Michael Schumacher İle Soru Cevap

yazar:

kategori:

Yeni araç ile ilgili düşünüyorsun?

Michael Schumacher: Pozitif hislerim var. İyi görünüyor fakat ne kadar iyi olduğunu ilk iki üç yarıştan sonra göreceğiz.

Tekrar testlere katılacak mısın?

Michael Schumacher: Bu mümkün, eğer bana ihtiyaçları varsa. Fakat bir program yok. Onlarla birlikte olmam ve neler olduğuyla ilgili üçüncü bir fikre sahip olmaları muhtemelen takıma yardımcı olacak. Eğer takım beni isterse ve çok fazla olmayacaksa bunu yapmış olmaktan mutlu olurum. Test pilotluğu anlaşmanın bir parçası değildi fakat kural değişikliklerinden dolayı bana üçüncü bir görüş olabilmem konusunda sordular.

Şampiyonanın başlamasından önce olabilir mi?

Michael Schumacher: Henüz bilmiyorum, göreceğiz. Fakat büyük olasılıkla benim anladığım kadarıyla sezon boyunca devam etmek yerine şampiyona başlamadan önce olacağını düşünüyorum.

Takım içindeki rolün nedir?

Michael Schumacher: Danışmanım. Benim için çok eğlenceli olan yol araçlarının gelişimi konusunda yardımcı oluyorum ve açık bir şekilde Formula 1 takımına tavsiyelerde bulunuyorum.

Teknik konuların konuşulduğu toplantılara katılıyor musun?

Michael Schumacher: Sonuçları değerlendirmek adına gerekli olduğu zamanda orada bulunmam gerekiyor. Zaman zaman takım ve benim biraraya gelmemiz gerekiyor. Pilotların ne söylediklerinin daha iyi anlaşılabilmesi açısından iyi verilere sahip olduğumu düşünüyorum.

Grand Prix’leri televizyondan izlemeyi zorlu buluyor musun?

Michael Schumacher: Pilot olarak öyle düşünmüyorum. Kullanmak çok zevkliydi fakat geri kalanına ihtiyacım olmadı. Bütün verilere evimde anında sahip oluyorum ve ayrıca telsiz konuşmalarını da dinleyebiliyorum.

Stefano Domenicali’nin takım müdürü olması konusunda ne hissediyorsun?

Michael Schumacher: Ferrari’ye katıldığımdan beri O oradaydı. Bu yüzden takımla ilgili herşeyi biliyor ve iyi fikirlere sahip. Doğru bir karar olduğunu düşünüyorum (göreve getirilmesinin) fakat Jean hala arka planda. Temiz hava alması onun için iyi oldu.

Bu sezon herhangi bir yarışa gitme konusunda bir planın var mı?

Michael Schumacher: Yarışları bazılarına geleceğim evet, çoğunlukla Avrupa yarışlarına, ilk Avrupa yarışına mesela. İlk yarışa gitmek eğlenceli değil. Uzun yıllar boyunca ziyaret ettim ve Avustralya’ya gitmeme gerek yok. Şu anda çok fazla seyahat etmekten hoşlanmıyorum.

Shanghai?

Michael Schumacher: Hayır, Shanghai programımda yer almıyor.

Kardeşinizin kariyeri altı buçuk yıl aradan sonra sona doğru gelmiş gibi görünüyor sizin tavsinenizle. DTM’den gelen teklifleri gözden geçirmesi konusunda ona tavsiye de bulundunuz mu?

Michael Schumacher: Hayır, teklifi değrlendirmesi konusunda bir tavsiyede bulunmadım. DTM’de başarılı olabilecek yeterli kabiliyete sahip olduğumuza inanmıyorum. Benim olmadığımı biliyorum. Bir kez denemiştim. Yeteri kadar zaman harcarsanız sonrasında belki başarılı olma şansınız var. Fakat Formula 1 pilotlarının çoğu bu başarıya sahip olamadılar. Bu seride kullanmak geröekten çok zor ve aracı geliştmek çok fazla zaman alıyor.

Motorsiklet ile tekrar test yapacak mısınız?

Michael Schumacher: Motorsiklet ile kefiyli vakit geçirmeğe devam edeceğim, evet. Ducati ile bir başka test yapıp yapmayacağımı bilmiyorum. Fakat bu sezon motorsiklet ile diğer birçok şeyi yapacağım.

Avustralya ile ilgili bir sorum olacak: Öncelikle, Albert Park, Ferrari’nin her zaman iyi işler çıkardığını gördük; açılış yarışının onlar için iyi olacağını düşünüyor musun?

Michael Schumacher: Neden olmasın? İstatistiksel olarak orada hızlı olduğumuz görülüyor, bu doğru. Fakat genelde bir önceki yıl ile sonrası arasındaki istatistiksel değerlerleri almak konusunda çabalıyorum. Çünkü değişik faktörlerden dolayı şartlar kolaylıkla değişebiliyor. Bu yüzden eğer geçen sene çok güçlü görünüyorsanız bu demek değildir ki bu sene de aynı güçte olacaksınız.

Casey Stoner’ın kayak yapması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Michael Schumacher: Onu ilk kez burada kayak yaparken gördüğümde açıkcası çok etkilenmiştim. Çok iyi yapıyor.

Peki sizin ilk kayak yaptığınız gün, kapıyı kaçırdınız mı?

Michael Schumacher: Hayır, ilk yaptığımda gayet başarlıydım, bunu yapabileceğime inanmıyor musun? Kayak hocası hızlıydı, ben kayak hocamdan 0.1 saniye hızlıydım. Ama o yaptığında koşullar çok kötüydü. Sanırım daha iyi koşullara sahiptim. İyi bir iş çıkarmıştım. İkinci denemem de neden kötü olduğunu anladım.

Takım menajeri olmanın tehlikesinden sakındın fakat Stefano Domenicali’ye tavsiyede bulunacak mısın?

Michael Schumacher: Bunun için oradayım. Ferrari için danışmanlık yapıyorum bu yüzden benden gelecek tavsiyelere sahip olmak istiyorar ve ben de mümkü olduğunca ve yapabileceğim ölçüde onlara tavsiye vereceğim. Bu takımla birlikte ya da Stefano Domenicali ile birlikte olacak ya da olmayacak. Ayrıca Stefano çok yetenekli ve Jean (Todt)’ın yanında çok fazla deneyime sahip. Bu yüzden gerçekten benim tavsiyeme ihtiyacı olup olmayacağını bilmiyorum. Göreceğiz. Hepimiz arkadaşız, fakat bu düşünceyle herkese tavsiye vermek zorunda olduğum anlamına gelmiyor. Bütün konular hakkında konuşacağız ve daha sonra görüşlerimizi paylağacız.

Şu anki yarışan pilot kadrosundan (Raikkonen ve Massa) herhangi birisi yarışamayacak durumda olursa Michael Schumacher’i tekrar yarışıyor olarak görebilir miyiz?

Michael Schumacher: Hayır, bu mümkün değil.

Michael, Lewis’in geçirdiği geçen senenin ardından bu sezon kimin güçlü olabileceğini düşünüyorsun. Kimi ya da Lewis?

Michael Schumacher: Felipe ve Kimi. Dürüst olmak gerekirse, çok güçlü iki pilotumuz var. Sezona bakarsanız, sonunda Felipe’nin biraz daha talihsiz olduğunu söylemeniz gerekiyor, bütün sezon boyunca biraz daha az şansa sahipti. Diğer taraftan bakarsak çok rekabetçiydi, başlangıçtan itibaren bitişe kadar diğer pilotlarında olduğu gibi çok güçlü olduğunuz ya da bazı ufak problemler yaşadığınız anlara sahipsiniz. Fakat onlar her ikisi de çok güçlülerdi.

Bu seneki şampiyonayı nasıl görüyorsunuz?

Michael Schumacher: İki büyük takım arasında birbirine çok yakın bir mücadelenin yaşanacağını tahmin ediyorum. Fakat Renault ve BMW aradaki farkı kapatabilecek olduklarını görüyorum belki en iyi iki takım arasına girebilir.

Ferrari’deki değişiklikler hakkında ne düşünüyorsun, takımı etkileyebilir mi?

Michael Schumacher: Siz de biliyorsunuz ki sonuçta meydana gelen bütün değişikliklere rağmen takım gücünü korumak ister çünkü temeli kendisidir. Yaklaşık olarak 1000 kişiden bahsediyorsunuz, çok iyi bir iletişime ve ilişkiye sahibiz.

Çok büyük bir aile ve muhtemelen diğer takımlar arasındaki en iyilerinden biri olarak çok kuvvetli olduğumuzu düşünüyorum. Dışarıdan gördüğüm kadarıyla değerlendiriyorum. Diğer takımlarda çalışmıyorum bu yüzden bizimle ilgili ne olur onu değrlendirebilirim.

Sahip olduğumuz görev değişiklikleri geçmişte kaldı ve biz bu seneye bakıyoruz. Ferrari’nin zayıflayacağını düşünmüyorum, bir fark varsa durumu düzelteceklerdir, çünkü Stefano tarafından bakarsak, Jean’ın yanında uzun yıllar boyunca elde ettiği deneyime sahip.

Bu yüzden Jean daima onunla birlikte olacaktır ne zaman O’na ihtiyacı olursa. Organizasyon değişimi durumun gelişmesi için gerçekleştirildi daha kötü olması için değil.

Ross Brawn’nun Honda’ya geçişi konusunda ne düşünüyorsun? Honda’nın gerçek bir rakip olmak için ne kadar zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyorsun?

Michael Schumacher: Honda’yı doğru yolda tekrar geri getirebilecek kişinin Ross olduğu konusunda doğru kişi olduğunu düşünüyorum. Çünkü çok yetenekli ve neye ihtiyacı olduğunu biliyor fakat zaman alacak.


Yorumlar

  1. evet keyifli bi sohbet olmuş.. schumi f1den ve spordan kopamaz, bunu bir kez daha görüyoruz =))

  2. massathebest avatarı

    güzel bir söyleşi olmuş, ancak herşeyden önce uzun bir zaman harcayan bu söyleşiyi türkçeye çevirip bizlere sunan değerli arkadaşlarıma teşekkür ediyorum..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir