Ecclestone: Mercedes FIA İle Yakındı

yazar:

kategori: ,

İtalyan Omnicorse’nin iddiasına göre Bernie Ecclestone Skysport24 HD kanalında bomba bir demeçte bulundu. Bay E Mercedes’in yeni güç ünitesindeki avantajının kuralların FIA ile birlikte geliştirilmesinden kaynaklandığını iddia etti.

Omnicorse’nin haberi aşağıdaki şekilde:

“Güç ünitesi konusunda biraz daha fazla şey biliyorlardı, çünkü Mercedes’teki insanlar motor konseptinin tasarlanmasında FIA ile yakın temas halindeydi. Bu yüzden geçen yıl güçlü başlarılar ve bu sezon da devam ettirebiliyorlar. Şimdi birileri onları geriye çekmeli.”

Bernie’nin bahsettikleri çok ciddi iddialar. Eğer bu doğruysa  FIA’nın teknisyenleri Mercedes ile çalışmış demektir ve Jean Todt istifa etmeli. Bu şaşırtıcı, öte yandan Bay E olaydan başından bu yana haberi olmasına rağmen şimdi konuşmayı tercih etti.

Bu iddialar şampiyonayı düzenleyenlerle kuralları yönetenler arasındaki bir diğer önemli çatışma anlamına geliyor.

Bugün İtalyan La Gazzetta dello Sport gazetesi de Kimi Raikkonen’in Avustralya GP’sinde yarış dışı kalma sebebinin pit stop ekibinin araca üç tane orta sert, bir tane de yumuşak lastik takması olduğunu iddia etmiş, ancak yarış görüntüleri bunun doğru olmadığını basitçe doğrulamıştı.


Yorumlar

“Ecclestone: Mercedes FIA İle Yakındı” için 56 yanıt

  1. Diğer motor ureticilerine ek gelişim hakkı vermek için alt yapı çalışmaları olabilirmi

  2. http://www.trf1.net/formula1_haberler/33227-mercedes-2014-te-100-beygir-ekstra-guce-mi-sahip-olacak.html

    13 Ağustos 2013 hatta daha öncesinden 2014’ü tahmin etme gücü.

    Trf1.net’in kaliteli haberciliği.

    http://www.trf1.net/formula1_haberler/89947-ferrarinin-yeni-moturu-80-beygir-daha-mi-guclu.html

    Bu da bu sezonun 2. yarısını tahmin etme gücü.

    Yine kaliteli bir habercilik.

    Tebrik ediyorum.

    Ers kullanıcısının altına yorum yapmıştım ama onaya düştü demek ki. Bu linkleri koymuştum yine.

  3. Daha motorlar çalıştırılmadan Herkes Mercedes’in yeni motorlarda çok önde ve güçlü olduğunu söylüyordu.
    Bir bildikleri olduğu belliydi ve şimdi fotoğraf daha net.

    Turbo motor projesine en çok Renault destek verdi ve en önce Renault başladı(herkesten 1 sene önce) Ancak başladığı proej şimdiki hibrit V6 değil 4 silindirli motordu.

    Sonrasında malum tehditler(Mercedes) sonrasında motorlar V6 olarak değişti. Renault milyon dolarları çöpe atarken 1 yıl projde geriye düştü ve en son motoru çalıştıran ve duyuran üretici oldu.

    Muhtemelen mercedes çok önce kendi konseptini hazırladı ve çekilme tehditleriyle Fia’dan istediği gibi bir motor projesi çıkarttı gizli lastik testleri ..vs derken şimdiki baskın aracını üretti

    1. http://www.trf1.net/formula1_haberler/33227-mercedes-2014-te-100-beygir-ekstra-guce-mi-sahip-olacak.html Haberin linki burada. Yine Trf1.net tam isabet haberlerinden birini yapmış.

      Ateş olmayan yerden duman çıkmıyor. Adamlar daha 2013 yaz arasında 2014’ün nasıl geçeceğini padokta konuşuyorlar. Haberin tarihine bakınız 13 Ağustos. Hadi 2-3 gün medyaya genç yansıdı desek aşağı yukarı 10 Ağustos 2013’te bu şeyler konuşuluyormuş.

      Bu seneye başlarken de Ferrari’nin yeni motoru 80 Beygir daha mı güçlü diye haber vardı. http://www.trf1.net/formula1_haberler/89947-ferrarinin-yeni-moturu-80-beygir-daha-mi-guclu.html
      Ferrarinin maksimum süratine bakacak olursak bu haber de doğru çıktı.

      Trf1.net’e yansımamış olsa da burada 1-2 Ferrarici dostun dillendirdiği gibi Ferrari’nin asıl gelişmiş motorunu İspanyadan itibaren kullanabileceği ve 80-100 her neyse bu avantajların İspanyadan itibaren kullanılabileceği konusunda irili ufaklı dedikodular var.

      Mercedes fia ile yakınsa bile o Ross Brawnla birlikte tarihe karıştı. Ha o dönemin ekmeğini belki bu yılda yiyecekler ama asıl Fia ile yakın adam Ferrari’nin patronu oldu. Maruzio Arrivabene Horner’ın açıklamasından sonra ne dedi? Bizim işimiz Mercedesle pist üstünde mücadele etmek diğer türlü haberlerle pek ilgilenmiyoruz dedi. Bu adamın da güvendiği bir şeyler var. Marlboro patronuyken Ecclestone ile yakın ilişki kurmasıyla tanınırmış.

      Ross Brawn’ın 2013’te apar topar takım patronluğuna bırakıp balıklara adanması da normal bir durum değil. Bernie’nin rüşvet davasının konuşulduğu günlerde aniden emeklilik kararı aldı. Arkada kanıt bırakmamak adına yapılmış bir hamle olabilir. Bernie sonradan beraat etti çünkü tek başına belirgin bir rüşvet yaptığu kanıtlanamadı. Mahkemede Brawn da olsaydı ikisi de alta gidebilirdi. Gerçi Fiada sadece Ecclestone yok. Cvc’nin nice adamı var. Bernie olağan şüpheli olduğu için her suç üstüne kalıyor. O da tecrübesiyle hepsinden sıyrılıyor.

      Ferrariyi destekleyen bir taraftar olmama rağmen 2000-2004 arası hatta şanssızlıklar olmasa takımlar bazında 98-2004 arası olan hegomonyadan şu an bile huylanıyorum. Bu kadar uçuk paraların döndüğü hiçbir spor dalı masum değildir. Biz keyif almak için, birbirlerini geçen arabalar izlemek için izliyoruz o ayrı ama ne F1 ne Futbol ne Nba hçbiri masum değil.

      Mercedes bir yakınlaşma yaşamışsa ki bana göre de yaşadı diğerleri sanki çok masum gibi davranmayalım. Bizler bu sporun az çok böyle olacağını bile bile izledik ve yıllardır da izliyoruz. Gerçekten yetenekli pilotlar da çıktı yani Raikkonen ismi, Alonso ismi, Vettel, Hamilton ismi bunlar %100 masa başı oyunlarıyla oluşacak isimler değil. İllaki bu özel pilotlarda ve diğerlerinde insanların algıladığı bir azim ve pozitif enerji vardı ki büyük pilot oldular.

      Derin düşünmek aklı huzursuzluğa iter. Bunları faraziye; yani varsayım olarak konuşuyoruz .Velev ki teoriden öte hakiki doğru olsun bu sizi mutsuz etmekten başka bir şeye yaramaz. Her yarışta, böyle özel anlaşmalar var hep bir dolap dönüyor diye izlerseniz keyif alamazsınız. Hevesiniz kaçar. En iyi yol; ne yapalım net kanıtlanamadığı üzere herkes masumdur. Söylenti ve komplo teorileriyle değil yüzeydeki görünene göre hareket edelim diyip anı yaşamak ve içinde bulunduğu andan keyif almaya çalışmaktır.

      Bu 2 yılda Mercedesin olsun hiç sorun değil. Hatta Brawn’ı da sayarsak 3 yıl onların oldu. Bu sezonu da sayarsak son 7 sezonun 4’ü Red Bull 3’ü Mercedesin oldu. Kabak tadı vermemek için seneye mutlaka işin içine Ferrari, Mclaren hatta Williams bile sokulmalıdır.

      Gerçi her şey masa başında belliydi demek belli başlı orandaki saf emekçilere de haksızlıktır. Red Bull’un ekibi de çalışkan bir ekipti, Mercedesin ekibi de. Diplomasi size dominasyon getirir ama içinde bulunduğunuz yıl ne kadar çalışıyorsunuz ona göre de emeğin karşılığı vardır.

      Sene içinde adam akıllı gelişmeyen takım Fia’ya yakın olayım da şampiyonluk alayım demesin. Masa başı diplomasi bile belli bir özveri gerektirir. O özveriyi gördüğümüz takım biliniz ki gelecek sene şampiyonluk potasına girecektir. Bunu Mercedes geçtiğimiz yıllarda gösterdi karşılığını aldı darısı diğerlerinin başına.

  4. Ferrari yönetimi değişir ve olaylar gelişir.

  5. önceden sonradan biliyorlardı , yok fia tarafından o kollandı bu kollanmadı herşeyi geçtim ; bu kurallardaki en büyük hata böyle senaryoların olabilecegi bu kadar büyük ihtimal iken motorların daha ilk sene dondurulmasıdır. Eğer dondurma kuralı gecen sene olmasaydı ve bu seneden itibaren daha sıkı dondurma kriterleri getirilseydi şuan kimse ağlamıyordu.

    1. Bence de gelişimin İlk yıl için dondurulması bu işin arka planında sadece sportif başarının yatmadığıni gösteriyor.En az iki sezonun mercedes’e alenen verildiği görülüyor.2014 öncesinde nasıl bir Mercedes projesi hazırlanıyordu herkes şimdi daha iyi anlıyor.Yarışta lastik yiyen Mercedes’in 2013 sezonunda 2014 lastikleri ile gayriresmi yaptığı lastik testi herşeyin sünni bir başarı olduğunu gösteriyor.2014 öncesinde lastikleri en kotu kullanan takim nasıl olduda en iyi lastik kullanan takim haline geldi?

      Geçen sezon Baktılar fark inanılmaz derecede, hikayeden kural yorumlanmasına izin verilip gelişim açıldı.Bu takımın başında Brawnin bulunmasi zaten bunu kanıtlar nitelikte oda en az Britore kadar üçkağitçi birisi.Şimdi pislikler ortaya çıkmaya başladı ilerleyen dönemde sık sık mercedes’in ağlamalarini göreceğiz. .

      1. Lastiklerin 2014 yılında değiştiğini biliyorsun.2013 lastiklerini geri getir. Mercedes bir tur bile gidemez o lastiklerle.

  6. O kadar yorum yapılmış, birisi de çıkıp görünüşe göre iddianın sahibi Ecclestone değil Omnicorse dememiş. İşimize gelene inanmaya ne kadar da meraklıyız 🙂 Bunun doğru olması da mümkün tabi orası ayrı.

    Ancak önceden beri duyulup söylenen Jean Todt’un Renault’nun isteğiyle bu kuralları hazırlamaya karar verdiği ve temelde nelerin olacağının Renault’ya bizzat Jean Todt tarafından sızdırıldığıydı.

    Bu yeni motor kuralları aslında 4 silindirli olarak 2013’te devreye girecekti. Newey motorların V yapıda olması gerektiğini, şasiye en iyi böyle stressed member olabileceğini söyledi, Ferrari de biz sporcuyuk V isterik deyince 2011’de sanırım kurallar bir sene ileriye atılarak V6’ya çevrildi. Max 12k’dan da yalvar yakar 15k’ya çıkardılar.

    Bu V6’ya geçiş kararı alındığı zaman PURE dahil diğer üreticilerin elinde tek silindir prototipler test edilirken Renault’nun 4 silindirli motoru hazır olarak test masasındaydı ve bunu Renault kendisi söylemişti. Renault V6’lara kısa bir süre karşı çıktı ama engel olamadı.

    FIA’daki mühendisler çok şeyden anlayan adamlar değiller. Tek bildikleri ağırlık ölçmekle kumpas tutmak. Tutup da bir üreticiye yardım edebilecek konumda değiller. En fazla kuralları önceden haber verirler ki bu da haberi alan üreticiye en fazla 3-4 ay kazandırır. Yıllardır konuşulan ve haberi yapılan da bu konuda bir şekilde önde olanın Renault olduğu. Mercedes’i yeni duyuyorum.

    Başa dönersek, İtalyan basınına güvenmeyin, kazanamadıkları için seri haber sıkıyorlar. 3 medium 1 soft olayını bile ortaya atma cesareti gösterdiler. Halkları bizimkiler kadar aptal sanırım ki her türlüsüne inanıyorlar, bizim twitter pehlivanı duayenlerimiz dahil 😀

    1. SCUDERlA FERRARI avatarı
      SCUDERlA FERRARI

      olay burada başlıyor. herkes 4 silindir motor çizimleri yaparken merso 6 silindir motoru yapmaya çoktan başlamış oldu. http://c11.incisozluk.com.tr/res/incisozluk/11000/5/5525_o506f.jpg

      1. Olabilir.Ama öncesinde de Reno’nun motoru hazırdı.Aslında Fia’nın planı WRC motorlarının biraz geliştirilip F1’de kullanılmasıydı.Bu yolla hemen herkesin F1’e akın edeceğini düşünüyorlardı.

        http://www.auto-motor-und-sport.de/formel-1/v6-statt-r4-kompromissvorschlag-im-motorenstreit-3807641.html

    2. O değil de, Mercedes lobi yapıyor, Ferrari zaten hiç susmuyor, Renault ve Red Bull git-gel peşinde. Herkes tepkiler alıyor veriyor ama Honda’yı ağzına takan yok ya hala ona gülüyorum. Arai bile sustu 😀

      1. SCUDERlA FERRARI avatarı
        SCUDERlA FERRARI

        arai çözdüğü sorunlara bakıp nerede yanlış yaptığını merak ediyodur.

    3. Güzel tespitler, hatırlatmalar artık yorum altı yoruma çekinsek bile 😛
      İçimden acaba bu motorlar kasıtla limitlenmese 15-17k çevirse MB yine bu derece bir iş ortaya çıkarabilir miydi 🙂 diyorum.
      Renault işini hatırlatmak gerekiyordu arkadaşlara. Binek üretici markaların var olduğu o günlerden beri arzuları dahilinde olan downsizing işinin son radde de en büyük takipçisi Renault olmuştu. Dediğin gibi bize daha söylenceler olarak akarken ortaya ürün çıkaran ilk üretici olmuştu.
      Ancak yakın yada 1-1,5 senelik zaman aralığında biraz bandı, kafayı geriye çekip tekrar düşünüldüğünde bu işin başında yada ilk safhası sonrasında v6 üzerinden başkasına ihale edildiğini düşündürüyor. Ciddi emareler varmış gibi görünüyor.
      Benim asıl fikir temelimi oluşturan bu işi almanların dışında yine başka almana ihalenin dışında başkalarının pek şansı olmayacağı… Bunu da otomotiv sanayiinde ki genel durum üzerine söyleyebiliyorum. Açık açık diyeyim bu işin ihalesinde Renault – MB, BMW, AUDI, FIAT kapışsa kesinlikle fransızlara vermezler. Alternatifsizlik olması lazım… Masa başında ki işlerini muazzam iyi yapıyor olmaları lazım. Caponların da şansı yok hayal görüyorlar. Sanayide alaşağı edilmek istenenlere sporu teslim etmezler.
      Yinede fransızlar kendi basiretleri olmadığı halde bir dönemi götürdüler.
      Tabi bunlarla adımız komplocuya, uydurukçuya çıkıyor 🙂
      İşin özü işler öyle doğru çalışmadan sadece masa başında kazanılmaz. Aynı düzlemde işini doğru, en iyi şekilde yapacaksın saygı duyulması gereken kısmı da bu oluşturuyor zaten. Piston havadan düşmez. 😛
      O yüzden ne meşrubatçı deriz ne yıldızı yeter… nede dikkat vtec çıkabilir(çakabilir) 😀

      1. Adamlar İlmor Racing’i devraldılar.1983’ten beri yarış motoru üretiyorlar.V8 devrinde 20,000’i geçen üç motor vardı.Ferrari,Cosworth ve Mercedes. Diğerleri 19,000’e bile ulaşamıyordu.
        Bu motor kuralları ile 15,000 bile çevirmek imkansız.

        1. http://www.f1technical.net/forum/viewtopic.php?f=4&t=7457&start=60
          eskilerden hoş bi tartışma.
          Bu olay dönem dönem değişir. V10’larda birileri V8’lerde birileri çevirir durur. Çok önemli olay tabi ama çevirdi diyede şampiyon olmaz. (bmw, cosworth, toyota).
          ama cosworth isim büyüklüğüne göre iyidir her dönemde yüksek rpm’i hedefler. F1 dışında da çokça rpm’li işleri vardır.
          18k sınırı hiç gelmemeliydi… V8’lere geçişten de ben hiç memnun olmamıştım o dönem. V10 geçmişte dahil en iyi dönemdi. 70’lerin adamlarında bu teknoloji olsa rpm i 100 er 100 er ilerletirler. 🙂
          Benim asıl merak ettiğim şu; sonuç değil neden… çevirmek imkansız mı yoksa zaten imkansız olmasını mı istediler… Birileri çevirmeye uğraşmasın diye..

  7. “Güç ünitesi konusunda biraz daha fazla şey biliyorlardı, çünkü Mercedes’teki insanlar motor konseptinin tasarlanmasında FIA ile yakın temas halindeydi. Bu yüzden geçen yıl güçlü başlarılar ve bu sezon da devam ettirebiliyorlar. Şimdi birileri onları geriye çekmeli.”
    Yukaridaki açıklamadan”Bernie’nin bahsettikleri çok ciddi iddialar. Eğer bu doğruysa FIA’nın teknisyenleri Mercedes ile çalışmış demektir ve Jean Todt istifa etmeli. Bu şaşırtıcı, öte yandan Bay E olaydan başından bu yana haberi olmasına rağmen şimdi konuşmayı tercih etti.” yorumunu çıkarmak biraz zorlama olmuş. Lauda nın çok önceden “kimsenin Fia ya sormadigi soruları biz sorduk. Bu yüzden motorumuz güçlü” şeklinde demeci var. Yani yakın temas deyince sadece FIA teknisyenleri mi akla gelir. Soru sorarak kurallar konusunda daha detaylı bilgi talep etmek yasak mı anlamış değilim. Tabi FIA teknisyenleri birer tasarım dehasiymis ve motorun gelişimine çok büyük katkıları varmış gibi lanse edilmesi de ayrı bir garip durum.
    FIA teknisyenlerinin böyle bir gücü var ve bundan Renault, Ferrari ve Honda’nın haberi yok. Ilginc!!!

  8. Kırılma noktası artık Mercedes’in nasıl bu kadar baskın olduğunu herkes biliyor kimse masala kanmaz artık.

    Adam resmen haykırmış Toto Wolf denen şahıs ve ekibi işi sağlam yerden bitirmiş boşa gitmiş F1 ruhuna aykırı iki sezon hayırlı olsun.

    Halen bu açıklamayı savunanlar varya pes doğrusu artık bu saatten sonra bir çok şey değişecektir.

  9. Murat Aksoy avatarı

    -Yıl 2008
    -Yer isviçre
    -konuşan; B.Eclestone
    -sözleri: “Ferrari’yi Kolladık”
    -sebebi: 2006’dan itibaren Ferrari ile bozulan ilişkiler ve Montezenolo’nun spordan çekilme tehdidi.

    Şimdi de Mercedes’in mark gücünden faydalanmak için aynı yönetemi uyguluyor. Kim güçlüyse onun kayığına binen ve karşıya geçtikten sonra kayığa tekmeyi basan bir anlayış.

    Hatırlayın; Milenyum’un ilk yılları McLaren-Ferrari ve Williams çekişiyor, küçük takımlar da can çekişiyor Jordan, Benetton, Arrows, Stewart birbiri ardına el değiştiriyor ve yerlerini “üreticiler” yani Renault, Toyota, Jaguar, BMW alıyor.

    Bir 10 yıl bu şekilde geçiliyor aşağı yukarı ve sonra sadece “dolgu malzemesi” olduğunu anlayan üteticiler kaçarken yerlerini aniden kurulan sahte garaj takımları alıyor “Tororosso, Spyker, Lotus1,Lotus2 (cthrm), Wirgin, Marussia vs vs..

    Aradan 5 yıl geçiyor ve şimdi tekrar üreticiler geri gelsin diye kurallar değişiyor, Renault, Wv ve hatta BMW den bahsediliyor.

    Herkes anladı sanırım. Bunları Çeşitli sitelerde yaklaşık 10-12 senedir yazıyorum.

    1. +1 sonuna kadar…
      Motorsporlarının hemen hemen her dalında bunlar var malesef güç savaşını farklı algılıyor bu adamlar. Belki çok eskide de vardır bilemiyorum. Adalet dağıttığı düşünülen eu’nun malesef ki birçok mecrası bu tip kokuşmuşluklarla yürüyor. Biryerlerde audi olsun, peugeot kalsın, birileri dönsün diye yapılanların temelinde çok açık bir örnek söyleyelim. Ferrari farklı isimle de olsa GT1’e dönerim dedi diye öncesinde her türlü koşul sağlanması dışında ortaya çıkardığı şey kurallara uymadığı halde performansıyla millet açık isyan etmesine rağmen herkesin yüzüne karşı kuralları esnettiler…… Bu da marka sevgisi, fanatizmi ithamıyla sık karşılaşıyoruz numune olsun.
      Yarın Ferrari, MBenz lemans’a dönebilirim dese gizli kapılar ardında büyük işler döner. Biz de spor diye izliyoruz işte.
      O yüzden bir süredir makinelerin şahsi varlıkları dışında birşeyi önemsememek istiyorum.

  10. Sanıyorum bazı kararlar alındı ve uygulama için zemin hazırlanıyor. Açıklamaların dozajı için Avustralya beklenmis. Fark çok fazla olunca da baya sert girmişler olaya. Algı yönetimi yaptiklarini düşünüyorum. Bu alınan kararlardan da büyük takımların hepsinin haberi vardır.
    Şimdi büyük bir çoğunluk “evet Mersedes durdurulmali” deyince uygulama başlar.
    Daha önce Ferrariye, Renoya, Redbull a vb. müdahale ettiklerini hepimiz biliyoruz. Ama şampiyonluktan edecek kadar degil sadece mücadeleyi biraz arttıracak kadar.
    Şu an yetkili birilerinin Mersedes aracinda-motorunda yasaklanacak ve tabiki hemen uygulanabilecek birseyler aradığını düşünüyorum. Bulamazlarsa diğer takımlara gelişim izni verilir 🙂

  11. Yâni bir çoğumuz bunu biliyorduk ve Bay E’nin de bunu açıklaması lazımdı. Ama Bay E bunu yanlış bir zamanda açıkladı bence.

  12. Soylenti olarak duydum twitterda mercedesin hicbir zaman 4 silindir motoru dusunmedigi motorlar 4 silindirken bile kendilerini 6 silindire gore ayarladıkları iddia ediliyor. Yani bu kuralları mercedesin bile koydugu anlamına gelebilir.

  13. peki arkadaslar bay e bugüne kadar neden sustu ona cevap verin çünkü f1 in izleyici sayısı düşünce cebine giren para azalacak. onun umrundamı spordaki çekişme madem biliyordun niye sustun. redbull ve renault bu işi yapamayacaklarını görünce her türlü çirkefliği yapıyor. buna mclarencilerde dahil oldu e haklı adamlar piste zor çıkıyorlar tabiki spor ölüyor diyecekler. ferrariyi biraz örnek alın adamlar çalısmıs bişeyler yapmıs mercedese yakın hız tutturuyorlar. redbull kanatsız devam etsin birazda.

    1. Sorduğun soruların cevabını sen veriyorsun aslında.
      Sporda ki çekişme, mücadele, oran, orantı = izleyici ilgisi, sayı = para
      yani umrunda. (diğerlerinin formülü; hegomonya = para o kadar) Aslında başından beri sevmesekte o adamın umrunda olduğu kadar kimsenin umursadığı yok. Başından beri karşı bu motor’lara bu devrim uygulamalarına mümkün olduğunca lafını yaptı. Redbull’un durdurulmasını da desteklediğini çeşitli açıklamalarında ki ipuçlarından anlıyoruz. Söyleyebileceğin tek alternatif Scuderia dönemi olabilir o zaman da tüm merciler memnundu izleyici oranları aslında artıyordu. Bu sitede ki %75-80 izleyicinin de o dönemden başladığını dikkate almak lazım gelir.
      Yine sadece bu adam V10 gibi fikirlerle işin üstüne gitti ancak anladık ki işin sonucundan takımlar sebebiyle yine birşey çıkmadı.

      – Renault işin içine dahil olabilsin diye izinlenmelerini vakti zamanında destekledi.

      – Malesef ki çoğu zaman böyle bir karakterde ki adamı destekliyormuş gibi görünüyorum ancak F1 bugününe bu adam sayesinde geldi onu rahatlıkla söyleyebilirim. Aynı şeyi onlar öyle konuşsa bile Max için söyleyemiyorum mesela. Şu kadar söyleyeyim senin benim ve burada ki çoğu kişinin belki de bu olguyu, olayı biliyor olmamıza baş sebep olan adamdır… Türkiyede ki yayın öncesi takipçilerden, eski izleyenlerden biri olarak ben başladığımda bu adam zaten ortamı toparlamış mış onu öğrendik. Bizim levelimizdeki ülkelere bu kadar yaygın açılmasının önemli aklıdır bu herif. Yooo global dünya bu yine gelirdi derseniz bilinmeyen, takip edilmeyen, bir bata bir çıka devam etmeye çalışan, politik savaşlarla küçülmüş büyümüş tarihin eski serilerinin durumunu ve bu ülkede bilinmiyor oluşunu söylerim. (Kötü sonuçlara bile neden olsa adam bizim gibi beceriksiz, aciz bir ülkede yıllarca pistimizi yöneterek yarışların ayakta tutulmasını sağladı, kâr etmediği halde böyle bir mecburiyeti yoktu. Bu onun bu işlerde ki kafa yapısı)
      Yani adam kötü yapıyor, kötü sonuçlar doğuruyor ancak bazı şeyleri yine onun gibi yapabilen halen yok…
      Bu F1’in hızlı hızlı tükendiği günlere onun da katkısıyla elbirliği ile gelindiği halde (saçma küçük çözümlerin dışında) yine en kurtarıcı çözümler ondan başkası tarafından dillendirilmiyor ve peşine düşülmüyor.

      Diğer taraftan;
      – Kimse sonucu kesin olarak belli olan bir şampiyonaya para harcamak istemez.
      – Masabaşında ortak hareket etmeye çalışma gayretinde Mercedes’in ne kadar çirkeflik yapıyor-yapmıyor olduğunu hiçbirimiz bilmiyoruz.
      – Mclaren ilk defa şampiyonluk potası dışında kalmış değil yıllardır gittikçe geriliyorlardı şimdi berbat ötesiler sadece. Mclaren’in bu halinde Mercedes’in de payı var denebilir.
      – Ferrari bu motorları çok gönüllü istemeyenlerin arasında yüksek hacimlilerle değiştirilmesine ilk imza atacak olan neredeyse.
      – Mercedes’in bu şekilde alacağı, ileri ki yıllarda devam edeceği şampiyonluklar dizesi kesinlikle değerli görülmeyecek buna karşılaştıkları tepki ile sevenleri yıllarca sinir olacak bunları aslında herkes çok iyi biliyor. İzlemenin zevkini alamıyorsa kişi sırf sevdiği birşeyler şampiyon olacak diye avunmamalı bence.
      Bu markanın rekabetçi bir savaşın sonunda kazanmaya ihtiyacı var. Kuru kuruya yıldızları yan yana dizmeye değil.

  14. Toto Horner’a kudüs’teki ağlama duvarına gitmesini söylemişti. Demekki kendisi gitmişki Horner’a öneriyor.

  15. Formula 1 bahsedildiği gibi daima içinde politikayı barındırmış bir spordur. Güçlü olan, her platformda olduğu gibi Formula 1’de de gerektiğinde bu gücü kullanmıştır, kullanmaktadır, kullanacaktır. Geçmişte özellikle Ferrari’nin politik olarak F1’de ne kadar güçlü olduğu sporu takip eden herkes tarafından bilinir.

    Ferrari’nin altın yılları olan 1999-2004 yılları arasında imzalanan Concorde anlaşmasının detaylarını da Bernie, aradan yıllar geçtikten sonra Ferrari ile arası bozulduğunda ortaya çıkarmıştır. Yani büyük ihtimalle şu anda Bernie’nin işine gelmeyen bazı şeyler var ki konuşmaya başlamış.

    Mercedes’in bu işe yatırdığı para ve emek ortada, bu durumun hile hurda gibi lanse edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak belki bazı noktalarda avantaj kazanmış olabilirler. Bunun yanında sporun şu anda bulunduğu durumu da değerlendirmek lazım, şu an hakkaten izlenilmeyecek bi hale geldi. Takımlar spordan ayrılmak zorunda kalıyor çünkü herşey çok pahalı ve FOM yani sevgili Bernie paranın çoğunu takımlara dağıtmak yerine cebine atıyor. Mercedes ile diğer takımlar arasındaki fark aşırı büyük bu da taraftarları kaçırıyor. Ferrari ve Mclaren son 6 yıldır şampiyonluğa oynayabilecek araç üretemiyorlar. Hepsini topladığımızda belki de şu an tarihin özür dileyerek söylüyorum, en b*ktan sezonlarından birini yaşıyoruz. Hele kişisel olarak son 30 yılın en kötü Mclaren’ını görünce bırakın yarışı sezonu kapatasım geliyor.

    Velhasıl kelam ardarda gelen bu açıklamalardan sonra Mercedes’e bi çeşit engelleme gelir de aradaki fark biraz kapanır diye umuyorum. Adamların emekleri heba olsun da istemem ama buda çekilecek çile değil diğer takımın taraftarları için. Honda’ya şöyle özel bir test imkanı verseler ne kadar güzel olur mesela 😀

    1. Yarış izlerken neredeyse uyuyordum pazar günü.

  16. Toro Rossonun satışı gündemde

    RedBull gitmekle tehdit etti

    BayE redbullu kay etmeyi göze alamaz spora en çok parayı belkide onlar akıtıyor

    Redbull mutlu edilmeli değil mi?

  17. Mercedes gerçekten f1 içine etti bukadar Hırsız bi takım görmedim kural ihlal etme konusunda üstlere yok böle edepsiz takım olmaz kazanmak için Herşeyin mübah olduğu bir zihniyetin f1 işi yok

  18. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
    Lewis-Hamilton(#TeamLH)

    Üç kağıtçı Bay E yine ne çıkarı vardır Allah bilir 🙂

    Bu adam gitse yaveri Horner gelecek o da aynı olur F1’in başına Peter Sauber gelsin en temiz o .

    1. bu yorumunu görünce Peter Sauber 😀

      1. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
        Lewis-Hamilton(#TeamLH)

        😀

  19. Peki sormazlarmı adama sen bunu bunca zaman biliyordun da neredeydin. Hornerle bay E nin arası pek iyidir ikiside aynı telden Çalıyor.

  20. Ferrari Silverstone 1950 avatarı
    Ferrari Silverstone 1950

    Son zamanlarda artık pek dillendirilmesede Mercedes’in diğer üreticilerden 1 yıl önce motor projesine başladığı hep söyleniyordu kimsede Mercedes’in neden diğer üreticilerden önce başladığını irdelemiyordu. Manidar olan Ecclestone’nun bunu F1 imajına zarar verecek şekilde söylemesi anlaşılan Mercedes takımının son zamanlarda basına verdikleri küçümseyici beyanlar birilerini harekete geçirmiş…

    1. Güzel ve sade bir yorum.

  21. Üst üste çakıyorlar 🙂 eh tabi artık gelirlerini ciddi şekilde etkiliyor. Devamını getirebilir mi sanmam almanlara karşı kazanamaz. 🙂 her davadan ucu ucuna sıyrılma olmaz.
    Bunlar güzel gelişmeler işin başından beri söylediklerimizi (FIA’nın herşeyi otomobilcilere sattığı) teyit ediyor. Jean bu işin kökeninden gelme iyi becerir derken iyice mahvetti motorsporlarını. Eh dünya otomobil federasyonuna karşı koyamaz bu dev görülen federasyon. Bu işleri devam ettirip CAS’a götürecek babayiğit aranıyor….
    Garaj takımları birleşip Redbull ve Ferrari liderliğinde bu işin yakasına yapışmadıkça birşey çıkmaz sadece motorları değiştirip Merso’yu postalayıp olayı sümen altı yoluna gidebilirler. Çok basit meselelerde bile birleşemeyenler için bunlar tabi hayal.
    Kokuşmuş FIA ve FIFA’nın yıkılıp tekrar kurulması lazım artık tabi hayal. Bunlar altında olmadan seri kurulabilme imkanı malesef ki yok.
    fisa-foca savaşı eskide kaldı sanıyorduk. 🙂
    Birileri almanların bu oyunlarına çomak sokması lazım artık dışardakilerin işi zor da eu politik savaşı, ingiliz oyunu bari olsa. 🙂

    Vakti zamanında teknolojik 1-2 işte belediyenin ihalesine girelim dedik öğreniriz öğretiriz dedik heyecan da yaptık, ihale şartnamesini elimize alınca anladık ki oturmuşlar firmaya göre yazmışlar. 🙂 alan belli veren memnun. Devletlerle elit işlere girişmek isteyenler çok yaşar bunu.

  22. Ecclestone’un bu motorlara karşı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu iddialar, motorların değiştirilmesine gitme yolunda bir hareket bence.

    1. olabilir inşallah da değişir ama çok zor bırakan takımlar olabilir …

  23. Formula 1 her zaman politiktir ama bu açıklamalar ne kadar doğruyu yansıtıyor bilmiyorum ve bu yazıyı okuyunca trf1.net’te 2009 ve 2014 kural değişiklikleri,Hondanın çekilmesi,Mercedes’in F1’e girişi ve Toto Wolff’un gizemli kimliği ile ilgili Romain Grojean isimli bir arkadaşımızın yazısı aklıma geldi.

    Ama bunların hiçbirisi Mercedes’in güç ünitesi(Andy Cowell) ve aero(Paddy Lowe) anlamında çok iyi bir iş yaptığı gerçeğini değiştirmez.

    Son olarak bu açıklama 1.6 v6 motorlardan kurtulmak isteyen Bay E’nin yeni bir oyunu da olabilir.

    Yazı burada isteyen okuyabilir.

    http://www.trf1.net/formula1_haberler/84259-derin-formula-1-2009-2014.html

  24. Bugün Twitter da şöyle bir yazışma gördüm 🙂

  25. Yaşlandın be bernie

  26. Bay E verdikleri rüşvet ancak bu zamana kadar susmasına yetmiş, Mercedes yetkilileri tekrarlamayı unutmuş olabilirler, asıl olay bundan sonra ne olacağı, mercedese kısıtlama gelip diğer takımlara eşitleme fırsatı verilebilir mi bekleyip göreceğiz …

    1. Bernie Red Bull’un gizli ortağı olabilir mi?Şimdi madara olunca alel acele yatırımını korumaya çalışıyor.O rüşveri Red Bull vermiş olmasın.

  27. SCUDERlA FERRARI avatarı
    SCUDERlA FERRARI

    diğer takımların birleşip fia ya baskı kurması gerekiyor yoksa üstü örtülür bu olayın, bence geçen sene mercedes in takımlar şampiyonluğundan diskalifiye edilip kupayı 2. olan takımın alması gerekir.

    1. SCUDERlA FERRARI avatarı
      SCUDERlA FERRARI

      edit: ünvan (kafam trabzon fener olayına gitti 😀 )

    2. Hayal kurmak güzeldir.Sahi İkinci olana takım Ferrari değildi değil mi?Siz tur yemekle meşguldunuz.

  28. eee meşrubatçılar hep kazanırkende yakınlarmıydı

    yada Zeki müren de bizi görecekmi…))

  29. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Bernie Ecclestone’un Jean Todt’dan kurtulma çabaları vol1:Be kardeş madem en başından biliyodun niye söylemedin bu zamana kadar bu suça ortak olması jean todt’la beraber ecclestone’un da istifa etmesi gerekir sadece todt değil mercedes taraftarıyım ama doğruları konuşmak gerek eğer böyle bişey varsa Mercedes çok ciddi kayıplar yaşayabilir maddi-manevi Ecclestone Dietr Zetsche’den yüklü miktar rüşvet aldıki şimdiye kadar sustu.Bence bu saçmalık gerçekten saçmalık gerçek olsa diğer takımlar başta redbull fia ve mercedesin burnundan fitil fitil getirecektir.

    1. Akıl oyunları.Motor dört silindri turbo olsaydı.yada V8 turbo yine aynı sıralama olacaktı.

  30. Alpay Rüzgar avatarı
    Alpay Rüzgar

    cips kola hazır yorumları bekliyorum

  31. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
    [VET^01] #ForzaFERRARİ

    Bernie bu zaman kadar sustun ya senden kirli adam yok defol git bu spordan !!!

  32. Şu açıklamalardan dolayı bile Fia’nın sporda yaptığı kural dışı davranışlardan dolayı mahkemelik olması lazım.Bu kadar önemli bir sporda bile kirli işler var.Üstelik sonuca etki edecek kadar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir