Japonya'da Vettel Rahat Kazandı

yazar:

kategori:

Yarışa pole pozisyonundan başlayan Vettel, iyi bir startın ardından yarışın tamamını lider götürerek Suzuka’da damalı bayrağı ilk sırada görmeyi başardı.

Şampiyonluk umutlarını son 2 yarışta da sürdürecek olan Vettel, Japonya GP galibiyeti ile bu sezonki 3., toplamda ise 4. galibiyetini kazandı.

Toyota’nın kendi evinde yarışan Jarno Trulli, yarışa 2. sıradan başlayıp startta Hamilton’a geçilmesine rağmen 2. pitlerde Hamilton’ı geçerek 2. oldu ve Toyota’ya kendi evinde çok önemli bir podyum zaferi kazandırdı.

Singapur GP galibi Lewis Hamilton, performans olarak galibiyet mücadelesi verecek seviyede değildi ve damalı bayrağı 3. sırada gördü.

Singapur’da puan kazanamayan ve Ferrari’nin gelişimi durdurması sonucunda çok iyi sonuç beklemeyen Raikkonen, 5. sıradan başladığı yarışta istikrarlı performansın ardından 4. olarak Ferrari’ye markalar klasmanındaki 3.lük mücadelesinde değerli 5 puan kazandırdı.

Williams pilotu Nico Rosberg, pit stop stratejisi ile birlikte 2. pit stoplarda Heidfeld ve Barrichello’yu geçerek 5. olurken Heidfeld ve Barrichello 6 ve 7. sıralar ile yetinmek zorunda kaldı.

Şampiyona lideri Jenson Button, Japonya’da son puanı kazandı ve en yakın rakibi Barrichello’nun hemen arkasında damalı bayrağı görerek buradan da minimum kayıp ile ayrılmayı başardı.

Yarışın bitmesine 7 tur varken Alguersuari’nin büyük kazası nedeniyle güvenlik aracı piste girdi ve pilotlar arasındaki farklar kapandı. Damalı bayrağa 5 tur varken güvenlik aracının pistten çıkması ile pilotlar oldukça yakın mücadele verdiler ancak avantaj sağlayabilen olamadı.

Son bölümde Button’ı son puan için zorlayan Robert Kubica 9.luk ile yetinirken onu 16. sıradan başlayan ve tek pit stop stratejisini iyi kullanan Fernando Alonso takip etti.

Heikki Kovalainen, yarışa iyi bir başlangıç yapmasına rağmen 13. turda Sutil ile giriştiği mücadelede şikanda temas yaşadılar ve geriye düştü. Mclaren sürücüsü yarışı 11. sırada, Ferrari pilotu Giancarlo Fisichella’nın önünde tamamladı.

Force India sürücüleri Liuzzi ve Sutil’in 13 ve 14. sırada kaldığı Suzuka’da, Grosjean 15., ve pite oldukça fazla giren Mark Webber 16. oldu. Webber yarışın son bölümünde en hızlı turun da sahibi oldu.

Sezonun 15. yarışının ardından Jenson Button’ın en yakın rakibi Barrichello ile puan farkı 14’e düşerken, Sebastian Vettel ile olan 25 puanlık fark 16’ya düştü. Lewis Hamilton ve Kimi Raikkonen ile olan fark 2’ye düştü.

Takımlar klasmanında da lider Brawn şampiyonluğu garantilemeye oldukça yaklaşırken, Mclaren ve Ferrari arasındaki fark 2’ye düştü.

Sezonun sondan bir önceki yarışı olan Brezilya Grand Prix, 2 hafta sonra Interlagos pistinde koşulacak.

Japonya GP Sonuçları

Poz  Pilot        Takım                      Süre
1. Vettel Red Bull-Renault (B) 1sa28:20.443
2. Trulli Toyota (B) + 4.877
3. Hamilton McLaren-Mercedes (B) + 6.472
4. Raikkonen Ferrari (B) + 7.940
5. Rosberg Williams-Toyota (B) + 8.793
6. Heidfeld BMW Sauber (B) + 9.509
7. Barrichello Brawn-Mercedes (B) + 10.641
8. Button Brawn-Mercedes (B) + 11.474
9. Kubica BMW Sauber (B) + 11.777
10. Alonso Renault (B) + 13.065
11. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) + 13.735
12. Fisichella Ferrari (B) + 14.596
13. Sutil Force India-Mercedes (B) + 14.959
14. Liuzzi Force India-Mercedes (B) + 15.734
15. Nakajima Williams-Toyota (B) + 17.973
16. Grosjean Renault (B) + 1 lap
17. Webber Red Bull-Renault (B) + 2 laps

Hızlı Tur: Webber, 1:32.569

Yarış dışı:

Pilot Takım Tur

Alguersuari Toro Rosso-Ferrari (B) 58
Buemi Toro Rosso-Ferrari (B) 26
Glock Toyota (B) 15

15. Yarışın Ardından Puan Durumu:

Pilotlar: Takımlar:

1. Button 85 1. Brawn-Mercedes 156
2. Barrichello 71 2. Red Bull-Renault 120.5
3. Vettel 69 3. Ferrari 67
4. Webber 51.5 4. McLaren-Mercedes 65
5. Raikkonen 45 5. Toyota 54.5
6. Hamilton 43 6. Williams-Toyota 34.5
7. Rosberg 34.5 7. Renault 26
8. Trulli 30.5 8. BMW Sauber 24
9. Alonso 26 9. Force India-Mercedes 13
10. Glock 24 10. Toro Rosso-Ferrari 5
11. Kovalainen 22
12. Massa 22
13. Heidfeld 15
14. Kubica 9
15. Fisichella 8
16. Sutil 5
17. Buemi 3
18. Bourdais 2


Yorumlar

  1. fuji tv gene berbattı…

  2. Dershane saatlerini ve elektrik kesintilerini ayarlarken niye yarışlar düşünülmez:).Yarış biter elektirk gelir…Yorumlara baklırsa fazla bir şey kacırmamışım,Moto gpdede uyukladım,kısacası yarışlar adına sıkıcı bir gün oldu.

  3. kimiforever  avatarı

    ya vettel iyi sürüyor süper bir performanstı ,yetenek oldugu falanda belli zaten ama ben onun asıl altında gerçek anlamda 1 numara olmayan bir araçla pist üstü rekabetin içinde nasıl olucağını çok merak ediyorum..ya şöyle bir kapışırken görsem takdirlerimde içime sincek ama ben mi kaçırdım acaba.. hele şu yıl o araçla sıralamalarda geride kaldıgı yarışlarda oldu 3-5 heycanlı atak beklerdim yani..

  4. çağlar öktem avatarı
    çağlar öktem

    adrian newey aerodinamiği müthiş bir araç tasarlamış gerçekten….ilk sektördeki hızlı virajlarda vettel uzayıp gidiyodu.. ben bir sektörde bu kadar fark yaratan bir araç görmedim doğrusu…buttonın da ne kadar şanslı bi pilot olduğunun bir daha gördük,adam sezonun 2. yarısında etliye sütlüye karışmadan şampiyon olacak…red bull biraz daha istikrarlı olabilseydi markalar şampiyonluğunu kesin alırdı,pilotlar şampiyonasıda başa baş giderdi

  5. ben sıkıcı geçen f1i önce superlig formula ile telafi ettim, şimdi de motogp zamanı 🙂 evde olanlar kaçırmasınlar, saat 3te. ardından bilgisayardan superlig formula 2. yarışını izleyebilirsiniz. link var sitede 🙂

  6. serhan acar ne dedıkı kımı ıle ılgılı kımıyı sevmedıgını bılıyorum ızleyemedım malum trt avrupadakıler ızlemesın dıye elınden gelenı yapıyor. serhan acar anlatımında ızlemek ıcın d smart aldım 4 yarıstır ondada kapıyor lanet edıyorum trt ye.

  7. lost boy kardes sen yasiyormusun nerelerdesin bayaa fransiz kalmissindir simdi. buraya katildigimdasn beri senin hic yorumunu gormedim veganin yorumlarini goruyorum ama senin ilk yorumun mu bu

  8. hacer neslihan  avatarı
    hacer neslihan

    bende çok sıkıldım yarıştan. dönüp durdular sadece. ama şu anda şampiyn işi var yani geçebilecek adamlar risk almıyor. ferrari zaten puan için birşeyler yapmaya çalışıyor. hamiltonun kersi bozuktu ekstra ağırlık avantajı vardı. 2005 te kadar güzel olmasının sebebi şampiyonluk ilan edilmişti ve artık yeteneklerini göstermek için sürdü pilotlar her riski aldılar o zaman çünkü kaybedecek bişeyleri yoktu. bide o sene arbalar geçişe daha uygundu. sonuçta en az singapur kadar sıkıcıydı bence. burası daha kısa sürdü singapurun görselliği vardı. bişi fark etmedi.

  9. yarış singapurdan daha sıkıcıydı bari singapurda görsel güzellik vardı araçları yakından takip edemiyosun atak şansı zor .çekim berbattı vettel haketti trulli çok iyiydi

  10. elif çivici avatarı

    Suzuka gibi bir pistte bu sıkıcılığı beklemiyordum,algersuari nin kazası da bir şeyleri etkilemedi.Ama vettel müthişti,kesinlikle hakketti,bu yıl şampiyonluğu zor ama geleceğin muhtemel şampiyonlarından biri olacağının bir kere daha sinyallerini verdi.Ferrari de gelişim durduğu için midir bilmem bir düşüklük vardı.Trulli de son Toyota senesinde güzel bi podyumu hediye etti.
    Ama yarış kısacası,Singapur dan da sıkıcıydı,en azından ışıklar filan gözümüzü alıyordu 😀

  11. erdem akyols avatarı

    redbull sadece ilk sektorde yarişi kazandi diyebiliriz 🙂 ilk sektor de 0.4 fark aciodu en yakin rakibine 2 ve 3 diger araclar onlarin hizindaydi hatta daha iyi olanlarida vardi…vettel trulli ve button bugünün kusursuz yarişanlariydi.

  12. İzlediğim en sıkıcı yarışlardan biriydi. Singapurdan sonra sıralamalar ilaç gibi gelmişti ama tam anlamıyla rezalet bir yarıştı.

    Red Bulların güçlü olmasının beklendiği pistte Webber antreman kazası yüzünden ortalıkta olamadı ama yine de en hızlı turu attı. Vettel ise rahat bir birincilik aldı. Başarılı bir birincilik. Ayrıca Vettel iyi bir pilot olduğunu tekrar gösterdi herkese, rekabetçi olacağı şartlarda gerçekten rekabetçi.

    Sıkıcı yarışlarda pek diyecek şey de bulunmuyor. Japon Rejisinin berbat çekimi, FOM'un kameralarını arattırdı. Jaime'nin kazası biraz uyanmamıza neden oldu. Trulli'yi özlemişim podyumda görmeye. Toyota için de güzel bir tanıtım olmuştur diye düşünmekteyim.

  13. Evet ulaş o bölüm çok güzeldi çok hoşuma gitti açıkcası Alonso'nun davranışı müthiş ikili seneye karşı karşıya olucak o ayrı tabi ama o anlar gerçekten izlenmeye degerdi.

  14. bmw pit ekibi resmen bick ve kubicanın yarısını mahvetti raikonenın onundeydı bir tur sonra pite girdi rainın arkasında dondu ferrari 6.2 sanıyede yaptı pıt stopu bmw 8.9 sanıyede kubicada da dıkkatımı cektı cok yavaslardı

  15. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    Vettel çok hızlııydı güvenlik aracı çıktı aniden hızlandı mürhişti gerçekten Trulli de yerini çok iyi korudu ve çok iyi bir yarış çıkardı ama biraz buruk gibiydi

  16. mustafa maraş avatarı
    mustafa maraş

    çok sıkıcı bir yarıştı,vettel hakederek kazandı bu haftanın en iyi aracı ondaydı,lewis 2.olacak gibiydi ancak kerste sorun vardı bu yüzden trulliye geçildi bu sezonki kurallara göre yarışların seyir zevki kalmadı,seneye bazı kuralların değiştirilmesi gerekir.

  17. Vettel gerçeketn süper bir yarış çıkardı..hakkı olan bir yarışı kazandı.

  18. fernando ulas avatarı
    fernando ulas

    yarıştan önce fırtına öncesinde yarış öncesi pilotlar pisti turlarken hamıltonun aracı stop edio fernando onu görünce durduruyor aracı ve yanına alıyor süper bi sahneydi yaa 🙂

  19. Ahmet  Keleş avatarı

    yarış çok sıkıcıydı Alguersuari'nin kazasının dışında hiç aksiyon yoktu zaten ben bütün sezondan hiç zevk almadım o da ayrı

  20. Ahmet  Keleş avatarı

    serhan acar son 20 tur kala kimi'yi övücü şeyler söylüyordu rai de duydu mu ne olduysa gaza geldi arayı fena kapatmıştı 😀

  21. ya arkadaşlar bu rosberg ne kadar ceza almaya meyilli bir pilot

  22. rosberge ceza gelebilirmiş

  23. erdal altundag avatarı
    erdal altundag

    rosberg sc den once ıkıncı pıtını yapmamaıstı.aslında pıte gırmesı beklenıyordu.o ısrada sc gırınce oda fırsattan ıstıfade pıte gırdı.kımı her halukarda rosbergı gececektı zaten.

  24. İyiki uykumu bölüp kalkmamışım.Zaten bi pazarımız var onu da böyle ne olduğu belli omayan bi yarışa feda etmemişim iyi ki :).Kaldı 2 yarış.Bir an önce bitseydi şu sezon…

  25. Açıkçası sıralamalar daha heyacanlı idi,fia nın geçişi arttırmak için yaptığı her değişiklik daha kötü etkiliyor.Vettel pistin en hızlısıydı.Button ve Barichello ise şampiyonluğa pek istekli gibi görünmüyorlar eğer bu sene ki redbull veya brawn araçlarında son 3 yılın şampiyon pilotları olsaydı sezon ortasında garantilerlerdi 1.liği.

  26. Yarışda çok fazla atak göremememizin sebebi difüzördür. Difüzörden gelen kirli hava, arkadaki araçla türbülans oluşturup, arkadaki aracın önden kayma sorunu yaşamasına neden oluyor. Button'ı hepimiz dinledik düzlüklerde yaklaşıyorum ama, yakınlaşınca önden kayma yaşıyorum dedi. Berbat bir yarıştı. Raikkonen belki podyuma çıkar diye bekledim ama o da olmadı. Pilotlarda degres virajında daha temkinlilerdi orada da kaza olmadı hiç. Zaten Fırtına Sonrası'nda uyumuşum. 😀

  27. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    güvenlik aracına rağmen benim içinde zevksiz bir yarıştı. kimi-lewis çekişmesi bekliyordum çıktıktan sonra olmadı. bu arada kimi-lewis ve ferrari-mclaren arasında 2 puan var 😀 3.lük için heyecanlı olacak.

  28. Yavuz Balcı avatarı

    suzuka da muhteşem bir hayal kırıklığı yaşıyorum.sezon genelinde olan sıfır seviyesine yakın olan seyir zevki yine değişmedi.adı üstünde bu bir yarış ama maalesef yarışan yok.pilotlarla da alakası yok.arabaları mahvettiler.ömrümde seyrettiğim en berbat sezon.adam yaklaşacak önündeki araca neymiş yaklaşınca önden kayma yaşıyorum.bizde bekleyelimki birileri birini geçsin.bu iş fia yla da alakalı değil.fota yı kurdular yok yarış takvimi yok 14. takım.bravo size.pardon yazıklar olsun demeliydim.sizde fiayla ortak çalışın.formula 1 i 90 yıllara çevirecektiniz hani nerde.geçen seneyi bile mumla arar olduk be.

  29. burak bocek avatarı

    Ahah halem markalarda 2.yiz:)Tek pilot ile bu kadar.Şuan Massa ile çoktan garantilemiş olmamız gerekiyordu.Artık Fisi sende biraz puan kazandır çünkü Heiki formda ve son yarışlar puan topluyor.Arada kaldı 2 puancık.Redbull tebriği hak etti.Vettel çok rahat kazandı.Mclaren senenin en çok gelişen takımı.Ferrari tek pilot ve bu araçla yapabileceğinin en iyisini yapıyor.Bu sene 3.lük ya da 4.lük çok farketmez ancak yinede şampiyonada daha önde bitirmek prestij için daha iyi olabilir.Bu arada yarış çok zevksizdi.

  30. mert merter avatarı

    LEWiS in KERS i ariza yapmis ve bu bize tur basina 17,5 kg agirlik demek
    ikinciligi bu yüzden turiliye kaptirdik
    gecmis olsun bidahaki sefere
    vettel e tebrikler
    takimlarda Brawn sampiyon
    ben halla baricello sampiyon diyorum
    bekleyip görücez
    bu arada kovva ya da tebrik yine yapacagini yapti :))

  31. ismail uçar avatarı

    gerçekten mclaren çok gelişmiş bu pistte 1 hafta öncesinde podyum beklemiydum bu tip piste uygun değildi ama bi şeklde uydurmuşuz aracı 🙂

  32. dilara bakır avatarı
    dilara bakır

    Evet Vettel hakettiği bir galibiyetin daha sahibi oldu.İşin ilginç yanı yarışta 2 tur yiyen ve son sırada olan Webber'in en hızlı turun sahibi olması…Bu da Redbull'un bu pistte ne kadar güçlü olduğunu açıkca gösteriyor.Kimi starta beklenen sıçramayı yapamadı ama pitler sonrasında 1 sıra kazanabildi.Hamilton ise en iyi ihtimalle 2.olabilcek durumdaydı ama oda 3.oldu.Vettel ilk sektörlerde hep en iyidi.Diğer 2 sektörde ise arkasındaki pilotlar onla aynı tempoyu tutturmayı başardı.Brawn da artk takımlar şampiyonu oldu ..

  33. ismail uçar avatarı

    gerçekten mclaren çok gelişmiş bu pistte 1 hafta öncesinde podyum beklemiydum bu tip piste uygun değildi ama bi şeklde uydurmuşuz aracı 🙂

  34. Ozan Ülkügil avatarı
    Ozan Ülkügil

    Trulli harika yarıştı gerçekten

    Button'da bu kadar mı şanslı olur,Barrichello'nun bütün istikrarsızlığı ona yarıyor,Heidfeld yavaştı bugün,Alguersuari bari bi işe yaramıyorum heyecan yaratayım dedi 🙂

  35. 17. Webber (yarış sonuncusu)

    Hızlı Tur: Webber, 1:32.569

    başka da kayda değer birşey yok. sıkıcılığın dibine vurdu bu yarış.

  36. ismail uçar avatarı

    gerçekten mclaren çok gelişmiş bu pistte 1 hafta öncesinde podyum beklemiydum bu tip piste uygun değildi ama bi şeklde uydurmuşuz aracı 🙂

  37. rosberg 2. pitini yapmamisti, 4. falandi herhalde. normalde 20 sn falan kaybediyorlardi pit yolunda. buttonun arkasinda cikmasi lazimdi ama sari bayraklar sallanip grup yavaslayinca pitten heidfeldin onunde dondu, normal bir pitten 10 sn falan kazandi.

  38. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    ama bu f1 dünya şampiyonası. ''ortalarda yarış en hızlı turu at'' şampiyonası değil.Alonso kendini yeterince kanıtladı,FERRARI nin herhangi bir kanıta ihtiyacı yok.madem gidiyor ha fisico almış puanı ha kimi.isterse puanlarını silsinler FERRARI ye yazıldıktan sonra puanlar ve seneye 5-6 noyu kullandıktan sonra hiiiiiiç önemli değil.

  39. Bu yarış sezon başında olsaydı RedBull ve Toyota gene 1-2 yapardı ama McLaren 12. olurdu, Tebrikler McLaren ve Hamilton.

  40. ismail uçar avatarı

    lewis in yazıkki kers inde problem yaşandı..

  41. YUNUSEMRE SUBAŞI avatarı
    YUNUSEMRE SUBAŞI

    Bu arada rainin red bullardan sonra 1.32.999 ile en hızlı 3. zamanı atmasıda rainin kendini kanıtlamak istemesinin göstergesidir !!!!
    Buda KiMi farkı!!!!!

  42. Fuji tv rejisi pek çok zaman olduğu gibi yine yetersiz kaldı…

  43. YUNUSEMRE SUBAŞI avatarı
    YUNUSEMRE SUBAŞI

    ama sonuç iyi trulliyi ilk kez tebrik ediyorum lewis 2. olsaydı raiyle puan farkı kapanıyordu xD
    tebrikler trulli
    tebrikler rai xD

  44. Rosberg yavaşlamadan pite girdi normalde arkada SC girince Barrichello ve Button yavaşladı ve pitte az zaman kaybederek 5. oldu ben Rosberge ceza verilmesi taraftarıyım

  45. YUNUSEMRE SUBAŞI avatarı
    YUNUSEMRE SUBAŞI

    ya arkadaşım sarı bayraklardan sonra rosberg hemen pite girdi
    ama pitini göstermediler

  46. rosberg konusunda ben de bir şey anlamadım. heidfeld ve barrichellonun arkasındaydı pitlerden önce, ancak çok fazla geç girmemesine rağmen nasıl olduysa her ikisinin önünde yer aldı. orayı gören varsa ben de öğrenmek isterim nasıl olduğunu.

  47. guvenlık aracı gırmeden rosberg ın arkasındaydı. Sc gırdı bı baktım kımı gecmıs rosberg ı. Neler oldu goren bılen bırı soyleyebılırmı?

  48. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    iyi oldu.ama button şampiyon artık.buda puan sistemini sorgulamak için iyi bir fırsat.

  49. murat levent avatarı

    Seyrettiğim en zevksiz yarışlardan biriydi.

  50. kımı rosberg i ne zaman ve nasıl gectı goren varmı?

  51. Vettel bugün müthişti pitlerde yaklaşık 10 sn kaybetmesine rağmen yarışı rahat bir şekilde lider bitirdi.Yarışta SC girmese yarış 1 saat 20 dakika da bitecekti.Kimi ise ikinci bölümde attığı iyi turlar sonunda 4.sıraya yükseldi ve yarışı öyle bitirdi.Trulli ise muhtemelen kariyerindeki en iyi yarışını çıkardı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir