İtalya GP Öncesi Bridgestone

yazar:

kategori:

Bridgestone Motor Sporları Sorumlusu Hiroshi Yasukawa : “İtalyan, zengin motor sporları tarihi ile muhteşem bir ülke. Ayrıca Bridgestone’nin de güçlü ilişkileri olduğu bir ülke. Orada bir fabrikamız, bir satış büromuz, bir teknik merkemizim ve Roma yakındalarında deneme alanımız var. Ayrıca GP2 serisinin lastiklerini de İtalya’da üretiyoruz. Deneme alanımızda, yol araçlarının lastiklerini, Formula 1 lastiklerindeki gibi aynı titizlik standartında test ediyoruz. Aslında bizim için çalışan eski bir Formula 1 pilotu bile var. Daha iyi ürünler üretmemiz için bize yardım ediyor”

Bridgestone Motor Sporları Lastik Gelişim Sorumlusu Hirohide Hamashima.

Monza’daki zorluklar nelerdir?

H.H. : “Monza, çok yüksek düzlük hızlarına sahip, bu yüzden lastikler üzerinden çok fazla kuvvet geçecek, saniyede 50 defaya kadar dönecekler. Bu da lastik kauçuklarının, uzun düzlükteki rüzgâr etkisi ile soğumasına rağmen çok sıcak olacağı anlamına geliyor. Garajların önündeki düzlüğün sonunda sert fren alanı var, bu yüzden pilotlar o noktada frenlerini kilitlememeye dikkat etmek zorundalar. Monza’da düşük yere basmalı araçlar kullanılır, bu yüzden mekanik tutunmada nispeten daha itimat eder.

Lastik performansında ilk göz önünde bulundurulacaklar nelerdir?

H.H. : “Spa’da gördüğümüz gibi orta ve yumuşak hamurlu lastikler, ilginç sonuçlar ortaya çıkarma potansiyeline sahip. Orta haur, yüksek sıcaklık çalışma aralığı lastiklerinin en yumuşağıdır ve yumuşak, düşük çalışma aralığı lastiklerinin en dertidir. Bu da (lastiklerin) genel performanslarının çok benzer olabileceği anlamına gelir, bununla birlikte karakteristikleri farklıdır. Spa’da farklı lastiklerin, farklı araç karakteristiklerine, ayarlara ve pilotlar performanslarına uygun olduklarını gördük. Bu yüzden belki de durum Monza’da da aynı olacak. Bununla birlikte lastikleri iyi idare etmek için Monza daha ciddi bir pisttir.”


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir