Hamilton ve Barrichello'dan Güvenlik Çağrıları

yazar:

kategori:

Rubens Barrichello ve Lewis Hamilton, bugün Macaristan’da Felipe Massa’nın geçirdiği ciddi kazanın ardından güvenliğin arttırılması için bazı çalışmaların yapılması gerektiğini söylediler.

Barrichello “Ben tesadüflere inanmam. Olaylar bir sebepten dolayı yaşanırlar ve bu bize ikinci mesaj oldu. Imola 1994 bir mesajdı. Araçlar geliştirildi. Ne yazık ki birisini kaybettik ve bu inanılmaz derecede üzücüydü.”

“Şu anda da bir şey olması tesadüf değil. Pilotlar Birliği olarak dün bu konuda çok konuştuk ve bir şeyler yapılmalı. Bu kesin.”

“Oturup duruma bakmalıyız. Araçlar şu anda çok daha fazla güvenli. Ancak bu konuda tesadüf yok ve bu konuya bakılmalı.” dedi.

Lewis Hamilton da güvenliğin arttırılması gerektiğini düşünüyor.

Hamilton “Sıralamalar sırasında kazayı gördüm. Bu çok korkunçtu ve umarım iyidir. Bunun olması tüm pilotlar için şok olmalı ve bu talihsizce çünkü çok nadir bunu görüyoruz.”

“Olumlu olan ise GPDA ve FIA’nın güvenlik bakımından iyi adım atmış olması. Eğer Heikki’nin kazasına bakarsanız o Barcelona’da bariyerlerin altına girmişti. Burada ise bariyer oldukça iyi bir iş çıkardı.”

“Olaylar bir nedenle olurlar ve bu kadar kısa sürede olan 2 olay bunları göz ardı edemeyeceğimizi gösteriyor.”

“Bu durumdan bir şeyler öğrenmeliyiz ve geliştirebiliyorsak geliştirmeliyiz.” dedi.

Raikkonen ise kazanın talihsizce olduğunu ve bu durumdan kaçınmak için yapılabilecek çok şey olmadığını düşünüyor.

Raikkonen “Bugün olan talihsizce bir olaydı. Bu 2 ya da 5 sene önce olmuş olabilirdi.”

“Araçlar açı kokpite sahipler bu yüzden her zaman temas riski var. Bu tür bir temas ilk kez olmuyor. Ne yazıkki pilotlar bazen kötü yaralanabiliyor ve ölebiliyor. KEsinlikle Felipe bugün çok talihsizdi ve umarım iyi olur ancak bu konudan kurtulamazsınız.”

“Bu tür sorunlardan kurtulmak için önümüze kurşun geçirmez cam koymaları gerekebilir.Bu tür şeylerin olması talihsizce.” dedi.


Yorumlar

  1. carbon fiberler titanyum dan cok daha fazla saglamdır, carpma kırılma direncleri cok daha yuksektir.
    agırlık olarak tam bilmiyorum ama aralarında cok fazla bir fark yok…

  2. En mantıklı açıklamayı Kimi yapmış zaten. Arkadaşlar bildiğiniz üzere motor sporlarında ve otomotiv sektöründe Carbon Fiber en dayanıklı madde olarak kullanılmakta. Önemli olan Titanyum gibi en sağlam, dayanıklı maddenin seçilmesi değil maddenin uygulanabilir olmasıdır. Ki halen çok daha dayanıklı olan Sanayi Elması yani yapay elmas ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Kask, gövde gibi yapılara kompozit madde veya kaplama olarak kullanılıp kullanılamayacağı araştırılıyor. Araçlarda bazı ufak parçalarda da kullanılıyor. Kasklarda en dayanıklı olmasından ziyade uygulanabilir, hafif, rahat olması daha öncelikli geliyor. Bildiğiniz gibi kasklar tek parça değil parçalı yapılar ve iç yapısı amortisörlü diyebileceğimiz kaplama, kuvvet dağılım, havalandırma ve diğer bazı ekipman tipleriyle kaplı. Normal kullanımda ve kazalarda çok yüksek kuvvetler bulunduğundan dayanıklılıkla beraber ergonomi ve yük dağılımları önemlidir. Halen kazalarda pilotların boyunlarının kırılması simulasyonlara göre mümkün. Sonuç olarak Titanyumu alaşımlar ile daha da güçlendirilebildiği halde kullanılması bazı parçalar dışında mümkün değil. Normal araçlarda dahi muazzman N/m ler oluşan kazalarda Titanyum üstü parçalar dahi çaresiz kalmakta. Yine simulasyonlara göre F1 kabinleri güvenli hale getirilmeye çalışıldığı halde tek nokta yer teması veya hiç temas olmayan havadaki taklalarda pilotların kemerlerden kurtulup uçmaları mümkün. Ne yapılırsa yapılsın motor sporlarında bu büyük G kuvvetlerine karşı tam güvenlik sağlanamayacak. Açık tekerlek ve kokpitlerdeki bu dış etkileri durduramazsınız. Hakeza kapalı kokpit araçlarda da pilotların ezilme, yanma, kabin içi parçalar tarafından parçalanması mümkün ve bunlar oluyor. Buda bir hız sporu, yapanlar o muazzam kuvvetleri biliyorlar ve yapmaya devam edildiği sürece ölümler, ağır yaralanmalar, sakat kalmalar gönülden istemesek bile malesef olacak. Ya yarışmayacaksınız yada spor hergün daha fazla güvenli hale getirilmeye çalışıldığı halde kötü bir ölümü net olarak göze alacaksınız.

  3. ancak o bazı çeliklerde titanyumdan kat kat ağırlar =)

  4. Metal formun en yararlı özellikleri korozyona karşı dirençli olması ve bütün metaller içinde en yüksek dayanıklılık-ağırlık oranına sahip olmasıdır.[3] Alaşımsız haliyle %45 daha hafif olmasına rağmen bazı çelikler kadar dayanıklıdır.[4] Elementin iki allotropik türü[5] ve 46Ti'den 50Ti'ye beş tane doğal izotopu bulunur. Bunlardan 48Ti doğal olarak en bol bulunan izotoptur (73.8%).[6] Titanyumun kimyasal ve fiziksel özellikleri zirkonyumunkiler ile benzerlik gösterir…. DİKKATİNİZİ ÇEKMEK İSTERİM HAFİF OLMASINA RAĞMEN BAZI ÇELİKLER KADAR DAYANIKLIDIR…

  5. etkili derken sağlam mı? eğer titanyumdan daha sağlam ve daha hafif bir madde bulursan ben daha bu sitede yorum yapmayacağım 16cm'lik çelikten demiyorum unutma

  6. olay kaskın saglamlıgı değil burada kaskın içindekine verdigi tepki onuda içindeki malzemeyi değiştirerek yapamayız sanırım. kasklarda ki kompozit malzemeler de titanyumdan daha etkili ve hafif olarak üretilir.

  7. Sertuğ arkadaşım çok teşekkürler bilgilerimi tazelememi sağladın oradada yazıyor ancak benim düşünemediğim bir şeyin de açığa çıkmasını sağladığın için teşekkürler titanyum saydam bir madde değildir görüş'ün nasıl sağlanacağı hakkında bir düşüncem olmamıştı Vizör içinse ne düşünürler bilemem zaten hepsini ben bilsem şu anda kaskları ben yapıyor olmazmıydım :)))

  8. Teşekkürler anladım olayı biraz daha;) ama yani o yayın biriktirdiği enerjiyle yol alması + massanın aracının hızı, gerçekten felaket bir kuvvet oluşmuş olmalı, kaskın delinmesine şaşmamalı

  9. Onu diyorum 0versteer fiyatı öyle bildiğimiz düşüklerden değil bayağı bir pahalı yani öyle kafasına geldiğinde değiştireceği kadar ucuz değil… Başka bir sebebi de Titanyum'un her isteyene verilmemesi olabilir ancak bununda F1 için geçerli olduğunu düşünmüyorum hem parası olan istediğini yapıyor haksızmıyım sana daha açık bir titanyum kullanılmama hikayesi anlatmak isterdim ama bu sitede açıklanabilecek bir durum değil =)

  10. bence titanyum daha hafif ve daha dayanıklıysa, bunu kullanmamaları ayıp zaten, titanyumun ağırlığı hakkında bir bilgim yok fakat kaskları daha hafif ve daha güvenli hale getirmek için çalışmaların durmadan devam ettiğini biliyorum… Benim demek istediğim şuydu, titanyum tanınmış bir madde, elbette kask üreticileride varlığından haberdar, F1 gibi fiyatın yüksek olmasının çokta önemli olmadığı bir sporda bunu kullanmıyorlarsa fiyatından başka bir sebebi olmalı bence… eğer tek sebep fiyatıysa, o zaman bu onların ayıbı, düzeltsinler 😀

  11. 0versteer Titanyum maddesi daha hafif ve daha dayanıklıdır yani bu kaskları daha hafifleştirip daha sağlam yapmanın bir yolu vardır istersen titanyum'u araştırabilirsin bir tek maddi yönden sıkınıtısı olabilir ki burada bir yay parçasına 10 bin TL harcandığını biliyoruz (lafın gelişi) bence pilotların güvenliği için titanyum şart

  12. Aslında kask üzerindeki çalışmalar her geçen gün attırılıyor ve daha sağlam fakat bir o kadar da hafif olması ilk hedef. Ama görülüyor ki o kadar da sağam değiller. Kullanılan kasklar kurşun geçirmezlik testlerinden bile geçiriliyor fakat bugün çok büyük bir facia ucuz (!?) atlatıldı. O parça biraz daha ortaya doğru gelse sonuçlarını düşünmek bile istemiyorum.

  13. kaskları sağlamlaştırmak ağırlaştırmakta anlamına gelir, kasklar ağır oldukçada pilotların boyunlarına daha fazla yük biner ki bu da çok olumlu birşey değil

  14. yani ne yapabilirler artık bilmiyorum ki güvenlik açıısından. le mans araçları gibi kokpitin üzerini filan mı kapatacaklar???

  15. Sorun araç güvenliği değil Kask güvenliği bence acilen Arai yada herhangi bir firma Kask'lara el atması gerekiyor hafif ama daha sağlam olan (parasıda fazla olsa bile) bir sürü madde var doğada titanyum bence bu tanıma gayet uyuyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir