2015 Sanal Güvenlik Aracı Kuralı Netleşti

yazar:

kategori:

FIA, 2015 Formula 1 sezonunda kullanılacak olan Sanal Güvenlik Aracı (VSC) sisteminin nasıl işleyeceği konusunda kuralları açıkladı.

Japonya’da Jules Bianchi’nin geçirdiği korkunç kazanın ardından gündeme gelen sanal güvenlik aracı sistemi hakkında bir süredir çalışmalar yapılıyordu.

Sezon sonunda yapan denemelerin iyice değerlendirilmesinin ardından bu sistemle ilgili kurallar belirlendi.

Sportif kuralların 41 maddesine bu sistemle ilgili işleyiş eklendi. Güvenlik aracının gerekmediği ancak çift sarı bayrağın devreye girdiği sektörlerde sanal güvenlik aracı sistemi devreye girecek.

Sanal güvenlik aracına geçildiğinde pist kenarısında yer alan tabelalarda VSC yazacak. O esnada sürücüler lastik değişimi haricinde pite giremeyecekler ve FIA tarafından kendilerine verilen sektör zamanlarına uymak zorunda olacaklar.

Hız limitine uymayan sürücülere hakemler yaptırımda bulunacaklar.

Yarış kontrol pistte güvenliğin olduğunu düşündüğü anda pilotlara sanal güvenlik aracı seansının bittiği bildirilecek. Bu bildirimden 10-15 sn sonrasında panellerdeki VSC yazısı yeşil ışıkla değiştiğinde yarış devam edecek.

Bu sistemde pilotlara güvenli olmayan sektörler belirtilecek ve o sektörlerde sürücülerin minimum kaç km/sa hız yapmaları gerektiği bildirilecek. Sürücüler o hıza uymak zorunda olacaklar.

 


Yorumlar

“2015 Sanal Güvenlik Aracı Kuralı Netleşti” için 3 yanıt

  1. şevki aksu avatarı

    O zaman bu formula 1 değil rc car turnuvası olur. Hatta senna’nın bu konuda söylediği birkaç kelime var.

  2. En iyi mühendis takımı ve pit ekibi olan takım yarışı kazanmalı…

  3. Artık araçlar sürücüsüz yarışmalı 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir