2017 Kuralları İçin Bugün Kritik Bir Toplantı Yapılıyor

yazar:

kategori:

Formula 1’in patronları bugün Paris’te gerçekleştirilecek Strateji Grubu toplantısında gelecekteki kural değişikliklerini masaya yatıracaklar.

Bernie Ecclestone, Jean Todt ve takımlardan temsilciler, 2016 ya da 2017’den itibaren Formula 1’deki motor kuralları değişikliğini görüşecekler.

Mevcut turbo motorların istenen ilgiyi uyandırmaması nedeniyle 1000 beygirlik motorlar olması isteniyor. Kimisi bu değişikliğin 2016’dan itibaren uygulanmasını isterken değişikliğin muhtemelen 2017’de olacağı düşünülüyor.

Motor güçlerinin artması konusunda hemfikir olunsa da nasıl olacağı konusunda bazı anlaşmazlıklar var. Ecclestone motorların tamamen değişmesini isterken Mercedes mevcut motorlarla bunu başarabileceklerini düşünüyor.

McLaren’den Ron Dennis “F1’i değiştireceksek bu dramatik olmalı. Bu yüzden  bunu 2017 için yapmalıyız ama değişiklikler katlanabileceğimiz seviyede olmalı.”

“F1’i 2016’da dramatik bir şekilde değiştirmeye çalışırsak bütçeye etkisi devasa olur çünkü aynı zamanda para saklamaya çalışıyoruz.” dedi.

Bunun dışında bütçelerin kontrol altında tutulması konusu da toplantının ana maddelerinden olacak. FIA’nın bütçeleri düşürmek için geçtiğimiz haftalarda bir araştırma paneli kurduğu biliniyor.

Williams’tan Pat Symonds “1000 beygir fikrini seviyorum. Görsel araç fikrini seviyorum.”

“Ancak gridde daha fazla araç olması fikrini de seviyorum. Şu anda bizim asıl endişemiz bu olmalı. İyi bir iş yapmalıyız ve taraftarlar izlemek istemeli.” dedi.

FIA değişiklikler konusunda istekli ve gelecek seneler için değişikliğin 1 Mart’a kadar çoğunluk tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Bu ayın sonunda Teknik ve Sportif çalışma grupları toplanacaklar. Kural değişikliklerinin 18 Şubat’taki F1 Komisyonu’nda onaylanması gerekiyor.

Strateji Grubu aynı zamanda Marussia takımının 2015’te yarışma ihtimalini de görüşecek. Marussia’nın yarışabilmesi için 2014 aracıyla yarışmasına izin verilmesi gerekiyor.

Almanya GP’nin geleceğinin de görüşülebileceği söyleniyor.


Yorumlar

“2017 Kuralları İçin Bugün Kritik Bir Toplantı Yapılıyor” için 15 yanıt

  1. Klasik olacak ama şimdi bu Mercedes’in üstünlüğünü yok etmek için yapılan bir değişiklik mi ? Yoksa F1’in en önemli unsurlarından olan sesi geri getirme ve taraftarı spora geri kazandırma çabaları mı ? Bence ikincisi ya da ikincisi olmalı çünkü diğer seçenek Mercedes’e büyük ayıp olur Red Bull’un bile motor üreticisi olmamasına rağmen dominant yılları en az 4 yıl sürdü Kaldı ki Mercedes daha dominant

    1. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
      Lewis-Hamilton(#TeamLH)

      Büyük ihtimalle motorlar geriye dönmez çünkü bu kadar yatırım yapıldı zaten Bay E’den başka da kimse istemiyor geriye dönüşü.

      Sadece şuan ki motorlar üzerinden bazı değişikler yapmaya izin veririlir.

    2. SCUDERlA FERRARI avatarı
      SCUDERlA FERRARI

      redbull o 4 seneyi kelajın kafasıyla aldı, yoksa 4 sene surmezdi redbull’un hükümranlığı.

    3. Açıkçası Mercedes’e nasıl ayıp olacak orasını merak ettim. Yakın geçmişe dönelim. 2005’te Ferrari’nin önü kesilip kurallar değiştirilip v8’e geçilmedi mi? Aynı şekilde 2009’da ve 2014’te de benzeri olmadı mı? Neden ayıp olsun? Bu sporun doğasında var dominant takımın önünü kesmek. 1980’lerde de vardı şimdi de var. Bunun yerine bence Mercedes’in F1’den ayrılırız veya Ferrari’nin F1’den ayrılırız tehditleri daha ayıp.

      Taraftarların gözünde mücadelenin ve sesin geri gelmesi elbette çok önemli ve sanırım gerçek F1 severler bu girişimleri desteklemekte. Fakat hangi takım lider iken tekerine çomak sokulmasını ister ki? Takımlar için mücadelenin pek de bir önemi yok gibi geliyor o yüzden bana. Başkası kaymağını yedi, biraz da ben yiyeyim derdinde herkes. Taraftarı, mücadeleyi, sesi hali keyfi yerinde olan kimse pek düşünmüyor. Yani F1’de bazı diğer sporlar gibi politik, güçlünün yanında ve masum değil. Tabi yapılan algı yönetimleri, lobi faaliyetleri falan vesaireler de var da işin derinine girip gözleri yormayayım. 🙂

      Değişim her ne olursa olsun iyidir diyorum, şu andan daha kötü olamaz ya.

      1. Bu saydıkların en az 4 yıl dominant olmanın kaymağını yedi Mercedes daha ekmeğini yemeden kurallar değişirse ayıbın dik alası olur (Yeni kurallarda Mercedes başarısız olursa)

        1. SCUDERlA FERRARI avatarı
          SCUDERlA FERRARI

          ne ayıbından bahsediyosun burası f1.

          1. Ayıp kelimesini ”haksızlık” olarak say o şekilde oku

        2. Gözden kaçırdığınız çok şey var, fakat fazla uzatmak istemiyorum, olabildiğince kısa açıklayacağım. O dört yıl kimseye tepeden inmedi. Çalışmanın, emeğin ve diğer yan faktörlerin rol oynadığı bir süreç var. Merco ise çok farklı. Mercedes’in en iyi yapabildiği şeyi, F1’den ayrılmaması için önüne sundular. Daha sezon başlamadan Merco en iyi motoru üretecek diye kaç tane haber çıktı. Bir kişi çıkıp Merco şampiyon olamaz demedi. Neden? Bunlar göz göre göre Mercedes’i şampiyon yaptılar. Neyin daha ayıp olduğunu zaten önceki yorumumda belirttim.

          Bence ortada ayıp olan bir şey yok. Sadece mücadele etmeye korkan takımcıklar var. Size göre Merco dört sene şampiyon olsun ondan sonra kurallar değişsin öyle mi yani. Eğer böyle düşünüyorsanız o çaldıysa bende çalarım, o yediyse bende yerim mantığıyla, bana göre sadece taraftarsınız. Hem de sıradan fanatik bir taraftar. Fakat gerçek ruh geri gelsin dişe diş kora kor mücadeleden Merco şampiyon çıksın diyorsanız derim ki işte gerçek F1 sever.

          Yanlış anlamayın benim derdim Merco’yu tahttan indirmek değil. Ruhun geri gelmesi. Hill, Villeneuve, Senna, Prost, Schumacher, Hakkinen gibi pilotlar yaşadığı ve yaşattığı ruhtan bahsediyorum. Hatta Fangio’nun, Moss’un… Vettel’in veya Hamilton’un en hızlı araç ile polden başlayıp kazandıkları şampiyonluklarda olmayan ruhtan bahsediyorum. RBR’ye bile kimse gel şampiyon ol demedi. Adamlar gridin en iyi adamlarını toplayarak, emek harcayarak kazandı o şampiyonlukları. Ferrari kaç sene bekledi. Ama Mercedes? O yüzden bu sezon F1 bu kadar çok eleştiriliyor. Sadece ses ve mücadele eksikliği değil etkenler. Fakat suç kimin? Suç tabi ki yöneticilerin. Pilotlar ise en masum fakat en fazla zarar görenler.

          Kusura bakmayın uzatmışız bayağı, zenginin kuralı bizim elimizi yoruyor 🙂 Ruh olmadıktan sonra isterse yüz kere şampiyon olsun Merco ya da Ferrari çoğu F1 severin pek de umurlarında değil. İyi günler.

          1. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
            Lewis-Hamilton(#TeamLH)

            Bu kadar yazı yazarak boşa vakit kaybetmişin direk 2015 Mercedes’e verildi deseydin cevabını rahat alırdın.

            ”Ben yazmaktan bıktım millet okumaktan bıktı ama yine yazalım.”

            Öncelikle Redbull’u savunmuşun 4 sene hilesiz,emeklerinin karşılığını aldı demişin de atladığın bazı şeyler var.
            Tamam bir emek var ama tamamen hilesiz denmez,
            4 sene boyunca Delik taban,Motor haritalama da ki hileler,esnek kanat bunlar bir kaçı.
            Peki kanıtın var mı diyeceksin kanıt yok ama diyeceğim şey 4 seneye kanıt olur.
            2014 Abu Dhabi FİA Redbull’un ön kanadına onay veriyor sonradan Yarış hakemleri farkediyor Diskalifiye ediliyor.
            4 Sene FİA’nın bu şekilde onay vermediğini kim kanıtlayabilir.

            ”Şimdi Mercedes konusuna gelelim”

            Şu konuyu öğrenin bu motorları Mercedes asla istemedi,Reno istedi Ferrari destek verdi.
            Sonra Mercedes’te kabul etti kaç yıl önceden yatırımlara başladı,
            Mercedes Hbrid motorlarda zaten başarılıydı herkes de tahmin ediyordu zaten başarılı olacağını.
            Kısaca verildiyse 2014 Reno’ya verildi ama Reno fos çıktı.

            Hala 2014 Mercedes’e verildi diye söylemde bulunmazsanız sevinirim.

            1. Merhaba, belli ki bir hararet ile yazmışsınız yazınızı. Bu konudaki son yazım olacak o yüzden okuyacaksanız, önceki ve bu yazımı dikkatle okumanızı tavsiye ederim.

              İlk olarak RBR’yi savunmadım. Hilesiz şampiyon oldu da demedim. Mercedes bu motorları istedi de demedim.

              Mercedes F1’den ayrılırız söylemleri ve Renault’un kural değişiklikleri istemesi -ki baskı yapan takım Ferrari’dir- bu kurallar ile orta yol bulundu. Kimseye bir şeyin verildiği yok. Kanıt yoksa lafı güzaftır bunlar. Bunlarda basında yazanlar arka tarafta neler dönüyor bilemem.

              Kısacası tüm F1 yöneticileri ve F1 takımları bir gaflete düşerek, bu durumu inşa ettiler. Mercedes’in hiç bir suçu yok zaten tehditleri dışında. Fakat kısa vadeli planlara göre yatırım yaptıkları için bugünü düşünerek F!’i öldürüyorlar. Merco dışındaki tüm takımların derdi mücadeleye ortak olmak. Ama tabi ki lider en tepede yalnız olmak ister, ki aynı şeyleri yazıp duruyorum ilk yazımda bahsettim.

              Kuralların değişmesi ile istemediği motorla havadan şampiyon olan Merco’ya şampiyonluk tatlı geldiği için, şimdi de kuralın değişmesini istemiyor doğal olarak. Kapitalizm bu ya! Herkes cebini düşünecek, doğal bir şey bu.

              Peki gerçek F1’in ruhu bu mu? Ben bunu söylüyorum. Kurallar değişsin. Merco’da yemezse bir yerleri ayrılır F1’den ama RUH geri gelir. Ali çoktur şahı merdan bulunmaz demişler. Hamilton ve Rosberg yeni kurallarla F1 ruhuyla yarışıp şampiyon olsun yeter, derdimiz bu. Hiç bir takımı veya pilotu hedef alan açıklamalarda bulunmadım. Tamamen yönetimlerin hatasını vurguladım ve sonucunun da böyle olduğu söyledim. Kural değişikliğinin etik olduğuna dem vurdum. İyi günler.

              1. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
                Lewis-Hamilton(#TeamLH)

                Hala cümlelerde Mercedes nefretiyle bir kaç paragraf yazmışınız.

                F1 Ruhunu unuttturan Mercedes veya Redbull değil bunu anlarsanız tüm sorunlar çözülür.

                F1 Ruhunu unutturan Bernie Ecclestone ve FİA Başkanı Jean Todt’tur.

            2. Peki, 2014 sezonunun Mercedes’e hediye edilmediğini kim kanıtlayabilir? Mercedes’in başarılarına bahane üretmek doğru olmaz. En güçlü, en dayanıklı motoru ve sistemi ürettiler. Takdir ediyoruz. Bu konuyla ilgili sitede bir yazı da çıkmıştı. Yeni motorları görünüşte Renault istedi, ama perde arkasında her şey Mercedes’in istediği gibi oldu. Bu 2010-2011’den itibaren başladı. Ayrıca şurası bir gerçek ki Mercedes şampiyon olmasaydı veya kısa-orta vadede şampiyonluğu planlayacak verilere sahip olmasaydı F1’den çekilecekti. bu konu Mercedes genel kurulunda da tartışılmış, bununla ilgili haberler de yayınlanmıştı. 1-2 yıl önce çıkan haberde ”Mercedes birkaç yarış galibiyeti için F1’e girmedi.” şeklinde cümle vardı. Hem Renault neden yeni motorları bu kadar çok istesin, anlayamadım. En başarılı V8 motor Renault’taydı. Şimdi bana Red Bull’un aerodinamisinden bahsetmeyin. 2006 yılında V8 motorlara ilk geçildiğinde ilk yarışı Renault kazandı ve 2006’da şampiyon oldu. 2013’te V8’lerin son sezonunda son yarışı yine Renault motoru kazandı ve V8’lerin son şampiyon oldu. Bu kadar şey kötü motorla olmadı. Ha Renault 2014 sezonunda kötü motor yaptı. O ayrı konu. Son olarak şunu da belirtelim. 2010-2013 arasında Renault ve Ferrari ve hatta Mclaren en az bir sezon birbirlerine karşı şampiyonluk mücadelesi verdiler. Özellikle Renault ve Ferrari. Ferrari bile olsa hem şampiyonluk yarışından kopmamak hem de motorların değiştiği yeni bir sezona hazırlanmak aynı anda mümkün değil. Bu çok büyük kaynak ister. Mercedes ise -bunu Mercedes’i suçlamak için yazmıyorum, sonuçta bu bir tercih, aynı tercihi Ferrari de yapabilirdi- daha baştan 2014’e hazırlanmaya başlamış ve her şeyi ona göre planlamış. Hatırlarsanız Hamilton 2012 sezonunun 2. yarısının en hızlı aracı Mclaren’i bırakıp o dönem 4-5. lik mücadelesi veren Mercedes’e geçmişti. O zaman bu sitede bazı yorumcular da Hamilton’un tercihi ile dalga geçmişlerdi.

              1. V10’da son sezonda Honda ve Toyota 960 Hp idi.Son yarışa 1,000 HP ile geldikleri söyleniyordu.Mercedes Motoru 938 HP idi.Reno 890 HP idi.
                V8’de .Mercedes Ferrari ve Cossworth 21.000 devre giderken 19,000 çeviremeyen markaların baskısı ile önce 19,000 sonra 18,000 devir limiti ve motor dondurma geldi.Bu yetmiyormuş gibi Renoya motor geliştirme izni verildi.50-70 hp olan fark 20 civarına indi.Üstelik EBD,patinaj kontrolü vs geldi.BU izin olmasaydı Red Bull’un şampiyonluk sayısı olması gerektiği gibi sıfır olurdu.
                Sorun Mercedes’in bu motoru geliştiremeyecek olması değil.500,000,000-EUR harcadıktan sonra bunu yapmak istememesi.
                Atmosferik olsa ne olacak.İki gün sonra Red Bull bize 100 Hp güç farkı fazla diye gene ağlayacak.
                Not:Ferrari motor gücünü Mercedes’e denk hale getirdiyse bu muhabbet aniden kapanır.

              2. Antrax, yorumunun altına yazamadığım için kendi yorumumun altına yazıyorum. Verdiğin bilgiler aydınlatıcı, ancak ben şunu merak ediyorum. Honda ve Toyota bu kadar güçlü motorları ile neden yarış bile kazanamadılar? Yazdığınıza göre Honda ve Toyota; Mercedes ve Ferrari’den bile güçlü. EBD ve patinaj kontrolü Red Bulla serbest Ferrari, Mercedes’e yasak mıydı? Renault’a gelişim izni konusunda RenaultEngine adlı yorumcu diğer üreticilerin gelişim sınırlamalarına uymayıp motoru geliştirdiklerini ve bunun üzerine diğer üreticilerin de izniyle Renault’a gelişim izni verildiğini yazmıştı. Böyle hatırlıyorum. Renault’a izin verilirken diğer üreticiler itiraz ettiler mi? Böyle bir şey hatırlamıyorum. Hem 2010-2013 arasında diğer üreticlerden Renault’a verilen gelişim izni, Ebd vs. için hiçbir sitem de gelmedi. Red Bull 4 yıl esneyen kanatları vb. için çok şikayet edildi ama yukarıdaki konular için kimseden bir ses çıkmadı. Şikayet edilen konuların çoğunda da incelemelerden bir sonuç çıkmadı. Red Bull’un fren tasarımı ile ilgili bir yasak gelmişti. Onun dışında pek bir bir şey hatırlamıyorum.

  2. Umarım aranızda bir tane akıllı çıkarda Turbosuz bir motor önerir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir