Wolff: Maliyetler Artarsa Yakıt İkmali Kaldırılacak

yazar:

kategori:

Mercedes takım patronu Toto Wolff, maliyetlerin çok fazla artması halinde yakıt ikmalinin dönüşünün iptal edileceğini söyledi.

F1’in patronları sporu daha ilgi çekici yapmak için 2017’de yakıt ikmalini geri getirmekte anlaştılar.

Yakıt ikmali 2009’un sonunda masrafları kısmak için kaldırılmıştı, ancak yarışlara heyecan katmak adına yeniden döndürmeye karar verdiler.

Toto Wolff, toplantının ardından yaptığı açıklamada “Yakıt ikmali maliyet nedeniyle yasaklandı ve pit stoplar ikmal nedeniyle çok uzun sürüyor”

“Ancak yeni birşeyler keşfetmeliyiz. Lastikler şuanda iki üç saniye içerisinde değiştiriliyor ve yakıt ikmalinin de aynı zamanda yapılabilip yapılamayacağına bakmalıyız”

“Bunu geri döndürmenin muhteşem olacağı konusunda anlaştık, ama maliyetin de işin içine girdiğini unutmamak gerekiyor. Eğer çok pahalı olursa bunu yapmayacağız” dedi.

Wolff, yeni agresif araç tasarımları konusunda da çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Wolff “Şimdilik mevcut araçlara göre ciddi bir evrim olacak. Ama daha muhteşem aero kitler konusunda ciddi bir iştahımız var. Elbette yeni çalışmalar yapabilmek adına en az altı ay gerekiyor” dedi.


Yorumlar

“Wolff: Maliyetler Artarsa Yakıt İkmali Kaldırılacak” için 29 yanıt

  1. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Herkes işine gelmeyeni yasaklatmaya çalışıyor. Daha 2 sene var adam şimdiden yasaklanacak demiş. Zaten bence Mercedes kesin sonradan cayar bu fikirlerinden biz öyle dememiştik falan der Singapurda ve sonrasında olduğu gibi

  2. yakıt ikmali ile maliyet arasındaki bağlantıyı kuramadım ben
    zaten yarışda kullanılacak miktar önceden belli değilmi

    1. Yakıt ikmali yasağı ilk geldiğinde maliyet kısıtlaması için geldi. Açıklaması da şu idi; ikinci bir yakıt pompasını (yarışta kullanılan, araca pitstop’ta saniyede 12 lt (yoksa 14 lt’miydi) yakıt pompalayan cihaz) taşımanın maliyeti azalacak. Komik ama açıklama bu.

      1. komikten öte saçmalık resmen 🙂 birşeyleri yasaklamak için birde böyle absürt baheneler üretmeleri yok mu …

  3. OtonomAktor avatarı

    Bu herif kendini kim sanıyormuş. Bernie gibi yaşlı çatlak biri f1 e yetiyordu 2. sine gerek yok.

    1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
      [VET^01] #ForzaFERRARİ

      Neden şaşırdın Rbr zamanında hornerin borusu ötüyordu şimdi bunun şaşırmamak gerek 🙂

      1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
        [VET^01] #ForzaFERRARİ

        Gerçi bunun daha ağır ötüyor sanırım.Hiç yoktan rbr e sürekli yasak geliyordu 🙂

        1. OtonomAktor avatarı

          Adamlar çekiliriz dediler v6 lar geldi. Şimdi rbr çekiliriz diyor tınlayan yok. Bu adamlar nasıl koca f1 in tek yöneticileriymiş gibi davranıyorsa. Gerçekten şaşırtıcı.

          1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
            [VET^01] #ForzaFERRARİ

            Charli bunlar hakkın da daha neler dökülcek neler de bir şey susturuyor adamı bir takım şeyleri yapmasını engelliyorlar neyse 2 sene için de çıkar her şey ortalığa.

  4. yakıt ikmalinin gerekli olduğunu düşünmüyorum. umarım gelmez.

    1-güvenliği azaltacak
    2-pit stop rekabetini azaltacak. 8 saniyede lastik değiştirilecek. şuan 2 saniye.
    3-sıralamada kimin ne kadar hızlı olduğunu bilemeyeceğiz. biri çok iyi tur atsa acaba hafif mi soruları havada uçacak. kısacası pilotların esas hızlarını hiç bilemeyeceğiz.
    4-pist üstü geçişlerin önemi azalacak, herkes daha garanti ve kolay pitte geçme taktikleri oluşturacak.
    5-yakıt tasarrufu daha da önemli olacak. geçemediğin birinin arkasına takılınca, o pite girdiğinde 1-2 fazla tur atayım öyle geçeyim diye tasarruf moduna geçilecek.
    6-geçişler daha da yapay olacak. biri pitten ağır depoyla çıkınca arkasındaki 2 tur sonra pite girecek hafif depolu adama geçilecek. ağır depolu pilot nasıl olsa geçeceğim diye zaman kaybetmemek için defans yapmayacak.
    7-takımlar 1. pilotlarına daha fazla oynayacak. diğerine fazla yakıt koyup gönderecek. adaletsizlik olacak.

    son senelerde redbull ve sonra mercedes üstünlüğü olmasına rağmen 2010-2012-2014 gibi çok güzel sezonlar izledik. 2011’de bile güzel mücadeleler vardı. o yüzden yakıt ikmalinin heyecan için gerekli çok açık.

    1. MyN1Fernando avatarı

      Sıralamalarda kimin hızlı olacağını bilemeyeceğiz demişsin ama şimdi Mercedes’in polü alacağı apaçık ortadayken çok mu zevk alıyorsun ? Gerilerden bir Williams bir Force India düşük yakıtla gelip polü alsa yarış daha heyecanlı olmaz mı sence de ? Yakıt ikmali işte bu yüzden güzel geliyor bana.Formula 1’in olduğu yerde risk her zaman vardır.Tehlike her zaman olacaktır.Bu yüzden güvenlikle ilgili olan kısmı onaylamıyorum ben.

      1. takım arkadaşları arasındaki rekabette kimin daha hızlı olduğunu bilemeyiz, onu kastettim. vettel geçer rai daha ağırdı o yüzden muhabbetleri çıkar. şuan sıralamadaki takım arkadaşları arasındaki fark gerçek hız farkı.

        araç olarak o zaman da bileceğiz polü aşağı yukarı hangi aracın alacağını çünkü hiçbir orta sıra takımı sırf pole alabilmek için 3 turluk benzinle tur atmaz, atarsa sonuncu bitirir. denese bile pole kesin değil, yine alamayabilir.

        risk her zaman vardır ancak bu risk yarışın ortasında benzin dolduruyorsan daha da artar. risk illaki var diye kask takmamak gibi birşey bu.

    2. ben sana katılmıyorum.

      1. lastik değişim sürelerinin inanılmaz düşmesi için yapılan pitlerde sık sık lastik takamama sorunları izliyoruz, aynı zamanda yakıt da yüklenirse bu süreler uzayacağı için lastik takmak için extradan bir zaman oluşacak.
      2. pitten birkaç ondalık önde çıkmak için gerekli olan benzin miktarını daha az koymak zorunda kalacaklar belki de, bu da heyecanı arttıracak.
      3. sıralamalarda ne kadar hızlı olduklarını yakıt ikmali serbestken de sıralamaların 2. seansında (boş depo ile) attıkları turladan biliyorduk. yine q2’lerde bilmeye devam edeceğiz.
      4. o bahsettiğin “kimin deposu daha hafifi, kim daha önce pite girecek, acaba polenin nedeni deponun hafifliği mi vb.” sorular, patlatılan kafalar, sıralama akşamlarının en büyük eğlencesi ve heyecanı idi. sırf bunun için bile geri gelmeli.
      5. pist üstü geçişlerin önemi artacak. deposu hafif olan ama daha zayıf bir araç, deposu ağır olan ama daha güçlü bir aracı geçebilmek için fırsat bulacak.
      6. pitten ağır depoyla çıkan aracın, depo nedeniyle oluşan dezavantajı, lastiklerinin yeni olması avatajıyla birleşecek. pistteki hafif ama lastikleri eski olan pilotun eski lastik dezavantajı ve hafif depo avantajı ile karşılacak, ve geçişler için çok adil ve heyecan verici bir denge oluşacak.
      7. takımlar 1. pilotları için uygun ortam yaratmak için yakıt ikmal yasağına bel bağlamayacak kadar çok çeşiti yolları zaten kullanıyorlar. iç bir şey değişmeyecek, 1. pilotuna oynamak isteyen zaten her kural altında çatır çatır yapıyor bunu. konuşmaya bile gerek yok.
      8. 2010-2012-2014 yıllarındaki heyecanın hiçbiri, 2006 -2007 -2008 sezonlarının heyecanı kadar olamadı.

      1. şuan lastik takamama sorunu izliyorsak ikmal varken benzin hortumuyla gezen araçlar, o yüzden neredeyse yanan pilotlar da izledik.

        hafif aracın ağır aracı geçmesi hiçbir zaman önemli bir geçiş olmaz, olmadı. çünkü hafif olan araç 2-3 tur sonra pit yapacağı için öndeki pilot pozisyonunu korumak için kasmaz, ne de olsa ben öndeyim deyip savunmayla zaman kaybetmez. hem de benzin farklılığı yüzünden gerçek bir geçiş değil. dediğim gibi pist üstü geçişi çoğu pilot riske etmeyecek. hepsi tasarruf moduna geçip 1 tur fazladan atıp pitte geçmeye bakacak.

        yakıt ikmali olduğunda 1. pilota oynamak için bir fırsat daha olacak. her haliyle yapılmasıyla alakası yok bunun. sırf diğer takımları engellemek için “strateji” adı altında piyon olarak kullanılan pilotlar göreceğiz.

        Q2’de hiçkimse gerçek turunu atmaz, hele de ilk 3-4 takımın pilotları. o yüzden q2deki zamandan yola çıkılarak bu daha hızlı denilemez. öyle olsa şimdiye kadar q2’yi 1. bitiren tüm pilotlar polü de almış olurdu, ya da Q2 ve Q3 sıralamaları tamamen aynı olurdu.

        hangi sezonun daha heyecanlığı olduğu kişiden kişiye değişir. 2008 sezonunun heyecanlı yarışlarının çoğu yağmur sayesindeydi. yakıt ikmali sayesinde değil. yakıt ikmali varken 2002 2004 gibi sezonlar da izledik. demek ki yaşanan heyecanla pek alakası yok.

  5. Yakıt ikmali için maliyet bahanesi süren adam mantık olarak biran önce bu motorlardan kurtulup atmosferik ister.

    Boşuna ağlama Totoş bu seneden sonra 2 3 sene içinde sporu terkedersiniz.

    Ferrari şu masaya yumruğunu vurmalı artık, totoşlara kalırsa halimiz harap.

    1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
      [VET^01] #ForzaFERRARİ

      Aman abi totoş felan deme ırkçılık yapıyor derler totoşlarda insan :))

    2. Polyannamiz gene hayallerini siralamis.Tipik Erendostlamalar bunlar.
      :o)
      :

      1. Kendine güvenen takım bu kadar ağlamaz, Redbull bile bu kadar ağlamadi, adamlar her sezon ayrı bir yasakla karşı karşıya kaldılar, ancak beterin beteri varmış.Sporun ruhuna zarar veren Mercedes gibi takımları fabrika takımı olarak sporda istemiyoruz, işimize gelmez ise çekiliriz diyen çıkarcı ruhsuz takımları istemiyoruz,

        Bunlarin spora tek takım olarak girmesi kesinlikle yasaklanmali.Amaçları F1 ile örtüşmüyor, bir şirket gibi yönetiliyor, sporun ruhu vardır ve o ruhu izler insanlar.Bu takımların tek düşündüğü kazanmak, para kazanmak baska hiçbirşey umurlarında değil.Dolayısıyla kendi çıkarlarını düşünecekleri için bu spordan biran önce gitmeliler.İstediklerini alamazlar ise zaten gidecekler. . .

        “Ferrari yarışmak için Araç satar, diğerleri Araç satmak için yarışır” Onun için bu sporun kralı FERRARİ’dir …

        1. Mercedesim motoru iki litre degil.Sizin motor uretemenizin sorumlusu biz degiliz.Lastikler sayesinde kapildiginiz hayaller isoanyada ucunca gene aglamaya basladiniz.Ne yapsin adamlar bir tur avans mi versinler?

          1. Sorun motor üretmek değil, hemen elmayla armutu karıştırmayalım.Bu motorlar neden ilk sene donduruldu, neden geliştirilemiyor, gelişim açılsın dendiği zaman Mercedes’in nasıl ağladığını ne kadar çabuk unuttun.Bugüne kadar diğer takımların suçu neydi.

            Şampiyonayı domine eden tüm takımların kurallarla önü kesildi, Mercedes’in bırak önü kesilmesini lastik testi, kuralların önceden bilinmesi ve birçok faktörle önü açıldı, ilk sene gelişim yasağı konularak diğer takımlara büyük darbe vuruldu.Sonrada gelmiş burada biz yaptık sizde yapın gibi, işin arka planındaki pislikleri görmemezlikten gelip saçmlalıyorsunuz.

            Gelişim açılınca o da kısıtlı bir gelişim, Ferrari’nin nasıl tokadını yiyeceğinizi az çok anladınız, kendinize o kadar güveniyordunuzda neden motor gelişiminin açılmasına onay vermediniz, hocam bana politikacı gibi konuşma biraz realist ol herşey ortada..

            1. Bes yuz milyon harca.Digerleri beceremedi diye bir iki yuz milyon daha harcamak zorunda kal.Adamlar enayi olmadiklari icin kizmaniz normal.Oldu olacak motorda versinler.Malum.gelisim diye aglayip geri gidenler var.

  6. Bence şu adamı ortadan kaldırın bütün sorun çözülecek.

  7. vw-tdi-power avatarı

    Bak bak şundaki bakışa bak…

    Saçma sapan V6 motoru sokmasaydınız işin içine maliyetler bu kadar dert olmazdı zaten, sporu geri getirin ve dominasyona nokta koyun da başka ihsan eylemem.

  8. Saniyede 12 litre dolduran makinenin fiyatini hatirlamiyorum.Uc saniyeden bahsediyorsa yirmi otuz litrelik makina gerekir.Hortumu uc kisimi tutuyordu.Ilave personel ek yangin onlemi,Uygun yakit deposu,tank kapagi,daha kucuk depo nedeniyle arac tasariminda degisiklik vs

  9. Maliyetle depoya yarış sırasında yakıt doldurmanın ne gibi maliyet artışı var ?

    Ama daha muhteşem aero kitler konusunda ciddi bir iştahımız var. Newey amca küsüp gitti umarım böyle olurda geri döner Efsane 🙂

    1. eee tabi adam gibi motor yapamayınca aeroya bel baglamak normal oluyor.

      1. Ne alaka ? Konumuz 2017 aerodinamik kitleri bilmiyorsan öğren 2016 sonunda Red Bull-Renault anlaşması bitiyor motor ile nasıl bir bağlantı kurdun ? bunu da geçtim 2017 yılı motorunu kimse bilemez tabi sizin haberiniz vardı 2014 ve sonrası için hemde yetkili bir ağızdan 2012 sonun da avantajınızı söylemişti bunu da Bernie amca doğruladı http://www.trf1.net/formula1_haberler/100857-ecclestone-mercedes-guc-unitesi-hakkinda-digerlerinden-daha-fazla-sey-biliyordu.html

        Şuan bel bağladığım tek nokta varsa ne Newey’dir ne de kralı tek bel bağladığım nokta Renault’un fabrika takımı olarak dönmesidir.

        1. Bernienin tek derdi Red Bullu kurtarmak.Onun icin ne gerekiyorsa soyler.

          1. Bilemeyeceğim adamın elinde 2020 yılına kadar garantisi var F1 patronu tabi ki her takım ile ilgilenecek ama özel olarak Red Bull’u kurtarmak sanmam.

            http://www.trf1.net/formula1_haberler/98508-ecclestone-mercedes-fia-ile-yakindi.html/comment-page-1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir