Ferrari, FIA'ya Karşı Yasal İşlemler İçin Zorluyor

yazar:

kategori:

Max Mosley Ferrari ve FOTA’ya karşı yasal işlemleri durdurmuş olabilir ancak Ferrari takımı yeni bir yasal mücadeleye oldukça yakın.

Ferrari, yeni kurallar konusunda teknik veto hakkını kullananaması karşısında bir mücadele başlatacağını açıkladı.

Ferrari adına konuşan kaynak, Mosley’in yasal mücadelesinden vazgeçtiğini söylemesine rağmen kendilerinin davalarında kararlılıkla gideceklerini söyledi.

Bu arada Times gazetesinde çıkan haberlere göre FOTA’nın ayrılık kararından vazgeçmesi koşulu ile Max Mosley FIA başkanlığından vazgeçebilir.

Bu konuda konuşan Niki Lauda “Sporu mahvetmeden önce büyük kişiler görevlerinden geri adım atmalılar.” dedi.


Yorumlar

  1. Biraz geç olacak ama, F1 'i motor sporlarındaki spor kelimesi izah etmeye yetmiyor. Düz mantıkla bile bakıldığında motor sporları herhangi olimpiyatlar, futbol gibi sporlarla karıştırmayın. Futboldaki kulüp yönetim şekilleri ile belki kıyaslayabilirsiniz. F1 ticari bir şirkettir, içindekilerde ticari kurumlar. Öncelikle spor olsun diye değil ticari kazançlar için yarışırlar. Olaya böyle bakarsanız ve Ferrari markasının dünyadaki değerini düşünürseniz anlamak kolaylaşır. Ticari koşullarda birisi gelip Ferrari diğerleriyle eşit olmalı derse bunu ben bile kabul etmem. Ben her zaman F1'deki Ferrari'ye değil Ferrari şirketine bakarım. Ferrari'nin marka değeri ve bilinirliği o kıstaslarınızın hepsinden daha büyüktür.

  2. tamamen ayrı bir konu ama V8 motorlar en çok mercedesin işine yaradı gibi. tüm dayanıklılık sorunlarını aştılar bence bu sayede

  3. sağol can bazen ipin ucunu kaçırsak da genelde yorumlarda kırıcı olmamaya özen göstermeye çalışıyorum. senin de öyle olduğuna eminim ama işte bazen seçtiğimiz kelimeler yanlış anlaşılmaya sebebiyet verebiliyor.

    lost boy ben bu veto hakkının öyle V8 motor örneğindeki gibi ferrariye avantaj sağladığını sanmıyorum. 2005'te diğer takımlardan önce V8 lerle test yapıyormuşuz ama ne hikmetse 2005te kimi ve alonso şampiyonluk yarışındayken ferrari şampiyonluk mücadelesi bile veremiyor. öyle bişey olsa bu hakkın verilmesinden itibaren ferrarinin hem pilotlar hem de markalar şampiyonluklarını domine etmesi gerekirdi renoya keybedilmiş iki şampiyonluk ve mclarene kaybedilmiş bir pilotlar şampiyonluğu var bu süre içinde ve bu seneki durumu ferrarinin, F-1 arkadaşımında dediği gibi kers vs. vs…

    can dediğin gibi bilmemiz gereken kısmını bilmemiz yeterli ama bunun o kadar abartılacak bişey olduğunu sanmıyorum. sonuçta görüldüğü bana göre ferrari, dediğiniz gibi bu kadar geniş bir hakka sahipse bile bu hakkını sırf kendi çıkarları doğrultusunda kullanmamış. 2005 ve bu seneki kurallar.
    seninde dediğin gibi can ferrari bu kadar üstün bir istatistiki başarıdan ve F1 tarihindeki yerinden vazgeçmeyi göze alıyorsa bence bunda artniyet aramamak lazım. mertin de dediği gibi geçmişi kurcalamaya fazla gerek yok sonuçta mclarende F1 içindede ferrariye yakın bir geçmişe sahip onlarda FİAyı bu tür bi anlaşmaya ikna edip ticari bir başarı elde edebilirlerdi.

  4. mert merter avatarı

    Gecmisi kurcalamaya gerek yok su an FOTA birlik icinde tabiki FIA ve by E bunu bozmak icin söylenti cikarip kaleyi icerden cökertmeye calisiyorlar .
    ha bide ferrari 80 milyon dolar fzla aliyomus bu bir basaridir diyer takimlarda ala bilseymis ben bir McLareci olarak 80 milyon fazla ala bilmesini ticari basari olarak görüyorum FIA zorla vermediya bu 80 mildolari ferraride zorla almadi peki eskiden konusmayan by E neden cikip bu aylarda ferrari 80 myd fazla aliyordu diyo maksat ortada By E ve By M icin deniz bitdi insallah yeni seri kurulur seffaf ve tek kurali bir GP1 serisini kurarsiniz ve v10 v12 ler geri gelir

  5. * schumii öncelikle yapıcı yorumlar yapıyosun . bunu belirtmeliyim. laf sokmadan burda biriyle tartışabileceğimi düşünmemiştim.

    devamlı şekilde bilmediğin konu diyorsun.
    aslında bilmemiz gereken herşeyi biliyoruz bir yandan.
    1- herkesten fazla para alıyor.
    2- veto hakkı var.

    bu kadar daha fazla bir şey bilmeye gerek var mı.
    ayrıntıları iyi saklamış olmayı başarmalarını kullanmanda bence yanlış.
    yani bilgi paylaşımının kasten engellenmesinin neresi doğru.

    -2005 yılı anlaşması ile veto hakkı olduğunu deklarasyon ile değil gene iki kurumun daha önceki yıllarda mahkemelik olmaları sonucu öğrendik. ve hatırlıyorum herkes afallamıştı.

    örnek: ne! ferrarinin veto hakkı mı varmış?

    – eğer iki kurum mahkemelik olmasaydı bizle bu bilgiyi paylaşmayacaklardı.

    – doğal olarak aklımıza şu soru geliyor. ,
    Daha Evvelki Anlaşmalarda da Özel Haklar Tanınmadığını Nerden Bileceğiz.

    Cevap: hiçbir zaman. çünkü bunlar açıklanacak şeyler değil. tamamen sporun ruhuna aykırı özel anlaşmaların açıklanması fazlasıyla aptalca olur.

    -2005 de aleyhine verilen kuralları neden veto etmedi.
    daha nasıl anlatılır bilemiyorum. ferrari ve fia bu sporu şekillendiren iki kurum. ve fia nın önerisi bu seriyi daha eğlenceli kılmalıyız şeklinde. ferrarinin de bunu onaylamasının sebebi eğlenceli kılınmış olan f1 e daha fazla reklam geliri ve para akacak ve akan bu paradan herkesten fazla nasiplenecek . düşününce sonunda daha fazla para varsa kulaklarına hoş gelmiştir.

    daha fazla parayla yarışa önde başlamak iyi fikir. buna kim itiraz eder.

    neden diğer takımlar itiraz etmiyora nacizane yorumum.

    bu spor malum istatistik sporu ve herkesten uzun süre bu sporda olan ferrarinin verileri gayet iyi. ama yeni bir seri başlar ise orada yeni bir efsane çıkarma şansı elde edilebilinir. (aslında ferrarinin burdaki en büyük kaybı tüm istatistiklerini çöpe atıyor. malum yeni seri kurulurda aradan 5 sene geçerse spikerler önce yeni serideki verileri sayacaklar sonra da f1 yıllarını da işin içine katarak ikinci verileri bir daha açıklayacak. bir süre sonra sadece yeni serinin verilerini açıklayacaklar.)

    ikincisi kendilerinin de bilmediği ferrarinin insiyatif anlaşmaları doğal olarak devre dışı kalacak.

    üçüncüsü bernie' nin aldığı %50 pay ortadan kalkacak

    belki de takımlar arasında eşit bir dağılım ile ferrarinin aldığı extra desteklemeyi de saf dışı etmiş olacaklar.

    uzun yorum için özür dilerim.

  6. 2 mm'lik bir açı farkıyla küçük bir aero parçanın F1 için olağanüstü sayılabilecek zaman farkları kazandırıp-kaybettirdiği bir sporda kural değişikliklerini önceden haber almak-hatta kendin yazmak- ne denli büyük bir avantajdır siz hesaplayın veya daha doğrusu hayal etmeye çalışın.

    O nedenle biri Ferrari'ye ''karşı'^' kural değişikliği yapıldı derse buna epeyce kahkaha atılır. Kaldı ki burda değişen kurallara Ferrari'nin inanılmaz uyumundan bahsetmeye gerek yok çünkü onlar daha V8 motoru kuralı açıklanmadan önce (2005'te)Maranello'da V8 ile test yapıyorlardı.

  7. can işte kendin diyorsun Bir F1 patronunun (yani bizzat işin içinde olanlar) bile haberi olmadığını. ama sen tam şakliyle biliyormuş gibi ferrari onca sene bu veto hakkıyla şampiyon oldu diyerek başarılarını karalıyorsun. senden büyük bir gazetecilik başarısı değil ne olduğunu bilmediğin bişey hakkında emin olmadan önyargılı olarak karalama yapmaman. yoksa orda anlaşmanın içeriğni açıkla demem kinaye olarak heralde ne olduğunu biliyosun da böyle kesin koşuyosun anlamındadır. madem öyle deki bana ferrari şu kuralları veto etti etti avantaj saylayıp şampiyon oldu.

    o zaman neden 2005te aleyhine getirilen kuralları veto etmedi ya da neden bu kadar ayrıcalıklı olduğu bi seride FİAya karşı savaş verenlerin en başında. senin sana göre mağdur takımının ayrılık kesinleşene kadar FİAya karşı sesi çıkmıyordu.

    Ferrarinin bu veto hakkından en çok zarar görecek olanlar McLaren ve Reno iken neden F1in en sivridilli adamı olan Briatore ve McLaren senin gibi düşünmeyip sessiz kalıyor da ahı gitmiş vahı kalmış Frank amca konuşuyor.

    son olarak da senin 79 – 2000 arası dediğin senelerde ferrarinin pilotlarda şampiyonluğu yok takım olarak 82.83 ve 99 yıllarında şampiyon oldu. o zaman Mclarenin son on yıldır (bu yılı da sayarsak 11 olacak en son 98 de oldu) takımlar şampiyonluğu yok. ne olduğunu tam olarak bilmediğin bişeyle varsayımlara dayanarak helede italyansa neler yazpmaz diyerek ferrariyi suçluycağına kendi takımının mahkeme kararıyla tescillenmiş skandallarını hangi amaç uğruna yaptığını düşün.

  8. Montezemolo diyor ki: “Ecclestone hala aç gözlü davranıyorsun. FOTA’yla ortak olmanın zamanı geldi de geçiyor.”

    Ecclestone, bu konuda bu kadar baskı altında bırakılınca, daha fazla dayanamadı ve Noel arifesinde yaptığı bir açıklamada eteğindeki taşları döktü: “Eğer Montezemolo gelirin tüm takımlara eşit olarak dağıtılması konusunda bu kadar ciddiyse, öncelikle Ferrari’nin FOM’dan aldığı Maranello primini takımlarla paylaştırması gerek.”

    “Ferrari tüm takımlardan daha fazla gelir elde ediyor” diyor Ecclestone. “Ne kadar kazandıklarını çok iyi biliyorlar. Çok zeki olmasalar da o kadar da saf oldukları söylenemez. 80 milyon dolar civarında bir miktar veya biraz daha fazlasını kazanıyorlar. Bu sene yaptıkları gibi Takımlar Şampiyonası’nı birinci bitirdikleri zaman, aynı başarıyı McLaren’in elde etmesi durumunda kazanacağından 80 milyon dolar daha fazla kazandılar. Montezomolo’nun yapması gereken, daha çok para istemektense, Ferrari’nin aldığı ekstradan miktarları takımlar arasında bölüştürmek.

    Montezemolo ve Ecclestone’un 35 yıldır süregelen ilişkilerinde, birbirlerine karşı genellikle oldukça nazik ve güler yüzlü oldukları ise bir gerçek. Dolayısıyla, son zamanlarda ortaya çıkmış olan bu gerginliğin, inişli-çıkışlı ilişkilerinde sadece ufak bir detay olduğunu unutmamak gerek.

    Ancak, Ecclestone yıllar geçtikçe söz düellosu konusunda rakiplerine ne denli uyum sağlayabildiğini ve Montezemolo’ya da bu konuda gayet iyi ayak uydurduğunu gösterdi ve basına onun taktikleri ile ilgili yaptığı “Luca’nın problemi insanları toplum önünde rezil edip, kapalı kapılar ardında özür dilemeyi seviyor olması. Bu defa, yıllardır insanlara yaptığı şey ona yapıldı. Olan bu” açıklamasıyla bunu bir kez daha kanıtladı.

  9. Benim anlamadığım bir kaç konu var.

    Ferrari kural değişikliklerinde veto hakkına sahipse neden tüm kurallarda bunu kullanmadı. Ben ferrarinin şampiyon olduktan sonra yapılan kural değişiklikleri ile biryerlere vardığını görmedim. Zaten şampiyon oluyorsun her yıl neden tekrar kural değiştiresin ki?

    Örnek 2000-2004 yılları arasındaki rakipsiz ferrari neden 2005 de devrim niteliğindeki kuralları veto etmeden kabul etti ve 2005-2006 yıllarındaki şampiyonlukları kazanamadı.

    Diğer yandan daha yeni olan konu. 2009 da yapılan kural değişiklikleri. Zaten 2008 de şampiyon olmuşsun veto edersin kuralları 2008 aracının üzerinde biraz modifkasyon yapıp 2009 da da rekabetçi bir araç olup şimdi ki gibi puan almak için kendini parçalamazsın.

    Başka bir örnek KERS. 2009 sezonuna başlamadan önce biliniyordu ki bu sistemde en zayıf olan takım ferrariydi. Zaten bunun ceremesini de son yarış hariç fazlasıyla çektik. Kullanırdı veto hakkını kalmazdı ortalarda KERS falan. En azından kers olmadan en az redbull kadar rekabetçi bir aracımız olurdu. Ve sonraki yıl kullanılmayacak bir sistem için milyon dolarlar harcamazlardı.

  10. Ertan Akkaş avatarı

    Evet herşey güzelde 2000-2004 yılları arasında şampiyon olmakla veto hakkının ne alakası var. Bu veto hakkının 2003 yılında verildiğini biliyoruz. En kötü ihtimalle 2004 yılında kullanılması beklebilinirdi ki 2004 yılında kurallar değişikliği olmadı. Kaldıki veto hakkının 2005 ve 2006'da da kullanılmadığını biliyoruz. Bu şampiyonlukların nasıl kazanıldığını McLaren taraftarı heleki sen bilemezsin can bundy…

    İkinci bir konu ise veto hakkının neden Ferrari'de olduğu neden Ferrari'ye ticari ayrıcalığın verildiği… Sen bunu düşündün mü hiç acaba neden sadece Ferrari'ye verildi diye. FIA karşı çıkmaması için mi yoksa ikincisini sen anladın…

    Üçüncüsü ise bu sene Fota'da olan hiçbir takım buna itiraz etmedi. Yani herkes kendi çıkarında… Her takım kendi çıkarına göre hareket eder. McLaren, Toyota, Renault her takım kendi çıkarı için neden şimdi Ferrari'ye laf etmiyor. Çünkü işlerine geliyor. Ferrari'ninde işine geliyorki veto hakkını kullanıyor.

    Dördüncüsü ise ''hele ki italyansan'' kelimesini ordaki cümlede sana yakıştıramadım. Sadece Ferrari'yi düşünmüşsün -ki Ferrarinin yarısı İtalyan değil- ama bir milleti zan altında bırakmışsın. Bu ne cüret ne yani şimdi Tuttuğun takım İngiliz McLaren yada Alman Mercedes bu milletleri mi seviyorsun. Milletleri karıştırmayalım.

  11. …gerek yok veto hakkının ne olduğu ve kapsamıyla ilgili sen bilgi versen benim açımdan niye kabul görmesin…

    schumi kapsamı hakkında bilgi ver demişsin. bir f1 patronu bırak kapsamını daha veto hakkından haberdar değildik diyor, kaldı ki içeriğini bilebilsin. eğer bir f1 patronun bile bilmediği şeyi bana soruyorsan cevabının verilemeyeceğini düşündüğün bir yere çekmek istiyorsundur konuyu.

    concorde anlaşmaları hiçbiryerde açıklanmadı ve kimse bilmiyor.

    pardon anlaşmanın kendisini ilgilendiren özel kısımlarını bilen iki taraf var o da ferrari ve fia.

    o zaman sanırım bahis konusu olan ferrarinin veto hakkıysa ne olduğunu ayrıcalık sahibi kurumun açıklaması doğru olur.

    bunun da olabileceğini sanmıyorum. çünkü hiçbiryerde açıklanmamış olan o
    özel anlaşmanın şartlarından biri de sanırım gizlilik prensibi.

    tek bildiğimiz şey kurallar açıklanmadan ferrarinin de görüşü alındığı.

    umarım farkındasındır benden istediğin bir gazetecilik başarısı doğuracak olan concorde anlaşmasını açıklamam.

    …ticari bir ayrıcalık diyor ki ferrarinin gelirlerden daha fazla pay aldığı zaten kabul edilmişti ve biliniyordu….

    demişsin ama frank'in yazısında geçen cümlede aslında şunu demek istiyordu.

    -biz sadece ticari avantaj sağladığını sanıyorduk. kurallara müdahil olduğunu bilmiyorduk.

    eğer ticari avantajını korumak için olsa ferrari o veto hakkını neden şimdi kullanıyorolsun. haberde de geçtiği gibi

    …Ferrari, yeni kurallar konusunda teknik veto hakkını kullananaması karşısında bir mücadele başlatacağını açıkladı.

    kendisine tanınan tek ayrıcalık herkesten fazla pastadan pay alması değil. kuralları veto edebilmesi. yani şeklini verdiği bir seride yarışmak ve rakiplerini yenmek.

    21 sene (1979-2000) aralıksız şampiyon olamamış bir takımsan başarıyı yakalamanın başka yollarını ararsın. hele ki italyansan kesin bir yolunu bulursun.

  12. burak benimle bu konuda aynı fikirde olduğun için sevindim sağol arkadaşım ama emin ol diğer tartışma konularında da az çok aynı fikirdeyiz sadece yanlış anlaşılmalar olduğunu düşünüyorum.

  13. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    can bundy boşver.takıl bak keyfine.her durumda yenerdik ve yeneriz zaten.takma kafana.

  14. burak bocek avatarı

    Schumi ilk defa sana katılıyorum güzel yorum.

  15. sir (?) frank Williams'ın o röportajını 3 4 hafta kadar önceydi sanırım ben de okudum. bu sözlerde de veto hakkının kapsamıyla ilgili bişey bulamadım. ticari bir ayrıcalık diyor ki ferrarinin gelirlerden daha fazla pay aldığı zaten kabul edilmişti ve biliniyordu.
    Frank amcanın sözlerine gerek yok veto hakkının ne olduğu ve kapsamıyla ilgili sen bilgi versen benim açımdan niye kabul görmesin.

  16. bu yorumlar canbundy'den çıkınca kabul görmeyebilir. isterseniz frank bu konuda ne demiş ona kulak verelim.
    ———————————————————————-
    Williams patronu Frank Williams, İtalyan ekibinin gizli veto hakkı olmasına şaşırdığını belirterek, Avrupa Komisyonu'nun gözleri önünde FIA ile Ferrari arasında yapılan böyle bir anlaşmanın ne kadar yasal olduğunu merak ettiğini söyledi.

    Ferrari'nin, griddeki diğer dokuz takımın sahip olmadığı özel haklara sahip olmasının kendisi için sürpriz olduğunu kaydeden Williams, "Birçoğumuz bunun ticari bir avantaj sağladığını düşündük" dedi.

    Williams, "Yıllardır bu ve bundan öcne Concorde anlaşmaları çerçevesinde çok ayrıcalıklı bir pozisyonda faaliyet gösteriyorlardı. Aslında bu daha önceden bu kadar açık bilinseydi, Brüksel'deki rekabet kurumundan dolayı sanırım, böyle çok rahat devam etmezdi" diye konuştu.
    ———————————————————————-

  17. valla bu veto hakkının neleri içerdiğini ve şartlarını bilmediğim için böyle bodoslama saldırıya karşı yorum yapamıycam. umarım arkadaş da içeriğini ve şartları biliyodur da ona göre söylemiştir. bilgilendirirse de sevinirim.
    kanımca herşeyi tamamen veto hakkına sahip olsalardı sertuğun dedi gibi o değişiklikler olmazdı.

  18. malum kural değişikliğine itiraz etmediklerine göre gene bir bildiği vardır ferrarinin. yoksa o kurala da itiraz ederdi. şimdi olduğu gibi.

  19. Hiçbir spor dalında da bir takımı durdurmak için kurallar değiştirilmedi.

  20. yani biz yıllarca adil olmayan bir yarış içindemiydik ferrari ile.
    adamlar ne kadar ayrıcalıklı başlıyorlarmış sezona ve sonunda da şampiyon olunca seviniyorlardı.

    ayıptır yemin ediyorum dalga geçilmiş yıllarca.

    buna ait bir örnek daha verilebilinir mi herhangi bir spor müsabakasına merak ediyorum.

    yani rakip inceleyecek diyecek ki bu kural bana uymadı veto ediyorum. süper yemin ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir