Yetenekli Renault ve Alonso'nun Hayali

Fernando Alonso Diaz 1981’de İspanya’da doğdu. Yarış merakı amatör kart yarışçısı babasının O’na pedallı bi kart aracı yapmasıyla başladı. Bu yetenekli genç kısıtlı imkanlarla İspanya’da ’94, ’96 ve ’97 yıllarında katıldığı  kart yarışları kazandı, aynı zamanda Avrupa Kart Şampyonası’na katılarak ikinci oldu. 1996’da World Junior Şampiyonluğu ünvanını aldı. 1999 yılında F1 takımlarından Minardi’nin eski pilotu Adrián Campos’un yardımı ile katıldığı Euro Open MoviStar by Nissan yarışında şampiyon olması, 2000 yılında ona çabuk bir şekilde Formula 3000 yarışçısı olma yolunu açtı. O sezon Formula 3000’de Spa-Francorchamps’da şampiyonluk kazanan Alonso, böylece genel sürücüler klasmanında dördüncülüğe yükseldi ve Formula 1’e transfer oldu.

Formula 1’de yarışan üçüncü en genç pilot olan Alonso, F1’e Minardi takımında 2001 Avustralya Grand Prix ile başladı. Çaylak sezonunda, arabası rekabetçi değildi ve sezonu hiç puan alamadan tamamladı. Yine de yarışları mekanik problem yaşamadan bitirmesi ve takım arkadaşları Tarso Marques ve Alex Yoong ‘dan zaman zaman daha iyi olmasıyla kendini tanıttı.

2002 yılına gelindiginde işte hayatını değiştiren adamla tanıştı. Kimdi bu adam: ” Flavio Briatore’’.

Bir sezon sonra sürücü koltuğuna oturan Alonso 2003 Malezya’da pole posizyonu alan en geç pilot olmayı başardı. Gerçekten yetenekliydi, yarışı Kimi ve Rubens’in ardında üçüncü sırada bitirmeyi başardı. 2003 Macaristan’a gelindiginde yetenekleri ve Renault’nun ona verdigi araçla Macaristan’da yarış kazanan en genç pilot ünvanına ulaştı. Yetenekli olduğunu herkese bir kez daha göstermiş oldu. 2004 sezonunda da Renault takımında kalan Alonso, sezonu dört podyum zaferi ve 59 puan ile dördüncü bitirdi.

2005 sezonunna gelindiginde işte yetenekli gencin önü sonuna kadar açıktı artık. 2005 sezonunu 15 podyum, 7 yarış birinciliği ve 133 puanla, Michael Schumacher’in önünde şampiyonlukla tamamladı. Ferrari’nin yaşadığı sorunları katmıyorum çünkü bu genç ‘’yeteneği’’ ile buralara gelmişti, o artık bir şampiyondu evet yetenekli bir şampiyon olan Alonso’nun kişiligi artık kendini iyiden iyiye etrafına hissettirmeye başlamıştı.

Bu şampiyonluktan sonra yaptığı şu konuşma ile “Bu şampiyonluğu aileme ve kariyerim boyunca beni destekleyen tüm yakın arkadaşlarıma adıyorum. İspanya Formula 1 kültürü olan bir ülke değil ve bu yüzden bu yoldaki her etapta, (yalnız bir şekilde savaşmamız gerekti. Takımıma çok teşekkür ediyorum. Onlar F1’in en iyileri. Bu işi beraber başardık) ben dünya şampiyonu oldum ama hepimiz şampiyonuz ve onlar bunu hak ediyorlar.’’ takımına hakkını teslim etmişti ve devamında gelen 2006 yılını 14 podyum zaferi, 7 birincilik ve 134 puanla çifte şampiyon ünvanına kavuştu. O artık ‘’yetenekli’’ bir çifte şampiyondu.

2007 sezonuna gelindiğinde sessiz sedasız McLaren takımına geçti ve iyi bir başlangıç yaptı. Fernando, Lewis Hamilton ile birçok kez mücadele etmek zorunda kaldı. Özellikle Macaristan Gand Prix’inden sonra Hamilton ile yıldızı bir türlü barışmadı. Artık o yetenekli gencin baskın karakteri kendini dışa vurmaya başlamıştı. Takımın pilotlarına eşit davranmadığını şeylemiş Çin Grand Prix’inden sonra şampiyonluk şansı olduğu halde şampiyon olmasının mucizelere bağlı olduğunu söyleyerek takımla arasına buz dağlarını oluşturmuştu. Fernando’ya göre arada oluşan soğukluğun nedeni kendisine çifte dünya şampiyonu pilot gibi davranılmaması (ki böyle bi kaidemi var?) Ayrıca casusluk skandalı konusunda diğer İspanyol test pilotu Pedro de La Rosa ile e-posta alışverişinde bulunması takımla arasını iyiden iyiye açmıştı .Fernando 2007’de kontratı daha sona ermeden takımdan ayrıldığını açıkladı. Mclaren yönetimi Lewis’le anlaşmazlık yaşayan Alonso’ya tazminat ödemeyeceğini eski takımı Renault’ya geçip oradanda Ferrariye geçme düşüncesinde olduğu iddalar arasında söylendi ve aslında dönüm noktası burada başladı. O yetenekli gencin gönlünde yatan aslan FERRARI olduğu düşüncesi artık gün yüzüne çıkmıştı. .

2008 sezonunda herkesin Alonso yuvaya döndü yorumları eşliğinde Ranault’da Nelson Piquet ile takım arakadaşı olarak hiçte umduğu gibi bir sezon geçirmedi. Singapur Grand Prix’inde yapılan yarış haricinde çok kötü bir sezon geçiriyordu ve gönlünde yatan aslan hala içini kemiriyordu. 2009 yılına Renault’da başlayan Alonso, yetenekli Alonso diyemiyorum çünkü artık karakteri yeteneğinin önüne geçmişti, o artık ince hesaplar peşinde koşan, var oluşunun en büyük destekçisi Flavio Briatore ile hedeflerine ulaşmak adına her yolun mübah olduğunu benimseyen bir pilot olmuştu .

2008 yılı Singapur gece yarışında hayatlarının en büyük oyununu sahnelemek adına piste çıkmışlardı. Her şey saat gibi işlemekteydi, Flav ve yetenekli pilot için oyuna yan karakterlerde eşlik etmekteydi (Pat Symonds ve Nelson Piquet). Evet oyun bitti perdeler kapandığında kutlamalar başlamıştı, yetenekli pilotumuz Renault’un bir varlık gösteremediği sezonda yarış kazanmışlardı.Artık Briatore’nin Alonso’yu takımda tutmak adına mı yapılan bi sahneydi yoksa Alonso’nun içten bir hesabı mı vardı da böyle bir oyuna göz yumdu? Gönlünde yatan aslana bir mesaj mıydı bu yoksa, ben hala yetenekli bir pilotum, buradayım mesajı mıydı? Kim bilir oyun içinde oyun olma ihtimalini hesaba katmak hiç istemiyorum ama artık yetenekli pilot Alonso’nun karakterinden beklenecek kadar ince işlenmiş bir oyunda olabilirdi. Siz ne derseniz deyin ama onların bu ince işlenmiş oyunu karşısında bu düşüncelerden beni kimse alıkoyamaz.

Sonunda olan oldu ve olay tüm çıplaklığıyla meydana çıktı. Alonso’nun hiçbir şeyden haberim yok açıklamalarını Briatore’nin ve Pat Symonds’ın takımdan ayrılmaları izledi ve Alonso’nun hala hiçbir şeyden haberi yoktu. Evet yetenekli ve zeki pilotumuz o yarıştaki stratejiye hiç mi itiraz etmemişti? Öyle bir cadde pistine nasıl olurda boş depo ile çıkılırdı? Heralde yeteneklerine güveniyor olmalıydı ki 14 turda o pistte 10 araç geçebilecekti. ‘’Boş depo ile’’ kaderin cilvesine bakın ki Nelson kaza yaptı ve bunlardan Alonso’nun hiç mi hiç haberi yoktu öyle mi! Alonso’nun tek bir şeyden haberi yoktu: ‘’ BENİ ZİRVEYE YETENEGİM GETİRMİŞTİR,ANCAK HALA BURDA OLMAMI SAĞLAYAN KARAKTERİMDİR’’ İşte bu cümleden haberi yoktu yetenekli pilot Alonso’nun. Ne güzelde söylemiş majesteleri NBA efsanesi Michael Jordan. Biri bu cümleyi Luca di Montezemolo’ya hatırlatsın.

Serdar Kaya


Yorumlar

  1. faruk sapmaz avatarı

    kirve 12 Tarih: 18.09.2009 23:47:41 yazısına istinaden…
    kanada ve amerika gp lerini hamilton 20 alonso 9 puan alarak tamamladı,amerikaya diyecek bir şeyim yok…takım duble yaptı…ama senden ricam o kanda yarışını bir daha izle bakalım…o yarışta 2 defa güvenlik aracı piste çıktı,ve hamilton da ki nasıl bir şanstır ki,her iki pit stopu yaptıktan sonra(şaibe var demiyorum ama inanılmaz bir şans vardı)ve alonso dur kalk cezası aldı ve frenlerde sorun vardı…bilip bilmeden ezbere konuşma lütfen…

  2. arkadaşlar bayramınız kutlu hayatınız huzurlu sizler ve bütün sevdikleriniz mutlu olsun…

  3. Kimi kots sen yine mi geri döndün?
    Dayanamayıp yine başladım sanırım başka isimle. Tarzlarınız tamamen aynı…

  4. paşam nick farklı olunca durum karıştı galiba…neyse…

  5. musab bera alonso konusunda cevap vemedim sanma ben selahattin özel iyi bayramlar

  6. arkadaşlar herkesin bayramı kutlu olsun. bugün ve buanlar arefe zamanı. duaların makbul olduğu bir zaman. oturun dua edin. hayırlısını isteyin herşeyi isteyin verecek olanda servet sonsuz. banada dua edin.

  7. musab bera ben yalnış anladım kusura bakma,alonso nun büyüklüğü konusundaki düşüncelerimin arkasındayım sonuna kadar,alonso olmasaydı burada yazacak hiç birşey olmazdı

  8. musab bera,anlık tepkiydi ben unuttum sende unut yarın bayram

  9. selahattin özel lütfen aşağı inin o kadar yukarı atmayın.(16.25 zamanlı yorumunuza istinaden)

  10. bunca tecrübeden sonra alonso emekli olduktan sonra meslek seçiminde zorlanmayacaktır…

  11. bu kadar arkadaş yorumlarıma eksi verdiyse vardır bir bildikleri düşüncesiyle bende eksi verdim yorumlarıma…bayağı bir alonsocu bu sıralar depresyonda…bunun üstüne üstlük böyle bir yazıyı yayınlayan site yönetimini uyarıyorum. lütfen böyle yapmayın üzmeyin insanları bayram arefesinde…

  12. birde yazı yazan şahsiyet buradaki yorumunu eleştirenleri eleştiremez eksikleri varsa düzeltir yoksa zaten yoktur. herkes tarafından taraflı tarafsız memnuniyeti belirtip teşekkür eder.neyse öğrenir gidersin nasılsa kabiliyet varsa tabi.

  13. yazmasan daha güzeldi sana acımam klavyene acımam o boşa geçirdiğin zamana acırım.o boşa geçirdiğin diyorum çünkü hakikaten boş bir yazı olmuş.hayır benim anlamadığım editörlerde bunu yazı diye buraya koymuşlar.alonsodan nefret eden bir adam için fena sayılmaz hakkınıda yememek lazım.

  14. selahattin özel avatarı
    selahattin özel

    kirve 12,eşit davranmak nasıl olur bizi aydınlatabilirmisin,yani bir seyirci olarak bunu nasıl anlayabiliriz,yalnış anlama gerçekten bende öğrenmek istiyorum.

    s-2 mc larenin biz eşit davranıyoruz demesi gerçekten eşit davrandığı anlamınamı gelir,hatırlarsan ferrarinin bilgilerini kulanmadıklarını da söylemişlerdi ama sonra kulandıkları ortaya çıktı,bu sezonki yalanı saymıyorum bile,yani f1 de biz bunu yaptık yapıyoruz demeleri o işin öyle olduğu anlamına gelmez.

  15. noldu şimdi alonso temiz raporu aldı. ben olsaydım bu olay kesinleşmeden bu kadar emek harcamazdım. ama alonso bu temiz raporunu almasaydı döşerdim bundan daha okkalı bir yazıyı. şu karakter analiziniz şimdilik yerinde dursun f1'e sokmayın 😀

  16. serhat bulur bu sıralar acınacak kişiler varsa başta alonso ve onun tutan bahtsız fanlarıdır. bunları buraya yazan hayali yazmamşıştır. ondan dolayıda site yönetimi bu yazının yayınlanmasına onay vermiştir. tıra çıkıp seyircileri selamlarken alonsoya çok yaklaştırmamak lazım özellikle çaylakları. taktik verir maazaallah…f1 zaten garip bir spor haline geldi. aman dikkat .ok yaklaşma alo var.

  17. shumayer 97 de kasıtlı olarak rakibine çarptı ve ceza aldı,monacoda son virajda bilerek durdu diye ceza aldı ama bilerek yaptığını hiç kabullenmedi.onun bilerek orada durduğunu düşünmeyen herhangi bir alonso taraftarının olduğunu sanmıyorum çünkü başkaları yapabilir ama alonso yapamaz fikri var.hamiltonda sene başında hiç gerek yokken gereksiz yere yalan söyledi ki yalan söylemese 4. olacaktı.ama ne shumayercıler onu sevmeyi bıraktı nede mclarenciler hamiltonu.dolayısıyla sürekli alonso böyle bir şey yapmaz diye düşününce gerçek olabilecek iddialar insana hayal ürünü geliyor.

  18. heh ufalanma 🙂 gelmedi aklıma, saatin azizliği sanırım, teşekkürler 🙂

  19. grain: lastik bozulması, ufalanması 🙂

  20. Bence TRF1 her yazılan yazıyı yayınlamamalı, sitenin kalitesi düşüyor, bu sadece bu yazıyla alakalı bir yorum değil yanlış anlaşılmasın, genel konuşuyorum… Hatta en kısa zamanda, her yazılan yayınlanmasın, insanlar yazdıklarına daha bir önem, emek versin adlı yazımı bu sayfalardan okuyabilirsiniz :P(şaka)

    Son 3 paragrafta isabetli yorumların olduğunu düşünmüyorum, Alonso hakkında -bence- yeterli bilgi ele alınmadan ve olayların sıcaklığıyla yazılmışa benziyor… Resmen Alonso suçlanmış yani:) Alonso bu kadar ucuz yarış kazanacak bir pilot değil, eğer öyleyse zaten ilk önce benim fikirlerim değişir tuttuğum pilot hakkında tabi olumsuz yönde… Anlamadığım hiç bir kanıt yokken, sanki padokta Briatore'nin arkadaşıymış da tüm olayların iç yüzünü biliyormuş gibi yapılan yorumlar var, kendilerini kanıtlarla bekliyoruz… Ayrıca Alonso'nun ilk pit stop'unu bu kadar erken yapmasının bir mantıklı açıklaması vardı, bilmeyenlere hatırlatalım, o yarış haftasonunda daha yumuşak hamurlu opsiyon lastiklerinde bulunan graining denen yani türkçesini tam olarak şuanda ifade edemesemde, bir lastik sorunu yüzünden işte o lastiklerle daha az tur atmanın planları yapılıyordu. Yani Alonso kötü lastikleri önceden kullanıp ardından daha ideal olanlarıyla bir yarış geçirecekti, güvenlik aracı ihtimali de büyük bir etkendi, kaybetcek birşeyiniz yoksa yapılmayacak birşey değildi, Alonso ve mühendisi nerden bilsin böyle olayların planlandığını? Belkide biliyorlardı ama ben buna ihtimal vermiyorum pek… Ayrıca yazıyı hazırlayanında eline sağlık, ben katılmasamda emek harcamış

  21. serhat bulur asıl ben sana acıyorum yazıyı gözünle okuyamamışsın yazının site tarafından deilde üyelerin köşesinde oldugunu görememişsin başka ne diyim sana

  22. kirve 12 aslında suç 2 tarafta diye bas bas bağırmaktayım. Evet Alonso'nun da hataları olmuş olabilir ki elbette var.

    Ama McLaren yanlış zamanlarda yanlış pilot kadroları oluşturuyor. Bunu düşünmeye başladım ben artık. Lewis-Kovalainen kadrosu 2007 yılında olsa bu kadar gürültü kopmayacaktı bence. Hem de pilotlar şampiyonu da Hamilton olabilirdi. 2009 yılında ise Lewis-Alonso kadrosu olsaydı şimdikinden daha fazla puanlı ve 2007deki gibi olaylı bir takım olmayacaktı.

  23. bak ben ne dedim yazımın başında,ilk 9 yarış dedim.bunu aşağıya çekip ilk 6 yarış dıyeyım istersen,yani alonsonun ronnun kendisini dinlemediği demecinin öncesi tam bilmiyorum ama öyledir.mclarenın şimdiki patronunun söylediğine inanıyorsunda güzel arkadaşım niki lauda,keke rosberg,alain prost,ayton senna,mika hakkinenle çalışmış bir adama inanmıyorsun.çünkü alonsonun geçilebileceğine inanmıyorsunuz,fisichealle truli ve nelsonu geçmesi raikköneni ve massayıda aynı takımda geçebileceği anlamı taşımıyor.bende raikkönen massayı geride bırakır dıyordum ama kazın ayağı öyle olmadı tam anlamıyla..

  24. bu makalenin sitenin tarafsızlığı ile bir bağlantısını göremedim ben ama?

  25. "birinci sürücü olmayı asla talep etmedim.ama dördüncü beşinci sürücü gibi muamele göremeyi kabullenmezdim"… Alonso aynen bunu dedi Kirve,ayrıca Ron Dennis'e sormak istediği tek şey de neden onu dinlemediğiymiş.. Peki şimdi bu adam orda rahatmıymış,dinlenmişmi,eşitmi davranılmış..Mclaren'in şuanki patronu bile Fernando'nun gidişinin bir kayıp olduğunu söylerken ben gidip Ron'a mı inanıcam,Fernando varken burda.. Siz ne derseniz deyin görmek isteyen gerçekleri çok da güzel görüyo,takımını veya tuttuğun pilotu alçaltmaz düşmanında olsa yapılan hakaretlere karşı çıkmak..bu yazıdan ve bu tarz yorumlardan rahatsız olan arkadaşlarada(alonsoyu desteklesin veya desteklemesin) teşekkür ediyorum hassasiyetlerinden dolayı…

  26. serhat bulur avatarı

    bu yazıyı yazana acıyorum zavallı alonso nefretini yazmamış kusmuş sanki ve siteyi protesto ediyorum bu yzden bir yere varamayacaksınız çünkü objektif değilsiniz bu yüzden zavallısınız

  27. Serdar Kaya kardeşim; emeğine sağlık da yazmış olduğun makale McLaren taraftarı olarak beni dahi rahatsız ettiyse Alonso taraftarlarını düşünemiyorum.

  28. bilindiği gibi 2007 senesi aracı alonsoya göre hazırlanmıstı ve tartışmaların henüz başlamadığı silverstone yarışı sonuna gelindiğinde hamilton 70-58 puan üstünlüğüyle alonsonun önündeydi şampiyonada.kanada ve amerika pistlerinde hamiltonun her hangi bir yarış veya test deneyimi olmamasına rağmen bu 2 pistte takım arkadaşını geride bırakmıs ve kazanmıştır.hatta alonso kanada yarısında cok kötü bir performans sergileyerek bir kaç kez spin atmıştır.dolayısıyla dedikoduların henüz ayyuka çıkmadı bir dönemde hamilton alonsoya karşı alonsonun 2 dünya şampiyonluğunu göz önüne aldığımızda ezici bir üstünlük sağlamıştır.sezonun son yarıslarında fia tarafından 1 temsılcı alonsonun mızmızlanması üzerine mclaren mercedes takımına gözlemci olarak yollanmıştır.herhangi bir eşitsizlik bulgusu bulunamamıştır.kaldıki bütün gözlerin mclarenın uzerınde olduğu bir sezonda bu olasılık düşünülemez bile.alonsonun hiç bir zaman bize eşit davranmadılar diye bir şey dediğini hatırlamıyorum.bildiğim alonsonun bana şampiyon olduğum için daha farklı davranmadılar söylemlerıydı.alonsoya farklı davranılmıs olsa sırf 2 kez dünya şampiyonu oldu dıye,ılk 9 yarış sonunda alonsoyu 12 puan farkla geride bırakan ve eşit davranılmayı hak eden siyahi bir pilota haksızlık yapılmış olacaktı.yazıyıda çok beğendim serdar arkadaşım çok doğru tesbitlerde bulunmuşsun tebrik ederim.

  29. serhat bulur avatarı

    bu yazıyı yazana acıyorum zavallı alonso nefretini yazmamış kusmuş sanki ve siteyi protesto ediyorum bu yzden bir yere varamayacaksınız çünkü objektif değilsiniz bu yüzden zavallısınız

  30. kimin umrundaki? bla bla bla…

  31. çok uzatmak istemiyorum da bu taraflı olarak yaptığım bi yorum değil abi.. ben gelip bu yazıyı okuyan herhangi birisi bile olsam bazı kısımlardan rahatsız olurum veya başka bi deyişle en sevmediğim isimlerden bahseden bi yazı yazıcak olsam (ki ben bunu bi amacım yoksa da uğraşıp yapmam) objektif olmaya çalışırım..sen de bu yazıyı söylemek istediklerini herkesin önünde dillendirmek için yazmışsın ve rahatsız olacağımız şeyleri de bilinçli söylemişsin..

  32. tabiki eleştireceksiniz tepki göstereceksiniz benim baktıgım taraflı gözden sizde bakacaksınız buna itirazım olamaz o yüzden sorun yok 😉

  33. renault suçsuz,ben renault'yu seviyorum demedim..onlar yapmış böyle bişey kanıtlandı ama alonso ne kadar işin içinde hiçbirimiz bilmiyoruz ama fark şurda biz alonso fanıyız diye hayır kesinlikle alonso bilmiyordu demiyoruz,diyemeyiz de tek söylediğimiz bilmiyordur… ama alonso karşıtları çıkıp "alonso kesin biliyor,o bilmeden böyle şeymi olurmuş" deme cesaretini nerden buluyor anlamıyorum,alonso gelip bunlara evet kardeşim ben biliyodum dedi de biz mi duymadık acaba? neyse dediğim gibi taraflı yazdığını sen kabul ediyosun benim lafım tarafsız olmuş diye yorum yapan arkadaş veya arkadaşlaraydı.. seni eleştirdiğim iki nokta oldu mclaren olayı ve 08-09 un singapurdan ibaret anlatılması.. zahmet edip yazmışsın canın sağolsun herkesin fikri kendine.. ama heralde bi tepki gösterme hakkımız vardır en azından okuyucu yorumunun önemi açısından…

  34. birincisi ben buraya objektif bir yazı yazdım iddiasında bulunmadım bunuda belirttim konuyu dallandırmadan çünkü çok uzayacak siz bildiginiz alonso ve renoyu sevin bizde daha dorusu bende bildigim alonsoyu ve renoyu sevmiyim.
    ferrariye mesaj yollama konusunda o sadece bi bakış açısı be kesin kes öyle birşey var demedimki bu zihniyetteki adamlardan bu ve bu tarz haraketler beklenebilir demek istedim dedigim gibi siz bildiginiz alonsoyu sevin bende bildigim alonsoyu sevmiyim .

  35. yazmiyim yazmiyim dedim ama şu mclaren ve sonrasının anlatılış kısmı o kadar taraflı ki katlanılıcak gibi değil,ilk söylemek istediğim mclarenle arasına buz dağı koyan fernando değildi ortada bir suç varsa sorumlusu o değil ki bana kalırsa bu tamamen takımla düşünce ayrılığıdır…asıl dikkat çekmek istediğimse 2008 ve 2009'un neden singapurdan ibaret gösterildiği? senin de çok iyi bildiğini biliyorum serdar abi Fernando bi sonraki yarış olan Japonyayıda kazandı kaldı ki sezonun 2.yarısında gelişen araçla en çok puan toplayanda Fernandoydu..Ferrariye ben hala yetenekliyim mesajı filan demişsin de buna hiç ihtiyacı yok Fernandonun bu sene yarış kazandımı hayır,bi kere podyuma bile çıkmadı,peki neden sürüşü hala bu kadar beğeniliyor demekki sadece kazanmak değilmiş,montede nasıl sürdüğünü görebiliyor demekki..daha söylenicek birçok şey var ama alonso hakkında böyle tarzda düşünüp bunuda körü körüne savunan bi insana ben ne desem azcık vicdana getiremem,tarafsız olmuş vs yorumunu yapanlarında kendi taraflarında olduğu için oradan öyle gözüküyor heralde..

  36. selahattin özel avatarı
    selahattin özel

    musab bera sen istediğin kadar şaibeli bul,bizde sana soracatık şaibelimi değilmi diye

  37. A(artık)L(lola)O(oldu)N(nasip)S(son)0(oyunum ile)….:))))

  38. bravo serdar ellerine sağlık…gerçekler acıdır ve acıtır..

  39. bütün bu şaibeli olaylardan sonra ben iki yıl arka arkaya şampiyonluğuda sorgulanır buluyorum. sıradışı üçkağıtçılıklar bunlar.

  40. 2005 de şumi değil kimi(talihsiz adam son turda almanyada problem yaşamasaydı şampiyon oydu) ile kapışmıştır. bilginize…

  41. Yazı uzun, uzun olmasına da; içerik desen aşağı yukarı herkesin bildiği şeyler, neticelendirme ise tam Türk spor basını kıvamında.. Nedense boşuna okumuşum gibi bir his oldu içimde..

  42. biz alonso tarfatarı olarak olay kesinlşmeden kalkıp alonso yüzde yüz suçsuzdur demiyoruz siz kalkmış bütün olayı onun üstüne yıkıyosunuz hemde kesinleşmeden. anlıyorum sizi aslında bzı şeyler insanların canını acıtıyor ama olsun alonso size bunlarıda unutturacak:D

  43. Beni en çok çaylak bir pilotu geçememek korkutur.

  44. Ben fazla uzatmak istemiyorum evim dedigi ranaultu onurlu bi şekilde
    Sessiz sedasız bırakıp gitmesi ve gitiigi yerde barınamayıp tekrar onurlu
    Bi şekilde geri dönmesi çok onurlu bi davranıştı. Yani dicegim o ki sizin
    düşüncelerinizi biz bizim düşüncelerimizi de siz deiştiremessiniz fark bu
    O yüzden kalın saglıcakla akşam yunanistanla basket maçı var az kaldı
    Onu izleyelim hadi iyi bakın kendinize

  45. McLaren’da uzun süre kalmayı başaran bir pilot yok, bir kaç kişi dışında. Mika Hakinken ve David Coulthard 8 yıl kalmış. Modern zamalarda bu kadar uzun McLaren’da kalan pilot yok.

    Alonso’nun McLarenda uzun süre kalamamasının nedenine her zaman düşünce uyuşmazlığı diyorum. Burada sadece Alonso’nun, sadece McLaren’in hatası yok. 2 tarafın da hataları var. Burada suç tek bir tarafa ait değil.

  46. selahattin özel avatarı
    selahattin özel

    serdar bey alonso,ne 2007 de nede başka zaman hiç düşmedi,hamilton şampiyon olduğu(şaibeli timo glock yol vermeseydi olamazdı)2008 de dahi en iyi pilot seçildi,rainin şampiyon olduğu 2007 de bütün engellere rağmen,desteklenen takım arkadaşıyla aynı şampiyon nun bir puan gerisinde bitirdi.

  47. ben 2005 sezonunda mclarne le mucadele ettid erken arkadasın 2006 yla karıstırdıgını düşündüm yoksa baska bi niyetim yoktu, ki yazdıgı yazı bnece güzel olmus…

  48. selahattin özel avatarı
    selahattin özel

    Hiç bir onurlu insan o şartlarda mc larende kalmazdı,alonso gibi bir şampiyon hiç mi hiç kalamaz,aslında o konuyla ilgili yazacak çok şey var ama sadece birini hatlatim size,monaco yarışına kadar her şey normal,mc laren bütün rakiplerine tur bindirmiş,ingiliz medyası ne diyor mc laren hamilton nun 1 liğini gasp etti diye.ron dennis ne dedi bundan sonra hamiltona yardım edeceğiz bu ne demek,şampiyon pilotu ikinci plana atacağız demek,peki şampiyon ve karakterli bir pilot bunu kabul edermi,alonso gibiyse etmez

  49. bizde zaten sütten çıkma ak kaşıgız demediki bunda hemfikiriz benim amacımda tartışma yaratmak deil
    bak ne güzel kendinde açıklamışsın çogu kişinin tutugu plot zirveden düşmüştür hatta düşüş şekillerinide kendin yazmışsın
    2007 de alonsonun maclarenden ayrılış şekli çok normalmiydi? 2005 ve 2006 yı renaulttaki zirvesini hesaba katmıyorum zaten yetenegi sayesinde gelmişti oralara.uzatmaya gerek yok aslında 2007 deki düşüşünün kendi karakteri ve yapısıyla çooook alakası vardı bence

  50. İyi de basın söylenenleri biraz daha çekici hale getirmek için bazı değişiklikler yapabilir değil mi?Hem Alonso'nun arkadaşı mısınız ki bu kadar eminsiniz karaktersizliğinden. Bir insanı tanımak için ona yakın olmak yüz yüze konuşmak gerekir.

  51. peki tamam madem çok dobra bi adamdı 2007 de neden barınamadı maclarende çok dobra oldugu için dimi
    sadece okudugumuz haberlerden karakter tespiti yapmayalım diyorsunda kendi yaptıgı açıklamalardan bunu çıkarabiliriz
    görünen köy klavuz istemez

  52. Serdar, zirvenin yeri değişkendir. Çoğu kişinin tuttuğu takım pilotu günü gelip zirveden düştüyse (Senna rahmetli oldu düştü, Schumacher şampiyonluğu kaybetti düştü, Kimi yine farklı nedenlerden ötürü düştü) bu oldukça normal. Pilotun kişiliği ile hiç bir alakası yok.

    Kimse de F1'de ak kaşık değil, mutlaka herkesin de kariyerinde kara lekesi var. Ben burada yeni tartışma yaratma isteğim yok ama bilerek veya bilmeyerek şu anda efsane dediğimiz pilotlar tarafından da hatalar yapılmıştır. Ama kötü niyetli bir insan harici herkes efsaneleri başarı ile hatırlar. Şahsen ben Schumacher’i 97 Jerez ile değil 7 kere şampiyon olmuş büyük Alman olarak hatırlıyorum. Her ne kadar rakip takımın rakip pilotu olsa da.

    Diyeceğim şudur ki, zirve değişkendir ama şampiyonluklar istatistikler değişmez. Kalıcıdır ve güzel anılardır. Schumacher'in 7 şampiyonluğu, Alonso'nun 2 şampiyonluğu gibi…

    Ama özellikle yazının giriş bölümünü beğendim, kariyer güzelce anlatılmış. Sadece ilk yorumda dediğim üzere taraflı yazılmış.

  53. selahattin özel avatarı
    selahattin özel

    Bizim toplumda,alonso gibi düşüncesini seslendiren insanlar karaktersiz gözüyle bakılır,ama bence hiçte kötü niyetli olmayıp,takım patronu nun dahi yaptığı bir açıklamayı aynı gün içinde tekzip edebilecek kadar dobra bir yapıya sahiptir

  54. Alonso'nun karakteri diyorsunuz da bu adam bu kadar kötü mü gerçekten?Tamam yorum yapmayı seven bir pilot ama İspanyol yani onun yetiştiği kültürde insanlar konuşmayı gerçekten seviyorlar… Kimi sessiz kalmayı tercih ediyorsa bu da onun yetiştiği kültürün bir sonucudur. İnsanların karakterini anlamak haberlerden okuduğumuz şeylerle mümkün değildir bence.

  55. Ben alonsonun yetenegine herhangi bişi sölemedimki zaten
    Aksine yetenegi sayeinde buralara geldigini söyledim ama
    Karakteri yeteneginin önüne geçtigini vurguladım .
    Alonso olurda birgün ferrariye gelmiş olsa bile yazının sonundaki
    Cümledeki hükmü yaşayacaktır. ‘’Beni zirveye yetenegim getirmiştir
    Hala orda olmamı karakterime borçluyum ‘’ zirveye çıkacaktır fakat
    Orda kalamayacaktır aynen 2007 de oldugu gibi

  56. Neyse, hala uzun uzun yorum yapacak değilim ama, Renault'nun bu skandalı arkasında "Alonso ve egosu"nu aramadan önce biraz farklı açılardan da yaklaşmak gerek.

    Örneğin: "The most recent accounts (for 2008) reveal that the team (Renault) made a loss of $16m. In part this was due to increased costs but the team is also thought to have suffered from a shortfall of expected sponsorship revenues because of performance clauses in the ING sponsorship. The team’s turnover was $244m, but it spent $260m."

    Yani: Renault takım geçen sene sponsorları etkileyemediği için 16 milyon dolar zarar etti. Singapur'da elde edilen bir galibiyetin bu rakamın belki de 40 milyon dolar olmasını engellediği düşünülebilir. (Öyle ya da böyledir demiyorum ama olayı "Alonso'nun sevimsiz karakteri" ne indirgememek gerek bence.)

  57. tabiyki site'nin kendi görüşü degil.Sitenin olaylara objektif bakma yükümlülügü vardır.Okuyucu ve üye görüşlerini almak adına açılan bi köşe kişisel bi köşe yani bunu bölümün başlıgındanda çıkarabilirsin hadi kal saglıcakla 😉

  58. Ben Alonso'nun olaydan haberi olmadığını düşünüyorum.Eğer ki Briatore onu takımda tutmak için yaptıysa,bu oyunu neden ona söylesin ki…Adam düşünmez mi bu takım hala gelişebilmiş değil, sadece oyunlarla kazanabiliyor diye.Ardından başka bir takım aramaz mıydı??Tabi başka açıklamalar da getirilebilir bu olaya.Ayrıca ben Alonso'nun gerçekten YETENEKLİ olduğuna inanıyorum yetenekli olmayan bir pilot Schumi gibi bir pilotu pist üzerinde geçebilir mi??? Şampiyon olmaktan bahsetmiyorum çünkü şampiyon olurken şans da etki eder ama pist üzerinde geçerken diğer pilot hata yapmadığı halde geçebiliyorsa eğer, yeteneklidir diye düşünüyorum.

  59. selahattin özel avatarı
    selahattin özel

    serdar bey sen hiç merak etme alonso f1 de var oldukça en büyük olarak kalacak,(belkide gelmiş geçmiş)o yüzden bir eleştiriyle ona bişey olmaz ben rahatım sende rahat ol,ferrari başkanı ne dedi en iyi pilotlar alonso dahil her zaman ferrariye gelecektir.

  60. selahattin özel avatarı
    selahattin özel

    Bir kere ben bu yazıyı okuduğumda bunun sitenin editörü tarafından yazıldığını sandım,o yüzden zamanımı ayırdığıma değmedi diye yazdım,dikkat edersen sonradan üye olduğunu öğrenince fazla bel altından vurmanın ayıp kaçacağını yazdım
    sen yinede istediğini yaz

  61. tamam alonsonun sadece bir plot oldugunu söylüyorsun ama ranault takımının hiçte sütten çıkma ak kaşık olmadıgı konusunda hemfikiriz sanırım dolayısıyle alonsoda bu nadide takımın plotu olduguna göre alonso hiç bişi yapmamıştır diyebiliyorsan hala dicek bişiyim yok senin fikrin seni baglar benimki beni baglar sen yok dersin ben var derim sen siyah dersin ben kırmızı derim olay bu görüş farklılıgı 😉

  62. burak bocek avatarı

    Bende diyorum ki arkadaşım bana neye takılıp takılmayacağımı söyleme.Türkçe konuşuyoruz dimi?Orada hafif espiri yaklaşmışım senin gibi hakaret vari değil.En azından emeğe içi boş yazı vaktimi vermeye değmez gibi konuşmuyorum.Vaktin çok kıymetliyse girip yazma

  63. selahattin özel avatarı
    selahattin özel

    Ben isim vermedim,eleştiri olmazsa burda yazı yazmanın bir anlamı kalmaz,ben diyorumki konuyu anlasıysanız virgülüne takılmayın,biraz ucuz kahramanlık gibi oluyor

  64. burak bocek avatarı

    Neyi eleştirirken size mi sorucaz?Ayrıca kendin eleştiriyorsunda bunu kimse eleştirmesin demek benim dediğimden başkası doğru değil gibi birşey.Ben orda şaka ile karışık sadece daha iyi olur dedim.Ne yani daha güzel Türkçe kullanılmasını istemek suç mu?Neyi eleştireceğimizide şaşırdık.Bunun dışında gayet güzel bir yazı,emek verilmiş,cesaret edilmiş.Tebrikler!!

  65. selahattin özel avatarı
    selahattin özel

    serdar bey son yorumunuzda,alonsonun ve renonun yaptıkları demişsiniz,çok iyi biliyorsunuzki alonso sadece bir pilot ve onun dışında herhangi birşey yaptığı yok siz neyi iddia ediyorsunuz allah aşkına taraflıda olsa yazınızı okuduk,onu tartışabiliriz,ama siz şimdi tespitte bulunuyorsunuz (alonso nun yaptıkları) gibi yok böyle birşey,

    bu arada burada türkçe dersi yada yazı yazma kursu işlenmiyor kimse kimseyi o kunuda eleştirmese daha iyi olur

  66. Serdar Bey, ben yazının ana fikrine takıldım ama susmayı tercih ediyorum :))

  67. yaw lash arkadaşım imlaya bu kadar takılma öle yazıldıgını biliyorum elbet hızla yazılmış oldugundan direk yayınlandı.burda imla kuralı dersi vermek adına örnek mektup yazmıyoruzki yazının ana fikrine takıl bence 🙂

  68. özkan kalayci avatarı
    özkan kalayci

    ..e evet yorumu taraflı yapabilirisin.ama bir yazı yazılıyorsa tarafsız olmalı ve okuyanlar sonucu çıkarmalı, yani okur kanalize edilmemeli. elbette beni kanalize edemessin ancak yeni izleyiciler varsa onları taraflı etkilemen doğru değil bence..

  69. 2005 sezonuyla f1 izlemeye başlayanlar f1 çok ıyı bılıyorlar evet:) ferrari taraftarının büyük bir kısmını takdir ediyorum,şampiyon olamamış olsada (kimi) 1 pilotun üstün yeteneklerini fark edip ferraride yarışmasından dolayı mutlu oldukları için.onlara tavsiyem ellerindeki pilotların kıymetini bilmeleri.

  70. yine de dayanamıyorum, "mı, mi, mu, mü" soru ekleri ayrı yazılır yav :)))

  71. özkan arkadaşım herkesin ne oldugunu herkes biliyorsa sorun yok 😉 dedimya beni ve bi çok kişiyi bu düşüncelerden alıkoyamaz alonsonun ve renonun yaptıkları

  72. neyse ya. uzuun bir yazı yazmıştım ama hiç gerek yok. gülümseyerek uzaklaşıyorum :))

  73. arkadaşlar orda yanlış anlaşılma var shumacherin önünde bitirmiştir derken shumacher gibi bir plotun önünde yer alarak bitirmiştir shumacherin kaçıncı bitirdigi ile alakası yok zaten orda ferrarinin yaşadıgı sorunları hesaba katmıyorum demişim;)

  74. özkan kalayci avatarı
    özkan kalayci

    anlattıklarını biliyoruz. tarafsız yazmaya çalıştığını sanıyorsun?

    "yetenekli Alonso demiyorum" demişsin.
    desen ne olur demesen ne?

    f1 izleyen herkes kimin ne olduğunu biliyor. herkes futbaol takımı tutar gibi pilot tutuyor. penaltı posizyonu gibi, kendi takımı lehine oldumu oo tabi penaltı… rakibe oldumu yapma ya ne penaltısı….

  75. Öncelikle eline sağlık Serdar Abi çok güzel bir yazı olmuş. 205 sezonuna neden bu kadar takılmış herkes anlamadım. Orada Schumacher gibi bir pilotu geride bırakmasını yani bir anlamda başarısını takdir etmişken McLaren'le mücadelesi hatırlatılmış. Yazım kuralları ve tarafsızlığa gelince; bu sayfanın başlığından da anlaşılacağı gibi 'Sizin Köşeniz' diyor yani herkes kendi düşüncesi özgür bir şekilde dile getirebilir. Buraya yazı yazmadan önce tarafsız olacağına dair bi sözleşme imzalanmıyor adı üstüne kendi düşünceleriniz. İmla konusunda da buraya ya yazan arkadaşların büyük bir çoğunluğu amatör ruhla yazıyorlar o yüzden yeni başlayanlar için ilk adımda bu denli aşırı eleştirip ürkütmemek gerekiyor diye düşünüyorum. Herkes Hıncal Uluç değil burada. Selahattin Bey siz 'içi dolu' bir yazı yazın da bizim de zamanımızı ayırmaya değsin olur mu!

  76. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    Burada çıkıp yazmayı cesaret eden bütün arkadaşlarımı kutluyorum.. Yüreğinize sağlık; bir emek veriliyor ki sitemizin sorumluları yazıyı yayınlıyor. İmla hatasıdır veya asıl temaya zarar vermeyecek bilgi hatasıdır (ki yanlış değil sonuç olarak Schuminin önünde tamamladı 🙂 olabilir..

    Bayramınızı şimdiden kutlarım..

  77. burak bocek avatarı

    Güzel yazı eline sağlık.Özet geçilmiş Alonso ile ilgili bilgiler.Ben öyle aman aman taraflı bir yazı görmedim.Zaten hepimiz pilot veya takım tuttuğumuz için bu normal.Dün herkes eline sağlık derken bugünde aynı özveriyi göstermeli.Biraz imla kurallarında eksiklerinde giderilmesiyle daha iyi olucak.Bende kompozisyon notu veren öğretmenler gibiyim:)

  78. Bence gayet güzel ve tarafsız bir yazı olmuş ellerine emegine saglık arkadasım.

  79. gokhan cinar avatarı

    '2005 sezonunu 15 podyum 7 yarış birinciliği ve 133 puanla Michael shumacherin önünde' orada yanlıs var heyecan oldu sanırsam 2005 yılında alonso kimi nin önümde bitirmişti.sorunlarda kimi nin basına gelmişti.:)).neyse olur böyle tekrar tebrikler yazı için

  80. dünya şampiyonu efsane michael shumayeri geride bıraktığı için orda nitelemiş yani övmüş alonsoyu,yoksa arkadaşta biliyor raikkonenle yarıstığını ama raikkönen şampiyon değildi .

  81. "2005 sezonunu 15 podyum 7 yarış birinciliği ve 133 puanla Michael shumacherin önünde şampiyonlukla tamamladı" 2005 te alonso mclaren le yarısmıyormuydu yoksa benmi yanlış hatırlıyroum ???? Kimi nin motor arızalarıni bol miktarda görmştük sanırsam….

  82. öncelikle yazım hatalardan dolayı özür diliyorum.selehatın arkadaşım zaten yanlı bi yazı oldugu apacık deilmi 🙂 ben zaten hayır objektif bir yazıdır diye bi iddiam yok .yetenekli alonsonun haleti ruhiyesi ve ferrariye gelmesi konusundaki düşüncelerim. sana göre öyle bana göre böyle bu kadar basit

  83. Evet aşırı yanlı bir yazı olmuş… Keşke tarafsız bir yazı olsaydı.

  84. selahattin özel avatarı
    selahattin özel

    serdar bey,çok yanlı ve içi boş bir yazı olmuş,zamnımı verdiğime değecek kadar ciddiye alınacak bir yazı değil.

  85. ilginç bir yazı. emek sarfedilmiş ama daha yazarlık seviyesine ulaşamamış biri tarafından yazıldığı için bol hatalı. şimdilik eline sağlık ancak olurda alonso'nun bu olayla ilgiisi olmadığı açıklanırsa bu güzelim yazıya yazık olacak benden söylemesi 😀

  86. gokhan cinar avatarı

    BENİ ZİRVEYE YETENEGİM GETİRMİŞTİR,ANCAK HALA BURDA OLMAMI SAGLAYAN KARAKTERİMDİR’ jordan gercekten çok iyi konusmus.bu cümleyi kullanman hosuma gitti yazı güzel olmus yazarken kullandıgın herseyine saglık…:))

  87. güzellll 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir