Symonds ile FIA Danışmanı Arasında Geçen Konuşmalar

yazar:

kategori:

FIA temsilcisi ve Pat Symonds arasındaki görüşmenin ilgili bölümleri;

FIA Danışmanı: Kendi cümlelerinizde Bay Symonds, Yarıştan kısa süre önceki toplantınızda Nelson Piquet Jnr’ye ne dediniz?

Symonds: Gerçekten hatırlamıyorum.

FIA Danışmanı: Hatırlamıyor musunuz?

Symonds: Hayır.

FIA Danışmanı:  Nelson Piquet Jnr, sizin ondan bilerek bir kaza geçirmesini istediğinizi söylüyor. Bu doğru mu?

Symonds: Nelson bir gün öncesinde benimle konuştu ve bunu öne sürdü. Söyleyeceğim tek şey bu”

(…)

FIA Danışmanı: Bay Symonds, 14. turdabir kazanın olacağının farkında mıydınız?

Symonds: Bu soruya cevap vermek istemyiorum.

(…)

FIA Danışmanı: Size sormak istediğim sadece bir şey var, en azından bu konuda biraz düşünebilirsiniz. Bay Piquet Jnr; ilk olarak Flavio Briatore, sizinle toplantı yaptığını; daha sonra da sizin onunla yalnız olarak pistin haritasıyla görüştüğünüzü söyledi. Bunu hatırlıyor musunuz?

Symonds: Cevap vermeyeceğim. Cevap vermemek yerine; hatırlamıyorum ama Nelson, bu konuda çok daha fazla konuşuyordu gibi.

FIA Danışmanı:  Bay Piquet Jnr ayrıca, kazanın olması gereken özel noktayı sizin gösterdiğinizi, çünkü güvenlik ve kaldırma donanımlarının uzağında bulunduğunu, böylelikle güvenlik aracının girme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Symonds: Bu soruya cevap vermek istemyiorum.

FIA Danışmanı: (Yarış öncesi toplantı işaret edilerek) Bay Symonds, o toplantıda konuşan siz miydiniz?

Symonds: Eminim ikimiz olabiliriz ancak bilmiyorum. Afedersiniz bu bir çelişki. Her ikimizin olduğunu düşünüyorum ve bu normal. Aslında genelde Flavio konuşmayı yapar. Her zaman onun dediklerine katılmam ancak çoğunluğuna katılırım.

 

FIA Danışmanı: Burada tamamen açık olmak gerekirse Nelson Piquet Jr’nin söylediklerine göre toplantıda kasıtlı olarak çarpmasını siz istediniz, doğru mu?

Symonds: Size cevap veremem.

FIA Danışmanı: Bay Symonds, uzun vadede  Bay Piquet Jr.’a çarpmasını söylemişseniz, sizin FIA hakemlerine bugün bunu anlatmanız sizin için daha iyi olacaktır diyebilirim miyim?

 

Symonds: Bunu tamamen anlarım.

FIA Danışmanı: Evet..

Symonds: Size yalan söylemek istemiyorum. Size yalan söylemedim ancak sadece biraz pozisyonumu  korudum.

FIA Danışmanı: Ve hakemlerin toplantıda olanlar konusunda kendilerine yardımcı olma konusundaki isteksizliğinizden bir sonuç çıkarabileceklerinin farkında mısınız?

Symonds: Öyle olmalarını beklerim. Kesinlikle bunu beklerim.

FIA Danışmanı: Daha fazla soru olduğunu düşünmüyorum.


Yorumlar

  1. FIA ve WMSC 'yi bunların yapılarını, değerlendirme ve karar aşamalarını bilmiyorsun. Sen avukat gözüyle bakmaya
    devam edebilirsin. Zamanla görürsün nasıl olduğunu. Bu konuda daha fazla bir şey yazmayacağım.

    Ron ve Pat kıyasına da bir şey demiyeceğim 🙂

    Fakat şu telsizden verilen takım emirleriyle bu olayı kıyaslıyabiliyorsan ki hatta aynı olduğunu savunuyorsan
    şikeden hiç anlamıyorsun ve takım fanatikliği gözleri tamamen kapatmış delice savunuyorsun demektir.
    Kusura bakmayın dünyada ve sporun içinde çok az sayıdasınız. Sevgi ayrı, şike ve hukuksuzluk ayrı. İnsanlar bunu
    böyle görmüyor.

    Benden bu kadar.

  2. sunu yazmayı unuttum,nelson için koltuğu için herseyı yapabilecek karektersız bırı demıssın.onu karalamaktan kendini alamamışsın.takım adama şurda kaza yapacaksın demiş adamda itiraz etmemiş ve alonsoyada bu olay anlatılmış o da bunu kabullenmiş yarışı kazandığındada sevinmiştir.bunlar nelson ailesinin iddiaları .bu adamın söyledıklerı doğru olduğunu düşünelim,takım kabahatsız pat ve briatore kabahatsız alonsoda kabahatsız ama nelson karektersiz diyebiliyorsun olay sonuçlanmadan.

  3. Romain,ben karalamıyorum.beni bir kenara bırak.fia olayları ilk etapta sorgulamak için bir fia danışmanı,temsilcisi görevlendirmiş.sokaktan geçen bir adamı değil.bu şahsında bir hukuk adamı olma olasılığı var.temsilci,m1chael arkadaşında yazdığı gibi son olarak pat symondsa açık yada şöyle diyeyim yalan değil ama olayı aydınlatıcı şekilde cevaplar yerine isteksizce ucu açık cevaplar vermesi nedeniyle bir takım zorluklar yaşayabileceğini söylüyor .benım temsilcinin sorduğu sorudan anladığım bu.bende bu dialogu okuyunca temsilciden farklı düşünmedim,anlatabiliyormuyum?

    pat symondsun biografisini tam olarak bilemiyorum ama sanırım f1'e 90 lı yıllarda girmiş shumayerın yarış mühendisliğini yapmış 1996 yılında renonun f1 patronluğuna getirilmiştir.bu anlamda ron dennis ile pat symondsun kariyerleri ve değerleri yan yana bile gelemez kanımca,bu benim fikrim.

    heikinın hamiltona yol verdiği mevzuuna gelecek olursak almanya 2008 de hamilton o kadar hızlıydıkı son 11 turda önce massayı sonra nelsonu geçip birinci olmuştur.hamiltonun heikiyi o yarış ıçın geçmesinde bir kasıt aranabilir ama massa ve nelson yol vermemiştir.onun haricinde bir yol verme durumu herhangi bir yarışda olduysa hatırlamıyorum varsada doğrudur olmuş olabilir diyebilirim ama takım arkadasına yardımcı olmak için kasıtlı kaza yapmakla yol vermek arasında fark yok dıyorsan o da senin düşünce bu konuda tartışmaya girmeyeceğim..

  4. herkesın kadır kecesını tebrık ederım..

    okuduklarımdan cıkardıgım sonuc reno nun bu ısı bır sekılde bılerek planladıgı.yanı pıqe aslında gecte olsa dogruyu soylemıs.oyle yada boyle reno o pıstte olmadık bır yerde bır kaza yapıyor pıqe ıle.aracın cekılmesı cok zor ve ustelık kazanın yapıldıgı tur sayısı 14.alonso hıc olmadıgı sekılde pıste 12 turluk benzınle cıkyor hepsının bırden olma ıhtımalı olasılık hesabına gore bıle cok zor.

    mahkeme degıl burası.fıa sortıf meseleerde kendı ıc hukukunu ısletır.ısın ıcınde tıcarı bır konu yok.dolayısı ıle durum bır takıma bır pılota ceza vermek gıbı bırsey.takım yada pıılot yok sen bana ceza veremessın sen benı sorgulıyamassın dıyemez.ama bu bır nevı karakol sorgusu asıl mesele fıada yapılacak bu dogru ama hukukla alakası yok.konu ılerıdede bır sekılde herhangı bır mahkemede gorusulmeyecekkı.

    yıne fıa nın yetkılı mercılerınde gorusulup karara baglanacak

    kadır gecesı bugun flavıo ve tayfası boö bol dua etsınkı allah gunahlarını affetısın. ve bence bu ısı alonso nun bılmememıs gıbı bırsey dusunulemez bıle.

  5. hukuk heryerde birdir m1chael her kurum ve kurulusun kendı iç tüzüğü olablr ama mahkeme adabı istisnasız her avrupa ınsan hakları bıldırgesıne ımza etms ulkenın butun kurumlarında bır ısler mahkemeyı ön sorgulama değil kişinin sözlü ve yazılı ifadesi ilgilendirir yazılı ifadede su fia delegesiyle aralarındakı konusma değildir sn pat symondsn avukatyla verecgı yazılı ıfadesidir sn symondsn konusmasını okursan ztn ne demek ıstedgnıde anlarsın konumumu korudum dıyor ben fia delegesini takmyrm demek bu ki ister takar ister takmaz muhattabı mahkeme heyetıdır

    kirve 12 arkadasım senın tezine gelrsek benım patı karalamaktan kastım su konusmadan cıkarak karalamaktı elbette pat symonds ta hata yapablr ama su konusma onu karalayamaz bır baglayıcılıgı yok onu demek ıstedım ıkncı tezıne gelrsek bnce pat ron kadar degerldr neden dersen ron cok ıyı maddı destekle basarı kazanrken pat benetton gıbı reno gıbı ufak butcelı takımlarla 3-4 sampıyonlk kazandı bu sahsı fıkrım ama bnce pat daha degerlı

    massathebest sana gelrsek kendı basına 2 toplamda 6 sampıyonlk 50nın uzerınde yarıs galbyetı olan bır takım bı sıngapore ıcın kendını yakmaz savundgn piquet 18 yarısın 10unda yarıs dısı kalmıs koltuk ıcın ne gerkrse yapacak karaktersız bır ınsan ondan hersey beklenr eğer sen bu olaydan renonun atılmasını savunyrsan bnce ferrari ve mclarende atılmalydı bunu ılk kez soylemyrm bknz schumılı doneme rubens kac kere yavaslayıp yol verdı bknz gcn sezona heıkkının lewise verdgı yol dıyeceksınızkı bunlarla ne alakası var ıkısındede takım emrıyle takım arkadasına avantaj saglamak var ben bu olaylar arasında hıcbr fark goremyrm sonuc aynı takım arkadasına fayda eger sen benm takımımı kötü bir sıfatla yan yana koyyrsan senın takımın daha cok hakedyr o sıfatı dıyorm

    son olarak herkese iyi kandıller dilerim iyi geceler

  6. Romain sende bilirsinki formula 1 de veya herhangi bir yerde çok çok değerli insanların yaptıkları yanlışlarla karşılaşılmıştır ve bu insanlara haliyle negatif yorumlar yapılmıştır.formula 1 için en yakın tarihde hemen aklımıza gelen 2007 senesindeki olayla alakalı mclaren yönetimi takım yönetimi olarak ron dennis,sene başındada görevinden alınan dave ryan gibi değerli insanlarda suç sabit olmadan öncede sonrada eleştrilmiştirler.ron dennis 1 kademe pat symondsdan üstündür diye düşünüyorum.
    tabiki mclarenın 2007 olayı ile sene başındaki yalan olayı bu söz konusu dava ile karşılaştırılamaz.kimse yanlış anlamasın örnekleri verdim çünki hukukdada emsal karar anlayışı var diye biliyorum.verdiğin bilgiler içinde teşekkürler.

    bütün müslüman aleminin mübarek kadir gecesini tebrik ederim.

  7. hala bu iğrenç oyunu, pike'nin kendi kendine planladığını düşünen kaldı mı??

    Allah renault'un günahlarını affetsin. ipini çekip, defterini dürüp ihraç edecekler. ki hak etmediğini de asla düşünmüyorum.

  8. Bilginize, eğitiminize saydımız var sakın yanlış anlaşılmasın.
    Bu arada herkezin mübarek KADİR gecesini tebrik ederim.

  9. Yalnız yorumlamada yanlışlık yapıyorsunuz. FIA ve bu Federasyonların kendi iç hukuğu var. Madde ve kural yapıları farklı, ceza, kıyas ve yargılama aşamaları farklı. Siz ülkeler hukuğunda bilgi sahibisiniz. Motorsporların da değil. Diyeceksiniz ki aynı hayır değil!.
    Federasyon bu danışmana yetkili sorgulama (savcılık) makamını atadıysa yetkilidir zaten bunu bilemeyiz.

    FIA Danışmanı: Ve hakemlerin toplantıda olanlar konusunda kendilerine yardımcı olma konusundaki isteksizliğinizden bir sonuç çıkarabileceklerinin farkında mısınız?
    Symonds: Öyle olmalarını beklerim. Kesinlikle bunu beklerim.

    Bu bölüm bile kendi başına yeterlidir. Karşınızdaki kişi üyelere sunulacak savunmayı yazıyor. Dediği gibi susuyorsanız suçlu olarak görülme ihtimaliniz var. Biliyormusunuz demek istiyor. O bunu profesyonellikle başka şekilde cevaplıyor 🙂

    Dediğim gibi motorsporlarında ki kurullar, hakemler, mahkeme sistemi farklı. Geçmiş tecrübelere göre değerlendirirseniz anlayabilirsiniz bence. Motorsporlarını bilmeden Avukat olmak böyle konularda çok yeterli değil.
    Sonuç olarak ispatlanmadıkça her kez suçsuzdur…

  10. kirve12 arkadasım estafrullah ben sadece bılmeyıpte pat symonds gıbı degerlı bırıne yuklenlmesıne kızdım okadar elbette herkes hukukta anlamaz bu yorumlarda normal ama ben anlayan bırısı olarak olayı acıkladm bırazcık faydam olduysa ne mutlu bana amacım kımseyı kucuk dusurmek flnda degıl herkesın uzmanlık alanı farklıdır bende snn uzmanlk alanndan anlamam ama koru korunede ınat etmem 😀

  11. yasine katılıyorum çok haklı ve az kaldı görecezz

  12. valla bilmediğimiz değil okuduğumuz dialoglara yorum yaptık kimse mahkeme kurmadı burda ama tabi sen daha iyi bilirsin.benim ilgi alanımda yol,kanal işleri yapıyorum.pistlerle ilgili yorum gecerse bende senin gibi bilmedikleri konuda yorum yapmamalarını isticem arkadaşların:) karakolda doğru söler mahkemede şaşar niye demişler peki?meraktan soruyorum.bu danışman benzetme yapacak olursak asayişden bir detektif gibi olabilirmi.bu kadar yetkisizmi fia danışmanı.

  13. fad_ moment avatarı

    bunu şu şekildede örneklendirebiliriz:
    bankada yolsuzluk yapmış bir genel müdürün banka müfettişine cevap verme zorunluluğu ile mahkemede cevap verme zorunluluğu arasındaki fark.
    tamamen statü farkı! yalnız bu sorguya giren danışman heralde fıtık olmuştur 😀

  14. evet hukukla ilglym tabıkı mahkemede bu sekıle cevaplayamaz ama sızın anlyamadgnz bu danısman ısterse cevaplamaz bıle bu soruları burada soyledıklerı mahkemeyı baglamaz mahkeme yazılı ve sözlü ifadesine bakar buradaki cevapların hıcbır baglayıcılıgı yok yanı ztn syn symonds su ifadeyi de kullanıyor "Size yalan söylemek istemiyorum. Size yalan söylemedim ancak sadece biraz pozisyonumu korudum" pozisyonumu korudum dıyor yanı anlıycagnz bır basmuhendısın muhattabı fia danısmanı degıldır sızın anlyamadgnz nokta bu patın cvp vermekle yukumlu oldugu kurum konsey ve mahkemedır bılmedgmz konularda yorum yapmazsak sevnrm ayrıca abdullah bey kanıtlanmadkca kımse suclu değildir sızın veya bırbaskasnın gozunde suclu olmak fia katında suc teskıl etmıyor ben renaultun bu durusmdan basaryla ayrılcagından emınım

  15. yasin kusura bakma ya biz hukuk dalında master yapmadık 🙂 biz suçlunun kimler olduğunu gayet iyi biliyoruz ve az kaldı hepsi çıkacak ortaya. bu pislik bir an önce temizlenmeli

  16. hukukla ilgilisiniz sanırım ,peki pat symonds aynı sorulara mahkemede olsa bu şekilde cevap verebilirmi? verirse hakim veya juri üyeleri ne düşünür?resmi savunması olmayabilir fakat resmi savunması olmasa bile gerçekten olmamış bir olay için hayır böyle bir durum oluşmadı demesi gerekirken ucu açık cevaplar veriyor.insanların şüpheye düşmesi normal..

  17. hukuktan bi haber olan arkadaslar var aramzda pat symonds renault takımınn baş mühendisi sorgulayan ise fia danısmanı pat ısterse hıcbır soruya cevap vermez bakın ne dıyor son cumlelerde konumumu korudum dıyor bu patın resmı savunması değil yani statü farkı ve prtokol uygulaması geregı pat bu soruları cevaplamakla yukumlu değil burda soruları cevaplamamsı ne renoyu suclu gosterır ne de patın acık yürekli oldugunu hukuk sıstemınden anlmayan arkadaslar komık duruma dusuyorlar

  18. Erkan Yolaç daha iyi konuştururdu 😀

  19. Eee şimdi bu görüşme mi oluyor? Hiçbir sorunun cevabı yok, bu da olayın gerçekliğinin %100 olduğunu ispatlıyor. Fakat Symonds suçu kendisinden çok Piquet ve Briatore üzerine atmaya çalışıyor gibi. Yani evet bu olay oldu ama ben yapmak istemedim aslında, patronumuz Bay Briatore böyle istedi ve ben nihayetinde bir emik kuluyum onun isteklerini karşılamal zorunda kaldım gibi bir şey çıkıyor ortaya.

    Bu kaçamak cevaplar bile aslında işin ne boyutlara geldiğini gösteriyor. Eğer Renault bu olaydan ağır bir ceza almazsa eğer zaten sürekli olarak güvenirliliği tartışılan FIA'nın hiçbir işe yaramadığı ortaya çıkacak. Bakalım Alonso bundan nasıl etkilecek, onu da konuya çekmeye çalışmıştı Piquet ailesi.

  20. murat levent avatarı

    Şimdi bu piqe varya zannediyoki çok iyi bişey yaptım, aşalık herif. O kazayı yapıyosun ya aracından kopan bi parça allah korusun massa gibi birinin yaralanmasına hatta ölmesine sebeb olsa, biri o parçalardan birinin üstünden geçip daha büyük bir kaza yapsa, tam yerini hatırlamıyorum şimdi ama eskilerden alonsonun böle bi kazası vardı yoldaki diğer aracın parçalarına çarparak.

    Ne kadar ucuz bi insanmışlar sülalecek. Eğer bu olay ispatlanırsa da daha renoyu felan tutmam valla, sonuç olarak alayı suçlu gözükür benim gözümde.

    Bu olaydan gönlüm alonsoyu ayrı tutmak istiyor, umarım gerçekten bi bilgisi yoktur, eğer varsa da ona da yazıklar olsun.

  21. Renault çok zararlı çıkacak bu işten gibi geliyo sanki.. kaçamak cevaplar vermiş pat symonds

  22. erkekçe konuşsaydı bilmiyorum yerine hepsini söylerdi

  23. adam erkeçe konuşmuş helal olsun gerisi fia ya kalmış

  24. birşeye cevap vrmemiş ki;
    -Bay Symonds, siz bay Symonds mısınız?
    -Bilmiyorum, bu soruya cevap vermek istemiyorum (!)

  25. Oguz Çetin avatarı

    eğer yapmasaydı yapmadık öyle bişey yok derdi ama adam yalanlamıyo bence bu olay doğru nelsonun kazası da çok basit bi kaza zaten bu işten renonun çok başı yancak

  26. doğruyu söylememek yalan söylemektir.

  27. Fatih Gülmez avatarı
    Fatih Gülmez

    En azından Flavio gibi yalan söylemiyor 🙂

  28. bunlar bu gezegendemi yaşıyor:)
    sanki programlanmış robot gibi konuşuyorlar:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir