Piquet Renault'tan Ayrıldı – "Briatore Celladım Oldu"

yazar:

kategori:

Nelson Piquet, resmi olarak Renault Formula 1 takımından ayrıldığını ve önümüzdeki Avrupa yarışında takımda olmayacağını duyurdu. Piquet’in son yarış Macaristan’da da yarışamayacağı tahmin ediliyordu ancak tarafların zorlaması ile son kez Macaristan’da da hak tanındı.

Piquet, bugün Renault’un artık yarışmayacağını bildirdiğini basın bildirisi ile duyurdu ve “Renault F1 takımından, bu F1 sezonunun geri kalanında yarıştırılmayacağım bilgisini aldım. Beni destekleyen küçük bir gruba ve Renault F1’de birlikte çalıştıklarıma desteklerinden dolayı teşekkür ederim ancak bu tür bir haberi almak büyük üzüntü veriyor.” dedi.

Öncelikle kariyerindeki başarılardan bahseden Piquet, “Yarış kariyerime sekiz yaşımda başladım ve rekor üstüne rekor kırdım. Go-kartta yarıştığım her şampiyonayı kazandım. 14 yarış kazanıp 17 pol pozisyonu elde ederek Güney Amerika F3 şampiyonu oldum. 2003 yılında İngiltere’ye gittim ve kendi takımımla F3 şampiyonasında yarıştım. Orada da 12 yarış kazanıp 13 pol pozisyonu elde ederek şampiyon oldum. Aslında en genç şampiyon olma ünvanına da eriştim. 2005 ve 2006 yıllarında GP2’de yarıştım ve 5 yarış kazanıp 6 pole pozisyonu elde ettim. İkinci senem harika geçti ve şampiyonluğu Lewis Hamiltona’a karşı kendi hatalarımla olduğu kadar takımımın teknik hataları nedeniyle de kaybettim ki bu hatalara yarış içinde yakıtımın bitmesi de dahildi. GP2’de bir haftada alınabilecek tüm puanları elde ederek rekor kırdım ve bunu bu seneye kadar Nico Hulkenberg dışında başarabilen olmadı.” dedi.

Piquet, Renault ile zor geçen günlerin artık bittiği için memnun olduğunu ve artık daha başarılı olmak için çalışmalarını başlatacağını söyledi.

Piquet “Kariyerimin en kötü dönemi geride kaldığı için kendimi rahat hissediyorum ve artık olanları geride bırakıp kariyerimi doğru yola sokma ve ismimi hızlı ve kazanan pilot olarak değiştirme şansım var.”

“Ben takım oyuncusuyum ve kariyerim boyunca benim kişiliğimi ve yeteneklerimi bilen düzinelerce insan var ancak ne yazıkki Formula 1’deki kariyerimde en büyük etkiye sahip kişi bunun farkında değil.”

“F1’e ilk başladığımda, takımımdan sadece çok fazla destek görmek istedim. Bunun yerine bana ‘diğer aracı kullanan kişi’ olarak davranıldı. Hatta bazen sıralamalardan ve yarışlardan önce menajerim ve takım patronum (Briatore) beni korkutur ve eğer iyi bir sonuç almazsam yerime gelmeye hazır olan pilotlar olduğunu söylerdi. Benim iyi sonuçlar almak için asla korkutulmaya ihtiyacım olmadı. 2008’de 19 puan topladım ve podyuma çıktım. Bu F1’de en iyi ilk yılını geçiren Brezilyalı olduğum anlamına geliyordu.”

Piquet bu sene takım içerisinde Fernando Alonso ile aynı seviyede destek görmediğini iddia etti.

“2009 sezonu için Briatore bana her şeyin farklı olacağı konusunda söz verdi, hak ettiğim ilgiyi göreceğimi söyledi ancak bunu asla almadım, en azından takım içerisinde bana eşit davranılabilirdi.”

“Bana performans bazlı anlaşma imzalattı ve sezon ortasına kadar Fernando Alonso’nun kazandığı puanların % 40’ını almam gerektiğini söyledi. Çifte dünya şampiyon ve harika bir pilot olan Fernando Alonso’ya karşı mücadele ediyor olmama rağmen eşit koşullar sağlansaydı onun kazandığı puanların % 40’ını rahat bir şekilde kazanabilmiş olacağım konusunda eminim.”

“Ne yazık ki verilen sözler yine tutulmadı. Yeni araç ile Fernando Alonso’nun 2839 km testinin karşılığında ben sadece 2002 km test yapabildim. Test günlerimin sadece 3’ü kuru zeminde gerçekleşti, Fernando’nun ise sadece 1 günü yağmurdaydı.”

“Ben sadece ağır, lastikleri sert bir araçla ve genelde yol tutuşunun zayıf ve pistin yavaş olduğu ilk günlerde ya da havanın kötü olduğu günlerde test yaptım. Fernando ise yumuşak lastikler ile daha iyi koşullarda ve yumuşak lastikler ile test yapıyordu. Ben asla sıralamalara hazırlanma fırsatı bulmadım. Günümüzde Formula 1’de 1. ile 15. arasındaki fark 1 saniyenin altına düştü. Bu da 0.2-0.3 saniyenin 8 pozisyon fark yapabileceğini gösteriyor.”

Piquet ayrıca yeteneklerine güvendiğini söyledi.

Piquet “Şüphesiz yeteneklerime ve performansıma güveniyorum. Şu ana kadar kötü sonuçlar nedeniyle bunu gösteremedim. Benim geçmişimi bilen birisi F1’de aldığım sonuçların benim geçmişim ve yeteneklerim ile uyuşmadığını bilirler.”

“Son 2 senede gördüğüm koşullar oldukça ilginçti ve benim bile inanamadığım bazı olaylar oldu. Şu anda bunu açıklamam gerekirse bunların son 2 senede aldığım adil olmayan yaklaşımdan kaynaklandığını söyleyebilirim.”

“Ben her zaman menajerin olmasını takımın bir parçası olmak olarak gördüm. Menajer size cesaret vermeli ve desteklemeli, fırsatlar sunmalıdır. Benim yaşadıklarımda ise tam tersi oldu, Flavio Briatore benim celladım oldu.” dedi.


Yorumlar

  1. heiikkii kovalainen avatarı
    heiikkii kovalainen

    Gökhan Demir Kovalainenle Ne Alıp Veremedigin Var Bıraksan Küfür Ediceksin Öncedende Uyarmıştım Seni.Hala Devam Ediyorsun İyi Bende Senin Pilotun Olan Raikkonen'e Laf Atsam İyimi Olur?Peki Onuda Yaparım…
    —————
    Raikkonen F1'de Baktı Olmucak Hooppp Direk Rallilerde Sürtmeye Başladı Belki Orda Bişey Yapar Çabalarsa zuhahha 🙂 🙂
    ——————
    Al Şimdi Oldumu Lütfen Düzgün Bir Şekilde Yorumlarımızı Yapalım Kimse Birbirini Kırmasın!
    ———————
    Raikkonen Hakkında Dediklerim İçin Özür Dilerim Bu Bir Örnekti 🙁

  2. Bazı pilotlara başarısız olduklarında takımlarının arkasından konuşmuyorlar mı deli oluyorum. Alacaksın bunlar gibi iki tanesini (rubens ve piquet) sallandıracaksın meydanda bak bakalım bir daha böyle konuşabiliyorlar mı:) İşin şakası bir yana şöyle bir durum var.

    F1 takımlarının hiç bir tanesinde tabi ki günümüz koşullarında iki pilota birden aynı aracı vermek ve aynı özeni göstermek mümkün değildir. Ayrıca mutlaka gizli veya açık şekilde mutlaka pilot ayrımı vardır. Bunun örneklerini çok yakın bir zamanda da gördük zaten. Kimi yeni paket aracı kullanırken massa 1 yarış sonra aynı araca sahip oldu, hamilton-Heiki olayı da aynısı.

    Bakıyorum pıquetin açıklamasına sanki takım ondan şampiyon olmasını istemiş. Eğer bir pilot başarılarını anlatma ihtiyacı duyuyorsa zaten ondan bir gelecek beklemeyin. Madem o kadar iyi bir pilotsun çıkarsın vettel gibi, ondan daha tecrübeli bir adama kafa tutarsın sonra aynı şartlarda yarışmayı istersin.

    Diğer yandan renaultun kendisine haksızlık yaptığını söyleyip 800 km test sürüşünden bahsetmiş. Renault zaten sana verdiği 2.pilot görevinin farkında. Alonsonun aldığı puanın %40 ı demiş. Adamlar sana kalkıp şampiyon olacaksın dememiş ki. Ama sen alonsonun %40 ını bile yapamıyorsan senden hiç bir şey olmaz.

  3. Semo_Ferrari  avatarı

    Piquet tüm sene boyunca yarışmaktan çok hatalarına bahane aramaya önem veriyordu, ayrılması çok iyi oldu 😀 Ayrıca Alonso'yla kendisini aynı kefeye koymaması gerektiğini de öğrense iyi olacak. Başarısızlığının tek nedeninin 800 km az test yapması olmadığını kendi de çok iyi biliyordur bence 😀

  4. R26 (Kürşat) avatarı
    R26 (Kürşat)

    Sen git superleuge formulada yarış f1de işin yok gel GS aracını sür bi işe yara

  5. salih yildiz avatarı

    İyide pike briatore olmasaydı sen bu sezona bile başlayamazdın. Kusura bakma da seni bu sezon burada olmana en büyük sebep Briatore dir. Birde romain çıkıp ilk yarışında başarılı olursa ne olacak sen biraz erken konuşmuşsun gibi geldi geçen seneki 18-0 lık skordan sonra iyi ttular seni

  6. R26 (Kürşat) avatarı
    R26 (Kürşat)

    ********** bu adam yaa 🙂 kimi kandırıyosun piquet? Heikki senden daha iyidi…

  7. Gökhan Demir avatarı
    Gökhan Demir

    Darısı Kovalainen' in başına.

  8. Valla kimin altında mp4 22 gibi bi araba vardı bilmyorum ama o sezon Kimi Räikkönen şampiyon oldu

    Ben arabası iyidir kötüydü demedim F1 yeni gelmiş bir pilot 2 sene dünya şampiyonu olmuş Alonso ile aynı puanı aldı dedim hiç kuşkusuz o sezon Alonso , Hamiltondan gerek tecrübesi gerek psikolojisi daha iyidir ama McLaren ile sorunlar yaşadı gerekli destegi göremedi ve lewis ile aynı puanı aldı alonso için o sezon hiç kuşkusuz ki kayıptır

  9. yıldız kaydı
    kaydı yıldız
    bir yıldız daha kaydı.

    hani wc kapısına yazarlar ya:
    yıldız olsam ilk sana kayard..m :))))

    pikecim üzülme, temiz cocuksun, gençsin psikolojin kaldırmadı. şansın yanında olsun. baba yapıcak bişiler sana

  10. çaylak dediğin adamın altında mp4 22 gibi bir araba vardı f1 tarihinde bak bakim hangi pilotun altındaa mp 4 22 gibi bir araba olmuşş

  11. Kenan Bilgili avatarı
    Kenan Bilgili

    öncelikle samet demirel test programlarınad su gunlerde su pılot olarak ayarlanmıstı adam dıyo ben 3 gun kuru hava alonso 1 gun yagmur hava da test yaptı.senın gununde hava kotuyse napalım…sonra babası bmw sauberı alsa bıle ogluna koltuq verırmı orası benı dusunduruyo 😀 onun yerıne gelen pılota bakalım sımdı…ßß piquet

  12. Nelson Piquet sauber'i alırsa muhakkak ogluna şans vericektir bazı pilotlar bazı takımlara uyum saglamakta sıkıntı çekiyorlar Nelsonda bunlara güzel bir örnek oldu umarım f1 kariyerine devam eder mesela McLaren döneminde çaylak Hamilton'ın Alonso ile aynı puanı toplamasıda buna örnek gösteribilir

  13. reno piquet hakkında çok yanlış davrandı haketmediği davranışlara mağdur kaldı umarım bir gün briatoreye yarışlar ve şamp kazanarak gerçek cevabını verir

  14. "Şüphesiz yeteneklerime ve performansıma güveniyorum. Şu ana kadar kötü sonuçlar nedeniyle bunu gösteremedim" Ama bu kadar da şans bulup kendini gösterememek ne demek ki :s bence yetenekli olsa bile f1 e yeteneği yok dileim 🙂

  15. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    ahahaa sertuğ olum adam her seriyi kazanmış sadece kartingi değil,benden biraz daha iyi:PP

    bu pek sert bir yazı olmamış bence,gecen gunku roportaj daha iyiydi,bu kadar şey sölemiş de bence boşa konuşmuş genel olarak,ben bu adamdan herhangi bir ışıltı göremedim…tamam hakkını yemiş olabilirler,bu doganın kanunu,renoda alonso ile yarışıyorsan olacak olan şeyler bunlardır hele de biraz becerikszi bir adamsna ve herhangi bir yerde kendini gosterememişsen bundan başka ne olamsını bekliyormuş ki:P
    ama eğer başka bir takımda iyi işler yaparsa burda hepmiz soylediklerimizi yemiş oluruz,tabii başka bir takımla yarışma imkanı bulabilirse..

  16. Bir pilot araçla 800 km daha az test yaptım diye performansının düşük olduğunu iddia ediyorsa ben o pilotun pilotluğundan şüphe ederim… Tamam bu sene 2 yarışta Alonso dan farklı araçla yarıştın, fakat 1,5 sene boyunca adamı sadece 1 kere sıralamalarda geçtin, o da Alonso spin attığındaydı(yani direk Alonsodan hızlı olup geçemedi)…

    Birçok konuda haklısın, Alonso o takımın yıldızı, önceki kariyerin gerçekten mükemmel, benim yorumlarımı okuyan kişiler Piquet'i her fırsatta savunduğumu da bilirler, fakat kendi başarısızlıklarını direk takıma atmak ne kadar doğru acaba? Eşit şans eline bol bol geçti Piquet, ama sen bunların bir tanesini bile kullanamadın… Şimdide öyle böyle diyosun… Emin ol bu takım sana fazlasıyla sabır gösterdi 😉

  17. Rekor üstüne rekor kırdın tamam bravo F1'de de buna devam ettin tebrik ediyorum 25-1 😀 Ayrıca Fatih de karting şampiyonu oldu ne var bunda =D

  18. samet demirel avatarı
    samet demirel

    Müthiş bir konuşma bu adamı çok eleştiriyorsunuz ama adamın testler hakkında dediklerine ne diyeceksiniz tamam birini sevebilirsiniz ancak körüne körüne savunmak bağnazlıktır.Ben Ferrari taraftarıyım ancak bu açıklama ile Piquet lafları gediğine oturtmuş ve kimse de bu adamı suçlayamaz bu açıklamaları yaptığı için.Bunu biraz daha önce yapmasını beklerdim ama zamanını bugün olarak belirtmiş.Merak etmeyin Piquet babasının tanıdıkları sayesinde çok iyi yerlerde yarışacaktır.

  19. heikki arkadasım yorumlarını begenyrm ama burdakı yorumuna katlmam ımkansız tamam bu sezon guncellemeler ılk fernandonun aracına yapılyor ama gcn sezon ıkı araca bırden aynı anda yapılıyordu gcn sezondamı adıl davranlmadı cevabı tabıkde hyr nelson f1 de yarsacak kapastde dııl

  20. heiikkii kovalainen avatarı
    heiikkii kovalainen

    Bence Nelson İyi Bir Pilot Bana Göre Renault 1 Buçuk Sezon Boyunca Macaristan Hariç Hangi Yarış Adil Davrandı?İnşallah F1'de Kalıpta İlerde Büyük Bir Takımda Yarışırsın O Zamanda Flavio'nun Takımına Dert Olursun Galip Gelirsin Ve Flavio'ya İyi Bir Ders Verirsin İnşallah Piquet 🙁

  21. piquet aslanım geç kaldın 😀 ama bayagı sert konuşmul 😀

  22. can yildiz brezilyali var brezilyali var, genelleme yapma 🙂 bir yanda piquet, rubens.. diger yanda massa, senna.. vs 🙂

  23. elif çivici avatarı

    yetenekli oldugun düşünüldüğü için çağrıldın zaten takıma,ama nedense elle tutulur bişey göremedim,kusra bakma da o içindeki yetenek bir kere olsun ortaya çıkmaz mı?? ayrıca alonso nun şampiyon ve işbilen bi pilot olmasının arkasına saklanıyosun,şampiyonla nasıl kıyaslarlar filan ayaklarına yatıyosun da hikayemiz bu kadarmış piquet,kusra bakma ama f1 le kanın uyuşmadı..yolun acık olsn

  24. hiç bir takım hiç bir pilotonun başarısız olması istemezzz pike takıma gelirken flo nun onu nasıl övdüğünü kimse unutmadıı

  25. Bir takım bir pilotunun başarısız olmasını niye istesin ki?

  26. pikee yapma yaa aynı şartlar altındaa kaponyadaa alonso 1 oldu sen 4 oldun bunları kabullen sen 8 olurkeb alonso 4 oldu bunlarıı gör yanii alonso gibi bir pilot varken senimi baş tacı yapacaklardıı

  27. barrichello mu konuşuyo:D Brezilyalıların geninde var heralde

  28. bir Yıldız daha kaydı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir