2009 İtalya GP – Genel Konu

yarisayrintilari.gif

  • HAFTA SONU PROGRAMI VE YARIŞ SAATLERİ

    1. Ant 11:00-12:30   Dereceler
    2. Ant 15:00-16:30   Dereceler
    3. Ant 12:00-13:00   Dereceler
    Sıralama 15:00 TRT1 Dereceler
    Yarış 15:00 TRT1 Dereceler



  • SONUÇLAR

  • MULTİMEDİA

    Yarış Videoları

    Fotoğraflar

  • HAVA TAHMİNİ

    Cuma: Güneşli
    Cumartesi: Bulutlu
    Pazar: Bulutlu

  • KERS KULLANIMI

    Kers ile Yarışacak Takımlar: Ferrari – McLaren Renault
    Kers Kullanmayacak Takımlar:
    Diğerleri

  • GEÇİŞ FIRSATLARI:
  • START ve İLK VİRAJ KAZA RİSKİ:

gelismeler.gif

Domenicali Monza’da Galibiyet Beklemiyor

Monza’da Kerbler Yükseltildi

BMW: Lastikleri Doğru Kullanmak Monza’da Çok Önemli

Renault Monza’da KERS’i Kullanacak

McLaren: KERS Monza’da Büyük Avantaj

Hamilton’un Monza’daki Hedefi Galibiyet

Schumacher Monza’da Olacak

Kimi “Podyum Kolay Olmayacak”

Barrichello Monza’da Güçlü Olacaklarından Emin

Kubica: “Aracımız Düşük Yere Basma Kuvveti İsteyen Pistlerde Hızlı”

 

barcelona.JPG
2-Cur. grande
3-Var. Roggia
4-Lesmo 1
5-Lesmo 2
6-Serraglio
7,8-Var. Ascari
9,10-Parbolica
 
 
 
 
 
 
 
bilgiler.jpg
Pist Uzunluğu 5.793 km
Tur Sayısı 53 (306.720 Km)
Viraj Sayısı 10 (sol:4) (sağ:6)
En Yüksek Hız 368 km/saat
Downforce Düşük
Pistin Yapılış Tarihi 1950
İlk Yarış Tarihi 03/09/1950
Yapılan Yarış Sayısı 58
Web Sitesi  
   
stat.jpg
En Hızlı Tur R. Barrichello 1’21”046 2004-Ferrari
En Hızlı Pole R. Barrichello 1’20”089 2004-Ferrari
2008 Pole S.Vettel 1’37”555 Toro Rosso
2008 Podyum 1-Vettel 2-Kovalainen 3-Kubica
winner.jpg

1950 yılından beri Italia Grand Prix’e ev sahipliği yapan Monza yalnızca bir kez 1980 yılında yerini Imola’ya devretti. Ufak değişikliğin ardından tekrar takvimdekini yerini alan Monza 1970 yılında şikanların eklenmesine rağmen Formula 1 takvimindeki en hızlı pistlerden birisi ve araçlar için bir o kadar da zorlayıcı.

Giuseppe Farina, Ferrari adına yarıştığı 1950 yılında ilk kez düzenlenen Italia Grand Prix’ini kazanan isim oldu. 1960 yılında Monza ilk kez Amerikalı bir pilotun Phil Hill’in gabiliyetine şahit oldu. 1961 Italia Grand Prix’i trajik bir yarışa ev sahipliği yaptı. Kürsünün en üst basamağındaki isim değişmedi. Phil Hill, Dan Gurney’in 31 saniye önünde yarışı kazanmayı başardı. Fakat Ferrari’den takım arkadaşı Wolfgang von Trips arkadaşı kadar şanslı değildi. Parabolica öncesi geçirdiği kaza sonucu Wolfgang von Trips ve 12 seyirci hayatını kaybetti. 1965 yılında Jackie Stewart ilk Grand Prix galibiyetini Monza’da kazandı. 1966 senesinde Ludovico Scarfiotti ve Mike Parkes, Ferrari’ye kendi evinde duble sevincini yaşatan pilotlar oldular.

1970 yılı yine trajik bir olaya sahne oldu ve Jochen Rindt sıralama turlarında hayatını kaybetti. Ertesi yıl Monza muhteşem finallerden birine sahne oldu. Peter Gethin bir mermi gibi beş aracı birden geride bırakarak galibiyete uzanan isim oldu. 1973, 1974 ve 1976 yıllarının galibi Ronnie Peterson oldu. 1978 yılı aynı zamanda Ronnie Peterson’ın bu pistteki son yarışı oldu. Start anındaki yaşanan kazanada Ronnie Peterson hayatını kaybetti.

1993 ve 1994 yıllarının galibi Damon Hill olurken ertesi yıl kürsünün en üst basamağındaki isim Johnny Herbert oldu. 1996 yılında Michael Schumacher galibiyet Tifosi’ye hediye etti. Alman pilot 1988 yılında Gerhard Berger ve Michele Alboreto’nun dublesinin ardından Ferrari’ye evindeki ilk galibiyetini kazandıran isim oldu. 1997’nin galibi David Coulthard olurken 1998 yılında sezonun ilk pole pozisyonunu kazanan Michael Schumacher bir kez daha Tifosi’nin yüzünü güldürdü.

Jordan pilotu Heinz-Harald Frentzen 1999 yılındaki yarışın galibi olurken, 2000 yılındaki yarış trajik olaylarla sonulandı. Birçok aracın karıştığı ve araç parçalarının havalarda uçuştuğu kazada bir görevli hayatını kaybetti. Michael Schumacher yarış sonrasında yaşadığı duygusal anlar birçok taraftarın hafızalarına kazındı. Bir görevlinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kazada Ferrari adına yarışı kazanan Michael Schumacher aynı zamanda idolüm dediği Ayrton Senna ile Grand Prix galibiyet sayılarını eşitlemesiyle birlikte duygusal anlar yaşadı. Basın toplantısında Alman pilota Senna ile galibiyet sayılarının eşitlendiğinin hatırlatılması üzerine Michael Schumacher göz yaşlarını tutamadı.

2001 Italia Grand Prix’i, America’da yaşanan terör olayları ve Euro Speedway’de gerçekleştirilen Champ Car yarışı sırasında geçirdiği kaza sonucu her iki bacağını birden kaybeden Alex Zanardi’nin yaşadığı olayların gölgesinde yapıldı. Bütün bu üzücü olayların ardından Juan Pablo Montoya, BMW Williams ile ilk galibiyetini kazandı.

Rubens Barrichelo’nun zirvede olduğu 2002 Italia Grand Prix’inde galibiyet Ferrari pilotlarının oldu. Yarışı ikinci sırada bitiren Michael Schumacher, takım arkadaşıyla birlikte İtalyan takımına kendi evinde duble sevinci yaşattı. 2003 yılında Michael Schumacher kazanmak için geri döndü ve Ferrari’de yarıştığı dönem boyunca İtalyan takımındaki 50. gabiliyetini Monza’da kutladı. Alman pilot baskı altında soğuk kanlılığını korudu ve Juan Pablo Montoya’nın önünde damalı bayrağı ilk gören pilot oldu. Yarışta üçüncülük bir diğer Ferrari pilotu Rubens Barrichello’nun oldu.

2004 yılında kazanan isim Rubens Barrichello oldu. Yarışın henüz başında ikinci virajda spin atarak gerilere düşen Michael Schumacher toparlanmasını bildi ve takım arkadaşının arkasından yarışı ikinci sırada tamamladı.

Bir sene sonra Ferrari için şartlar hiç de iyi değildi. Michael Schumacher yarışı ancak 10. sırada tamamlayabilirken takım arkadaşı Rubens Barrichello 12. sırada kendisine yer buldu. Renault pilotları Fernando Alonso ve Giancarlo Fisichella’nın önünde yarışa pole pozisyonunda başlayan Montoya, yarışı da yine Renault pilotlarını önünde bitirmeyi başardı.

2006 yılı İtalyan taraftarlar için karşık duyguların yaşanmasına sahne oldu. 16 yıllık Formula 1 kariyerine sezon sonunda nokta koyacağını Monza’da açıklayan Michael Schumacher aynı zamanda yarışı kazanan isim oldu. Haftasonu boyunca Alman pilot ile yakın mücadele içinde bulunan Fernando Alonso sıralama turlarında Felipe Massa’yı engellediği gerekçesiyle gird cezası alan İspanyol pilot 53 turluk yarışın 44. turunda motor arızası nedeniyle yarış dışı kaldı. Çaylak sezonunu geçiren Robert Kubica ise BMW-Sauber ile kariyerinini ilk podyum zaferini kazandı.

2007 yılındaki yarışa McLaren pilotları damgasını vurdu. Fernando Alonso kariyerinin ilk Monza galibiyetini kazanırken takım arkadaşı Lewis Hamilton ikinci sırada yarışı tamamladı. Antremanlar sırasında kaza geçiren Ferrari pilotu Kimi Raikkonen bütün haftasonu boyun ağrılarından şikayetçi olmasına rağmen yarışı üçüncü sırada tamamladı. Diğer Ferrari pilotu Felipe Massa ise yaşadığı mekanik sorundan dolayı yarışı tamamlayamadı.

 


Yorumlar

  1. parabolica muhtesem gorunuyor.

  2. geçen seneyi hatırlayalım kısmında spa nın videosu var yanlış olmuş sanırım .

  3. KIMI THE KING OF SPA FRANCORCHAMPS avatarı
    KIMI THE KING OF SPA FRANCORCHAMPS

    kimiden bir galibiyet daha bekliyorum.

  4. samet demirel avatarı
    samet demirel

    Güzel bir yarış olacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir