Ferrari’nin Williams’ı Geçmesi Şaşırttı

yazar:

kategori:

2015 Formula 1 sezonunun ilk yarışı Avustralya’da Ferrari’nin gösterdiği performans herkes için sürpriz olmuşa benziyor.

Uzun yıllar sonra geçen sene ilk defa bir sezonu galibiyetsiz kapatan ve sadece 2 defa podyuma çıkan Ferrari bu sezonu podyum ile açtı. Ferrari şu anda Mercedes’in arkasındaki grubun başını çekiyor.

Red Bull’dan Christian Horner Ferrari’nin motorda büyük gelişme kaydettiğinin açık olduğunu, Sauber’in geçen seneki kanadı kullanıyor olmasına rağmen çok güçlü performans göstermesinin bunun kanıtı olduğunu söyledi.

Horner “Fark motorda.” dedi.

Williams’tan Pat Symonds “Ferrari şu anda bizden hızlı.” derken Mika Salo “Bunu beklemiyordum. Ferrari iyi görünüyor. Vettel Felipe’yi yenmeyi başardı ve Kimi’nin yarış performansı da Massa’dan hızlıydı.”

“Ancak Mercedes’ten çok uzaktalar.” dedi.

Buna rağmen Salo, Avustralya’nın belirleyici olmadığını düşünüyor.

Salo “Avustralya her zaman biraz tuhaf bir yarış olur. Malezya ise daha normal bir pist.” dedi.


Yorumlar

“Ferrari’nin Williams’ı Geçmesi Şaşırttı” için 31 yanıt

  1. Avustralya güç dengelerini açıklamakta testlerden daha çok anlamlı olsa da, bu sorunun tam cevabını İspanya yarışı sonuna kadar öğrenemeyeceğiz.
    Yine de Mercedes’in sezona çok güçlü başladığı aşikar. Sadece Ferrari’nin yarış hızında sanıldığından daha yakın olduğunu düşünüyorum. (Ancak cumartesi günü sıralamalarda Mercedes’in yenilmesi imkansız görünüyor.)
    Paylaştığım foto, yarış günü, live timing’ten aldığım screenshot’ları içeriyor.
    Üstteki; 33.turda Raikkonen’in 19 turluk softlarla yaptığı fastest lap’i gösteriyor. Mercedes’lerin (özellikle Rosberg’in) zorladığı turlarda Raikkonen arka arkaya çok iyi turlar attı. Çünkü yarışın başlarında Ricciardo’nun arkasında çok zaman kaybettiğinden çift pit stop stratejisine dönmüştü ve zorlaması gerekiyordu.
    Alttaki ise 54. turda Vettel’in 29 turluk mediumlarla yine özellikle Rosberg’in zorladığı turlarda Mercedes’lerden daha iyi turlar atmış olması. Pit çıkışında Massa’yı geride bırakan Vettel ilk bir kaç turda 4,5 saniyelik farkı bulduktan sonra, tasarruf ve lastik koruma moduna girdi. (Tıpkı Hamilton’ın da yaptığı gibi) Çünkü maximum hedef 3.lüktü. Yarışın son 6 turunda fark 2 saniyeye kadar inse de, Vettel tekrar gaza basınca 3 turda fark tekrar 4,5 saniyey çıktı. Williams’ın Ferrari bizden daha hızlı demesinin temel sebebi bu turlar sanırım.
    Sonuç olarak;
    Yarış hızında Mercedes lider. Ferrari Mercedes’in 0,3-0,4 sn civarında gerisinde görünüyor. Ferrari’nin de 0,3-0,4 saniye gerisinde Williams var. Uzun bir süre extra bir durum olmazsa ilk 6’ya bu takımlar ambargo koyacaklar. Katalunya yarışı Red Bull’un bu gruba yaklaştığı yarış olabilir.
    Bir de yarış içerisinde Raikkonen’in Vettel’den daha az benzin harcadığı görülüyordu, lastiklerden de iyi performans alıyor. Ancak Vettel yarış içerisinde daha stabil bir pilot, kontrol etmeyi ,iyi biliyor. Ferrariyi tebrik etmek lazım çok iyi ve uyumlu bir pilot ikilisi yakaladılar. Araç gelişimini daha sorunsuz yapabileceklerini düşünüyorum.

    1. Alonso.ElNano #ForzaJules avatarı
      Alonso.ElNano #ForzaJules

      Bence sandiginizdan çok daha büyük bir fark Mercedes ve diğerleri arasında. Ayrıca her ne kadar kullanılmıştı olsalar yumuşak lastikler orta sert lastiklerden çok daha iyi performans gösterdiler. Mesela Button’la Perez’in mücadelesi bu performans farkina ornek olarak gösterilebilir. Bir de Vettel’le Massa’nin zaman aralığı biraz kafa karıştırıcı. Yani Vettel’in pıt stop’lardan sonra tasarruf modunda gittiğini dusunsekte Massa Vettel’i yakalamak için zorlayacaktır. Bu zorlamaya 30 tur boyunca tasarruf kodunda karşılık verecek hali yok öyle değil mi ?

      1. Alonso.ElNano #ForzaJules avatarı
        Alonso.ElNano #ForzaJules

        Modunda*

        ve teoride siralamarda çok daha hızlı olan bir arac, yarışın son turlarında zorlarken, hafif depoyla arkasındakilerden çok daha hızlı olması gerekmez mi ?

      2. Tabi ki 30 tur boyunca tasarruf modunda yarışmadı. Ancak Massa ile farkı kontrol altında tuttuğu gayet açık. İlk 5 tur fark 4,5 sn, son 5 tur fark yine 4,5 saniye. Tıpkı Hamilton’ın Rosberg’i kontrol altında tuttuğu gibi.
        Bir de Mercedes’in hızını Rosberg üzerinden baz alıyorum. Onun Lewis’i yakalamak için zorladığını düşünerek. Screenshotlarda 33 ve 54. turlar var. Ancak onun çevresindeki iki üç turda da benzer durumlar sözkonusuydu.

        1. Alonso.ElNano #ForzaJules avatarı
          Alonso.ElNano #ForzaJules

          Yani Hamilton genellikle bu şekilde yarışıyor. Ama Vettel’in bu şekilde yarışabileceğine kafa yormadim açıkçası. Önümüzde ki yarışlarda takim ve pilot güç dengelerinin nasıl olacağını merakla bekliyorum. Benim tahminim Vettel’in Raikkonen’in önünde olacağı yönünde.

          1. Raikkonen’in Vettel’den daha olumlu olan benzin ve lastik kullanımı şu an için Onu daha fazla ön plana çıkarıyor. Belçika’ya kadar puanlar yakın olacaktır.
            Ancak benim tahminim de sezonun ikinci yarısı ile birlikte Vettel’in daha fazla puan toplayacağı yönünde. Vettel’in kariyerinde genellikle Belçika ile birlikte bir ivme olmuştur. Ki geçen sene bile böyle olmuştu. Yine aynısı olacağını düşünüyorum.

    2. evet ferrari ne yaptıysa gerçekten harika bu kadarını hiç birimiz beklemiyorduk heralde yakıt harcamada raikkonen diğer tüm pilotlardan az harcamıştı ki hamiltonu bile geçmişti ferrari umut dağıtıyor bu günlerde bakalım hayırlısı inşallah daha heyecanlı yarışlar izlettirir bizlere 😀 😀

      1. ek olarak ferrari hala motor yazılımı üzerinde çalışıyormuş bişeyleri geliştirmişler ama hala istedikleri gibi değilmiş daha iyisini arıyorlarmış bakalım ne olacak bir kaç yarış sonra daha iyi olabilir belkide açık ara en iyi 2. araba olabilir ferrari şimdilik değiller …

    3. Merc en az 1 sn hızlı.

      Sadece yarışta potansiyelin hepsini kullanmıyorlar.

      1. Olabilir, ancak yukarıda da dediğim gibi baz aldığım pilot Rosberg.
        Hamilton’ı yakalamak için zorladığını düşünüyorum.

  2. Ferrari’nin Williams’ı geçmesi neden şaşırtsın ki? James Allison ilk kez işleri eline aldı ve kel kör bunu ortaya koydu. Adamlar motoru da biraz toplayınca sonuç bu oldu. Sauber’lerin performansı ilk yarış balı. Geçtiğimiz senelerde de Lotus ilk yarışlarda podyum alır, sonrakilerde sürünürdü. Heidfeld ve Petrov’un o önden egzozlu araçla podyum aldıklarını hatırlatırım.

    İşler nispeten Malezya’da ortaya çıkar. Melbourne normal bir pist değil.

  3. Geçen sene Marussia’ya geçilen Sauber’in burada gösterdiği performans Ferrari motorunun ne kadar geliştiğinin kanıtı.

  4. https://www.youtube.com/watch?v=vk8k-XUSfG0 Bu şarkıyı dinleyin öğle araları iyi dinlendirir.

      1. bunun demba ba versiyonu moda bu günlerde 😀 😀 😀

        1. Demba ba’yı çok güzel uyarlamışlar ama 😀

          1. aynen öyle 😀

      2. Babaya saygılar, mekanı cennet olsun

  5. Milenyum’un başlangıcıyla büyüdük. Biz ”Canavar” Ferrari motorlarına alışkınız.

    Yapmanız gerekeni yapın.

  6. Bu arada herkes ferrari gelişti diyor burdaki birkaç arkadaş ne gelismesi kardeşim demeye devam ediyor. Vallahi adamlara helal olsun motorda gelişimi vyapmislar büyük ihtimal şasi ve aeroda da ilerleme kaydetmislerdir. Hedefide koydular 2 3 yıllık planda yapildi artık hedefe ilerlemesi kaldı. Yeni yönetim gayet iyi götürecek gibi bu işleri. Bizim takım ise büyük ihtimal f1 ya bırakır yada başka bir Üretici getirmeye çalışır.

  7. An itibari ile trf1.net tahmin oyununda genel klasmanda 2. sıradayım.

    Ne dediysem çıktı.

    Turbo Vettel gelecek dertler bitecek dedik çıktı

    Ferrari en hızlı ikinci takım olacak dedik çıktı

    Turbo Vettel Avustralyada podyuma çıkacak dedik çıktı

    Yeni dönemde Red Bull dökülecek dedik çıktı

    Şimdi diyorum ki

    2016 yılında Turbo Vettel şampiyon olup mührü basacak.

    1. hakkaten çıktı yala 😀 rambo tahminlerde mührü bastı 😀

      1. Rambo geçen sene testlerde, siz bakmayın herkes abartıyor Vettel yine şampiyon olacak falan diyordu 🙂 takilmamak lazim çocuklara: )

  8. Red Bull’dan Christian Horner Ferrari’nin motorda büyük gelişme kaydettiğinin açık olduğunu, Sauber’in geçen seneki kanadı kullanıyor olmasına rağmen çok güçlü performans göstermesinin bunun kanıtı olduğunu söyledi.

    Ferrari motordan gelişim elde etti tamam eyvallah peki adama demezler mi her zaman düzlükte kaybettiğinizi virajda alıyordunuz ya Ricciardo S2 de bile Nasr yaklaşamadı ki adam resmen arabayı hissetmiyorum dedi.

    1. Arkadaşım demeyeyim demeyeyim diyorumda.ricciardo araç dengesiz motrla şasi uyumsuz diyor zaten.Çok fazla titreşim var ve gaz tepkisi kestirilemiyor diyor.

      motor çok kötü arkadaşım.Renaultun kendisi kabulleniyor.Geri gittik diyor.Ferrari toparladı ama Renault hem en pahalı motor hem dayanıksız hem güçsüz.Şuanda görünen o.Bu kadar bir marka fanatiği olmayın.

      Bir insan renault fanatiği olur ama renault motorunun neden fanatiği olur onuda anlamadım ya.

      1. Anlatamiyoruz ki. Motor gecen seneden daha kötü ve araçla uyumlu değil. Rena bile diyor ki surulebilirlik yok motorda en güzel yorumu royal hunt yazmış zaten gerisi boş. ..

        1. Neyi anlatamıyorsun birader takım değil mi Renault’un fabrika takımıyız Marko değil mi bizim şasimize göre motor yapılacak dört şasiye göre motor yapılmayacak deyip Renault bu sezon için tek Red Bull şasisine göre motor yaptı Str bunu uyarladı normalde Renault’un felsefesinde her farklı şasiye göre motor yapmak vardır ama Red Bull bunu istedi diye tek şasiye göre motor yapıldı.

          Red Bull iş gücü göndermiş motor departmanına sürülebilirliği yazılımla düzeltecekmiş.

          Araçla nasıl uyumlu değil ? 2014 kış testlerini hatırlıyormusun aracın her tarafında delikler açılmıştı sıcaklığı azaltmak için arka çok ısınıyordu ve motor çalışmıyordu şasi de uyumsuzluk buna denir.

      2. Arkadaşım sen ne diyorsun ben ne diyorum ?

        En pahalı motor diyorsun tamam kabul ama Red Bull beş kuruş para ödemiyor motora bunu bil ilk önce beğenmeyen Lotus gibi çeker gider.

        Şasi ve motor uyumlu değilse yada vites kutusu uyumlu değilse motora göre bunun tek suçu Renault değil Vites kutusunu yapan Red Bull Şasiyi yapan Red Bull motoru yapan Renault bunun üçü uygun olmalı ekip işidir kimse tek başına batırmaz.

      3. Ben bu konuda bir yorum yapmak istiyorum. Tamamen Renault motoruna yüklenmek anlamsız. Aslında motorun %100’ünü tamamen motor sağlayıcı firma yapmaz. Geçen sene haberlerde çıkmıştı Red Bull ne diyordu? Renaulta yardımcı olmak için daha fazla mühendisimizi onların fabrikasına göndereceğiz diyorlardı.

        Bunun haricinde takım nasıl isterse firma da ona göre motor yapar. Ferraride Pat Fry’la Nikolas Tombazis akıllısı geçen yıl küçük motor üretin biz aerodinami ile kapatacağız demişler, Luca Marmorini de ona göre motor tasarlamış; Bahreyn ve devam eden birkaç pistte rezil sonuçlar alınınca kabak Marmorinin başına patlamıştı. Marmorini de işin perde arkasını açıklamıştı.

        Aynı şey Renaultun başına gelmiş olabilir. Biz aerodinami takımıyız arka tarafı sıkı paketleriz siz bize araca sığabilecek fazla abartı büyüklükte olmayan ama iyi performans sunan motor sunun gerisini kapatırız demişlerdir. Renaultta ona göre motor tasarlayarak bir nevi adam akıllı gelişim alanlarını bile kullanmamış olabilir.

        Hatta ve hatta Adrian Newey’nin sağ kolu ve ondan çok şeyler öğrenen Prodromou isimli yüksek aerodinami şefi’nin Mclaren aracı için Hondaya aynı şeyleri söylemediğinden bile emin değilim.

        Renault’un suçu ne? 🙂 Her olumsuz durumda zaten 2 müşterimiz kaldı; onları da kaybetmeyelim diye alttan alıyorlar,suçu üstleniyorlar lakin ipler bir gün koptuğunda Taffin isimli adam fena patlayıp herşeyi açıklayacak gibime geliyor.

        Renault motorunun Ers’inde sorun olmadığını düşünüyorum. Maksimum süratte sorun yaşıyorlar ki bu motorun küçüklüğünün boğucu bir etkisi olabilir.Ricciardo geçen sene iyi lastik kullanırdı. Bu sene kullanamıyor. Her haltı Renaulta yüklemeden önce dönüp bir kendilerine baksınlar.

        Daha 1 tane yarış tecrübesi olmayan Nasr turlar ilerledikçe 10 saniye fark atıyor adam gelmiş bunu Renaulta bağlıyor. Lastikler iyiyken Drs alanına girebiliyordu ama. Geçen yıl iyi lastik kullanarak şansa bala 3 yarış kazanırken hikmet kendilerinden oluyordu.

        Böyle nankörlüklere karşıyım. Ne Renault , Red Bull’un her nazını çekmeseydi iyi bir kenetlenme olup v8 döneminde parlarlardı ne de Red Bull iyi araçlar tasarlamasaydı Renault bu başarıyı gösterirdi. İkisi de başarılarını birbirlerine borçlu. Bu oransal olarak %51-49 Red Bull lehine dahi olsa sonuçta eski günlerin hatrına bu denli şuursuzca yüklenmezdim.

        Kötü günün; iyi dostu bulunmuyor. Herkes kötü zamanlar geçirir ama geride iyi anılarla hatırlanmak lazım. Renaultun bana göre en büyük yanlışı Biz V8 döneminde son 4 sezonun şampiyonuyuz tabii ki marka değerimiz yüksek; en pahalı motoru da satarız diyip bu kibire yakalanmaları olmuştur. Önce bir performansa bakıp kullanıcıyı fiyat açısından mağdur etmemeleri lazımdı.

        İşte ne oldu? Caterham o motor ücretlerini ödeyemedi battı. Lotusta Maldonado gibi para babası olmasa batmanın eşiğine gelmişlerdi. 10-12 daha az verip Mercedese geçtiler. Yani kibir iyi bir şey değil. Bu Ferrari için de aynı, Mercedes için de aynı. hani candan Erçetin’in bir şarkı sözü var ya Hangi bahane avutur bilmem? hangi günahın bedeli bu? o hesap. hangi günahın bedeli bu?

        1. Bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim olayları gayet güzel açıklamışınız.

          Red Bull her ağzını açtığında iş gücü gönderdik şöyle yaptık böyle yaptık şasi ile kazandık buyursunlar hodri meydan şimdi şasi ile kazansınlar görelim. Geçen sezon yazılım ve motor haritalama için iş gücü gönderdik ve hallettik dediler ve şimdi yine motor haritalama ve yazılımda sürülebilirlik sorunu var bu iş gücü bunu neden halletmiyor ?

          Geçen sezon Kanada’da ilk beşteydik kazanmayı bir kenara bırakalım motor pisti olarak bilinir demi Kanada ? burada ilk beşteyken kendi evimiz Avustuya’da Red Bull ringde ortada yoktuk Ricciardo lastikleri çalıştıramamaktan şikayetçi Vettel ise Fia’nın sensöründe ki hata ile sorun yaşıyor ve yarış dışı kalıyor hurra suçlu Renault bu kadar da olmaz.

          Kısacası bu iş nereye varır bilmiyorum ama Renault bu sporda hep olmuştur ve olmayada devam edecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir