Todt: "FIA ve Takımların Yeni Bir Başlangıca İhtiyacı Var"

yazar:

kategori:

Ferrari’nin eski takım patronu, adaylığını açıklamasından bu yana ilk kez Singapur’da göründü ve burada gelecek planları ile ilgili hem takımlarla hem de pilotlarla görüştü.

Formula 1 Takımlar Birliği ve Pilotlar Birliği ile yaptığı görüşmelerin ardından Todt, motor sporlarının zirvedeki kategorisi ile ilişkilerde FIA’nın yeni bir yaklaşım benimsemesinin zamanının geldiğine inanıyor.

Bunun yanında Todt, geçmişte Ferrari adına çalışmasının FIA’daki çalışmalarını etkilemeyeceğini yineledi ve yönetim kurulunun tamamıyla da revizyondan geçirilmesinin yanlış olacağını belirtti.

Jean Todt: “FOTA toplantısında da bahsettiğim gibi eğer FIA başkanlığına seçilirsem yeni fikirlerle geleceğim”

“Bütün konularda temiz bir sayfa açmaya hazırım. Bir takımla sorunum varsa bunu unutacağım, çünkü bu anlamsız. Bu yüzden beyaz bir sayfa açarak eğer bazı insanlar iyi oldukları için FIA’nın yönetimiyle şimdi ilişkide olursa onlara sadece saygı duyabilirim”

“Eğer bazı insanların uygun olmadığını veya başka bir konuma alınması gerektiğini hissedersem, bunu takımlarla görüşürüm. Ve bunun pekiştirilmesi lazım”

“Bu bölüm, aynı Ferrari’ye gittiğimdeki zamana tamamıyla benziyor. Ferrari’de herkes kovulmamıştı. Bazıları muhteşemdi, bazıları da başka yönlere taşındı, bazılarına yardım edildi çünkü desteğe ihtiyaçları vardı”

Todt, takım takım başkanlarının kendisinin eski görevi nedeniyle şüphelerinin devam ettiğini kabul etti ama bunun aksini göstermek için hazır olduğunu söyledi.

Todt: “Hayatta her zaman bir şeyler ıspatlamak zorunda kalırsınız. Bu, hayatın zor bir parçası. Muhteşem olduğunuzu düşünüyorsanız iyi olmayacaksınızıdır. Ama eğer bir şeyler ıspatlamak zorunda iseniz bu, büyüleyici bir şeydir.”

“Uyandığınızda bir şey ıspatlama derdiniz yoksa, sona yaklaşmışsınız demektir. (Takımlara karşı) iyi hiselerim var. Onlarla görüşmekten keyif aldım. İyi ve duyarlı bir görüşme yaptık”

Todt, motor sporlarına geri bir şeyler vermesi gerektiğini düşündüğü için FIA başkanlığına adaylığını koyduğunu ifade etti.

Todt: “Uzun yıllardır Max Mosley ile çok iyi bir temasımız vardır, her zaman onunla aynı görüşleri paylaşmazdık ama iyi bir ilişkimiz vardı. Genelde de fikirlerimiz uyuşurdu. En ideal aday sen olursun dedi ve ben de ona teşekkür ettim”

“O, bu kararı verdiğinde tekrar konuştuk ve arzularım açısından bir sorumluluk hissettim. İyi bir grup insanla, yalnız değil, iyi bir iş çıkarabileceğimi düşünüyorum”

“Politika fanatiği değilim ama arabaların fanatiğiyim. İdare fanatiğiyim. Her zaman şunu söyledim; tercih ettiğim ve hayatta benim için en büyüleyici olan şey, insanoğlu. Çünkü insanoğlu, her kadın ve erkek, farklıdır. Bir insanı analiz etmek, anlamak zordur ve ben, lider olmayı, idareci olmayı sevdim”

“Her zaman yaptığım şeyleri insanların görmesini sağmayı ve çalışırken etrafımın en iyi insanlarla çevrili olmasını severim. FIA’nın da bu fırsatı bana verebileceğini düşünüyorum”

Todt, FIA başkanlığının bir sonraki döneminin, hem otomotiv hem de motor sporları yarılarında büyük değişikliklere tanıklık edeceğine inanıyor.

Todt: “Bir şeyler olmalı. Ne kadar radikal olacağını söylemek benim için iddialı olacaktır ama radikal olmalı. Ne olacağını tahmin etmek için 10 sene arkasını görmelisiniz; maliyetler, teknik konular ve gösteri.”

“Benim için kamuoyunun, F1 medyasının ilgisini çekmek muhteşem olur ama bir şeyler yapılmalı. Çünkü artık mutlu olmadığını söyleyen bir çok insan görüyorsunuz. Sahte aletler kullanmadıkça Formula 1’de geçiş her zaman zor olacak.”

“Normalde en hızlı aracı ortaya çıkarmak için 2 gün mücadele eden adamlarınız var ve bir çok geçiş beklemeniz bu durumda zor olacaktır. Yakıt ikmâlinin de kalması, bu durumu biraz farklı yapacaktır. Ama geçiş, bu araçlarla da eminim ki çok kolay olmayacaktır. İki tekerleklilerde geçiş çok daha kolay”

Todt ayrıca 2002 Avusturya GP’deki takım emri dayatması tartışmaları çerçevesinde kendisi hakkında bazı taraftarların şüphe duymasından endişe etmediğini de ilave etti.

Todt: “Biliyorsunuz, bunu belki de İngiltere’de duydum. Almanya’da açık ara 1 numara seçildim, İtalya’da da 1 numara. Bu, ülkeye bağlı”

“F1 Racing’de, 8 senede 6 defa uılın takım başkanı adayı olarak gösterildim. Bu yüzden herhangi bir söyleşi yapmadım, insanlar uzun süre boyunca benim demeçlerimi okumadı. Aslında iki gün önce tekrar söyleşilere başladığımda neredeyse 1 sene olmuştu”

“Dürüst olmak gerekirse en çok sevilen adam olmayı tercih edersiniz ama kulüplerden iyi destekler alıyorum ve FOTA’nın zirvesinde güçlü, çalışkan, bir takım üyesi, sözünü tutan biri olması gerektiğini anlıyorlar”

Gelek seçimlerle ilgili kendisine ne kadar güvendiği sorulan Todt: “Çok iyi olacak. Oy veren ve vermeyen insanlardan bir çok destek alıyorum.”

“Takımımızda daima ilişkide olmasından memnuniyet duyduğum güçlü insanlar var. Bu insanlar orada senelerdir bulunuyor ve çok iyi olduklarını kanıtladılar. Hepsi çalışmak istiyor ve motive durumdalar”


Yorumlar

  1. sinan ergin avatarı

    herkes todt un ferraride çalışmasından dolayı taraflı davranacağını düşünüyor ama, ben çok iyi yönetebileceğine inanıyorum.
    hatta ferraride çalışmasından dolayı oluşabilecek ferrari lehinde kararlar verilirken çok daha dikkatli davranacaktır. aksi takdirde güvenirliğini kaybedeceğinden seslerin yükselmesini o da istemeyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir