İspanya GP Teknik Yenilikleri

İspanya Gp’si geleneksel olarak Avrupa’da yapılan ilk yarış olduğu için büyük güncelleme paketlerini getirdiği; hatta sezona kötü başlangıç yapan takımların araçların neredeyse B – versiyonunu sunduğu yarış olarak akıllarda yer alır.

Bütün takımlar hemen hemen aerodinamik; mekanik ve güç ünitelerini yenileyip Barselona pistine gelirler.

2015 İspanya Gp’sinde yapılan güncellemelere takım takım gelin beraber göz atalım.

Ferrari

1431198482

 

Ferrari’ye baktığımız zaman Avrupa’nın ilk yarışına büyük bir güncelleme paketiyle geldikleri göze çarptı. Ön kanat ve burundan tutun hemen hemen her parça neredeyse yenilendi. Ön fren kanalları, bargeboardlar, sidepodlar, zemin, difüzör, arka fren kanalları ve arka kanat uç plakaları güncelleme yapılanlar listesindeler. Araç karoserinin üçte ikisi yenilenmiş bir vaziyette olduğunu düşünürsek oldukça büyük bir güncelleme paketi getirilmiş.

Sidepodlara bakıldığı zaman daha keskin hatlara sahip. (Bu yeni yapı çıkıntılı bir hale sahip) Ferrari’nin bu sezon kullandığı yeni radyatör paketlemesi gün yüzüne çıkmıştı. Bu sidepodlar daha yüksek bir yapıya sahip, bu sayede radyatörlerin yerleşebileceği alan daha fazla ve omuz bölgesi olarak sidepodların dış tarafı daha düşük tutulmuş.

1022.6666666666666x767__origin__0x0_dcd1508my332_(edit)_x2

 

Foto üzerinde güncellenen bölümler daire içerisine alınmıştır. Araç üzerindeki hava akımı üzerinde etkisi olan bargeboard ikiye bölünmüş. Aynı işlem fren hava kanalları girişinde kullanılmıştır.

Arka tekerleğin hemen önünde bulunan bölüme üç adet dikey kanatçık eklenmiş. Hemen difüzörün bittiği noktalarda ise çok küçük delikler açılmış.

image1.img.2048.medium

 

Bu versiyon detaylı şekilde gösteren yapıya bakarsak yeni güncellemeleri Cuma gününün ardından sadece Vettel kullandı. Zaten Raikkonen ayarlardan memnun olmadığını belirtmiş ve bir önceki versiyona geçiş yapmıştı.

Red Bull

1431198501

 

Red Bull takımının daha ilk günlerden kısa buruna geçiş yapacağı söylentiler arasındaydı. Yapılan çarpışma testlerinin olumlu olmasının ardından sonra sonunda kısa burunlu Red Bull’u görmüş olduk. Takım daha çok ön kanat üzerine odaklanmış bir halde görüldü. Ön kanat problemi çözüldüğüne göre aracın artık daha iyi çalışması lazım.image1.img.2048.medium (1)

 

Yeni kanat yaklaşık olarak (Burnun uç noktalarının birbirine kıyaslamasıyla) 10-15 santimetre daha geride. Profil yapısı değişen kanatla beraber S-Duct yapısınında değiştiği düşünülmekte. Bu yeni kanat oluşan basıncın merkezini daha geriye doğru alarak difüzöre etki eden downforce miktarını arttırmakta.

Mercedes

1431198520

 

Diğer takımlarla kıyaslama yaparsak Mercedes takımı güncelleme konusunda daha muhafazakar davranmış. Takım ufak parçalarla beraber büyük güncelleme yerine daha fazla parça üzerinde güncelleme yapmayı tercih etmiş. Kokpit etrafında, radyatör girişine ve ön fren kanalı önüne yeni birer kanatçık eklemiş.

image1.img.2048.medium (2)

 

Sidepod üzerinde ufak bir hava çıkışı açan Mercedes egzoz çıkışında bulunan bölüme dikkatli bakıldığı zaman dış bölgelerine ufak kanatçık eklemiş.

Williams

1431198536

 

Williams için daha fazla güncelleme yapması bekleniyordu ancak sidepod üzerinde bulunan kanatçıklardan başka bir güncelleme gözükmemekte.

Takım Cuma günü aerodinamik çalışmalar çerçevesinde akışkan bir boya kullanarak ön kanat ve ön fren girişleri bölümünde test yaptı. Anlaşılan o bölümlerde gözle görülmeyen yenilikler bulunmakta.

McLaren

Fernando Alonso (ESP) McLaren MP4-30. 08.05.2015. Formula 1 World Championship, Rd 5, Spanish Grand Prix, Barcelona, Spain, Practice Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Photo4 / XPB Images

Takım en büyük güncellemeyi MP4/30’un dış görünümünü değiştirerek yaptı.

Honda buraya revize edilmiş bir motor getirdi. Bu yenilik herhangi bir değişim hakkı kullanılmadan yapıldı.

Şu an bulunan güç ünitesi kurallarına göre takımlar güvenlik, harcama ve dayanıklık üzerinde değişiklik yapabiliyorlar.

Exxon Mobil takıma yeni bir yakıt karışımı geliştirdi. Araç üzerindeyse çok ufak güncellemeler yapıldığı söylenenler arasında.


Yorumlar

“İspanya GP Teknik Yenilikleri” için 5 yanıt

  1. bir de tek redbull kayda değer birşeyler yapmış.. gerisi boş, B-spec denebilecek değişiklik yok.. redbull un da şasi hala yukarda, o yüzden ön kanat değişkliği pek işe yaramaz… ön kanat değişikliği işe yarayabilecek tek takım ferrari…

  2. vw-tdi-power avatarı

    Elinize sağlık Erdim abi, bu teknik haberleri görmek çok iyi oluyor.

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Rica ederim her yarış daha fazla haber girmeye çalışıyorum 🙂

  3. Tesekkurler.

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Rica ederim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir