McLaren Tasarım Felsefesini Değiştirdi

yazar:

kategori:

Fernando Alonso ve Jenson Button McLaren’ın 2015 için benimsediği yeni Formula 1 tasarım felsefesinden yararlanacaklar.

F1’de aero performansın kritik önemde olmasıyla birlikte McLaren geleneksel olarak başarıya ulaşmak için azami yere basma noktasını kovaladı.

Azami yere basma kuvvetinin yararları olsa da bu takımların rüzgar tünelinde çok iyi, ancak pistte bekleneni veremeyen araçlar ortaya çıkarabilmesine yol açabiliyordu. Bu da tutarsız bir araç ortaya koyabiliyor, veya bu yere basma çok dar bir aralıkta çalışabiliyordu.

Bu, McLaren’ın deneyimlediği bir şeydi ve teorik performansa ulaşmak için aracı mümkün olduğunca sert ayarlıyorlardı.

Geçtiğimiz yıl Red Bull’dan gelen Peter Prodromou aracın ön kısmında bunu değiştirdi ve bu konudaki yeni yaklaşımı McLaren tarafından kabul görmüş durumda. Artık öncelik teorideki uç noktalardaki yere basma kuvvetini aramak yerine kullanılabilir azami yere basmaya ulaşmak.

Basit şekilde açıklamak gerekirse 700 kg yere basma kuvvetinin %100’ünü kullanmak, 750 kg yere basmanın %80’ini kullanmaktan daha iyidir.

McLaren’dan Eric Boullier MP4-30’un lansmanında artık uç noktaları kovalamanın geçmişte kaldığını söyledi.

“Bu konsept sürücü dostu, henüz yeni ve şimdiki felsefemizin bir parçası. Sürücülerimize sınırlarında kullanabilecekleri bir araç vermeye çalışıyoruz, bu da bu performans paketini elde etmek anlamına geliyor.”

“Hızlı bir araca sahip olmanıza rağmen bir sürücü bunu süremezse, bu kesinlikle çöp demektir. Sürücülerimizin aracı sınırlarında sürebildiklerinden emin olmak istiyoruz, yeni felsefemiz bunu hedefliyor.”

Tüm felsefeyle birlikte aracın paketlemesinde de yeni mühendislik yaklaşımları uygulanıyor.

“Bu yılın aracı son iki yılkine göre çok daha farklı. Mekanikerler herşeyin yerine sığıverdiğini söylüyor, farklı departmanların geliştirdiği ve sonradan birleştirilen bir şey değil.”

Boullier: “Çocuklar bunun en etkileyici ve en iyi inşa edilmiş McLaren’lerden birisi olduğunu söylüyorlar. Ancak ayaklarımız yere basmalı. Neler olacağını görmeliyiz, performansımız nerede ve ne kadar başarılı olacağız?”

McLaren henüz tanıtılan MP4-30’a Jerez testi için yeni güncellemeler getirmeyi umuyor. Avustralya’daki ilk yarışa da ikinci bir gelişim paketi hazırlanacak.


Yorumlar

“McLaren Tasarım Felsefesini Değiştirdi” için 9 yanıt

  1. Vay be o benim sevdiğim McLaren lar artık olmayacak vallahi demek ki.

    O dengesiz ve ve çok hızlı araçlar sert pilotlar içindi bir hassa Kimi ve Lewis bundan iyi yaralanıyordu. Alonso da iyiydi aslında ama o daha limitte bir adam. Lewis ve Kimi limitleri kendileri belirliyor du bizim araçlarda özellikle Lewis. Tabi aracın hızlı yada yavaş olması lastik performası gibi unsurlar da var.

    Belli ki artık lastikleri daha iyi kullanan bir takım olacağız bu iyi işte. Çünkü araç iyi olsa bile , pilot bunu kullanabilse bile , lastikleri iyi kullanamıyorsan yani iyi ayar yapamamış san veya lastik performans aralığını iyi ayarlayamadıysan gerçekten çöp bir araç üretmişsindir.

    Örnek 2011 Valecia yada 2012 Silverstone.

    Bu açıdan iyi bir değişim bizim için çağa uyum sağladığımızın ve Bolllier ında dediği gibi bazı egolarımızı kırdığımızın kanıtıdır.

    Başarı kapıda ya ben eminim. 2012 den sonra ilk defa heyecanlıyım vallahi.

  2. Aklıma FW16 geldi. Müthiş hızlıydı ama sürülebilirlikle alakası yoktu. Bu araç dediğimin tam tersi olacak. McLaren için iyi haber.

  3. Müthiş detay bilgi. Seviyorum böyle net açıklamaları.

  4. Alonso 2014 deki Ferrariyi kullandıysa %50 yere basma kuvvetınıde halleder.

    2015 Mclaren ya cok ıyı olacak yada gecen senedende kotu ortada bır performans beklemıyorum.

    1. @OptimusT1
      Ben 2014 sezonundaki dansöz aracı idare edebilen bir pilotun bu aracıda idare edebilecegınden bahsettım, ne alaka ? 4 sene.

  5. fakat surasınıda unutmayalım.redbull un yuksek yere basma felsefesı bıraz zorunluluktu.zıra renault motorları ferrarı ve mercedes kadar guc cıkartamıyorlardı.tabı burada renault un yakıt tuketımındekı degrlerını gormezden gelmek olmaz.

    acaba honda elektrık motor ve merkezı ıslemcı de mclaren automobıl ın serbest calısmasına ımkan verecekmı

  6. Aynen katılıyorum arkadaşım. Bu arada Adrian Newey in ne kadar zeki bir çakal olduğu da ortaya çıkıyor. Aynı çakallığı Ron amca işin başına geçer geçmez gösterdi. Gitti en kilit ismi aldı. Newey i alsa bu kadar faydası olmazdı. Çünkü adam işten soğudu artık. Yöneticilik vasfı burada ortaya çıkıyor. Sistem çok mantıklı. Bu yaklaşımı geçen yılın sonlarına doğru başlattı Prodromou. Aynı hızla devam ediyor. İşin kilit yönü Honda eğer hızlı bir motor tasarladıysa, bu yıl biraz bir şeyler olur diyorum.

  7. Şöyle düşünmek lazım, hızlı bir araç da olsa elinizde, sürüşü zor ise sınırlarına ulaşmak çok daha zor olacaktır sürücüler için. Yani sürücüler aracın kalıbına girmeye çalışacak gibi düşünebiliriz mecazen. Ama sürüşü geliştirilmiş, sürücü yanlısı bir tasarımda sürücüler kendi sınırlarına çok daha kolay ulaşabilirler. Hem de elinizin altındaki sürücüler Alonso ve Button gibi iki dünya şampiyonu isim ise bunların aracı kendi sınırlarında sürebilmeleri diğer senaryoya göre çok daha olumlu olacaktır McLaren için. Bu sefer sürücüler aracı kendi kalıplarına sokacaklar diyebiliriz ve bu iki sürücünün kalıbı zaten şampiyonluk kalıbı.
    Bir de bahsetmek gerekir ki anlaşılan Red Bull’un iyi yönlerini güzelce takıma entegre etmeye çalışıyorlar. Aslında Vettel’in ve Red Bull’un bu yıla kadarki başarılarının sırları bu felsefede yatıyor anladığımız kadarıyla. 2010dan bu yıla kadar ne zaman Vettel’i ve Red Bull’u görsek hep Vettel’in ne kadar rahat aracı sürebildiği ile ilgili yorumlarda bulunurduk, işte bak Ferrariler şurayı kontrasız dönemiyor yok McLarenler bu köşeyi böyle alamıyor. Adamlar zaten sürücü yanlısı geliştiriyormuş aracı en başından. Sadece hızda downforceda değil sürücünün sürüşüne de azami önem göstermişler.

  8. hadi hayırlısı bakalım inş her sey ıyı olur 2015 ıcın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir