Dennis: İsim Sponsoru Geçmişte Kaldı

McLaren takım patronu Ron Dennis, ‘Formula 1’in Manchester United’ı olarak isim sponsorluğunu ucuza satmayacaklarını açıkladı.

2012 yılından bu yana herhangi bir galibiyet alamayan McLaren, geçtiğimiz yıl isim sponsoru Vodafone ile yollarını ayırmıştı.

2014 yılını isim sponsoru olmadan geçiren McLaren, bu yıl da benzer şekilde yarışacak gibi görünüyor.

Ron Dennis “İsim sponsoru diye bir kavram artık yok. Normalde bu isim sponsorları sayesinde bütçeniz yüzde 40-50 artacaktır”

“Ancak bir takıma bu tür bütçeler verilmiyor. Hiçbir şirket gelip size bu tür bir para vermez”

“Bizim aracımızda zaten büyük markalar var. Ve bunlar isim sponsorundan daha işlevseller. Elbette araca büyük meblağlar çekme düşüncesinden vazgeçmiş değiliz. Karşı olduğumuz şey büyük markaların düşük paralar ödeyerek sponsor olmak istemesi”

“Çok berbat futbol oynayıp lide aşağılara düşen takımlar vardır. Ancak ben Manchester United gibi hissediyorum”

“Manchester United gibi hissetmemizin bir sebebi var. Ve ben onlara soruyorum ‘bize sponsor olabilecekmisiniz?’ biz hala Manchester United’ız.” dedi.


Yorumlar

“Dennis: İsim Sponsoru Geçmişte Kaldı” için 22 yanıt

  1. Bunun meali sponsor bulamamak falan değil, “3-5 kuruşa isim sponsorluğunu satacağıma hiç kullanmam Mclaren ismi çok daha ön planda olur” Sonuçta Mclaren artık sadece bir garaj takımı değil, bir çok üretim bandı var, süper spor otomobilden elektronik kontrol sistemlerine kadar (tüm takımların standart kullandığı Ecu en güzel örnektir) bir sürü ürünü var ve markaları Mclaren!

    Son 10 senede büyük yatırımlar yaptılar, fabrikalar kurdular (birde motor yapsalar neredeyse Ferrari gibi olacaklar).

    O sebeple Ron Dennis sponsor bulamıyor değil, “küçük oynamıyor” diyebiliriz!..

  2. I am the program (spä2000) avatarı
    I am the program (spä2000)

    THY McLaren Honda…

    🙂
    Bunun hayalini kurabilecek bir markaya sahip olmakta başlangıç için iyi…

    1. Süper olur, İstanbul park ta geri döner belki ve tüm Türkiye Mclaren ci olur 🙂

  3. İşi ben size özetleyim mi? Pilotlar yaşlı olunca sponsorlar bilinmezin içine adım atmak istemiyor.

    Biri gelmiş 34 öteki 35 yaşında herhalde. Bir sponsor öyle 1-2 yıllık anlaşmalar yapmaz. En az 5-6 senelik uzun vadeli çalışmayı sever. Button kalsa kalsa en fazla 1 sene daha kalır, Alonso işler yolunda gitmezse ertesi sene ayrılabilir.

    Geleceği belirsiz pilotlara ve takıma kim sponsor olmak isterki? Vodafone eskiden sponsor oluyordu, Telmex ve Telcel piyasaya çok yüksek paralarla Mexicalıları sokunca Vodafone İngiliz kafasıyla o kadar yüksek parayı vermedi. Mclaren bu sefer bir Telmex kadar da olamadıysanız defolun dedi, onlarda hay hay dedi.

    Ubs Bank’ı Mercedes almış, Santander’i Ferrari kafalamış. Santander gerçi çok küçük bir oranda da olsa Mclarenin yan sponsoru ama Ferrariye kıyasla çok çok küçük bir sponsorluk

    Hiç dikkat çekmese de Banco de Brasilia’yı Felipe Nasr Saubere getirmiş.Brezilya Bankası da gayet büyük banka. Sauber önümüzdeki 2-3 sezonu kurtardı.

    Sap büyük bir bilişim şirketi, Johnnie Walker kaliteli bir içkici. Mobil 1 iyi bir motor yağı firması. Segafredo Zanetti iyi bir kahvecilik şirketi. Mclarenin hiç sponsoru yok anlamına gelmiyor aslında. Mclaren f1 partners yazınca bayağı bir ortak çıkıyor.

    Sorun şu ki bu ortakların çoğu 2007-2008 sezonundaki başarıların hürmetine biraz Hamilton katkısıyla biraz 1. Alonso dönemin hatrına takıma katılmıştı. Örneğin küçük Santander ortaklığı 1. Alonso döneminin bir hediyesiydi. Ferrariye oranla çok küçük bir sponsorluk ama sonuçta Santander Mclarene de sponsor.

    Telefonica bu dönemde iletişim ve isim sponsoru olarak gelebilirdi onlar herhalde Alonsoda gelecek görmediler. Uzun vadeli bir yatırım olmayacağını düşündüler ve vazgeçtiler. İşin ilginci Koskoca Honda Japonyadan 1 firma bulup getiremedi. Onlarında düşüncesi zaten motoru bedava veriyoruz, kendileri bulsunlar şeklinde olabilir.

    Ron Dennis arapları kafalarsa Mclarene en iyi sponsor Etihad hava yolu şirketi olur. Onların sponsor olması için de başarının kokusunun gelmiş olması lazım. Mclaren bence hemen Etihadla görüşmelere başlasın. Zamanında Ferrariye çok paralar verdi bu Etihad.

    1. McLarenist® avatarı

      Sponsorluk kurumsal amaçlar içeren bir faaliyet. Formula 1 gibi bir organizasyonda Caterham, Marussia gibi ufak takımlarda yer almak bile büyük bir bilinirlik ve erişilebilirlik getirisi anlamına gelir. Firmalar, temel kurumsal amaçlarını misyonlarında erişilebilirlik üzerine kurarlar. F1 gibi bir spor organizasyonunda bulunmak da her firma için dünya markası olabilmenin bir adımıdır. Hatta uluslararasılaşmış firmalar için de bir karlılık hedefi olarak kullanılır.

      Tek tek güzel güzel saymışsınız, o şuna bu buna oldu diye. Ama gerekçelerinizi belirtirken firmaların düşüncelerinin biz taraftar düşünce eksenine, açısına indirgemişsiniz. Hiçbir firma bunda gelecek yok, bu adam çok sönük diye Formula 1’de yer alacak değildir. Zengin oğlanların (paralı sürücüler) elinden tutup getirdikleri hariç. İşbu argümanlarınız amacı bilinebilirlik olan bir yapının misyon ilkeleri ile bağdaşmıyor.

      Kaldı ki McLaren ve Honda gibi iki büyük firmanın Formula 1 organizasyonunda bilinebilirlik adına yer almak isteyen firmalara “ucuza” ana sponsorluk vermemesi anlaşılabilirdir. McLaren ve Honda gibi alanlarında dünyanın en iyileri olan yapıların ucuza bir sponsor anlaşma girişimi onların da bu kalitesini düşürebilir. Nitekim patronun söylediği de buna benzer. Açık açık bırakın artık McLaren’in sponsor sorunları yaşadığı fikirleri ile gerekçeler üretmeyi demiş. Bize bizim bütçemize yüklü girdiler yapabilecek olan varsa, buyursun gelsin kapımız açık demek o takımın sponsor ihtiyacı ile hareket etmediğini, mevcut bütçesinin ne kadar güçlü olduğunu gösterir.

      Sponsorlar sizin iddilarınızda buyurduğunuz gibi gerçekten “gelecek göremedikleri, Alonso’nun sağı sollu belli olmaz” gibi iddialarla mı yanaşmıyorlar, yoksa ilgili firmaların ana sponsorluk başvuruları McLaren’in belirlediği faiş limiti karşılayabilecek pozisyonda mı değil?

  4. Takımı ağırdan satıyorsun Dennis, ama dikkatli ol sonuçta bir Ferrari veya MGP değilsin, isim sponsoru olmaması hiçte hayra alamet değil, Honda ile irili ufaklı yeni şirket ortakları bulmanız pek tabi, uzun vadede iyi şeyler görunmuyor..

    1. Bir Ferrari veya MGP değil de ne peki? Bahsettiğiniz takımın F1’deki yerinden haberiniz yok sanırım.

      1. @mclarenist, Onur arkadasim, emin olun sizin kadar belki daha fazla takimin gecmisinden ve basarilari hakkinda bilgi sahibiyim… Soylemek istedgim sey, MGP ve SF degilsinizden kastim marka degeridir, kuresel capta bu iki takimdan daha yuksek marka degeri olan bir takim varmi? Yok, yazdigim sey tamamiyle takimin maddi yonudur, ki bunuda sizlerde cok iyi bilirsiniz, bana Mclarenin sitesini girmemi tavsiye eden arkadasimda senelik Ferrrarinin sartigi spor araclar ile Mclarenin sattigi spor araclarin senelik yaptigi satis rakamlarina bir goz atsin marka degerinden kastimi anlayacaktir, MGP yi zaten soylememe gerek yok, siz sportif basaridan bahsetmissiniz oyle anladiysaniz zaten haklisiniz, fakat soylemek istedigim sey bambaskaydi….

        1. Bertone arkadasim, mcLaren tarihini iyi bildiginden eminim zaten o yuzden yazdigin yoruma sasirdim. Bakis acin bana gore yanlis,dunyanin en degerli araba markasi Toyota’dir ve F1 geldiginde Mclaren ve Ferrari’den daha fazla mi sponsoru vardi? Sponsor firmalar kuresel marka degerine tabi ki bakarlar ama oncelikle takimin F1’deki yeri onemlidir. Bu konuda Ron Dennis’i destekliyorum. McLaren 3 kurus ana sponsorluk verecek bir takim degil.

        2. McLarenist® avatarı

          Olunuz efendim, bizden daha fazla bilgi sahibi olunuz, ne kadar güzel. Bu biz taraftarları da o konuma gelme noktasında teşvik eder. Ancak ben Ferrari spor araçları satış rakamları ile McLaren’in eş değer üretim satış rakamlarını karşılaştırma gayesi ile yazmadım. McLaren’in üretim sahasının spor arabalar dışında alanlara da sirayet ettiğini vurgulamak istedim. Bu yüzden takım kendini basit bir sponsorluk anlaşması ile tatmin etmeyecek kadar büyük bir finansa sahip.

          1. Hocam söyledıklerıne tabıkı katılıyorum, Mclaren basit sponsorlar ile tatmin olacak bir takım değil(di) ama artık günümüz şartlarında sponsorluklar eskisi kadar yüksek meblada ve başarısızlıklara eş değer olarak çok dikkatli yapılmakta.. ben sadece şanslarını bu pozisyonda fazla zorlamamalarını düşünmekteyim..

    2. McLarenist® avatarı

      Yakın zamanda McLaren acaba batıyor mu söylemlerine de girişir misiniz merak ediyorum? size en basitinden mclaren.com sitesine girerek bir göz atmanızı salık veririm, burdan McLaren Grubunun yaptığı işlere, finansman konusundaki yeterliliği noktasında fikir sahibi olmanız açısından, ulaşabilirsiniz.

  5. SCUDERlA FERRARI avatarı
    SCUDERlA FERRARI

    ne sanıyo bu kendini ya bulunmaz hint kumaşımı 😀 sana isim sponsoru olacağına ferrariye mercedes e redbull a normal sponsor olurlar, kendini dev aynasında görüyosun dönis amca.

    1. McLarene sponsor olacak potansiyele sahip firmalardan birisinizde haberimiz mi yok. Şirket kendisinin istediği şekilde pazarlamakda kendi hakkı. hiçbir McLaren taraftarının çıkıpta ferrarinin büyüklüğü hakında yorum yapması nekadar yanlışsa sizinde bu yaptığınız yorum doğru değil. Sizin bakış açınızla bakılırsa ilk üç dışındaki takımların hiç birinin yarışmasına bile müsade edilmemeli, ne yapsınlar peki. Ayrıca f1 uzun süredir takip ediyorsanız söyledikleriniz üzerine birkez daha düşünmenizi tavsiye ederim…

    2. Sen McLaren’i kendin gibi dünkü çocuk sandın herhalde. 🙂

      MTC neymiş aç bir bak istersen. McLaren en az Ferrari kadar değerli bir takımdır. Son yıllarda finansal olarak eski güçlerinde değiller ama Honda ile beraber uzun soluklu bir sponsorluk anlaşması imzalamaları gayet makul.

  6. Ron Patron kesinlikle haklı, üç kuruşa ( yine bilmem kaç milyon dolardır kim bilir 🙂 ) McLaren aracının üstünde kocaman harflerle kendi isimlerini sergilemek isteyenlere açık cevap olmuş. isteyen parayı verir sponsor olur, o parayı vermek istemiyorlarsa da boşuna gelmesinler istiyor. Manchesterdan ziyade geçmişte alonso Real madrite benzetmişti bence o benzetme daha gerçekçiydi 🙂

    1. McLarenist® avatarı

      E Ron’un safkan İngiliz olduğu düşünülürse bir ingiliz devine benzetme bahsi açmasında gariplik yok 🙂 hoş Alonso’nun da Madrid’e benzetemesinde 🙂

      1. Evet her iki takımda hem ülkelerinde hemde Dünyada en güçlü konumdalar, o yüzden farketmez hangisi olursa 🙂

        1. McLarenist® avatarı

          Aynen öyle dostum 🙂

  7. bunun meali rest ya da 3-5 kuruş teklif etmeyin değil.

    sponsor bulamadık demektir.

  8. Yani 3 5 kurus teklif etmeyin demis patron.

  9. Alpay Rüzgar avatarı

    rest

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir