Formula 1’de Motor Değişikliği Gündemin Zirvesinde Yer Alıyor

Son dönemde, gelecek senelerde Formula 1’de motor değişikliği yapılabileceği konusunda gündem oluşmaya başladı.

Gelecek sene için Mercedes’in sezon içi gelişime izin vermemesinin ardından Ferrari, Renault ve Bernie Ecclestone, motor kurallarda değişiklik olması için zorluyor.

Kurallarda gelecek sene değişiklik olması için herkesin onay vermesi gerekiyordu ancak daha sonraki seneler için çoğunluğun kararına uyulacak.

Bu hafta gerçekleştirilecek Strateji Grubu toplantısında Bernie Ecclestone’nun turbo motorlardan kurtulma teklifinde bulunacağı söyleniyor.

Ecclestone’un 1000 beygirlik V8 ya da V10 motorlar teklif edeceği düşünülüyor. Forbes’a konuşan Ecclestone “Bizim 6 oyumuz var bu yüzden 4 takım daha değişikliği isterse toplam 10 olur. Toplamda 18 oy olduğu için çoğunluk sağlanmış olur.” dedi.

Turbo motor dönemine çok üstün bir şekilde başlayan Mercedes ise değişiklik istemiyor. Kurallar büyük ölçüde değişirse Mercedes spordan ayrılabilir.

Bu ihtimal karşısında Ecclestone “Kendilerine uygun olan zamanda zaten çekilecekler çünkü geçmişte üreticilerin bunu yaptıklarını gördük ancak bunu yaparlarsa şaşırırım.” dedi.

Mercedes’ten Niki Lauda da ne olacağını bilmediğini söyledi. Lauda ” Gelecek sene kurallar aynı kalacak. Ancak 2016 için hiç bir şeye garanti veremem.” dedi.


Yorumlar

“Formula 1’de Motor Değişikliği Gündemin Zirvesinde Yer Alıyor” için 23 yanıt

  1. v10 motorlar geri gelsin… araçlar 2008 yılındaki hallerine dönsünler….herkes istediği kadar yakıtla başlasın eskiden olduğu gibi

  2. M HAKAN BİNOKAY avatarı
    M HAKAN BİNOKAY

    Turbo motor işin bütün keyfini kaçırdı. Monte carlo yarışına gittim. yarışı bitirmeden ayrıldım. İstanbul daki ferrari race days bundan çok daha keyifliydi.

  3. Benden daha iyi bilenler vardır, belki makine mühendisleri falan yazarlarsa memnun oluruz. şunları bilmek lazım.

    yeni motorlar çok az benzin tüketiyor. ve bunun sonucunda benzin ikmali ortadan kalktı. eskiden pilotlar az benzin (hafif araç) ile agresif sürüş yaparak birbirlerini geçiyorlardı. veya ağır araç az pit gibi stratejiler vardı. her an bir süpriz çıkardı.

    benzin ikmali olmayınca bu seçenek ortadan kalktı. herkez standart şekilde süzmek zorunda kaldı. ve f1 yönetimi de bu şekilde pilotlar birbirini geçemezler, tren gibi gitmesinler, zaten eskiye nazaran geçişler azaldı diyerek DRS ve benzin kullanımını şekillendiren sistemler getirdi.

    bir de hibrit(hem elektrik hem benzin) motorlar da gelince ers sistemleri uyumluluk problemleri derken f1 tamamen bir karmaşa içine girdi.

    üzerine lastik kullanımı çok önem arz etmeye de başlayınca en son olarak böyle bir sezon yaşamış olduk.

    yani sonuç olarak f1 yönetimi bir karar aldı, ve bu karar ellerine yüzlerine bulaştı. bu karardan mercedes karlı çıkınca da bu muhabbetler yaşanıyor.

    bana kalırsa bu çalkantılı dönem geçer bir süre sonra. eskisi gibi mclaren ferrari savaşlarını tekrar izleriz. ama nekadar sürer bilmiyorum. en az 2015 in sonun kadar mercedes bu üstünlüğünü devam ettirecek gibi duruyor

  4. Nasil bir motor getirilir bilmiyorum ama sessiz motor F1 icin degil ve olmayacak. En guzeli ve ucuzu esitlenmis 2.4 V8 lere geri donmek..

  5. Bernie, Mersoya yönelik ağır konuşmuş 🙂 lafla bile olsa hallerini açıkça ortaya koymak birşeydir. Benim tahminim Bernie’e açıkça söylüyorlar demek ki.
    Şunun şurasında ne kadar zamandır düşük hacimler var onca zamandır yüksek hacimler ile boy gösteriyorlar. Bu söylemlerini seyirci olarak biraz da ben tehdit olarak üstüme alıyorum. O yüzden büyük markaların hiçbirisi umrumda değil.

    V10 motorlar konusu nerden çıktı bilmiyorum V8’lerde ki son zamanlarda psikolojik olarak ortaya çıkan memnuniyetsizliğin eseri galiba. Önceki V8’leri direk geri getirmek istemiyorlar anlaşılan. V10 işi zor ve yaş. Bu iş olursa 3.0 V6, V8 veya olabildiğince standart block’larla V12 (araç yapıları değişir) şeklinde olabilir. V10’lara üreticilerin onay vereceğini sanmıyorum kaldı ki geçen yazmıştım çıkmamıştı şuan dünyada ki üreticilerin çoğunun elinde güncel nesle yakın V10 block mevcut değil bu yüzden maliyetler yine katlanır. Bin hp’lerden bahsettiklerine göre bu işin maliyet tarafına yine bakmayacaklar anlaşılan ki bu doğru bir süreç değil bana göre. F1 motorları gerçek dünyaya yaklaşmalı daha ağır ve çok daha ucuz olmalı ki birçok üretici küçükler dahil girmenin psikolojisine yaklaşsın. Yakıtta serbestliğe geçmeliler. 2 yarışlık şanzımanlar gelmeli. block yönüyle bin hp’lerden bahsedelerse aynı serbestlik kafasında bir kaç yıl sonra 250+ ers’ler ile 1300+ leri geçerler ki yine işin önü alınamaz başka yerlere doğru gider. Aslında olması gereken bu bin hp üreten supercar’lar varken F1’in total 900’lerde kalması komik görünüyor ama işin realitesi güncel dünyada farklı malesef. Hiçbirşey yapmamak yerine önceki üniteleri direk getirmek cosworth’un eşitlemesini sağlamak daha idealdir.

  6. Bernie gidişatın ciddiyetini anlamış olmalı. Üreticilerin takım sahibi olarak seriye girmeleri yasaklanmalı, Ferrari’ye ayrıcalık tanınmalı. Üreticiler sadece motor üretmeliler. Zaten aero temelli araçları üretip bir şey öğrenemezler.

    Sonra motorları istediğin gibi değiştir. Benim mevcut formülün temellerini bozmayan bir fikrim var; Geçen seneki V8’leri strok, çap ve hacim olarak hiç oynamadan kırpıp V6 yapıyorsun, 1.8 litre oluyor. Turboyu filan unutum eski KERS’i 80 yerine 160 hp yapıyorsun işi bitiriyorsun. Hem ses gelir, hem ucuz olur.

    1. O block kesme işi F1’in bugünün de hikaye üstünde ki herşeyi yine cnc de baştan çizip kesmen lazım 🙂 yoksa elinde titrek bi motor olur ki atılgan yapacam diye ana ağlar. Zaten block dökme F1 motorunda en kolay şey neredeyse pistonları da herkesin standarda yakın mesele üstünde başlıyor 🙂
      3-4 lt’nin üzerine çıkmaz headersları uzatmazsan V6’dan yine eskisine yakın derecede ses alamazsın. Charge’sız 1.8 V6 neye yarar? sürünürsün resmen.:) Yüksek yada iyi harmonikli ses üretmek için cross plane’e geçmen lazım ki F1’e zaten bu uymuyor. V8’in altında çok yüksek devirlere çıkmazsan makine namına cezbedici bir ses yine yakalayamazlar malesef ki. Bak burada ses namına birşeyler karalamıştım yardımcı olur belki.
      http://forum.donanimhaber.com/m_100142777/f_//tm.htm#100169161

      Sonra ki nesil kers’lerin 250 hpleri bulacağını duyuyorum sağdan soldan.

      1. Sana bana yaranılmaz motor konusunda. Sen V8’ler gelsin dersin, ben V10 dururken V8’i ne yapacan derim. Öbürü gelir V12 varken siz ne diyorsunuz der kalırız 😀

        Mevcut şartlara en uygun ve ekonomik çözümler için konuşuyorum.
        http://www.youtube.com/watch?v=fR3TkRJiYwk

        Bak 2011 yılında V6’lar varken araçların sesi nasılmış. Bence fena değil. Şimdiki f1’den daha kötü olduğunu iddia edemezsin 🙂 F1 kalitesi ve devirleriyle yine izleyicileri cezbedecek sesler çıkacaktır. V10’ları da unutalım artık yapacak bir şey yok. Biraz Kers desteğiyle güç de gelecektir. KERS’i iki katına çıkarsan toplamda 2013’teki güçlere ulaşmak mümkün olmaz mı? Geçmek gerekmiyor sonuçta. Aeroyu az kıstığın anda güç de gelir.

        Haa gerçekten hibrid gelecekse, ön tekerden rejenerasyon müthiş bir ekleme olurdu. Çekiş olmasın, ama asıl frenleme enerjisi öndeyken kullanmamak olmaz bence. Bu apayrı bir konu.

        1. Aynen. bizi dinleyen de yok zaten 🙂
          O v6 motorlar benim söylediğim genel geçer, ucuzluğa çok daha uygun kullanım alanı da geniş motorlardı onlar. Ancak düşününce F1’in için yeter mi tartışılır. İnsan lafı olunca yeni birşeyler hazırlanmasını istiyor ancak bu işin sürekliliği için motorların çok ucuz olması gerçekten bir gereklilik. Hayatı audi, vw, bmw, porsche gelecek diye kurgulamamak lazım tabi çıtayı da çok aşağıya indirmemek lazım. Bu 3.5 ‘ları charge’lamadan bugün o iş olmaz güncel değil o motor. Aslında Nissan’ın elinde güzel motorlar var. Zytek, Judd gibilerinde de var 4.5 V8 niye olmasın diyor insan. Benim kafamda kiler daha çok böyle LMP1 motorlarını getirmekte. Cosworth’de hazır motor var mıydı bilmiyorum. 4.4-4.6 arasında oynatırsan birçok üreticinin elinde hazırda motor var. İşte bunlar ses üretir. Devir bandını birşekilde aşağıya çekmesi lazım F1’in yoksa bu gerçeklikten çok uzaklaşmasına sebep oluyor. F1 bu motorları alıp block içi kendine göre forged çakınca zaten 700-750 hp’leri görür. Üstüne metanol, ers katkısı da çekince şanzıman debriyajla 1000hp’ye yine birşekilde yaklaşır bunlar. Tabi ağırlıklar bu durumda ciddi artar tahminen %1-2 safrayada kadar düşmeleri gerekebilir. 😀
          Kers, 2 katına çıkartılabilir mi şuan bilemiyorum bildiğim kadarıyla şuan 2 üreticinin elinde 180-200hp likler hazırda var üstünü geliştiriyor olmalılar söylentileri çıktığına göre buna göre 250hp felan demiştim zaten. 2 kat şuanlık büyük rakam.
          Motorları ucuzlatacaklarsa aero’ya yine çalışabilirler izin veriyoruz.:) ama ikisi de high level yürümüyor kaldıramıyor millet. Motorları V10’a çıkarsınlar mekanik yol tutuş %45’e çıksın aero’yu daha da atsınlar işte asıl güzel olan bu olurdu ama onu da yapmazlar.:) Bu işi bu hale getiren asıl aero kafası.
          Senin o hayaline biraz daha var bence. Önce hareketli yanal ön, arka kanat, hareketli aerodinamik parçalar felan gelmesi lazım. Arka kanadı kaldır tek planya yap bak gör sonra nasıl tekerlek tekerleğe mücadele oluyor. 🙂

  7. Kimi_in_Rai avatarı

    2014 sezonunu izledik hakikaten çok sıkıcı hatta F1 adına utanc verici bir sezon oldu.Yarışların hiç biri zevk vermiyordu, motor sesleri yok kısaca şu V6 hakkaten Formula 1 için değiller.Umarım V8 veya V10 gelirde F1 hayranları F1’i zevkle izler.

  8. Motorlar değişmez rahat olun arkadaşlar. Kimseninde değişmesini istedigini sanmıyorum. Olcağı gelişim izninin çıkması olur

  9. Bir motorun kac parcadan olustugunu bilen var mi?Bu parcalarin bir cogunu baska ureticilerden hazir aliyorlar.Kimse bir yilda v10u calisir hale getiremez.Olayin vites kutusu vs bir suru boyutu var.Materyalden elektronige bastan gelistirilmesi gerekir
    V10lar seksen kilonun altina dusmustu.
    Keske olsa.Simdiki motorlarin sesi atarideki araba yarislari gibi.Patinaj kontrolsuz bir suru kanat olmadan viraj cikisi yanlasalar.Bir kac tur tampon tampona gitseler.Biri birini gecince ayaga firlasak.

  10. Mercedes;

    -Motorlar değişsse çekilir

    -Motor gelişimi olsa çekilir

    -v6 olmasa çekilir

    -Redbull ve Ferrari güçlenirse çekilir

    -F1 den küçük takımlar hakları olan daha fazla payı istese çekilir…

    SENSİZ DE BURALAR ÇEKİLİR BE GÜLÜM….

    ZATEN GİDECEĞİN BELLİ…

    1. ferrari çekilmez kuralları değiştirir mi demek lazım sadece

    2. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
      Lewis-Hamilton(#TeamLH)

      O dediklerin Ferrari ve Redbull içinde geçerli.

  11. serkanmsr14 avatarı

    Mercedes’e yol göründü. 2014 ve 2015 şampiyon olurlar. 2016 bye bye 😀
    Bu işin buralara geleceği bu kadar zaman önceden belliydi. Reklamlarını fazlası ile zaten yaptılar.Sürekli gitmekle tehdit ediyorlar. İhtiyar takmaz bunları. Garibim honda’ya olan olur

  12. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    4 tane Mercedes, 1 tane Honda kullanan takım var. Bunların değişiklik isteyeceğini sanmıyorum. Görünüşe göre 5’e 4 Turbo V6’lara devam.

    1. Haas geliyor.Birde ucuz motor vaadi ile bazi takimlarin akli celinebilir.
      Tabii Mercedes ve Honda cekilirse Ferraride cekilir.F1 GP1 olur.
      Bence mevcut motorlarda gelisim ile bu is sonuclanir.Motorlar cok rahat 1000 hp olabilir.

  13. Abi tup takiliyor mu o motora? Takilmiyorsa satmaz 😉

  14. Bozuk saat günde iki defa doğruyu gösterir.

  15. v10 motorları zorla reyizz destekliyoruz, zaten oy sorunumuz yok. RBR, ferrari ve senin lobin yeter. Mercedes’le de anlaşmalı olabilirler aslında, sadece kayıkçı kavgası. Gel sen reklamını yap sana 2 dönem turbo motor verelim, yoksa başka motorlarla bi halta yaradığın yok. Takıldın reklamını yaptın al harçlığını ne yaparsan yap.

    Zaten kurallar büyük ihtimal değişecek, v10lar gelsin şöyle keyfimize bakalım adam gibi ses olsun yeter.Taraftarlar dahil müthiş bi baskı ve lobi oluşmuş durumda, yeni motorlar kaçınılmaz.

  16. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Mercedesin şampiyonluk için verdiği paraları alıp gönderecekler F1 den bu işin Reklam olduğunu Okay Karacan daha sene başında söylemişti.

  17. v12 motorlar lütfen 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir