2015 Formula 1 Sportif Kural Değişiklikleri

yazar:

kategori:

2015 Formula 1 sezonunda Sportif Kurallarda bazı önemli değişiklikler bulunuyor. Bu konuda Serhan Acar’ın kurallardaki değişiklikleri içeren güzel paylaşımını biz de sizinle paylaşmak istedik.

1.Düzenlemeler (-)

2.Genel Kurallar (-)

3.Genel Durumlar(-)

4.Lisanslar (-)

5.Şampiyona Müsabakaları(-)

6.Dünya Şampiyonası
6.4.Son yarışta takım ve pilotların çifte puan alma kuralı kaldırıldı.

7.Puanlama Prosedürü(-)

8.Organizatör(-)

9.Müsabakaların Organizasyonu(-)

10.Sigorta(-)

11.FIA Delegeleri(-)

12.Resmi Görevliler(-)

13.Takım Başvuruları (-)

14.Geçişler(-)

15.Talimatlar ve İletişim(-)

16.Cezalar
16.3(b) Bu yıl geçen yıl kurallara giren 5 saniye zaman cezasının bir benzeri 10 saniye zaman cezası da 5 saniye cezası gibi aynı özellikleri taşıyan bu ceza yarışın son üç turunda verilirse pilot pite girmediği takdirde klasman derecesine 10 saniye eklenerek verilecek.
16.4(b) 5 saniye zaman cezası gibi 10 saniye zaman cezası da pitten geçme ve dur kalk cezası gibi üç tur içinde çekilmek zorunda değil.
16.4 (c) Tıpkı 5 saniye cezası gibi 10 saniye zaman cezası da pit alanında çekilirken araca mekaniker müdahelesi yasak.

17.Protesto ve Itirazlar(-)

18.Yaptırımlar(-)

19.Sürücü Değişiklikleri (-)

20.Sürüş (-)

21.Araç Görünümü ve Pilot Numaraları (-)

22.Pist üzeri testleri ve Rüzgar Tüneli testleri
22.1. FIA pist üzerinde kullanılacak olan araçları geçen yıl üç kategoriye ayırmıştı. Bu yıl reklam amaçlı yapılan iki adet 100km lik testin yanı sıra gösteri amaçlı TCC(Testing Current Car – 2014-15-16 ) araçlarını da kapsayan son yarış ile takvim yılının sonu arasında 15 km’lik iki test daha olacak.
22.2. TPC ( Testing Previous Car ) 2011-12 teknik kurallarına uygun olan araçlar olarak güncellendi.
22.3. TPH ( Testing Historic Car ) 2010 ve öncesi teknik kurallarına uygun araçlar olarak güncellendi.
22.6.(f) Bu yıl kış testlerinin başlangıcı 1 şubat olarak değiştirildi.
22.6.(g)(i) Geçen yılki sezon içi test sayısı 4 idi. Bu yıl bu sayı 2’ye düşürüldü. FIA bu pistlerin Avusturya Redbull-Ring ve Katalunya olacağını açıkladı. Ayrıca bu ikişer günlük iki testin her bir günü takımların belirlediği ve en az A lisansına sahip genç sürücü testlerine ayrılmak zorunda olacak.
22.13.Fabrikaların kapalı kaldığı periyotta bu yılki motor geliştirmeleri ile ilgili olan aktiviteler yapılabilecek.
23.Pit Girişi-Pit Alanı-Pit Çıkışı
23.7. Sportif kuralların 28.2(b) maddesine göre parc-ferme kurallarını delerek pit yolundan yarışa başlayacak olan tüm pilotlara yarım saat kala başlayıp formasyon turuna 15 dakika kalaya kadar süren ve tüm pilotların katıldığı keşif turunu pit yolu kapanmadan(son15dk) atabilme izni verildi.
23.12.(c) Geçen yıl pit yolundan güvensiz bir şekilde gönderilen pilota bir sonraki yarış için otomatikman 10 sıra gtid cezası verilirken aynı zamanda yarışta da 10 saniye cezası verilebiliyordu. Bu yıl bu kural değiştirildi. Bu yıl pit yolundan kontrolsüz güvensiz olarak çıkışlarda pilotlar dur-kalk cezası alacak.
23.12(d) Yarış komiserleri pilotun bu güvensiz olarak çıkışın farkında olarak sürmeye devam ettiğini anlarlarsa ek olarak başka cezalarda verebilecekler.

24.Teknik Kontrol(-)

25.Şampiyona Lastikleri ve Lastik Limitleri (-)

26.Tartı Kuralları(-)

27.Genel araç ve Personel Kuralları.
27.6. Bir sezonda takımlara verilen her yarışta 60 kişiyle sınırlı operasyon ekibi hakkını takımlar bir yarışta ekstradan 10 kişiyle takviye edebiliyorlardı. Bu ek 10 kişi kuralı bu yıl kaldırıldı.

28.Yedek Araç-Motorlar-Vites Kutuları
28.4(a)Bir pilot şampiyona boyunca sadece 4 motor ünitesi kullanabilecek. Şampiyona yarış sayısı 20’yi geçerse bu sayı geçen yılki gibi beşe yükseltilecek. Ancak FIA’nın açıkladığı nihai takvim 20 yarış içeriyor.
28.4(b)Bir motor ünitesi altı parçadan oluşacak.(Motor-Motor Jeneratör Ünitesi(Kinetik)-Motor Jeneratör Ünitesi(Isı)-Turboşarj-Depolama Ünitesi-Elektronik Kontrol Ünitesi ) Bu 6 elementi ve toplam 24 parçayı takımlar istedikleri yarışta istedikleri gibi kullanabilecekler.
28.4(c) Bu yıl değiştirilen motor parçaları ile ilgili verilecek olan cezalar da farklı hale geldi. Güç ünitesinin tamamının değişmesi durumundaki pit yolundan başlama cezası kaldırılarak bu dört ünite dışında 5.üniteden her hangi bir parçayı değiştiren pilot 10 devamında başka bir parçayı değiştiren pilot ise kümülatif olarak artı 5 sıra daha grid cezası kuralı aynen devam ediyor ancak arta kalan grid cezaları geçen yıl pilotun bir sonraki grid pozisyonuna ekleniyordu. Bu yıl güç ünitesi ile ilgili arta kalan grid cezaları pilota o yarışta zaman cezası olarak eklenecek.

1-5 arta kalan grid cezası – 5 saniye cezası
6-10 arta kalan grid cezası – 10 saniye cezası
11-20 arta kalan grid cezası – Pitten geçme cezası
20- daha fazla arta kalan grid cezası – dur-kalk cezası

28.6(d) Sadece 2014 yılı için vites oranları hariç fiziksel yıpranmaya uğramış vites dişlileri ve dog ring’lerin FIA gözetiminde değiştirilmesine izin veriliyordu. Pilotların 2014 için 5 kez bu kuralı delme şansları vardı. 2015 için bu kural kaldırıldı. Artık fiziksel bir yıpranmaya veya bozulmaya uğramış hiçbir vites dişlisi ve dog ringleri değiştirilemeyecek.

29.Yakıt
29.1(b). 2014 yakıt kurallarında araç keşif turuna çıkmak için pit yolunu terk ettiği andan itibaren gridde yakıt almasına izin verilmiyordu. Bu kurala bu yıl gridde araçtan yakıtta çıkartılamaz ibaresi de eklendi.

30.Genel Güvenlik Kuralları
30.9(e). Bu yıl yarış askıya alındığında arçalar pit yoluna dizileceği için takım personelinin gridde aracın üzerinde çalışabileceğini belirten madde kaldırıldı.
30.12. Pit yolunda hız limitini sürekli aşan pilotlar için komiserler sportif kuralların 16.maddesindeki 3 cezayı ek olarak verebiliyorlardı. Bu yıl eklenen 10 saniye cezası da buna dahil edildi.
30.19. Bu yıl p3 seansının 10 saat öncesinde yapılan gece çalışma seansı saati 6 saatten 7 saate çıkartıldı. Bu çalışma saati 2016’da 8 saate çıkartılacak. Ayrıca takımların 2014 yılında joker olarak kullandıkları 6 adet gece çalışma yasağını delme hakkı bu yıl 2 olacak. Bu iki jokeri birden aynı yarış haftasında kullanmanın da yasak olduğunu hatırlatalım. Bu sayı 2016 yılında sıfır olacak.

33.Sıralama Seansı
33.1 (c). Bu yıl geçen yılki araç sayısında azalma sebebiyle 24 araçlık seansta q2veq3’te 7 22 araçlık seansta q2veq3’te 6 araç elenecek ibaresi konuldu.
34.Parc-Ferme Kuralları
34.2(x) Geçen yıl Lewis’in aracında değiştirilen fren diski sebebiyle FIA bu yıl bu kuralda ufak bir değişikliğe giderek değiştirilen parçanın orijinal parça ile aynı dizayna sahip olacağını kurallara ekledi.

36.Grid Dizilişi
36.1.q1’de zaman turu atmayan yahut %107 kuralını ihlal etmesine rağmen komiserlerin pilotu gridin sonuna yollayarak yarışmasına izin verilen pilotların almış olduğu zaman ve diğer cezalar yarışta aynen uygulanacak.

38.Start Prosedürü
38.5. Bu yıl yarışa başlamaya 15 saniye sinyali verildiğinde gridde her hangi bir takım personeli yada ekipmanı kalırsa pilot yarışa pit yolundan başlamak zorunda olacak. Eğer pit yolundan başlayamazsa yarış içersinde dur kalk cezası ile cezalandırılacak.
38.8. Formasyon turunda herhangi bir sebeple sıra kaybeden pilot start dizilişindeki yerini ilk güvenlik aracı çizgisine kadar geri kazanmalıdır. Kazanamayan pilotlar yarışa pit yolundan başlar. Bu yıl bu kurala uymayıp start cebine gidip yarışa başlayan pilotlar durk kalk cezası alacaklar.

40. Güvenlik Aracı Kuralları
40.7.Güvenlik aracı içere girdiğinde iki güvenlik aracı çizgisi arasında pilotlara verilen minimum sürenin ihlalinde komiserler pilota 4 ana ceza olan 5 saniye, 10 saniye, pitten geçme yada dur-kalk cezalarından her hangi birisini verecek.
40.8.Bu yıl güvenlik aracı tur yiyen pilotların grubun arkasına gelmesini beklemeyecek. Son tur yiyen araçta lideri geçtikten sonra güvenlik aracı pite dönecek ve yarış devam edecek.

41. Sanal Güvenlik Aracı
41.1 Sanal güvenlik aracı prosedürü yarış drektörünün talimatı ile olayın yaşandığı sektörlerde ( bu sektörler pisti bölen ondan fazla olan sektörler ) çift sarı bayrağın çıktığı ve pistte bir pilotun ya da görevlilerin tehlikede oldığu durumlarda devreye girecek ve SC ( Gerçek güvenlik aracı ) yerine pistte sanal bir güvenlik aracı ortamı yaratılacaktır.

41.2 Sanal güvenlik aracı prosedürü başladığı anda bilgi resmi mesaj sistemi ile takımlara ve pilotlara anında iletilecek aynı zamanda FIA ışıklı tabela sisteminde VSC ile gösterilecektir.

41.3 Sanal güvenlik aracı prosedürü uygulanmaya başladığı anda pist üzerinde hiç bir araç gereksiz yere yavaşlamayacak ve diğer pilotlar ve görevliler için potansiyel bir tehlike oluşturmayacaktır.
( Tüm pist – Pit girişi- Pit alanı için geçerli )

41.4 Sanal güvenlik aracı periyodu sırasında lastik değiştirmek dışında pilotların pit yolunu kullanmaları kesinlikle yasaktır.

41.5 Tüm pilotlar hızlarını düşürecek ve FIA’nın belirlediği minimum hedef süreye riayet edeceklerdir. Bu süre FIA ışıklı panelleri yeşile dönene kadar geçerli olacaktır. Minimum hedef süreye riayet etmeyen pilotlara komiserler 4 ana cezadan birisini vereceklerdir.
41.6 Sanal güvenlik aracı prosedürü uygulanırken aşağıdaki haller dışında pist üzerinde geçiş yapmak kesinlikle yasaktır. Bu haller ;

a) Pit girişinde bulunan ve ilk güvenlik aracı çizgisini geçtikten sonra pit yoluna giren bir aracı geçmek için

b) Pit çıkışındaki ikinci güvenlik aracı çizgisinden önce pit yolundan çıkan aracı geçmek için

c) Pit girişi çıkışı ve pit alanında yapılan geçişler

d) Pistte bir problem nedeni ile yavaşlayan bir aracı geçmek için ..

41.7 Yarış direktörü sanal güvenlik aracı periyodunun bitmesine karar verdiğinde resmi mesaj sistemi periyodun bittiğini bildirecek ve 10 ila 15 saniye içinde FIA ışıklı panel sistemi yeşile dönecek ve yarış kaldığı yerden hemen devam edecektir. Periyodun bitiminden 30 saniye sonra yeşil ışıklı paneller tamamen sönecektir.

41.8 Tıpkı gerçek güvenlik aracı periyodunda olduğu gibi sanal güvenlik aracı uygulaması altında geçilen her tur yarış turlarının kaldığı tur boyunca kısalmasına sebep olacaktır.

42. Yarışın Askıya Alınma Prosedürü
42.2 Bu yıl yarışı askıya alma prosedürü büyük bir değişikliğe uğradı. Yarış askıya alındığında bu yıl artık araçlar starta dizilmeden pit yoluna sıralanacaklar.
42.3 Tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu sefer araçlar gride değil de pit yolu yada pist bloke olduğu için ulaşamazlar ise yarış askıya alınmadan önceki pozisyonlarını geri alacaklar. Ayrıca güvenlik aracı da piste değil pit yolunun önüne gelecek.
42.5. FIA’nın talimatı veya isteği olmadıkça pit yoluna sıralanmış araçlar yarışın askıya alındığı bu süre boyunca hiç bir şekilde hareket ettirilmeyecektir. Bu kurala uymayan pilotlara daha sonra ayrıca pitten geçme cezası verilecektir.

43. Yarışın Tekrar Başlatılması Prosedürü
43.3 Tıpkı geçmiş yıllarda ki grid dizilişinde olduğu gibi tur yemiş pilotlara pit yolu dizilişinde de turlarını almalarına izin verilecek. Pit yolunda güvenlik aracı ile lider arasında olan tüm tur yemiş araçlar yarışa dönülmesine iki dakika kala pit yolundan çıkmalarına izin verilerek turlarını geri alıp pit yolunda ki konvoyun sonuna gelecekler.
43.4 Bu konu önemli tıpkı grid dizilişinde olduğu gibi pit alanında 1 dakika sinyali geldiğinde motorlar çalışmış olacak 15 saniye sinyalinde ise aracın başında hiç bir mekaniker ve ekipman bulunmayacak. Eğer bu süre zarfında pilotlardan biri pit yolunda sorun yaşayıp tıpkı grid dizilişinde olduğu gibi ellerini sallarsa pist görevlileri tarafından fast lane çizgisinden slow lane çizgisine çekilecek ve pit yolundaki bayrak hakemleri aracın yada araçların yanında pit yolu içerisinde diğer pilotları sarı bayraklar ile uyaracak. Sürücüler ayrıca pit yolundan ayrılırken önlerinde kalan problem yaşayan aracı fast lane çizgisinin dışından geçebilecek.

EK6

Bu yıl kendine özgü dizaynlar olması gereken parçalar listesinden çıkarılanlar..
a-Ön arka fren boruları
b-Ön arka Süspansiyon elemanları ( hareketsiz parçalar )
c-Süspansiyon geometrisi teknik kurallar 10.2-3 belirtilen süspansiyon parçaları.

EK7

Bu yıl her takımın FIA’ya giriş ücreti 508.000$ dan 516.128$’a
Şampiyon takımın puan başına ödeyeceği para 6096$ dan 6194$’a
Diğer her takımın puan başına ödeyeceği para 5080$ dan 5161$’a çıkartıldı.

EK8 AERO VE RÜZGAR TÜNELİ TESTLERİ

1.RÜZGAR TÜNELİ
1.5. Bu yıl takımlar sadece kendi seçtikleri bir rüzgar tünelini 12 ay periyodunda kullanabliecek. 1 Ocak tarihinde bu seçme süresi doldu ve 12 boyunca tekrar bir seçim yapma şansları yok.
1.7. Rüzgar tüneli hava hızı tek bir seferde 5m/s yükselip 5m/s alçalarak çalışacak.
1.8. Modellemelerde kullanıcak hava hızı ölçüsü 15m/s den 5m/s çekilecek.
1.9 Rüzgar tünelindeki test aracında kullanılacak hava hızı 5m/s ( karoseri – yaylı süspansiyon parçaları fren sistemi hava boruları ) çıkıp 1m/s düşecek.

2.CFD SİMULASYONLARI KISITLAMALARI
2.4. Sınırlı CFD simülasyonları, CFD metodolojisi optimize amacıyla yapılacak ve 30 ay önceden araç geometrisi simule edilecektir. Bu araç geometrisi hiçbir şekilde değiştirilemeyecek herhangi bir eklenti ya da modifikasyon yapılamayacaktır. Önceden CFD kullanarak çözülmüş aynı geometriye sahip araç geometri manipülasyonu toleransı 1.5mm ölçeğinde 1:1 olacaktır. Bu tolerans yazılım revizyonu ya da geliştirilmesi sebebi ile olacaktır. Süpheye mahal vermemek adına statik araç değişkenlerine ( sürüş yüksekliği rot direksiyon gibi ) izin verilecektir. Dinamik değişkenler olan ön kanat flap açısı arka kanat üst flap pozisyonu lastiğin biçimindeki değişikliklere izin verilmeyecektir. Yüzey ve hacim ile ilgili yapılan modifikasyonlarda boyut kapsama alanı genişliğine izin verilecektir.
3. BİRLEŞTİRİLMİŞ RÜZGAR TÜNELİ VE CFD SİMULASYONLARI KISITLAMALARI
3.6. Rüzgâr tüneli çalışma saati limiti 25 saat
CFD limiti 25 teraflops
3.8. Rüzgâr Tüneli testleri haftada maksimum 65 kez ve haftada maksimum 60 saat çalıştırılabilecek. Her takım bir takvim gününde iki vardiya çalıştırabilecek. Her bir aerodinamik test periyodunun sonunda takımlar bu test limitlerine göre çalıştıklarını ispatlayacaklardır.
3.9. Rüzgar tüneli testleri sırasında çalışan her iki vardiyada aynı takvim günü içersindeki 5m/s hava hızındaki çalışma kurallarına riayet edecektir.

3.10. Kısıtlı Rüzgâr Tüneli Testi sırasında edinilen tüm veriler sadece testte tahsis edilmiş ekibe verilecektir.

4.RAPORLAMA VE KARŞILAŞTIRMA
4.3. Her takım FIA’ya CFD simulasyonları ve rüzgar tüneli testleri ile ilgili olarak aerodinamik test periyodunun başlangıcından bitimine 14 gün kala rapor verecek ( geçen yıl 7 gündü )
4.5 Rapor verme periyodu tarihleri :

2015 Start Date End Date 2016 Start Date End Date
Period 1 01/01/15 01/03/15 Period 1 21/12/2015 14/02/2016
Period 2 02/03/15 26/04/15 Period 2 15/02/2016 10/04/2016
Period 3 27/04/15 21/06/15 Period 3 11/04/2016 05/06/2016
Period 4 22/06/15 30/08/15 Period 4 06/06/2016 31/07/2016
Period 5 31/08/15 25/10/15 Period 5 01/08/2016 09/10/2016
Period 6 26/10/15 20/12/15 Period 6 10/10/2016 04/12/2016

5.RÜZGAR TÜNELİ TESTLERİ İSTİSNA DURUMLARI
5.1. Süspansiyon sistemi, direksiyon sistemi fren sistemi lastik ile ilgili geliştirmeler ile basınç algısı kalibrasyonu ile ilgili geliştirmeler ( pitot sensörü – kiel tüpü – çok yönlü sonda ) gibi sistem ve parçaların test edilmesi serbest olacak.
5.3
a) Rüzgar tüneli testi sırasında ön ve arka kanat sökülmüş olarak araç teste girecektir.
b) Kullanılan aerodinamik yapılandırma modeli 12 aydan daha eski ve daha önce test edilmiş üzerinde modifikasyon yapılmamış olacak.

6. KISITLI RÜZGAR TESTLERİ SIRASINDAKİ KAROSERİ PARÇALARI
6.2 Herhangi bir şüpheye yer vermemek adına kısıtlı rüzgar testleri sırasında örnek olarak sürüş yüksekliği eksoz hava akışı rot dreksiyon gibi parçaların tam modellemeleri ve koşulları yansıtan modelin durumunda değişiklikler yapılabilir.

 

Kaynak: https://www.facebook.com/serhanacarf1/posts/630249593748079:0


Yorumlar

“2015 Formula 1 Sportif Kural Değişiklikleri” için bir yanıt

  1. Korhan Savran’ın hazırladığını belirtelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir