın al en ıyısı ol, Ferrarinin oluşturucu, üretici bir yarış takımı gorunumu tamamen kayboldu gözümde..

    1. Kac tane newey var ki , ferrari oluşturmaya çalışsın ? Sürekli kazanma felsefesi olan bir takım bekleyemez

      1. 2. sini kendisi oluştursun diyorum arkadaşım zaten nasıl anladıysan artık…
        spora bakış açımız farklı senınle, sen sadece newey olarak bakıyorsun ben komple takımın tum calısanlarından bahsedıyorum..
        Sürekli kazanma felsefesi varda ne oluyor, sıfır başarı, elde ettiği başarıların çoguda iyi pilotları sayesınde oldu.. 1 tane Ferrariden yetısıp bırak kendı takımlarını baska bır takımın transfer ettıgı işinde cok basarılı olmus, pilot, muhendıs, teknik ekip, vsss. 1 ısım varmı ? ben bılmıyorum..

        1. Yoo farklı bakmıyorz , yetiştirmesi lazımda simdi newey haberinin altında yazıyosun , neweyden kacta yetismiteki almasın simdi bu adamı ? italyanlardaki milliyetcilik oldugu sürece bi halt yetişmez , iyi mühendisin yanında iyi mühendis , iyi teknisyenin yanında iyi teknisyen , mekanikerin yanında mekaniker yetişir bence okeyto arkadaşım (kalite olan yerden kalite doğar . Ferrari uzun zamandır başarısız sabrı yok , baştakilere ayasr verince senin dediklerinde gerçekleştirilir umarm

    2. Her zaman öyleydi yeni birşey değil ki. Son 7-8 yıla değil 30-40 yıla bakın.
      Mühendisler takımların içerisinde yetişmez tecrübe kazanır sadece ustalarının yanında ve uygulayarak, test ederek. Şuanda da her takımda stajyer ayarında eğitimine devam eden kızlı erkekli mühendis adayları var zaten biz bunları görmüyoruz kimi zaman tabanca tuttururlar bunlara kimi zaman bezle siler biryerleri kimi zaman elde kağıtlarla koşturur durur sağa sola böyle bir farklı var sadece yarış takımlarının.
      F1 de işler 80ler 90’ların başında ki gibi değil zaten.

      1. Sana katılmıyorum uzun senelerdir Mclaren, Force india, Williams, Toro her sene yenı ınsanlar kazandırıyor bu spora, Ferrari ne yetıstırmıs kımı kazandırmıs koca bır sıfır bana gore.

        1. Tamam işte ben de onu diyorum zaten geçen de başka bir arkadaşa yazdım seninle benzer yazmıştı olmayan birşeyi varmış, olması gerekli gibi algılayıp yorumluyorsunuz. Scuderia’yı tanımıyorsunuz olmayan birşey var mış kurum olarak tercih edilmeyen olmalı gibi yorumlanamaz ki. Scuderia’nın Toro Rosso gibi yada Mclaren gibi academileri yok mevcut akademiler ticari iştirakler üzerinde yürüyor diğerlerinden farklı. Ferrari’nin dünyada pilot arayıp bulan, yetiştiren bir ortamı yok hedefi olmadığını da anlıyoruz. Öyle değil diyorsanız ona göre örnekler vermeniz lazım. Sauber bir dönem bu rolü oynadı ancak o da Toro Rosso, Force India örneği gibi değil. Zaten bu yüzden iki yakın ve tarihi rakip olmasına rağmen kurumsal ve takım olma yönüyle Mclaren ve Scuderia Ferrari’yi irtibatlandırmıyoruz aynı göremiyoruz. Deyin ki 80-90’larda yapıyordu şimdi yapmadığı için bu halde? değil işte öyle o zaman da büyük isimleri transfer ile döndürüyordu.
          Size mesela örnek vereyim Felipe Massa’yı getiren Sauber’da yarıştıran Ferrari’dir. Ancak burada ki durum Mclaren, Redbull sponsorluğunda yetişen isimlerden yine farklı burada irtibatlar ve menejerler üzerinden dönen bir irtibat, destek var o kadar. 80’lerde de buna benzer küçük isimler var.
          Bütün bunlar oluşturucu, üretici, ismini kendisi yapan kimlikleri etkilemiyor Ferrari ve Scuderia yine devasa bir kimlik ve üretici. Birkaç genci yetiştirmemiş olması sıfır yapmaz böyle bir markayı 🙂 Ferrari zaten olayın ta kendisi. Yapmış olsa hissi eklentileri olacak sadece o kadar.
          Öyle şeyler deyin ki dominasyon dönemlerinde yapıp da şimdi yapmadığı için bu halde olsun ve kabul edelim.

          Adrian’a gelince Adrian Newey’i hangi takım yetiştirdi? Williams derseniz sadece güler geçerim. Adamın motorsporlarına girişi 1980’e dayanıyor yarış mühendisliğinden parça departmanlarına kadar birçok alanda çalışmış bir isim ve Harvey gibi birçok ustası var adamın.
          Rory Byrne kimdir normal düzey bir adam mı. Ne Newey Williams, Mclaren, Redbull da yetişti nede Byrne Scuderia’da. Bu konu pilot yetiştirmekten çok farklı öyle kabul edip geçmek lazım. Domine eden makineleri yaparken ismi gayet büyüktü adamın.
          Ne Byrne ne Newey ile dönmüyor iş bunların arkasında onlarca deha adam var biz ve basın sadece bu isimleri konuşuyoruz o kadar. Yapınca veya yapamayınca bunlar sorumlu oluyor yada ismi katlanıyor.
          Newey isminin bu kadar konuşulması ile Scuderia da ki adamların konuşulma oranı arasında ki farkın nedeni Redbull’un tarihsel varlığı ve kurum yapısı o kadar. Ferrari personelini Newey oranın da konuşulmasına izin vermez böyle bir güç.
          Michael Schumacher ismi dahi tek başına “koca bir sıfır” olmadığına ispattır 2 şampiyonlukla kalan Michael’ı kimse bu kadar bilmez ve böyle hatırlamazdı.

          1. Murat Aksoy avatarı

            Dominasyon döneminde var olan ve şimdi olmadığı için başarısızlığa sebep örneği Barnie eclestone ve kabinesiyle olan yakın ilişkiler.

            Marka büyüklüğü için ise evet Michael 7 defa Williams veya Lotus ile şampiyon olsaydı bu başarıları olduğundan cik daha küçük görülürdü veya daha güncel bir örnek vermek gerekirse Vettel 4 defa “Ferrari” ile üstüste şampiyon olmuş olsaydı muhtemelen Vettel diye din kurup tapanlar bile olabilirdi ama halbuki sırf Ferrari pilotu değil diye hakettiği saygıyı ona göstermeyenler çok yakında heykelinin dikilmesi gerektiğinden bahsedecekler. Kısaca kolay yoldan saygı görmek için Ferrari adına çalışması yeterli olurdu. Daha önce bunu Alonso örneği ile yaşadık. Önce nefret ettiler sonra adeta tapanlar vardı şimdi ise tekrar başarısız olduğunu söylüyorlar. Işte bu da Ferrari markasının değişmeyen gücünden kaynaklanıyor.

  6. Tam ben yazıyordum 🙂 . Valla üzüldüm yahuuu , cok yazık oldu lanet olasıca italyan medyası kapatsaydınız cenenizi keske

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir