Formula 1'i Tanıyalım – Testler

Formula 1 yarışları sporun içinde giderek daha teknik bir şekilde büyümeye devam ederken, yapılan test çalışmalarının da önemi giderek artmakta. Artık tüm temel bileşenlerin ve parçaların sistematik testlerle birlikte oluşturulması eskiden içgüdüsel olarak yapılan araç tasarımını ortadan kaldırdı.

Test çalışmalarının çoğu göz önünde yapılmaz. Takımların fabrikalarında ve rüzgar tünellerinde derin bir çalışma söz konusudur. Arka plandaki çalışmaların ardından araçlar pist üzerinde pilotlarla birlikte test edilir. Burası, aracın temel performansının ilk defa tam bir şekilde değerlendirilebildiği yerdir. Birçok araç kağıt üzerinde harika görünür ama söz konusu olan pist üzerindeki performansa gelince işler değişebilir. Aynı zamanda, pist üzerindeki testlerde tüm Formula 1 araçları düzenli olarak gelişme gösterir, küçük detaylar konusunda sürekli çalışmalar ve ayarlar yapılır.

Modern bir Formula 1 test takımının programı hem lojistik hem de insan gücüyle gerçekleştirilen çalışmaları içerir ve birçok takım yarış pilotlarının yükünü hafifletmek adına onların test pilotları ile görev paylaşımı yapmalarına olanak tanır. Ancak geçtiğimiz sezonlarda test pilotlarının görevi bazı test yasakları dolayısıyla bir şekilde azalmıştır.

2008 yılında, testlerdeki kilometre limiti her takım için 30.000 km ile sınırlandırılmıştır. Ayrıca bazı üst düzey takımlar FIA’nın uygun gördüğü Avrupa pistlerinde belirli ücretler karşılığı piste araçlarını getirip testler yapabilmektedir. Buna ek olarak, takımlar ileride kullanacakları gizli makinelerini ve yeniliklerini gizli seanslarda test etme imkanı bulurlar.

Formula 1’de maliyetleri azaltmak adına belirlenen yeni kurallarla birlikte, 2009 ve sonrasında sezon içi testler yasaklandı. Ancak Grand Prix Cuma günleri test günleri olarak ilan edildi. Takımlar 90 dakikalık ikişer seans gerçekleştirebiliyor ve pilotlar alternatif motorlar kullanabiliyor.. Böylece yarış motorlarını haftasonu için saklama imkanı buluyorlar.


Yorumlar

  1. takımların tamamının fabrikaları avrupa'da. avrupa'da seçilecek test yerlerine (ispanya, almanya, ingiltere, italya vs.) ulaşım için harcanan para, f1 takvimindeki saçma sapan yarış sıralaması sebebiyle harcanan paradan çok daha az. şöyle ki, bir yarış avrupa'da yapılıyor, sonra asya'ya geçiyor, sonra yine avrupa, sonra asya. bir kanada (gelecek yıl yine geliyor), arada yarışlar, sonra brezilya. gibi gibi uzayıp giden bir sıra. madem amaç giderleri azaltmak, daha uygun bir takvimle büyük tasarruf yapılabilir.

    bir diğer konu da pilotlara ödenen ultra-fahiş maaşlar. her zaman dedim yine söylüyorum, bence pilotlara ödenen paranın miktarı kesinlikle inanılmaz abartılı. pilot maaşlarından -fazla değil- %10'luk bir kesinti bile 3 günlük test haftasında harcanacak parayı fazlasıyla karşılar.

  2. bu güzel bilgi için teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir