Avustralya GP Karşılaştırma: Virajlar

yazar:

kategori: ,

Formula 1’in yenilenen web sitesinde sürücülerin yarış performanslarını oransal olarak karşılaştırmak mümkün hale geldi. Bu oranlar Agresiflik, Frenleme, Virajlar, Direksiyon ve Gaz alanlarında belirleniyor.

 

Yarış Performans Oranları Nelerdir?

Ham telemetri verileri üzerinden bu alanlarda 1 ile 10 arasında bir skor belirleniyor ve bu değerler pilotları karşılaştırabilmemizi sağlıyor. Örneğin bir noktada en çok direksiyon girdisi sağlayan pilot Direksiyon kategorisinde 10 olarak derecelendirilirken en azını yapan ise 1 puan alıyor. Diğer sürücüler bunların arasında sıralanıyorlar.

Her beş kategori değerleri yarış içinde beş saniyede bir ölçülüyor ve sonrasında genel performans oranını bulmak için ortalaması alınıyor.

 

Virajlar

Viraj oranları aracın yanal g-kuvvetleri üzerinden hesaplanıyor. Bir sürücü viraja ne kadar hızlı girerse o kadar fazla g-kuvveti ortaya çıkıyor.

Bu kategoride daha yüksek skor almış pilotlar virajlara daha hızlı girebilmiş demek oluyor.

 

tretre

Yukarıdaki grafikte Avustralya’daki viraj oranlarını görüyorsunuz. Yarışın ilk bölümlerinde mavi renkle gösterilen Max Verstappen en iyi isim. Sonrasında Lewis Hamilton (yeşil) ve Kimi Raikkonen (kırmızı) ve Felipe Massa (beyaz) en hızlı isimler oluyorlar.

Bu değerlerin göreceli olduğunu belirtmekte fayda var, eğer en yüksek veya en düşük skoru elde eden sürücü yarış dışı kalırsa geri kalanların skorları değişiyor.

 

Hamilton liderliği erkenden ele geçiriyor

gfdgg

Hamilton’ın Melbourne’deki zaferi Mercedes’teki takım arkadaşı Nico Rosberg’e erken bir fark yaratabilmesinden kaynaklıydı ve bunu viraj değerlerinde görebiliyoruz.

Güvenlik aracı 3. turun ardından içeri girdiğinde Hamilton ve Rosberg arasındaki viraj hızları giderek artıyor. Dördüncü turda Hamilton tüm sürücüler arasındaki en iyi dereceye imza atıyor (1:33.493) ve bu Rosberg’den 1.2 saniye kadar hızlı bir rakam. Rosberg ileriki turlarda Hamilton’ı yakalıyor, ancak ilk hızlanma burada kritik önemde ve Hamilton’a yarışı kontrol etme imkanı veriyor.

 

McLaren’in iyimser olması için bir sebep?

Bu grafik aynı zamanda McLaren’den Jenson Button’ın yarış içinde Mercedes pilotları karşısındaki performansını da gösteriyor. Genel olarak rekabetçi olmakta zorlansalar da İngiliz pilot yarışı en yüksek dördüncü viraj skoru ile tamamlıyor ve sadece Hamilton, Rosberg ve Massa’nın arkasında kalıyor. Ayrıca 23. turda Hamilton ile neredeyse aynı performansı gösteriyor ve Rosberg’den daha iyi konumda. Bu anda Button’ın tur zamanı Rosberg’den 2 saniyeden daha yavaş.

Elbette Button’ı bu seviyeye çıkaran bazı sebepler var. Birincisi sürüş stili, İngiliz pilot virajlara hız taşımayı seven birisi ve bu yüzden bu kategoride daha iyi görünüyor. Ancak diğer yandan bu değerler MP4-30’un viraj sınırlarını da gözler önüne seriyor. Genel olarak rekabetten uzak olsalar da araçlarının iyi seviyede yere basma kuvvetine sahip olduğunu anlayabiliyoruz.

 

Massa’nın sonlardaki performansı

gghfghghh

Viraj değerlerinin ortaya çıkardığı bir diğer hikaye de Massa’nın podyum savaşı. Williams pilotu yarışın ilk bölümünde üçüncüydü, ancak ilk pit stopunu 3 tur sonra 21. turda yapan Sebastian Vettel’in arkasında kaldı.

Pozisyon kaybettikten sonra Massa Vettel’i yakalamak için zorladı ve bu da viraj değerlerine yansıdı. 22. turdan sonra Massa’nın değerleri giderek artıyor ve son 10 tur civarında herkesten hızlı hale geliyor. Vettel ise arkasındaki baskıya rağmen rahat görünüyor ve aracının Williams’a göre diğer alanlarda yeterli performansa sahip olması sebebiyle önde kalabiliyor.


Yorumlar

“Avustralya GP Karşılaştırma: Virajlar” için 8 yanıt

  1. Çalışma hakkaten güzel olmuş, f1 tutkunlarının gözleriyle edinebildikleri bilgi depolarına böyle çalışmaların katkıları da eklendiğinde ve extra bilgilerle donatıldıklarında f1 kültürlerine çok çok katkı sağlamış olunuyor. Tşk.ler emeği geçenlere. Bu çalışmayla görüyoruz ki, bazı şeyleri veya takımların potonsiyelelrini diyim, bilmeden tahminlerle yorumluyormuşuz… bakın Button 2 tur fark yedi, lakin aracındaki potansiyel kısıtlı motora rağmen çok iyi. Şimdi McLaren taraftarlarının gönüllerine bir su serpti, yeşil ıyık yaktı gelecek için bu çalışma. Umutla yarınlara bakabiliyorum bu sayede. Daha önceki yorumlarımda da yazmıştım, Mclaren’in kasası bir şaheser. Motoru da tatmin edecek seviyeye getirirlerse Mercedese rakip en azından 1 takım çıkmış olacak. Bekleyelim görelim. Bu arada hâlâ yarışları hangi platformda seyredeceğiz belli değil, net bilgi sahibi olan varsa yazıversin lütfen…

  2. Mclaren ümit verici o kadar motor yüzde 80 le çalıştırılmış olsa bile böyle bir istatistik gerçekten şu umutsuz olduğumuz günlerde güzel bir motivasyon oldu biz mclsrencilere

  3. çok süper olmuş bu paylaşımlar ellerinize sağlık

  4. cobriatti44 avatarı

    viraj verilerinde RedBull ortalıklarda gözükmüyor, demekki tek sorun motorlarında değilmiş. Mclaren ümit veriyor, Massa’nın ise nasıl en iyi viraj puanını aldı ama Ferrariden Vetteli yakalıyamadı onu anlıyamadım. Ferrarisi ile Vettel ya hızlanma bölümünde yada frenleme bölümünde Williamsdan daha iyi performans gösteriyor olmalı. Motor haritalamasının fark yarattığını düşünüyorum. Demekki iki mersedes motoruda eşit değilmiş burdan anlaşıldığı gibi.

  5. Buttonın listeye girmesi şaşırttı beni. Elinize sağlık admin bey.

  6. Bu özellikler ücretli o yüzden almadım Teşekkürler trf1 yönetimi.

    Butonun değerlerinin yüksek çıkması belkide virajlara diğerlerinden yavaş girmek zorunda olduğu için olabilir.
    Ama ginede mp4/30un sürülebilirliğinin çok iyi olduğu gerçeğini değiştirmez.
    honda ers motoru tam kapasitede kullanırsa farkı kapata bilir.
    Mersedes gelişim haklarını tamamladı. Dayanıklılık sorunları olmadığından motorda gelişim az olacak

  7. vayy çok iyiymiş bu gerçekten güzel paylaşım yalnız başınıza iş aldınız sayın adminler bunu her yarıştan sonra isteriz valla 🙂

  8. Samet Demirel(GillVill) avatarı
    Samet Demirel(GillVill)

    Müthiş bir çalışma olmuş, teşekkürler. Aerodinami anlamında Mercedes ve Williams iyi gözüküyorlardı zaten.Ferrari’de Kimi ile yarışın orta bölümünde gayet iyi bir pozisyon yakalamış. Yarış sonlarına doğru önü açık ve yeni lastikleri ile onun zorlamasını görmek isterdim. Cuma günü yapılan 2. antremanlarda yarış odaklı turlarda Vettelden daha hızlı gözükmüştü zaten.McLaren ise Honda ile sorunları anlayıp çözdükten sonra rekabet etmeye başlayacaktır ama bu en erken sezonun 2. yarısında yapacaklar gibi gözüküyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir