McLaren-Honda Paketinin Sırları

yazar:

kategori: ,

Honda motorlu McLaren’ın Abu Dhabi’deki ilk normal testi başarılı olmaktan çok uzaktı, ancak araç üzerinde bir çok ilginç gelişim vardı. Craig Scarborough bu detayları açıklıyor.

Tekrar bir araya gelen McLaren-Honda ekibinin ilk detayları Japon üreticinin motorunun ilk görüntüleriyle ortaya çıktı.

Sezon sonrasındaki Abu Dhabi testlerinde ve takımın hemen önce Silverstone’daki reklam çekim gününde gördüklerimize göre Honda güç ünitesi kısmen 2014’teki diğer üreticilerin tasarımlarından ilham almış.

Abu Dhabi’deki test elektriksel sorunlar yüzünden başarılı geçmemiş olsa da Honda halihazırda iki kez piste çıktı ve rakiplerinin geçen sene oldukları duruma göre oldukça öne geçti.

Araç, Honda motorunu tanıtmak için MP4-29H IXI kodunu aldı, H Honda’yı temsil ederken, IXI ise motor kodunu belirtiyor. Aracın geri kalanı ise MP4-29’un sezon sonuna doğru dönüştüğü şeklin birebir aynısıydı.

Honda Japonya GP'sinden hemen önce güç ünitesinin ilk görüntüsünü yayınladı.
Honda Japonya GP’sinden hemen önce güç ünitesinin ilk görüntüsünü yayınladı.

Ancak kaportanın altı çok farklı, çünkü Honda güç ünitesi Mercedes paketine göre birkaç yönden daha farklı bir tasarıma sahip.

Japonya GP haftasonunda Honda yeni motorunun bilgisayar çizimlerini yayınladı. Bir çok detay gizlenmiş olsa da test aracını gördükten sonra artık bu resimlerdeki bazı bileşenlerin çoğunun doğru olduğunu söyleyebiliyoruz.

Temel fark turbo tasarımındaymış gibi görünüyor. Genel olarak beklendiği gibi Honda motorunun turbosu 2014 Mercedes motorundaki gibi ayrık tasarıma sahip.

Test aracının fotoğrafları hava kutusunun (ana resimde 1 numara) motorun arkasına değil, önüne yöneldiğini gösteriyor.

Ayrık turbo konsepti egzoz gazlarının çevirdiği türbinle havanın sıkıştırıldığı türbin arasındaki ısı transferinin azaltılmasına, turbo borularının kısalarak daha az turbo gecikmesi elde edilmesine ve daha büyük kompresör türbini için ciddi yer açılmasına yardımcı oluyor.

Arkaya monte edilen turbonun çapı ve motorun V’si içine yerleştirilen MGU-H’nin pozisyonu, kurallarca sabitlenmiş vites kutusu montaj noktaları yüzünden sınırlanmış oluyor.

Daha büyük bir kompresör türbini daha fazla güç sağlıyor, ancak bu büyük türbinin düşük devirlerden hızlanması daha yavaş olacağından turbo gecikmesi artıyor. Mercedes bu sorunu MGU-H kullanımı ve kaçış valflerinin elektronik kontrolü ile çözmüş gibi görünüyor.

McLaren test aracında ve Honda’nın yayınladığı resimlerde turbonun sıkıştırdığı havanın sağ sidepoda yerleştirilmiş hava-hava soğutucu (ana resimde 2 numara) ile soğutulduğunu söyleyebiliriz. Bu McLaren’ın 2014 Mercedes tasarımının (ara soğutucu sol sidepoddaydı) tam tersi tasarıma sahip.

1417787639

Ara soğutucunun (intercooler) özel olarak bir tarafta olmasının görünür bir faydası yok, bu yüzden turbonun yeri ve diğer ek parçaların konumu bunu belirliyor.

Hava-hava ara soğutucu daha çok yer kaplar ancak su-hava soğutucusuna kıyasla daha hafiftir. Bu ayrıca motora giren havanın sıcaklığını da düşürerek daha fazla güç elde edilebilmesini sağlar.

Bir F1 motorunda görmeye alışık olmadığımız şekilde motorun üzerinde emme kısmındaki basınç odası karbon fiber yerine aluminyumdan yapılmış. Belki bu çözüm tamamen test amaçlıdır ve 2015’te izin verilen değişken emme borularına erişimi kolaylaştırmayı hedefliyordur. Ara soğutucunun çıkış borusu motorun üstünden basınç odasına giderken görünüyor.

Ara soğutucunun aracın sağında olmasıyla birlikte motor su/yağ ve ERS soğutucuları artık sol sidepodda. Güç ünitesinin testte yeterince soğutulabildiğinden emin olmak için takım sidepodda geniş yarıklar kullandı.

McLaren 2015 aracında Red Bull tarzı sidepodları tercih edebilir.
McLaren 2015 aracında Red Bull tarzı sidepodları tercih edebilir.

Bu açıklıklar yarış kurallarınca yasal değiller, ancak testlerde bu tür çözümlere izin veriliyor. McLaren’ın 2014 aracının vites kutusu yağ soğutucusu vites kutusunun üzerine monte edilmişti ve takla yapısındaki bir girişten hava alıyordu.

Motorun alt yanlarında büyükçe ısı kalkanları (ana resimde 3 numara) görülüyor, bunlar muhtemelen turboyu besleyen egzoz boruları. 2014’teki egzoz tasarımlarının çoğunun aksine burada çok alçakta, zemin seviyesinde tasarlanmışlar.

Muhtemelen motorun arkasında birleşiyorlar ve vites kutusunun önünde yer alan turboya yöneliyorlar.

Bu tür alçak egzozları kullanan tek takım Red Bull’du ve sidepodlarda çok uzun soğutucu paketlerine sahiptiler. Ara soğutucular ısı kalkanlı egzoz borularının hemen üzerine yerleştirilmişti. Bu tasarım daha küçük sidepodlar içerisine çok daha büyük soğutucular yerleştirilebilmesine imkan tanıyordu ve bu da daha iyi aerodinami demek oluyordu. Belki McLaren’ın 2015 MP4-30’u Red Bull’un uzun ve dar sidepod felsefesini takip eder?

Şubat ayından önce sezon öncesi testler başlamayacak, McLaren ve Honda’nın 15 Mart’ta Avustralya’da düzenlenecek açılış yarışından önce Silverstone ve Yas Marina’da ortaya çıkmış sorunları çözebilmek için üç ayı ve sonrasındaki 12 günlük sezon öncesi testleri kullanma şansı var.

1417787719


Yorumlar

“McLaren-Honda Paketinin Sırları” için 52 yanıt

  1. Güzel içerik. Özetle, 2015 Mclaren aracının motoru Mercedes gibi, egzoz ve sidepodları Red Bull gibi olacak. Ön kanadının zaten Red Bull klonu olduğunu gördük. Geriye pilot faktörü kalıyor. Bu şartlar altında Mercedes’e Mercedes kadar bir üstünlük kurmalılar.

    Taraftar olma psikolojisi bambaşkadır. İzlemeye başladığınızda kim kazanıyorsa onu tutarsınız. Ben Schumacher ile başladım mesela 😀 Düşünün artık. Yok bir de rengi kırmızı ve kahvedeki amcalar arasında adı çok geçiyor diye Ferrari taraftarı olunur, yine kahvedeki dedelerin övdüğü şekilde yıldızı yeterciler türer. VTEC de olmasa Honda’cı filan olmayacak piyasada. Yakında onlar da türer. Yeter ki Mclaren tek bir yarış kazansın.

    1. Piyasada yeteri kadarından fazla vtec ci var 🙂 hatta öyleler ki 1-2 bar turbo basınca vette modlayan adamların karşısına dikiliyorlar tabi ömürleri de 1-2-3 kadar oluyor. 🙂 Eskiden tr de pejocular saxocular gsi, calibra opelciler de vardı şimdi alt tarafta sadece vtec ciler üst tarafta yıldızı yeterciler, ferrariciler, amerikancılar kaldı. Mazdacılar Evocular M ciler tosbaacılar öldü bitti sayılır.
      Takip edenler görecektir Honda başlangıcı sonrası techturkey ve dh de ne vtec-f1 muhabbetleri dönecek, hiç takip etmeyen insanlar göz atacak belki de. Tr etiketçilik ve aidiyetçilikte çok üstündür. 🙂

  2. Ben Honda nin normal binek otomobilde turbo motoru bile yok diyenlere onları örnek verdim(önceki haberde önceki yorumlarda altınada yazdım başka bir haberde ki yorumum diye)yoksa biz de biliyoruz o teknolojiyle Formula1 de ki teknolojinin çok farklı olduğunu.Honda düşmanı koyu mercedes fani arkadaşlara sesleniyorum sadece şuna baksınlar Formula1 tarihinde Honda kaç yıl var olmuş Mercedes kaç yıl var olmuş(sadece motor vermeleri dahil)iki firma kaç yıl F1 de kalmış ve buna oranla Honda nın kaç şampiyonluğu var Mercedes in kaç yıl şampiyonluğu var.Ve ve o kadar komik yorumlar var ki ‘2009 da Honda motoru olsa galibiyet alamazmış’şampiyon olamazmış’kaale alıp cevap dahi vermeye lüzüm görmüyorum .Ayrıca ‘RENAULT ENGINE’McLaren F1 (TEE),foreverMcLaren,Didem’e mantıklı yorumlarından dolayı teşekkür ederim +100 🙂

    1. Mercedes benz
      1954-55 : 2
      mclaren : 1
      brawn : 1
      amg : 1
      total: 5

      honda : 86-87-88-89-90-91 total : 6

      ferrari : 16

      renault : 10

  3. Ekseriyetle genç arkadaşlar Honda yönüyle beklentiye otomobil motorlarından hareketle giriyorlar ve yorumları bu ağırlıkta oluşuyor. Yıllar boyunca aksi bir durum bizim seviyemizde ki ülkelerin forum, internet platformlarında Renault vs yönüyle görüldü. Markaların icraat ve yarış ürünlerini, yol binekleri üzerinden değerlendirdiler ve hatta değer atfi bunun üzerinden yapıldı. Ferrari’ye ek değer bindirilen konu bu olduğu gibi clio symbol üreten markanın hafife alınması da bu nedenle oldu. Ben buna açıkça cahilce yaklaşım, motorsporlarının MS damarından anlamama dedim başka da pek bir izaahat bulamadım.
    Yol otomobilleri ile en hafifinden yarış makineleri arasında benzerlik olmadığı gibi yarış motorları ile binek otomobil motorları arasında da teknolojilerinde seviye, derecelendirme, ödül bolluğu vs ne olursa olsun hiçbir alaka bulunmuyor. Hatta öyle ki sizlerin, bizlerin ulaşabildiği araçlar ki bunlar bmw 1M, Golf, amg, 458 olsun FXX, Zonda R gibi araçlarla bile bir yakınlığı bulunmuyor. Bu 2 örnekle saydığım makinenin gerçek GT yarış makinelerine uzaklığının 5 katından fazlası günlük binek dünya ile aralarında bulunuyor.
    Pek ala Cosworth, Judd, Ford, Toyota, GM gibi markalar muhteşem yarış motorları yapabiliyorken iyi derecede, bol ödüllü, emisyon takipçisi binek otomobil motorları yapamayabilirler. Aynı şeyin zıddı da geçerlidir ve motorsporları hiçbir zaman binek dünyanın motor ödülleri ile mikton ölçeğinde dahi ilgili olmamıştır. Bunun anlaşılamamasının nedeni forged, yarış ekipmanlarını inceleme, az çok bilmeyi geçtik hafif sport araçların mekaniklerini dahi bilmenin 0 olmasından malesef ki. Çok basit bir örnekle yıllarca real life ve forumlarda pist üstü akselerasyonun dahi ne kadar yorucu olduğunu anlatamadık bu sebeple bineklerin 3-4 turdan fazla dönemediğinin iyi derecede kavranılması mümkün olmadı tabi ki. Anlatmak da pek kolay değil bu konuları, işin anlatabilecek seviyede uzmanlığı, tecrübesini geçince sahada olmak biraz daha sıkı takip etmek gerekiyor sanırım.
    Devam edince çok küçük ölçekli markalar cnc tezgahları, kalıphanelerinde yarış ekipmanları üretebilir yada tasarlayıp 3rd parti atelyelere ürettirebilir ancak global otomotiv sanayii içerisinde güçlü, bilinir olmayabilirler. Bu yarış sanayiinde güç, marka niceliğinden daha çok parasal ölçek ile ilgilidir. Aksiyle güncelde birçok ödül almış, en iyi denilebilecek üretimleri yapan bir otomotiv devi giriştiği herhangi bir seri içerisinde en iyi motor yada diğer üniteleri üretemeyebilir. Bunlar da yapamaz, edemez laflarından daha çok marka, labaratuarların plan, program, bütçeleri ile ilgili her zaman söylerim motorsporları birikimi dünyada CERN gibi genele dağılan bir veri ağacıdır ve binlerce mühendis bulunuyor. Cern halka, avam’a ne kadar açık ise motorsporları ünite mühendisliği de bize o kadar açık.
    F1’de ki dünya marka ve mühendislik yönüyle biraz daha kısıtlı bir alan sadece burada ki nitelik becerememek, yapamamak ile ilgili değil yine devasa bütçeler ve insan kaynağı ile ilgili yoksa diğer ucuz motorsporları dallarından zihniyet, psikoloji olarak farklı değil.
    Honda şayet başarılı olabilirse bu ileri binek motorları yapabildiğinden değil bu dar alan kapsamında doğru noktalara imza atabildiğinden olacağı gibi aksi bir hezimet halinde gridde yarıştığı dönemde olduğu gibi binek üretimlerinin seviyesini etkilemeyecektir. Ferrari’nin yollarda en iyi derecede başardığını grid de beceremediği gayet açık bir örnektir.
    İşin şasi tarafı biraz daha farklı yorumlanmaktadır. F1 makineleri, prototip şasilere sahip olmasıyla yine piyasa ve çoğunluk motorsporları dallarından ayrılıyorlar.

  4. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Şu Mercedes’cilerdeki McLaren düşmanlığı gün geçtikçe kabarıyor. Dandik Mercedes-Benz motorlarından dolayı her yarış yolda kalan McLaren’leri hatırlatmak lazım.

    Çok değil bu sezon bile en çok sorun yaşayan takımlardan oldu Mercedes.

    Neymiş; Mercedes motoru Honda’dan 70 beygir güçlüymüş. Honda motoru ile Brawn yarış kazananamazmışmış. Brawn’ın aracı zaten Honda motoruna göre dizayn edildi. Mercedes motoruna rağmen şampiyonluk kazandı çünkü şasi çok çok iyiydi.

    Bunların bir beygir kıstası var. Ferrari şu kadar güçsüz, Renault şu kadar güçsüz. şu şu kadar bu bu kadar güçsüz vs. En güçlü Mercedes, en büyük Mercedes!

    Madem Mercedes çok güçlüydü neden V8 dönemlerinde 1 tane bile takımlar şampiyonluğu göremedik. (2006-2009 McLaren- 2010-2013 Mercedes AMG)

    Neden sürekli Mercedes motorlu araçlar Red Bull’un arka kanadını seyretti?

    2012 yılında McLaren en hızlı olmasına rağmen sorun çıkaran ve McLaren’i şampiyonluktan eden parçalara bakın:

    Mercedes-Benz üretimi motor,

    Mercedes-Benz üretimi yakıt pompası,

    Mercedes-Benz üretimi vites kutusu!

    Burada sürekli Mercedes şöyle iyi, böyle iyi deyip duruyorlar. Turbo dönemine geçilmeseydi Mercedes rüyasında bile göremezdi şampiyonluğu

    Mercedes motoru kötü demiyorum ama motor tek başına bir işe yaramıyordu V8 döneminde. Pek çok parametre vardı. Şasi, Aerodinami, Downforce vs.

    Red Bull çok güçlü olmadığı bilinen Renault motoruyla nasıl şampiyonlukları dizdi? RBR sayesinde. Renault’un katkısı çok azdı. Renault değil başka bir motorla da Red Bull rahat şampiyon olurdu.

    1. McLareni çok severim kardeş ama Mercedes motoru konusunda s.çıp batırmışsın. Bizde çok gördük McLarenin durduk yere düz yolda giderken dağıldığını. Brawn aracından bahsetmişsin Mercedes motoruna rağmen kazandı demişsin. Tam olarak hatırlamıyorum hangi yarış olduğunu 2009 yılında sezonun ortalarında bir yarıştı. Barichello nun yağ sızıntısından dolayı motoru alev almıştı ve yanmaya başlamıştı son 10-12 turdu heralde. Oyarışta barichello iyi bir yerde bitirmişti. 2. veya 3.lük olabilir Oyarıştan sonra baricello nun moturunu değiştirmediler bile adam aynı motorla bi sonraki yarışı kazanmıştı. O sene Button hemen hemen her yarış sonunda Mercedes’e bize bu kadar güçlü ve sağlam bi motor verdiği için teşekkür ediyordu. 2007 yılına bir bak. McLarenler kaç kere motor yüzünden yolda kalmış, diğer motor üreticilerinin araçları kaç kere yolda kalmış. Evet 2005 yılında Mercedes motorundan McLaren çekti ama o sene McLaren en hızlı araç olmasına rağmen kendisi de düzlükte kendi kendine dağılan bi araçtı.

      1. @Gökhan, ”Bizde çok gördük McLarenin durduk yere düz yolda giderken dağıldığını.” demişsin örnek verebilirmisin, kaç yarış McLaren motor sorunuyla yarış dışı kalmış ve kaçında mercedes motoru yüzünden…Ayrıca sadece 2005 yılına atıfta bulunmuşsun, 2000-2004 yılları arasını izlememişsin sanırım. Ayrıca Buttonun her yarış sonrası mercedes motoruna teşekkür etmesinin sebebi Hondanın f1 den çekilip o boşluğu mercedesle doldurmuş olmaları olmasın…Eğer brawn mercedesi ikna edememiş olsaydı Button 2009 girmeden f1 elveda edebilirdi. Baricellonun motorunun yanmasına rağmen tekrar kullanıldığını söylemişsin neden motor dondurmanın yapılmadığı 2006 yılından önce bu mümkün olmuyordu acabe. ve şuanda da mercedesin karşı çıktığı olay motor gelişimine izin verilmesidir. izin verildiği taktirde mercedesin diğer rakipleriyle baş edemeyeceğini düşünüyorum ve ciddi dayanıklılık sorunları yaşayacaklarını da düşünüyorum…

    2. Dandik Mercedes motoruymus.Cahil cuhela ile mubatap olunca kizip bende sacmaliyorum.
      Mclaren dusmani degilim.Ama Hondanin en kisa surede kacacagina eminim.Bir kere olan gene olur.
      2007nin gercek takimlar sampiyonu kimdi?
      Ebd nedir?Patinaj kontrolu nedir?Hangi takimlara.ureticilere motor gelisim izni verilmistir.Bunlari ogren sonra yorum yaz.Birde bir aracin sadece motordan olusmadigini hatirlatirim.Force india Turbo Mercedes motoru kullaniyor.

    3. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
      Lewis-Hamilton(#TeamLH)

      O yıllarda bir de şöyle bir durum var Adrian Newey tasarımlı araç çok ısınıyordu bu da motoru etkiliyordu.

      1. Adrian Newey tasarımları motoru her zaman zorlamıştır çünkü Newey her zaman diğer tasarımcılara göre arka kısmı daha dar tasarlar ve buda fazla soğutulma ihtiyacı duyan bir motor için hiç iyi bir şey değildir Mercedes’in McLaren ve Newey’li yıllarında motorun patlamasının Newey’in arka kısmı dar tasarlamasına bağlamıştır.

        Red Bull’un 2006 sezonu sonunda Ferrari’den ayrılıp 2007 ve sonrası için Renault ile anlaşılmasında Newey’in etkisinin büyük olduğu bilinir. 2005-2006 yıllarında Red Bull ısınma sorunları yaşamıştı ve de Renault ile anlaştıklarında Red Bull, Renault motorunun başarılı bir soğutma sistemine sahip olmasında ve 2006 sezonunda fabrika takımının şampiyon olmasının etkili olduğunu dile getirmişti ayrıca bunun yanı sıra Renault motorunun daha küçük yakıt tankına ihtiyaç duyduğunu belirtmişti.

        1. pu 106 a 2014 WORLD CHAMPION avatarı
          pu 106 a 2014 WORLD CHAMPION

          madem o kadar iyısınızde LOTUS ve WILLIMS neden bıraktı sızı

          1. Williams neden bıraktı bizi? Güzel bir soru elimden geldiği kadar açıklayayım. Bildiğimiz gibi Mercedes motor sporları sorumlusu Toto Wolf Williams takımında hisse sahibi yani takıma ortak Williams’a dedi ki Mercedes motoru kullanalım onlarda hay hay dedi ve karşılık teşekkür edildi ve ortaklık bitti.

            Patrick Head’den Renault’a Teşekkür ( Geçen sene Cosworth motoruna sahipken tarihinin en kötü dönemini geçiren takımın elde ettiği en iyi derece dokuzunculuk olmuştu ancak bu sene Renault motoru ile takım yıllar sonra ilk galibiyetini kazandı ve performans olarak da oldukça öne yaklaştı.

            Head “Her zaman ne yaptıklarına bakıyordum ancak artık farklı şeyler için endişe duyabiliyorum.” dedi.

            Head, Cosworth’e göre daha küçük ve hafif olan Renault motorunun tasarımda daha serbest olmayı sağladığını söyledi.

            Head “Aracı aerodinami ve ağırlık dağılımı açısından daha iyi yapabildik. Bu seneki projenin etkinliğinde Renault motoru en büyük etkiye sahip.” dedi.) Kaynak trf1.net

            Lotus neden bıraktı. Öncelikle şunu bilmeliyiz ki her şeyin bir sonu vardır buda o sonlardan biri. Renault yıllardır beri her şasiye göre motor üretti her motor verdiği takımı tatmin etmeye çalıştı ama maalesef tarihin en köklü kural değişikliğinde her şasiye göre farklı motor üretmek entegre etmek işin içinden çıkılmaz hal aldı. Bu stratejisin den vazgeçen Renault artık Red Bull şasisine göre motor üreteceğiz ve diğerleri bunu sadece kendilerine uyarlayacak dedi tıpkı Mercedes’in yaptığı gibi Lotus bunu kabul etmedi ve ayrılma kararı verildi 2016 yılına kadar bulunan anlaşma karşılıklı fesh edildi.

            Kimseyi zorla tutamazsın yada kimseye zorla motor veremezsin bu spor böyledir. Her başlangıcın bir sonu her sonun tekrar bir başlangıcı vardır.

            1989-1997 Williams Renault son. 2012 Williams Renault başlangıç 2013 son.
            1988-1992 McLaren Honda son. 2015 McLaren Honda başlangıç.

            1. iyide isin sacma tarafı eger lotus kendisine uygun motor tasarlamayan renault u bırakıp neden zaten esit motor vermedigi bilinen mercedese gecsin ki. Lotusun renaultu birakma sebebi kesinlike bu seneki dandik renault motorudur. Adamla motor patlayınca son yarış bastılar kahkahayı muhtemelen renault nun belirledigi sınırların dısında kullanmıs olabilirler o motoru son yarış. Buyuk olasılık iddiaya bile girmislerdir patlayıp patlamayacagı konusunda.

              1. Asil nedeni ben soyleyim kim cok daha ucuza en iyi motoru kullanmak istemez ki? Renault motoru en pahali motor ve en iyi motor da degil ayrica RBR ve STR en iyi Renault motorlarini kullanirken Lotus ayni motorla yarisamiyordu. RBR hakli olarak kendi payinin oldugu gelisimi Lotus ve Caterham ile paylasmiyordu. ERS konusunda da RBR kendi gelisim saglarken Lotus, Renault’un da cok iyi olmadigi alanda cok cok muskil durumda kalmisti bu sartlar altinda kim Renault motoruyla devam etmek ister ki? Daha iyi motor daha hafif motor daha iyi yag daha iyi yakit daha iyi ERS daha ucuz kullanimi daha kolay avantajlari say say bitmiyor Lotus mantikli bir adim atti.

                Williams niye gecti diye sorarsaniz Williams elini cebine atmayi pek sevmeyen bir takim Cosworth motorunu dahi denediler ucuz diye. Mercedes daha ucuza motor verecekti onlar da en pahali motor yerine daha ucuzunu sectiler ve secimleri son 10 yilda yaptiklari en iyi secim halini aldi. Bunun haricinde T.Wolff’un hisseleri de degerlenmis oldu. Wolff-Mercedes, Mercedes-F1 iliskisinin dogru okunmasi lazim ortada buyuk bir oyun var bir gun bos bir vaktimde uzun bir yazi kaleme alacagim bu konu hakkinda.

              2. Lotus kendisini ikinci sınıf takım olarak görmeyi beklemiyordu ama gördü bu yüzden ayrılma kararı aldı yok 2016 sezonu sonuna kadar anlaşmaları vardı zaten. Valla kim kahkahayı basarsa bassın önce kendi durumlarına gülsünler takımda mühendis kalmamış sponsorlarını ingiliz takımı Williams kapmış takım patronu zor kurtarmış kendisini McLaren’e geçmiş. 2015 de de göreceğiz bakalım bahaneleri olacak çok merak ediyorum…

                Kimse kimseye zorla en pahalı motoru yada kalmasını sağlayamaz… Forever Red Bull Renault…

  5. maalesef geçmişte olduğu gibi günümüzde de anlık gelişmelere bağlı olarak türeyen f1 taraftarları ortaya çıkmış. Bir zamanlar ferrarinin vardı sonra redbulla tavan yaptı şimdi ise Mercedesle hızını artırmaya devam ediyor. şimdi 2009 brawn şampiyonluğuna gelirsek, bazı mercedes taraftarları başarının sırrının sadece merco motoruna mal etmişler. nasıl McLaren 20 yıllık ortaklıkta elde ettiği bütün başarılarının sebebinde olduğu gibi değil mi 🙂 nice patlayan motorları ne çabuk unutmuşlar. bir ara bütün McLaren taraftarlarında olduğu gibi benimde psikolojim bozulmuştu aman reklama girilmesin çünkü ilk reklam arasında muhakkak bir motor patlardı ve çoğunlukla bu motor kiminin aracında olurdu çünkü o başa oynardı vs vs çok örnek verilebilir. şunu da ekleyebilirim McLarenin 2003 ve 2005 yıllarında kaybettiği şampiyonlukların en büyük sebebi mercedes motoruydu, bunu sadece ben demiyorum, f1 dergisinin ilgili yıllardaki sayılarına ve uzman analizlerine bakabilirsiniz. yine tekrar 2009 yılına gelecek olursak brawn şampiyonluğuna trf1 de görmüştüm brawn 2009 başarısının sırları diye, orada aracın 2008 yılı boyunca Honda rüzgar tünellerinde 24 saat durmadan geliştirildiği ve şasininde Honda motoruna uygun üretildiği sonradan mercedes motorunun şasiye uydurmak için çok çaba sarfedildiğini ve yine çift katmanlı difüzörün çok akıllıca yorumlandığını görebilirsiniz. işin aslı Honda motoruna göre tasarlanan şasiyle Honda motoruyla yarışılsaydı çok daha başarılı olabilinecekti. bazı arkadaşlar mercedes motorunun 70 bg daha güçlü olduğunu söylemiş, şunu unutmuş sanırım bg gücündeki fark bu sene önemli geçmiş yıllarda okadar önemli olmadığını hatırlamıyor sanırım. örnek 2010, 2011, 2012 ve 2013 renault motorlu rbr şampiyonlukları…sonuç olarak diyeceğim o ki yeni turbo motor fikri projesi kurgusunun sonucu olarak ortaya çıkan mercedes başarısından dolayı diğer rakipleri aşağılama moduna geçen kişilerin biraz f1 tümüyle irdelemesini tavsiye ediyorum….

    1. pu 106 a 2014 WORLD CHAMPION avatarı
      pu 106 a 2014 WORLD CHAMPION

      içinemi gırdın nerden bılıyorsun honda ile 2009 da şamp. olacagını

      1. Jenson Button : Bir gün spordan geldim menajerim aradı durumun pek iyi olmadığını söyledi ne oldu dedim ? Honda F1 den çekildi dedi peki ya şimdi ne olacak dedim Ross Brawn takımı kurtarmaya çalışıyor bekleyeceğiz dedi. Ve sonun da Brawn Takımı kurtardı biz aracın arkasını Honda motoruna göre tasarlamıştık 2007 sezonunu çöpe atıp 2009 projesi üzerine yoğunlaşmıştık Mercedes ile anlaştı takım Mercedes motoru Honda motorunun alanına sığmadı aerodinamik yapıyı bozmadan mühendisler harika iş çıkarttılar ve Mercedes motorunu şasiye entegre ettiler o sezon Honda motor ile yarışsaydık daha güçlü olabilirdik çünkü Honda motorunun olduğu bir şasi ye göre gelişim planlamıştık Mercedes motorlu şasi de bu güncellemeler çalışmadı.
        Kaynak bbc top gear.

        1. +10 Sallayanlara gelsin…

        2. pu 106 a 2014 WORLD CHAMPION avatarı
          pu 106 a 2014 WORLD CHAMPION

          dıdem bey/hanım sen kışkırtmaya devam et ben hiç baska takımları KOTULEMEDIM sadece gerceklerı soyluyorum işi RBR RENO yda getırdın ya BBC kahınmı sana soruyorum

          1. Ben kimseyi kışkırtmıyorum gerçek neyse onu söylüyorum kulaktan dolma bilgiler degil kaynak göstererek yazıyorum.BBC top gear programına konuşan Jenson Button onun sözleri yer alıyor yukarda BBC nin kahin oldugu felan yok.

            Lafı RBR ve Renault a getirmemin sebebi sürekli Renault motorunu aşagılayan küçük görenler için söyledim.üzerinize alırsınız almazsınız o size kalmış.

            Bu arada Nickim den de anlaşılacagı üzere adım Didem çok şükür saglıklı bir bayanım. bay olarak telafuz etmesseniz sevinirim bundan sonra.

            1. pu 106 a 2014 WORLD CHAMPION avatarı
              pu 106 a 2014 WORLD CHAMPION

              alınan yok MERCEDES 2014 CEVABINI PİSTTE VERDİ sizin gibilere

              1. Renault da pist üzerin de 4 yıl üst üste şampiyonluk yaşayarak verdi herkese cevabını.

      2. @pu 106 a 2014 WORLD CHAMPION, yorumun bir cümlesini değilde tamamını okuyup anlasaydın bu yorumu yapmazdın herhalde, anlaman için özetle, 1 yıl boyunca 24 ssat Honda rüzgar tünelinin kullanılması, aracın Honda motoruna göre aero dinamiğinin tasarlanması, çift katmanlı difüzör vs. Eğer 2009 da bir yarış bile izlediysen sürekli çift katmanlı difüzörden bahsedildiğini kimsenin motorlar arasındaki farktan bahsetmediğini hatırlarsın…bir hatırlatma daha boşunamı briatore sezon başında çift katmanlı difüzör kullanan takımlara, lakab dahi takmıştı difüzör çetesi diye…

    2. +1
      Ne kadar dil döksen de anlamazlar.

      1. haklısın Didem ama yine de bıkmadan anlatmak lazım, belki sonuç verir diye 🙂

        1. Sonuç verir mi bilemem ama ilginç bir tarzları var.Redbull Renault ile kazandıgı zaman Redbull aracı sayesin de kazandı deyip Renault motorunu küçümserler.Mercedes motorlu bir arac kazandıgı zaman da motor sayesin de kazandı derler 😀 herhalde baya çelişki içindeler yada işlerine gelmiyor Renault un başarısı.

            1. O zaman diyorsunuz ki Honda enayiler tarafindan yonetiliyor.Sampiyon olacak araci birakip bir suru yatirim yaptiklari takimi zararina elden cikardilar.Ha ayni geyik sonradan toyota icinde donmustu.
              Motorlar dondurulmustu.Takim tesadufen bir yaris kazanmisti.Hepsi o.Belki Ferrari motoru ile de sampiyon olabilirdi.Ama digerleri ile mumkun degildi.Beygir gucu farkini kucumsemeyin. Bu yilki sampiyonlugun anahtatlarindan biridir.

  6. şu hondayı ammada büyüttünüz be kardeşim bu işin sonunda

    bar honda gibi olmakta var .. şöyle yapacağız böyle yapacağız 2nci yıldan sonra şampiyon olacağız dediler dedikleriyle kalmadılar sonra kaçıp gittiler aynen toyota bmw gibi

  7. O kadar sıradan,bilgisizce araştırma yapılmadan yorumlar yapılmış ki yorum yapmak zorunda hissettim kendimi.Öncelikle Honda turbo motor konusunda özellikle son 4 yılda ciddi adımlar attı.İlk olarak 1.6 Litrelik İ-DTEC dize motor yaptı daha sonra 3 çeşit turbo benzinli yeni motor yapıldı bunlar 1 ,1.5,2 litrelik yeni Vtec Turbo adı altında motorlar yapıldı.Sonuç olarak Honda kendini sürekli geliştiren ve değiştiren bir firmadır bakın sadece değiştiren demiyorum çünkü her değişimde gelişim yoktur ama her gelişim bir değişimdir aynı zamanda.Ben 2015 yılında Honda nın başarılı olacağına can-i gönülden inaniyorum sizler ister inanin ister inanmayın ‘2 günde 5 tur’ diye saçma ve o kadar gülünç şekilde dalga geçmeye çalışın bunlar hakikati değiştirmez.Burda Honda yı veya diğer üretici firmaları kötülemenin hiçbir anlamı yok aksine hepsine bu yeni turbo motorlar döneminde mücadele ettiği için büyük saygı duyulmalı gönül ister ki daha çok üretici firmalar olsun özellikle turbo motorlarda çok ciddi çalışmalar yapan ve büyük aşama kaydeden Ford neden F1 i düşünmüyor anlamak çok güç…Umuyorum ki ilerleyen yıllarda Ferrari,Honda,Mercedes,Renault un yanında BMW,Ford,Toyota yı(görürüz) hayal etmek böyle hepimizin büyük arzusu.
    Not:Bu sitede başka bir haberde yaptığım yorum.

    1. 5 Tur muhabbeti çok saçma Renault da kış testlerinde ortada yoktu ama Renault’un 3-4 katı fazla tur atan Ferrari’yi Williams’ı yenmek güzeldi.

      Şu var McLaren biraz fazla tur atsa iyi olurdu çünkü araçta takılı olan lastikler 2015 lastikleriydi.

    2. Arkadaşım öncelikle bahsettiğin o motor tiplerinin F1 ile alakası yoktur. Bahsettiğin o motorların çalışma aralığı 2000 ila 3500 devir/dakikadır rölantisi ise 800 devir/dakika. Bugün F1 araçlarının rölantisi olarak kabul edilen 5000 d/dak da normal yol otomobillerini çalıştırmaya kalksan 1 saat sonra motor yanar yada blok çatlar. Oyüzden bu yıl Honda’nın işi kolay olmayacak . Hayal kurmak elbette güzeldir. Honda’nın başarılı olması F1’in geleceği açısından çok önemlidir tabiki ama bir Ferrari taraftarı olarak ben seneye yine Mercedes’in üstün olacağı kanısındayım. Honda ise 2015’i öğrenme yılı olarak geçirecek 2016 ise mücadeleye ortak olacağı yıl olacaktır. Umarım 2016 da eski Ferrari – McLaren kapışmalarına tanık oluruz.

    3. Iki gunde bes turu ben yazmistim.Bunu planlamadiklari kesin.Sonrasi durumu kurtarma cabasi.Renonun durumu toparlamasi ayni seyi Hondanin yapacagini gostermez.Hep soyluyorum.Yol motoru ile F1 motorunun âlakasi yoktur.

  8. Mclaren aracı diye bişey yok ki motoru merso’dan araklamışlar,aero’yu da redbull’dan.Toplama aracı olucak anlaşılan bu seneki Mclaren

    1. Her zaman ki gibi saçma sapan yorumlar yapılmış.Uzun uzun sizlere anlatmak ayrı bir sıkıntı her şeyi geçtim sizlerin dediği gibi Honda nın yaptığı motor kopya motor olsun(oldukça gülünç olsada)Mercedes 2009 da ki zaferlerine yıllarca Formula1 de olmasına kazanılmayan şampiyonluğuna rağmen tamamen şansına gelişen olaylar doğrultusunda Honda nın 2007 den beri üzerinde çalıştığı 2009 aracını yani Honda aracı ile mercedes şampiyon oldu(motor sayasinde diyen dahi arkadaşlar olursa şunu soruyorum o zamana kadar mercedes motorlu araçlar nerdeydi).Mercedes ve fanları o döneme saysın Honda nın kopya motorunu 🙂

      1. Mercedes motoru Hondaninkinden 70 hp daha gucluydu.O arac Honda motoru ile yaris kazanamazdi.Kazanabilseydi Honda cekilmezdi.

    2. Murat Aksoy avatarı

      Işte birileri nal toplarken McLaren de aracı toplamış. Bu da birşey. Nal’dan iyidir.

    3. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Herkesten, her takımdan mühendis toplayan Mercedes taraftarı mı söylüyor bunu?

      Dinime küfreden Müslüman olsa bari.

  9. analiz güzelde icraatı görecez bakalım mercolara 1 saniye yaklaşabilecek mi yoksa 2+ fark mı yiyecek 😀

    fark yemesi çok büyük muhtemel.

  10. Bu yazı itibariyle Mercedes-Mclaren ortaklığını Honda’nın güzelce değerlendirdiğini daha iyi anlamış oluyoruz.:) Diğerlerinden Mercedes çözümlerini anlama yönüyle +2 pozisyonda başlamalarının kaymağını görmek o kadar zor değil görüntüler, rakamsal simulasyonlar ile uğraşma yerine şasinin gizli kısımlarına erişim işte böyle güzellikler ortaya koyar. Ve buradan da hani ispatlanamadığı söylenip durulan ferrari dosyalarının bir takıma, üreticiye sadece elinde bulunmasıyla dahi neler kazandıracağını yıllar sonra gelen bir örnek ile anlatmış oluyor.
    Herkes birbirinin çözümlerini anlama adına birçok kurumsal, teknik safha geliştirilirken kağıtların, dataların, birebir görmenin güzelliğini tadmak ayrıcalıktır. Varsın AMG bloğun, kapaklarının içini açtırmasın dokunmak, görmek önemlidir. 🙂
    Takımların düzeyi yönüyle bunların önemsiz olacağı düşünülüyorsa şayet sadece görerek yorum, okumalarda bulunan 3rd parti ve bu tip köşe yazılarını sallamak zaten önemsizdir olurdu. 🙂

    1. abi forumdaki başlığına cevap vermeyi unutmuşsun 🙂

      1. Yok unutmadım açıkçası zor geldi derdimi anlatabilmem için çok uzun yazmam gerekliydi üşendim biraz da değecek mi emin olamadım. Arkadaş ekseriyetle m.sporlarında oluşan bu duruma yenilikçilik olarak bakıyor ve şirketlerin yaptıklarını haklı gören mühendis ağırlığıyla bakıyor bu yeni birşey değil o yüzden zor anlatmak. Vakit bulursam cevab mahiyetinde değil ama daha genel hatlarıyla yazmaya çalışırım.

    2. Yahu turbo hakkkindaki haber bile ortaligi karistirmaya yetti.Tersine muhendislik diye birsey var.

      1. Bende onu diyorum düzüne mühendislik değil hani. Emin olamadım tabi ama sanırım aynı yönden bakıyoruz

        1. Sorunun bir cozumu oldugunu ve birinin cozdugunu bilmek sizi farkli bir boyuta tasir.Reno turbo icin bizde denedik.Olmayinca biraktik diyor.Simdi gelistirmek icin zaman yok diyorlar.Hondanin zamanida gelisim iznide var.
          Bundan yararlanmalari kacinilmaz.Motor dondurma kurallari geregi.Mercedes Mclaren icin farkli bir.motor da uretememistir.
          Degisken emme manifoldunu serbest birakmalari ilginc olmus.Epeydir yasakti.Bu sistemle torkla oynama sansi elde edebilirler.

  11. OUTLAW RIDER™ avatarı
    OUTLAW RIDER™

    .

  12. Craig Scarborough’nun yazıları her zamanki gibi enfes.

  13. güzel bir paylaşım olmuş yararlı bilgiler honda hakkında

  14. Ellerine saglık @murnout çok bilgilendirici detaylar ögrenmiş oldum sayende 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir