Renault'nun 2008 Singapur Grand Prix'sindeki Telsiz Konuşmaları

yazar:

kategori:

Britanya gazetesi The Times  2008 Singapur GP’sindeki Renault’nun telsiz konuşmalarını yayınladı. 

Pat Symonds: “Üç pit stop yapmayacağımızı size söyleyebilirim.

Symonds: “Yakıt konusunda endişelenmeyin çünkü onu (Alonso) trafikten daha erken çıkaracağım.

Piquet: “Hangi turdayım? Hangi turdayım?

Renault mühendisi: “Hangi turda olduğunu soruyor?”

Symonds: “Sekizinci turu tamamlamak üzere olduğunu söyleyin ona.”

Symonds: “Hayır, yeni tamamlıyor, sekizinci turu tamamlamak üzere.”

Symonds: “Tamam.. Sanırım onu yakalamadan önce pit stop yapacağız (Alonso’nun önünde olan Williams pilotu Nakajima) ve ondan kurtulacağız. Ancak yakıt pompası konusundaki endişe devam ediyor. Sadece birkaç tur kaldı. onu daha erken pite alacağız ve sonra 40 tur devam edeceğiz.”

Alonso’nun pit stopundan sonra Symonds Mühendise: “Evet şimdi sonuna kadar zorlamalısın. Eğer o (Piquet) Barrichello’yu geçemezse, hiçbir yere gidemeyecek. Bu turda Barrichello’yu geçmesi gerek.”

Flavio Briatore: “Ona zorlamasını söyleyin,”

Piquet’nin yarış mühendisi: “Nelson, şu anda bahane yok, Barrichello’yu geçmek zorundasın. Düzlükte avantajın var. Hadi, zorla, onu geçmelisin.”

Bu sırada birkaç dakika sonra Brezilyalı pilot 17. virajda kaza yapar.

Telsizden aynı anda çeşitli konuşmalar duyulur: “Nelson yarış dışı. Kahretsin. Nelson kaza yaptı. Kırmızı bayraklar çıkacak. Çok büyük bir kaza.”

Piquet: “Üzgünüm beyler. Biraz dışarı çıktım.”

Mühendis:
“O iyi mi? O iyi mi?”

Symonds: “İyi olup olmadığını sorun”

Mühendis: “İyi misin? İyi misin?”

Mühendis: “Fernando şimdi oradan geçti.”

Mühendis: “Tamam, sarı bayrak”

Piquet: “Evet, kafamı arkaya çarptım ama sanırım iyiyim”

Mühendis:  “Tamam, anlaşıldı.”

Symonds: “Evet (……) onu içeri alın.”

Mühendis:  “Güvenlik aracı,güvenlik aracı, güvenlik aracı, güvenlik aracı. Fernando, güvenlik aracı, karışım üçü kullan.”

Symonds: “Ona dikkatli olmasını söyleyin, sanırım 17. viraj.”

Mühendis: “Kahretsin ne büyük bir kazaydı.”

Briatore: “Kahretsin. Rezalet, o bir pilot değil.”

Symonds: “Fernando ne durumda?”

Mühendis:  “Yirminci sıradaydık ve şimdi güvenlik aracını geçen ilk biziz.”

Symonds:
“Evet, biz değiliz……

Mühendis:  “Geçip gidecek, beklemeyecek.”

Briatore:
“Tüm bunlardan sonra durumumuz ne?”

Symonds:
“Dürüst olmak gerekise bilmiyorum Flavio. Fernando için iyi olmalı, ama nerede olduğunu gerçekten bilmiyorum.”


Yorumlar

  1. " Renault gibi bir dev " kelimesi araştırılmalıdır.

  2. nelsonun japonyadada derecesi varmıs dolayısıyla massa 1 puan daha alıp 102 olması lazım.

  3. renaultun puanları silinirse arkasında olan takımlar birer sıra yükselecek,alonsonun puanları silinirse yanlış hesaplamadıysam hamilton 103 puan olacak massada 99.nelsonunda puanları silinirse massanın puanı 101 olur.

  4. Arkadaşlar eğer Renault'nun aldığı o sezon aldığı bütün galibiyetler silinirse diğer sürücülerin puanları değişecek mi yoksa aynı mı kalacak?

  5. Dosya ekleri çok güzel her yerde var ama buradan kolaylıkla indirdim sağ olun. Çok hoş bilgiler var. Renault avukatlarının ilgisine 😛 Telemetre dosyaları hele çok güzelmiş.

  6. fad_ moment avatarı

    zaten kimsede '' aaa bakın biz telsizde ne güzel yarıştık sizi gidiler bizi suçlayamassınız:D'' diye kanıt sunamaz. bu flavio'dan kıl kapıyodum alonso hatrına görmezden geldim bunca yıl ama artık yeter. inş bu saatten sonra bu olay doğruysa karting takımı bile yönetemez 😀

  7. bu çok anlamsız bir bilgi. yarış komiserlerinin dinleyip kayıt ettiklerini bildikleri telsiz konuşmalarında tabii rollerini oynayacaklar.

  8. Evet McLAREN TEAM; Renault'un çekilmesi FIA'nın işine gelir. Renault gibi bir devin yerine bütçe kısıtını destekleyen onlarca takım bulunur. Onlara söz geçirmesi bir fabrika takımına geçirmesinden daha kolay olur. Gelecek takımlara da gayrı resmi olarak Coswort motorunu şart koşarak hedefledikleri standart motora bir parça daha yaklaşmış olacaklar.

  9. ALONSO'nun ceza alabilileceği hiç bir işaret yok. ve kimse bu ismin f1'de varlığını yıpratmak için uğraşmaz RENAULT'un ayrılması fia'nın işine gelir ama ALONSO'nun ayrılığı kimsenin işine gelmez ! f1'in ALONSO gibi popüler isimlere ihtiyacı vardır mesela SANTANDER bu ismi f1'e girişini sağlayan ALONSO dur…

  10. Yılmaz M. Güler avatarı
    Yılmaz M. Güler

    hayır şu var eğer nelson o koltukta oturuyor olsaydı bunların hiçbirisi sorun olmayacaktı. bunları ortaya dökmeyecekti. aslına bakarsanız arkadaşlar burda en iğrenç durumdaki kişi sonuç olarak nelson neden derseniz flavio ve pat takımın çıkarlarına bir ey yapıyorlar tamam suç eyvallah kabul ediyorum ama sonuç olarak bu işe bir yarış galibiyeti olarak bakmayalım esas olay fernando alonso'nun takımda tutulması olabilir ki benim görüşüm de esas galibiyet odur.. ama nelson'un bu yaptığı çok aşağılıkça bi davranış.

  11. elif çivici avatarı

    yazıklar olsun her şey çok açık yazık hem de çok yazık degmezdi uyduruk bi yarış için ayrıca da bi sonraki yarış olan japonya da da kazanıyordunuz zaten gerçi bunu bilemezdiniz ama sabır etmek lazım ya alonso yu tutmak için yaptınız ama inanın degmedi ne oldu spordan kovuldunuz ikiniz,nelson un da kariyeri bitti,degdi mi?yazıklar olsun çok ayıpladım,kınıyorum bunu yapanları,ne olursa olsun cezanın hafifleme ihtimali yok,çünkü belki de şampiyonanın kaderiyle oynadınızzz,bu çok büyük bir külfet,hala daha inanamıyorum skandalın kitabını yazmışsınız!!

  12. düz mantıkla bakarsak bu konuşmalardan herşeyin planlandığını çıkaramayız Symonds'un baştaki sözleri biraz garip sadece..

    ama kazanın planlandığını farzedersek nelsona singapur gibi pistte ki herkes tren vagonu modunda… geçmek zorundasın gibi bir baskı yapılıyor nelsonda saçmalıyor süsü verilmiş gibi..

  13. fad_ moment avatarı

    Yılmaz M. Güler diğer haber başlığı altında belirtmiştim bu olanlar alında en çok piqe'ye acı veriyor çünkü kabiliyetiyle yapamadığını babasının gazıyla yapıyor hem de tüm dünyanın önünde rezil olarak

  14. Yılmaz M. Güler avatarı
    Yılmaz M. Güler

    ya benim esas anlamadığım şimdi bu adam bu kazayı yapmayı kabul etmiş ve takımdan kovulunca da bunu herkese ilan etti de bu onun berbat bir pilot olduğunu ve o koltuğu haketmediği gerçeğini değiştirmiyor ki! şimdi intikamını alıyo ama f1 defterini de kapatmıştır bence NPJ!

  15. fad_ moment avatarı

    ve tarihin ilk gece yarışı skandallarla anılır

  16. Bende Yılmaz M. Güler gibi düşünüyorum Alonso konusunda, bana mantıklı gelen o

  17. Yılmaz M. Güler avatarı
    Yılmaz M. Güler

    ya bi de şey vardı, alonso'nun sözleşmesinde, o sezon şayet hiç yarış kazanamazsa (o sezon renonun arabası kötü olduğundan fernando koydurmuştu bu maddeyi) serbest kalacak diye bi madde vardı. serhan acar o sezon çok sık söylemişti bunu belki onu takımda tutabilmek için de alonso'dan habersiz yapmış olabilirler.

    briatore her şeyi hakediyor da pat symonds'a üzüldüm..

  18. Arkadaslar bahsettikleri karisim bildigim kadariyla pistonlara pompalanan benzin/hava karisimi. Ornek karisim 1 de motora daha yogun benzin saglanir motorun devirlenme hizi dolayisiyla cekisi/torku artar, karisim 2 de daha az benzin, karisim 3 te daha da az benzin pompalanarak yakit tasarrufu saglanir, cunku SC arkasinda maksimum cekise ihtiyaciniz yoktur. Hatta bazi araclarda gecis butonu vardir, bu butona basildiginda da max benzin pompalanarak max cekis/tork saglanir..

  19. özay erdem avatarı

    2 defa dünya şampiyonu olmuş bir pilot ve sezon çok kötü geçiyor;tek galibiyet yok,şampiyonluktan kopmuşsun zaten.kısaca o sezon alonso gibi bir şampiyon için felaket…
    tüm bunları düşününce alonso ya briatore gelse ve nelson kaza yapacak ve sen kazanacaksın dese.alonso da tüm hedeflerin bittiği ve ferrariye transferin gündemde olduğu bu o senede bunu kabul etse…
    bence aklı başında bir şampiyon hiç bir amacı olmayan birincilik için;ilerde bu durumun sorun yaratacağını düşünmeden bu hileye,etiksizliğe razı olur mu acaba?
    alonso nun mc larendeki casusluk olayınıda işin içine katıp objektif bakmalıyız tabi…

  20. karışım 3 ü kullan demesi aracın devirinim düşük olmasından kaynaklanıyor max devir cevirdigindeki karışım farklı güvenlik aracı arkasındaki durumda haliyle karışımı deişecek gerçi bu karışımları kendileri belirliyor karışım 1 2 3 bunların ne tür bi karışım oldugunu bilemiyoruz tabi ama renaultun 2008 deki karışımı baya etkili oldu ortalık baya karıştı 😀 😀

  21. :)))
    eurovision gibi:)
    twelve point toooooo flavio

  22. fad_ moment avatarı

    briatore: ''tüm bunlardan sonra durumumuz ne''

    symonds: ''yandık oğlum flavio sallandıracaklar bizi keşke yapmasaydık lan'' 😀 ben olsam bunu derdim:D

  23. fad_ moment avatarı

    briatore: ''tüm bunlardan sonra durumumuz ne''

    symonds: ''yandık oğlum flavio sallandıracaklar bizi keşke yapmasaydık lan'' 😀 ben olsam bunu derdim:D

  24. Oguz Çetin avatarı

    Herifler Göz göre göre dünyayı uyuttular helal..

  25. Bu konuşmalar planlı bir kaza olduğu izlenimini vermiyor…

  26. Briatore: “Kahretsin. Rezalet, o bir pilot değil."

    degil tabi, o bir aktor hem de oscarlik =) ama sizde hic fena degilsiniz hani, hic eksiginiz yok.

    the oscar goes to renault pitwall & piquet.

  27. cok muhterem avatarı

    Ya bu ne sacma yorumlar renonun sucu yokmuş bataklıgın icindesiniz hala savunuyonuz reno kim flavio kim saymonds kim yoksa görmeyeli reno insan kılığınamı girdi sonucta bu adamlar renoyu temsil ediyo bırakın bu fanatikliği o zaman mc larene neden ceza verildi sonucta orda elemanı yapmış casuslugu mc laren deyil dimi az tarafsız olun be

  28. yarış anında farklı karışımlar kullanılabiliyor. burada muhtemelen 3. karışım güvenlik aracı girdiğinde kullanılan bir seçenek. yakıt tasarrufu açısından. yarış anındaki duruma göre öndeki aracı geçmek için 4. karışım veya kalan benzinle finishe kadar gidebilmek için 2. karışım gibi seçenekler de mevcut..

  29. haber eklerinde fianın tüm dava hakkındaki tutanağı var. çok ilginç şeyler geçiyor içerisinde, ingilizce bilen arkadaşlar bakabilirkler. bunun dışında telemetre verileri de var

  30. fad_ moment avatarı

    güvenlik aracının arkasında gideceği için sanırım ayar değişikliği için bu bilgi lastikler frenler vs. tabi tam emin değilim!

  31. evet arkadaşlar bende bilmiyorum karışımları ama bazen telsizlerden duyuyorum 1. karışımı kullan gibi bilen varsa paylaşırsa memnun olurum

  32. evet arkadaşlar bende bilmiyorum karışımları ama bazen telsizlerden duyuyorum 1. karışımı kullan gibi bilen varsa paylaşırsa memnun olurum

  33. Larien Larien avatarı
    Larien Larien

    rezalete bakın ya. ne dolap… kahretsin, o bir pilot değil vs gibi sözler…

  34. Halil Akıncı avatarı
    Halil Akıncı

    Fernando,güvenlik aracı, karışım üçü kullan.Ne anlama geldiğini çıkaramadım bilen varmı arkadaşlar.?

  35. reno nun suçu yok bence suç nelson flavio bir de pat te onun için reno ihraç edilmesi saçmalık olur ama para cezası ve ya bir kaç yarış men kararı uygulanabilir

  36. Evet herşey oturuyor rayına ve çok büyük cezalar geleceği kesin

  37. fad_ moment avatarı

    eminim flavio piqe çarptığında bazen küfürde ediyodur 😀 bkz: montoya küfür

  38. ya bu takım konuşmaları aslında tam anlamıyla olmalı ya süper heyecanlı bişey yani ben okurken heyecanlandım bide yarış içerisinde dinlesek uzun uzun xD

    Reno ya gelince böyle bişey olacağı ortadaydı Bye Bye Reno tahminimce F1 den ihraç edilecekler …

  39. ahmet güçlüöver avatarı
    ahmet güçlüöver

    Singapur gibi bir pistte piqe zorlayıp Barichello'yu geçecekmiş… şifre burada…

  40. fad_ moment avatarı

    çok heyecanlı ya 1 defada olsa canlı dinlemek gerekir bunu 😀 alonso'nun haberi olan tek şey zorlaması!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir