Pat Fry: "F1'de Güçler Yine Belirsiz Olacak"

yazar:

kategori:

2009 sezonu, yıllar içerisinde en tahmin edilemez olanlarından biri. BrawnGP ve Red Bull egemenliği başlarda alırken Ferrari ve McLaren daha sonraları arayı kapatmaya başladı ve Spa’daki sıralamada Force India, Toyota ve BMW Sauber’i ilk 3’ü aldıklarını gördük.

McLaren’in bu sezonki aracı MP4-24’ün baş mühendisi olan Fry, gridde güç dengelerinin oturmasının uzun zaman alacağını düşünüyor. Çünkü bu senenin kural değişiklikleri çok kapsamlıydı ve takımlar, paketlerinde büyük adımlar bulmaya devam edecekler.

Pat Fry: “Tarihe bakıldığında yeni kuralların ardından bir iki sene sonra gelişim oranı yatay seyre giriyor.”

“Şu anki aero paketlerde aslında neler yapabileceğimizi anlamamız konusunda hâlâ çok ama çok başlarda olduğumuzu düşünüyorum. Bir çoğu, araçlarını difüzöre göre ayarlamak yerine çift katmanlı difüzörü araçlarına adapte ediyorlardı. Bu yüzden eminim ki dengenin oturması için bir iki sene daha var”

“Gelecek senenin ortalarında öğrenme eğrisinin, hatrı sayılır bir diklik göreceğini düşünüyorum. Araç bir pistte iyi, ardından bir sonraki pistte de tersi olabilir”

Fry, yarıştan yarışa güçlerin değişmesinde şu anki lastik kurallarının da önemli bir payının olduğuna inanıyor.

Fry: “Lastik üzerine nispeten daha yumuşağız. Macaristan ve Valensiya’da yumuşak lastiklerle diğerleri uzun bir sürüş yapamazken bir yapabiliriz.”

“Eğer Silverstone’de soğuk havada sert bir lastikle kötü bir gün geçirirseniz, kimse lastiklerini ısıtamayacaktır. Böylece lastiklerine daha sert davrananlar avantaj sağlayacaktır. SEzon içinde aerodinamik gelişim kadar lastik seçiminin de güç dengesini değiştirdiğini düşünüyorum”

McLaren’in formu, 2009 sezonu süresince değişken oldu. Yazın başlarında takım ilk sıralama seansında sıkıntı yaşarken Macaristan’da Lewis Hamilton zafere ulaştı, Valensiya’da da podyuma çıktı. Ama bir hafta sonra Spa’da Hamilton, takımının sıkıntı yaşadığı hızlı virajlı pistte orta gruba döndü.

Fry, McLaren’in şu anki gelişim programının Suzuka öncesinde bu meseleyi çözmede cevap verebileceğine inanıyor.

Fry: “Suzuka kesinlikle ilginç olacak. Sene boyunca olan gelişimimize baktığımızda griddeki diğerlerine göre yere basma kuvvetinde eksiklik yaşıyorduk”

“Nihai yere basma kuvveti açısındna Spa ve Monza’da verimliliğe sahip olmalısınız. Suzuka, verimle daha az ama genel yere basma kuvveti ile daha çok ilgilidir. Bu yüzden farklı zorlukları vardır. Düşük ve orta hızlı virajlarda hâlâ çok iyi olduğumuzu düşünüyorum. Yüksek hız virajlarında gelişmek için sıkı çalışmalıyız ve de sıkı çalışıyoruz. Bu kesinlikle aerodinamik araştırma ile ilgili”

“Singapur ve daha sonra Suzuka için planladığımız gelişim, yüksek hızlı virajlarda olduğumuz yerden bir başka ileri adım atmamızı sağlayacak”


Yorumlar

  1. KIMI THE KING OF SPA avatarı
    KIMI THE KING OF SPA

    arkadaşlar f1 berni amcanın malı bu adam istemezse kimse şampiyon olamaz. ratinge göre hareket ediyor. biliyorki en çok taraftar ferrari ve mclarende bolca bunları şampiyon yapıyor ama aradada reno gibi takılarıda şampiyon yapabiliyor. ne oldu renoyada açık ara herkesi perişan ederken bir anda gridde ortanın altına geriledi. birilerimi çok ileri gitti. yoo e ne oldu öyleyse. bana göre bazı kurallar delinip bir anda avantaj sağlanabiliniyor. bütçe kısıtlaması ve ardı arkası gelmeyen kurallar hep bunun sebebi.

  2. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    ''Bu sene en hızlı olamazsanız , gelecek sene zaten olamazsınız. bir de bu açıdan bakmak lazım '' bu bana biraz yanlış geldi Mclaren açısından 2004 ve 2005 karşılaştırıldığında hakeza 2006 ve 2007 karşılaştırıldığında bu kanıya pek varamıyorum ve bana görede yanlış bir yönlendirme ….

  3. ahmet güçlüöver avatarı
    ahmet güçlüöver

    teşekkür ederim.

  4. ahmet güçlüöver yorumunda çok haklısın katılıyorum sana:D

  5. Belirsizliğin Formula 1'in en güzel ve en eğlenceli yanlarından biri olduğuna inanıyorum.

  6. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    Bu sene en hızlı olamazsanız , gelecek sene zaten olamazsınız. bir de bu açıdan bakmak lazım

  7. ahmet güçlüöver avatarı
    ahmet güçlüöver

    bu sene aracı geliştirmek çok da kötü bir fikir değil. gelecek yıl yakıt tankları büyük olacak. bunun dışında aerodinamik unsurlarda pek bir değişiklik olmayacağı için bu sene yapılan gelişimler gelecek sene için işe yarar veriler sağlayacak.
    Bu yüzden bana göre doğru yapıyorlar. Yüksek hızlı virajlardaki sorunları giderdiklerinde gelecek senenin aracının eksik bir yönü de kalmamış olacak. Bir de bu şunu unutmamak lazım. Mclaren çoktan gelecek senenin aracı için çalışmalara başladı.

  8. Hımmm… Ferrari ve Renault önümüzdeki seneye odaklanmakla en iyisini yaptılar. McLaren ise sanırım Martin Amca'nın kendini ispatlaması için hala bu senede…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir