15 Günde Ne Değişti?

yazar:

kategori:

Türkiye yarışı sonrası eminim herkes Brawnların yenilmez olduğunu düşünmüştü.Çünkü Button Türkiyede aldı başını gitti.Ardından 15 gün sonra İngilterede herşey değişti.RedBull un çok hızlı olduğu sıralama turlarında çok net görüldü.Benzin dezavantajına rağmen hızlıydı Vettel…Yarıştada RedBull adeta uçtu.Brawn ise nispeten daha geride kaldı.Peki ne değişmişti 15 gün içinde.Aslında değişen çok fazla şey yoktu.Silverstone nin karakteri yüksek hızlı virajlarla doluydu ve bu da RedBull’a çok uygundu.Ayrıca ingilterede hava oldukça soğuktu ve Brawn lastik ısıtma sorunu da yaşadı.Ama şunuda söyleyelimki RedBull revize edilmiş parçalarıyla aerodinamik açıdan herkesin önünde.

Diğer takımlar açısından ne gelişme oldu? Çok fazla değişen birşey olmadı aslında.Williams ve Toyotanın biraz daha iyi zamanlar yaptığını gördük.Ferrari ise kers avantajıyla yarışta daha iyiydi ancak onlarında hedeflediklerinden uzakta oldukları kesin.Mclaren ve Renault cephesinde durum oldukça vahim.İki takımda arka sıralarda çekişiyorlar.Yinede Alonso ve Hamiltonun arka sıralarda yaptıkları izlenmeye değer bence.

Bu sene daha çok geçişin olması için downforce düşürüldü.Ancak ilgilteredeki yarış kafamda soru işaretleri doğurdu.Alonsonun kendisinden 2 sn daha yavaş heidfeldi bir türlü geçememesi aynı şekilde hamiltonunda.Hatta buttonun durumu çok daha net.Rosbergin arkasına gelene kadar 1.5 sn tur başına iyiyken fark kapanınca bi türlü yaklaşamadı.Çift katmanlı difizör ve kersin geçişi çok zorladığı kesin.Öndeki araçta kers varsa düzlükte uçuyor.Difizörde yere basmayı düşürdüğü için tutunma sıfıra iniyor.Bence fia nın boş işleri bırakıp bunlarla ilgilenmesi lazım.

Almanya için herkes farklı yenilikler düşünüyor.Bakalım almanyada durum ne kadar değişecek..

Nurettin Dovan


Yorumlar

  1. Yazı güzel olmuş emeğinize sağlık.

    Her nekadar redbull un BGP yi yakalamasını yürekten istesemde bu o kadar kolay değil. İngilitere de değişen ne oldu? Bana göre yeni parçalar o kadar da hızlı yapmadı redbull'u. Maksimum 0.2 sn kazandırdı. Ancak yarışta gördük ki redbull neredeyse 0.8 – 0.9 sn daha hızlıydı BGP den. Bunun ana sebebi elbette ki pist sıcaklığıydı. İstanbul da 52 dereceye varan pist sıcaklığı İngilterede 22 de kaldı. Bu da lastiklerini özellikle tek turda ısıtabilen Redbull için büyük avantaj oldu. Dikkat ettiyseniz neredeyse yarış boyunca Buttonun telsizinden kayma problemleri dinledik defalarca.

    Bundan sonra ne olur kestirmek zor ama ortada bir gerçek var BGP artık aracını geliştirmekte zorluk çekiyor. Çünkü maddi sıkıntıları var. Sezon başında yeni güncellemeler yapsa da şimdilerde sessiz kalmaya başladılar. Redbull da ise böyle bir sorun yok. Newey gibi bir dahi ile çok daha rekabetçi olacaklar.

  2. Brawn araçları frenlemede iyiler. Ayrıca Button lastiklerini iyi kullanıyor, aşındırmıyor ve istikrarlı turlar atıyor. İngiltere'de fren gücü önemli bir faktör değildi. Soğuk hava Brawn'ların lastiklerini çalıştıramamasına yol açtığı gibi REdbull'ların lastiklerini daha iyi kullanmalarına yaradı..

  3. Ben Ferrari ve McLaren'in kolay kolay yetişebileceğini sanmıyorum, hele ki FOTA yeni seri kuracaksa eğer şimdiden gelecek senin aracına başlamaları gerekecek ve 2009'u mecburen gözden çıkarmalar diye düşünüyorum. Difüzör konusuna katılıyorum, pilotlar da aynı konudan şikayet etti, Geçiş Çalışma Grubu'nun planları sanırım FIA'nın çift katmanlı difüzöre izin vermesiyle sekteye uğradı. En büyük örneğini Silverstone'da Rosberg-Button mücadelesinde gördük. Normal şartlarda da fark 1,000 saniyenin altına inince geçiş zorlaşır fakat yine de difüzörün geçişleri azalttığı konusunda en büyük etkilerden birisi.

  4. O halde başlıca neden sıcaklık ile gelen lastik ısıtamama sorununu Redbull ve Adrian newey çözmüş gibi. Buda onları bundan sonraki soğuk havalarda hep en önlerde olmalarını sağlayacaktır. Bu bir avantaj diğerlerine dezavantaj oluyorsa Adrian newey ve Redbull mühendislerine Kodacamn Tebrikler. Bu sene kim şampiyon olacaksa olsun ama Hiç olmaz sa Ferrari mclaren gelişimde yetişsin. Webber-vettel, Hamilton-Kovalainen, Massa-Raikonen, Barichello-Button çekişmesi izleyebilelim sonuna kadar. Bilgiler için teşekkürler Sertuğ Ünal.

  5. evet lastik ısıtma problemi var ve brawnlar araclarını nedense hep sıcak hava koşullarına göre yapmıslar yarıslar genelde yaz diye mi ne=)
    çift katmanlı difizör bu pistte geçişi engellediğini çok gösterdi çünkü pist hızlı virajlardan oluşuyor virajda arkadan gelen aracın yere basma kuvveti sıfıra inince ne denge kalıyor ne de kontrol geçişte imkansız oluyor yavaş virajlarda pek etkilemiyor bu difizör geçişi okadar büyük bir hava dalgalanması bırakamıyor arkasında..

  6. Red Bull'un burada bu kadar hızlı olmasının nedeni Silverstone'un hızlı virajları değil hava sıcaklığının yeteri kadar yüksek olmayışı. 2007'de Ferrari-McLaren mücadelesi gibi oluyor. Soğuk havada BrawnGP'ler özellikle de Button lastiklerini yeteri kadar ısıtamadı. Performans kaybının başlıca sebebi sıcaklık.

  7. Tespitler konusunda teşekkürler. Düşüncelerimi açıkça veryans edildiğinden sağlıklı bir makaleye imzanızı attığınız için ayrıca teşekkürler. Seneye neler değişir bilinmez. Ancak şu var kurallardaki açıklığı bulupta çift katmanlı difüsör yapmasaydı 3 takım belki daha fazla geçiş görebilecektik. Ayrıca bu onları avantajlı duruma getirmiş olsa dahi. Bu sene belki benim pilotum kazanıyor diye mutlu olabilirim ancak bu formula için iyi bir gelişme değil. Bol geçiş izlersek biz erkanların başından ayrılmayacağız. Birde şimdi şu var bu pek anlatılmadı. Redbull neden bu silverstone'da hızlı virajlarda daha hızlı. Onlara virajlarda hızlı olmayı ne sağlıyor bunu kim biliyorsa bana anlatabilir mi. Çünkü bir aracın virajı hızlı alması için sidepodlarından yeterli hava akımı geçirmesi gerekliyse Red bull aracında ne fark var. :))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir