Formula 1’de 2015 Burunlarıyla Aerodinami Savaşı Geri Dönebilir

FIA, 2014 Formula 1 araçlarında yer alan karınca yiyen tarzı gibi değişik burunları estetik yüzünden 2015 kurallarından kaldırmıştı. Ancak FIA’nın bu hamlesi takımların tasarımlarında karmaşıklıklara sebep oldu.

Bu seneki araçlarda karıncayiyen tarzı burunlar yer almayacak. Gelen şikayetleri değerlendiren FIA bu burunları yasakladı ve onun yerine bu seneki araçlarda daha çok Red Bull, Mercedes ve Ferrari’nin kullandıklarına benzer bir tasarım olacak.

Kurallarda sadece burundaki uzun çıkıntı yasaklanmış olsa da bunun takımlar için ortaya çıkan sonucu o kadar küçük değil. Değişiklikler nedeniyle takımlar 2015 tasarımlarını yaparken zor zamanlar geçiriyorlar. Bunun nedeni ise burnun araçta havayla temas eden ilk bölüm olması. Bu açıdan hava akışının aracın geride kalan bölümünde nasıl olacağını burunla olan temas belirliyor.

Force India’dan Andy Green “Ön kanattan gelen akış her şeyi belirliyor. Bu yüzden o alandaki değişiklik aracı geliştirmede büyük fark yaratıyor.”

“Araç ön taraftaki belli koşullara göre ayarlanıyor. Bu yüzden yeni kurallara yüksek burunlarla başladığımız için büyük kaybı telafi etmek için çok fazla yeniden aerodinamik düzenleme yapmak gerekiyor.”

“Çok düşük buruna dönüş yapmak çok fazla değişiklik gerekiyor. Şu anda bunu başardık ancak çok zaman aldı.” dedi.

Green, burunlarla ilgili yapılan kural değişikliğinin takımları kısıtladığını ve burunların genel olarak Ferrari’nin 2014’teki tasarımına benzeyeceğini söyledi.

Yeni motor kurallarıyla birlikte motorun önemi aerodinamiyi geçmiş olsa da Green, aerodinaminin göz ardı edilemeyeceğini düşünüyor.

Bu yüzden aracın arka tarafının istendiği gibi tepki vermesi için ön tarafın çok iyi bir şekilde hazırlanması gerekiyor.

Green “Mercedes ile aramızdaki farka baktığımda, yüksek hızlı virajlardaki onların hızının çoğunun saf aerodinamiden geldiğini gördüm.”

“Saf aerodinami açısından devasa farka sahipler.  Bu yüzden aerodinami alanında daha çok boşluk var.”

“Red Bull gibi aerodinamide iyi olan takımlarla kıyasladığımızda bile Mercedes önemli derecede daha hızlı görünüyor. Onlardan ders çıkarmalıyız.”

“Sadece güç ünitesinde iyi iş çıkarmadılar. Aynı zamanda aerodinamide de çok, çok iyi iş çıkardılar.” dedi.


Yorumlar

“Formula 1’de 2015 Burunlarıyla Aerodinami Savaşı Geri Dönebilir” için 13 yanıt

  1. Autosprint’te yayınlanmış sitede de vardı ama sadece burun kısmı vardı galiba gerçek olabilir belki de …

  2. Rbr aeroda 100 versem mercoyada 95 verirdim arada cok az bir fark var gibi.

  3. evet. redbull’un şasisi en sezonun en iyisi. aksini iddia edenler newey’in ya da horner’in virajlarda hala en hızlı biziz dedikleri demeçleri okumamışlar heralde.

    şimdi de sahneye “bu araçları sürmek kolay” diye iddia ettikten sonra hulkenberg’in “bu seneki araçları sürmek çok zor” haberine hiç yanaşmayanlar geliyor, alkıııış!

    1. neye göre en iyi? bunu biz hesaplayabiliyor muyuz? Red Bull’un dediğine bakarak bu doğru diyebilir miyiz? Serhan Acar öyle dedi diye bu gerçek mi?

      Red Bull yenilgiyle birlikte tabi ki suçu büyük ölçüde motora atacaktı ancak ister kabul edelim ister etmeyelim, Mercedes W05 hem güç ünitesi hem de aerodinamik olarak muhtemelen en iyi araçtı. Mercedes’in aerodinamik gücünü tamamen es geçmemek lazım çünkü geçen seneden öncesinde dahi hızlı olabileceklerini göstermişlerdi ancak lastikler konusunda çok büyük sorun yaşıyorlardı. Geçen sene ise komple bir araç yapmayı başardılar.

      1. başta neye göre redbull daha iyi diye soruyorsun, redbull’un dediğine bakarak bunu doğru kabul edebilir miyiz diyorsun, ancak haberdeki yorumun F.indiadan birinin söylemini doğru kabul etme üzerine kurulu. o onu neye göre hesaplamış? virajlarda hızlı olmak mı? hangi virajlar bunlar? gazın kesilmek zorunda olduğu virajlar mı yoksa tam gaz gidilen, motorun önemli olduğu virajlar mı? ister kabul edelim etmeyelim de ne demek? en iyi motora ve şasiye sahip olan takım nasıl oluyor da başka takıma pole kaptırıyor?

        rusya’da bottas biraz daha tecrübeli olsa en azından nico’yu avlayacaktı. williams tamamen aynı motorlu olmayan bir araçla mercedes’i zorladıysa, pole aldıysa bu ne demektir? (mercedes tamamen aynı motoru vermiyor. şeytan ayrıntılarda gizli)

        mercedes en iyi şasi ve motora beraber sahip olsaydı italyada 1.3 saniye olan Q3 rb-merc farkı singapur gibi pistlerde 0.180lere düşmezdi. motorun öneminin azaldığı (tamamen yok olmadığı) aeronun öneminin daha da arttığı avustralyada yağmur altındaki sıralamada ricciardo hamilton’dan sadece 0.2 saniye yavaştı. malezyada yağmur altındaki sıralamada hamilton-vettel farkı 0.050 idi. hamilton daha hızlı bir pilot olmasına rağmen fark bu kadar küçük. bu kadar küçük farkları bir şekilde kapatıp pole alabilselerdi, ki kaçırılan 3 polün toplamı yarım saniye etmiyor, mercedes’in en iyi şasiye sahip olduğunu iddia eden ufak kesim de gerçeği görecekti. testlerde 20 tur gidebilmiş bir takımdan bahsediyoruz.

        1. Kagittan ucak yada bisiklet yaristirmiyoruz.Tutki en iyi sasi yada aero Red Bull’da hic umrumda degil.Bir cok yarista isteselerdi rahatlikla tur bindirebilirlerdi.Mercedesin rakibi olmadigi icin kendi aralarinda yarisiyorlardi.

  4. Önceki yanlıştı bu düzenleme de yanlış. Burunun tüm taslağını belirlemesi lazım FIA’nın sadece kanatlar kalmalı takımlara… madem aero’yu ciddi oranda tekrar düşürmeyi düşünüyorlar 92-93 ‘e kadar ki klasik alçak burunları çizip versinler ellerine. Ucuzluk için aero da da birşeyleri sabitlemek lazım ufak kılçıklardan tüyden ne çıkarabiliyorlarsa çıkarsınlar. Bu sezon yine güzel görünmeyecek burunlar araçlar baştan sona itici geliyor sevdası büyük olmayan insanlara. Birkaç modeli ist.park da garajda yakından gördüm bir süre önce özellikle 2005, 2008 den sonra kilerin şasisi bir noktadan sonra makineymiş gibi gelmiyor insana oyuncak hissi veriyor. Tarifi zor. Çoğunluk zümre bana halen arka kanatların değiştiği dönem itibariyle konuşuyor.

  5. kazanmalarının nedeni de bu zaten tek motor farkıyla yarış kazansalar bile her pistte bu kadar fark atamazlardı

  6. bu sene boyunca red bullun aerodinamik olarak en güçlü olduğunu, mercedesin sadece motorla kurtardığını söyleyenleri sahneye alalım 🙂

    1. Malum kişi görüşlerine aykırı haberlerde ortalıkta gözükmezken,
      görüşünü destekleyici haberlerde ”yaa ben böyle demiştim zaten eheheh” diyor. 🙂
      Yani boşuna bekleme sahneye çıkmaz bence. 🙂

      Bu arada en iyi aeronun AMG’de mi RBR’de mi olduğundan emin değilim ve kesinlikle en iyisi şudur denilebileceğini sanmıyorum. Ve bana bu kadar baskın bir aracın sırf güç ünitesinden kazandığını söylemek saçma geliyor.

      1. En iyi fren yönetimi merso da değil ama onu biliyoruz 😛

  7. Burunlar Ferrari gibi olursa FIA hiçbir şeyi düzeltememiş demektir. En iyi çözümler Red Bull ve Williams’taydı.

  8. Mercedes motoru çok konuşuluyor ama takım aeroda da harikulade. Bunu göz ardı etmemek lazım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir