Red Bull, Renault Motorunda “Sürülebilirlik” Sorunu Yaşıyor

yazar:

kategori:

Red Bull’un Takım Patronu Christian Horner iRenault’nun motorda gelişme kaydettiğini ancak bunun Mercedes’i yenebilecek kadar yeterli olmadığını düşünüyorlar.

Jerez ve Barcelona testlerinin ardından Daniel Ricciardo, motorda daha fazla güç olduğunu hissettiklerini söylemişti.

Horner “Daha fazla güç var ancak güç dağılımı yeterli değil. Aracın sürülebilirliğinde hala sorunlar var.” dedi.

Helmut Marko ise yazılım ile bu sorunları aşabileceklerini söyleyerek şunları ekledi: “Ardından Mercedes ile olan farkı büyük ölçüde kapatabiliriz.”


Yorumlar

“Red Bull, Renault Motorunda “Sürülebilirlik” Sorunu Yaşıyor” için 11 yanıt

  1. Burada sürülebilirlik zorlama bir çıkarımla bazı alan ve pist setup’larında zorunluluk hissedilince hard setup’larla dayanıklılıktan ödün vermeyi doğurabilir. Anlaşılan afr yi hedefledikleri çizgide halen stabil hale getirebilmiş değiller.

      1. Air fuel ratio??

        1. Eyvallah. Burayı da değiştirmeleri gerekecektir. Ama muhtemelen çoğu ayarı ERS haritalamayla halledebilirler.

      2. adenazin fri rosrat 😛 yani mekaniğin adrenalini 😀
        yes air-fuel-ratio yani bildiğiniz birşey. Hızlısından özet geçelim ama tabire takılmayın.

        http://teamhondaintegra.com/forum/index.php?PHPSESSID=a68ddc5917264be428edd7d4990b7ed7&topic=646.0
        http://www.honda-turkiye.com/del-sol-teknik-bilgiler/342-afr-vafc-wideband.html
        http://www.daytona-sensors.com/tech_tuning.html
        http://www.megamanual.com/begintuning.htm
        http://www.turbobygarrett.com/turbobygarrett/airfuel_ratio_tuning_rich_vs_lean

        * burada afr işin ölçümü yada sensörü olarak kullanılmamıştır işin mental dinamiğine bakılmalı….tey tey 😀
        high psi charge var olmasa da turbolu değişken koşullarda koşturan yarış makinelerinde afr linyırlığı, dengesi zorlayıcı bir konu. hele motor devirlerinin 11k üstüne çıktığı, minnacık hava akış verimliliğinin olağan üstü değerde olduğu, yanalda akışların debisini değiştirecek ciddiyette G üreten makinelerin dünyasında zorlayıcı bizim izahımızın telef edici olduğu konudur. F1 bu konuda sanıyorum geçmişe göre biraz daha sıkıntıda ecu’lar kafalarına arzularına göre değil sabit, ısılar daha olağan üstü, yakıt akışı ve sabit sensör ünitesi bunaltıcı, setupları daha grift olmaya yönelik ancak haftasonu boyunca sınırlı değişkenlikte vs vs. İşin boyutunu zaman ölçeğinde şakkadanak çözememişse mühendis abiler değişenler de sınırlı olunca denerler de denerler bol bol yürümeleri gerekir ama yok öyle bi dünya.
        🙂 işin termonükleer galaktik hibernasyon boyutu asıl burada ama aşıyor bizi. 😀

        1. air fuel ratio nedir biliyorum da Türkçe olarak bildiğimden kısaltmayı çıkaramamıştım 😀

          1. Bildiğini biliyorum. tabirlerin kendi dilince karşılığını kendi ustalarına bile kullanınca anlaşılmaması dil sahipliğinde büzüyor insanı. 🙂 HYK da pek dile kolay gelmiyor hani AFR yanında. ABS ASR ERS bunlar hep güzel şeyler. 😛

  2. Sürülebilirlik V8 Renault motorlarının en başarılı olduğu noktaydı. Ama Renault bu yeni dönemde çuvalladı bence. Fakat doğru yönde ilerliyorlar.

  3. Basit bir sorun bunu Ricciardo’da dile getirmişti 2014 sorunlarından eser yok her şey yerine oturduğunda ilk yarışta gerçek performansımızı görürüz.

    Ricciardo bu haber de gereken her şeyi söylemiş. Marko ve Horner güç artışından herkes gibi memnu olsa gerek.

    1. Ben fransızcadan ingilizcey çevirdiğimde daha farklı anlam ortaya çıkıyor

      güç dağılımı yeterli olmamasından çok lineer değil anlamı çıkıyor
      Buda sürülebilirliği etkiliyor turbo boşluğu ve ani tork yükselmesi oluyor sanırım bunu da ERS ve yeni bir map ile halledecekler
      ***********
      This is in any case the observation made by Christian Horner, team principal of Red Bull Racing.

      “The engine is more powerful, but the horses can not linearly, claims the British manager. This does not facilitate control, to the extent that flexibility is not at the rendezvous.”

      1. Öncelikle teşekkürler.

        Dengeli bir güç çıkışı dengeli bir tork eğrisi her zaman F1’de önemli olmuştur ve olmaya da devam edecektir Renault’un V8 motorunu hatırlarsak sürülebilirlik yakıt tüketimi daha hafif olması gibi bir çok avantajları vardı Renault’un şimdi ki hedefi ise gerek performans gerek yakıt tüketimi gerek sürülebilirlik olarak maksimum seviyeye ulaşmak.

        Renault’un 1.5 dizel motorunu kullananlar bilirler bu motor da turbo boşluğu harika seviyededir aynı firma benzer çalışma prensibini F1 motorunda da yapabilir. Turbo yükselmesi tekerlerin patinajda laması hızlanamama 2014 motorunun temel sorunlarından biriydi sezonun ilk yarısında ama bu sorun çözülmüştü tekrar aynı hataya düşeceklerini sanmıyorum ki zaten Marko da basit bir şey olduğunu yazılımla motorun çalışmasını değiştirerek çözüleceğini söylemiş. ERS demişken bu alanda da kapsamlı bir değişiklik oldu elektrikli motor ile birlikte bakalım Ricciardo’nun dediği gibi ince ayarlar ve ilk yarış güncellemeleri ile neler olacak bekleyip görelim.

        Şuan en önemli gelişim daha dayanıklı bir motor elimiz de var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir