Manor, Rüzgar Tünelsiz Geliştirdiği Aracı Şubatta Piste Çıkaracak

yazar:

kategori:

Manor, Wirth Araştırma Şirketi ile ortaklık yapmıştı ve Wirth, 2010 F1 aracı tasarımının oldukça iyi ilerlediğini söyledi.

Wirth “Model şasi üzerinde parçalar birleştiriliyor ve ilk gerçek şasi üretimde, 4-5 hafta içerisinde hazır olacak.”

“Çarpma testlerinden memnunum ve ilk aracın şubat ayının başlarında piste çıkacağını tahmin ediyorum.” dedi.

Wirth, Manor’un başlangıçta doğal olarak gridde gerilerde yer alacağını ancak yeni kurallar sayesinde gelişim kaydedeceklerini düşünüyor.

Wirth “Arkadan başlayacağın ancak diğer yeni takımların önünde olmayı umuyoruz, ardından varolan takımlara baskı kurmaya çalışacağız.”

“Bu sene yeni kurallar 2008’e göre gridi karıştırdı ve gelecek sene de kurallar oldukça değişecek ve araçlar özellikle büyük yakıt tankları, daha fazla ağırlık, lastikler ve aerodinamikler ile farkılaşacak.”

“Bu tür değişiklikler göz ardı edilemez çünkü bu değişiklikler sürprizlere kapı açacak.”

“2010 kuralları bu senekiler gibi olsaydı o zaman endişelenirdim ancak şu anda daha az endişeliyim.” dedi.

Wirth ayrıca yeni aracın rüzgar tüneli kullanılmadan yapıldığını söyledi.

Wirth “Rüzgar tüneli kullanmıyoruz. Aerodinamikleri CFD sistemi ile tamamen bilgisayar üzerinde geliştiriyoruz. Rüzgar tünelinde kontrol için dahi olsa bir gün bile geçirmeyeceğiz.” dedi.


Yorumlar

  1. 🙂 meslektaşlarım da varmış, beni anlayanlar çıkıyor demekki 🙂

  2. Yaratılan yaratanın başına bela olsun istediğimden şeyettim 🙂 Üstadlarım, sizin yorumlarınıza bayılıyorum; aslında size sormak istediğim o kadar çok şey var ki Formula1 ile ilgili, şimdilik bunlarla yetinmeye çalışıyorum.

  3. Aslında F1 'de yapay zekalar kullanılıyor.
    Araçtan gelen verilerin değerlendirilmesinde ve karar alma hesaplamalarında kullanılıyor ve bunlar çok hızlı sunucular üzerinde çalışıyor. (Hastasıyım) Fakat iş yine insan kararlarına odaklı.
    Sinan beyin dediği gibi CFD yazılımları yapay zeka mantığıyla çalışmıyor.
    Birde yapay zeka olayını çok büyütmemek lazım sonuç olarak yaratılan yaratanının özelliklerini taşıyamaz kanundur.
    Bu arada compishco isminde bir çalışma var. Youtube 'dan kralveben den kaydını görebilirsiniz.

    Sinan bey bu arada meslektaşız.

  4. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    aslında şöyle de bir gerçek var.Oradan buradan ladığın parçalarla yaptığın anlaşmalarla bir araç yapsan.Şu anki araçlardan çoookta yavaş olmuyorsun.İş gerisinde.

  5. CFD iyi güzelde, pist üzerinde bildiğim kadarıyla F1 aracıyla tecrübeleri olmadı ayrıca rüzgar tünelinde 1 gün bile geçirmeyeceğiz diyorlar, bir aracı sıfırdan tasarlayıp hemde elde kayda değer bir veri yokken gerçekten çok ama çok zor, başarırlarsa vallahi bravo…

    Büyük takımlar bile zamanında 2 tane rüzgar tüneli+süper bilgisayarlar+ pist üzerinde test imkanı ve tecrübeleriyle pek bir şey yapamadılar, eğer yeni yetme bir takım gelip bu imkanlarla bir şeyler başarırsa bomba olur:)

  6. sinan ergin avatarı

    merhaba arkadaşlar 🙂
    makine mühendisleri de varmış forumda bakıyorum 😉

    rüzgar bildiğiniz üzere fiziğin aerodinami kısmıyla ilgili bir kavram. dolayısıyla kuvvetli bir akışkan. bugün bilgisaayr üzerinde bunların her türlü matematik hesabı ve kuvvet sapmaları hesaplanabiliyor. dolayısıyla bilgisayar üzerinde çok yönlü bir şekilde geliştirilebiliyor.

    bu arada yapay zeka, oluşabilecek durumları en kolay yoldan çözüm durumuna ulaştırmak için kullanılır. örnek olarak gary kasparov'u yenen deep blue bilgisayarı oluşabilecek tüm hamle durumlarını mat etme durumuna göre hesaplayarak hamle yapmıştır. yani yapay zeka konu itibariyle f1 similatörü içerisinde pek yer almaz.
    (bu arada bilgisayar müh. yim 😉 )

  7. Pistteki en son siyah araç 2006 yılındaki Midland'dı, tabi o da pek siyah değil; koyu gri ve kırmızı kombinasyonu. Minardi de 2000lı yıllarda siyah rengi kendine ana renk seçmişti. Gerçekten "siyah" gerekli F1'e…

  8. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    rüzgar tüneli testi gerçeğe en yakın test ama masraflı. Bu tür şeylerde en doğru yu bulmak mümkün değil,araç düz şekilde gidip hız yaparken bile ters açı gelen rüzgardan etkilenir bunun çözümü yok.
    Bir yerden kazanırken bir yerden kaybedersiniz F1 in en büyük kurallarından biri bana göre.

  9. Keşke yapay zeka anormal bir şekilde gelitirilebilse de şu kemikleşmiş düzene bir renk gelse. Şu aciz insandan daha bir halt olur mu bilmem ama umut işte.. Vaziyet Manor'unki gibi ümitsiz desenize.. Boşverin biz yine iyisi mi işaret parmak ucumuzu ıslatıp havaya dutalım, gerisi tesadüf olur mucize olur zati…

  10. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    CFDyi geçtim rüzgar tünelindeki sonuçlar bile bazen pistlere yansımıyormuş.

  11. m1chael sen gerçek bir üstadsın. f1 bilgin konusunda şapkamı çıkartıp seni selamlıyorum. tebrikler…

  12. Bu simülasyonlar kod temelli yazılımlar olduğundan halen gelişmeye devam ediyor ve kod barındıran herşey de hata mümkündür. O yüzden gerçek dünya testleri yapılıyor. CFD temelli roketler, uçaklar o yüzden düşebiliyor.

  13. önümüzdeki sene bol geçişli mi olur bilmiyorum ama bol bol tur bindirme izleyeceğiz. hatta aynı pilota birkaç kere..

  14. sonra bmw nin gecen seneki hali gibi olmasinlar, bilgisayarda calisan parcalar pistte bir ise yaramiyordu, bu kadar takim keriz mi 24 saat ruzgar tuneli calistiriyor.

  15. renault da bir kaç sene önce, sanırım geçen sene için büyük ölçüde CFD'ye yöneleceğini açıklamıştı yanlış hatırlamıyorsam. CFD'nin büyük ölçüde başarılı olması, harcamalarda büyük düşüş sağlayabilir gerçek anlamda.

  16. Rüzgar tüneli kullanmamak ne saçma iş derken cevabı son satırda görmüş olduk.
    Computational fluid dynamics (CFD) testlerine çok güveniyorlar demekki. Bazen çok küçük de olsa bu simülasyonlar da alınan sonuçlar gerçekte hatalı yansıyabiliyor. Yine de son kez rüzgar tüneli testi yapmalarını söylerdi çoğu kişi.
    Ayrıca can 'a katılıyorum.

    http://www.cfd-online.com/Wiki/Main_Page
    Buradan bilgi alabilirsiniz.

  17. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    başarılı olurlarsa (ek veri katılmadan) akışkanlar dinamiğinin zaferi olacaktır. sanal sınamalarla, reel denemeleri yenebilirlerse bütçe açısından diğer yeni rakiplerinin bir kaç adım önlerine çıkmış olacaklar.

  18. gridde siyah bir aracın eksikliği hissediliyor, umarım siyah olur. bilgisayar çizimi hoş göründü gözüme, bakalım piste çıkınca nasıl olacak 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir