Şampiyonluğun Ardından Jenson Button'la Söyleşi

yazar:

kategori:

Duygularını ifade edebilir misin?

Jenson Button: Hâlâ yarışıyor gibiyim.Araçtan çıktığımdan beri her şey çok hızlı oldu, rahatladım. Sadece bu seneden değil eski senelerden tüm kötü ve iyi hatıralarınız aklınıza geliyor. Özellikle bu sezon, yaptığımız harika girişin ardından son yarışlar benim için oldukça stresli oldu çünkü performansımız vardı ancak bir şekilde sıralamalar sorunlu oldu ve zorlandık. Benim için hayatı zorlaştırdı. Araçtan maksimumu çıkaramadığınızda bu da sizi zihinsel olarak yoruyor ancak ben çok fazla dergi ve yazı okudum ve bazı olumsuz yorumlar vardı. Yarışçıyken ve oyununuzun zirvesindeyken bu zor ancak iyi de bir çok şey yazıldı ve yine yazılacaktır.

Bu takım çok iyi iş çıkardı, takımın geçtiğimiz kıştan sonra başardıkları olağanüstü. Formula 1’de böyle başka bir sezonun olduğunu düşünmüyorum. Burada dünya şampiyonu olarak oturmak harika ve kişisel olarak bunu hak ettiğimi düşünüyorum. 16 yarış içerisinde en iyisiydim ve dünya şampiyonu o şekilde olunuyor. Ben dünya şampiyonuyum. Tüm gece bunu söyleyeceğim çünkü uçağımın ertelendiğini duydum.

Bu hayatımın en iyi yarışıydı, bu hem duygularımdan kaynaklanıyor hem de yarışta ne yapmam gerektiğini bilip yapmamdan ve bu yüzden burada şampiyon olarak oturuyorum. Bu anın keyfini çok fazla çıkaracağım. Çevremdeki insanlar çok destek verdiler. Geçmişte pek takmıyormuş gibi davranmaya çalışmış olabilirim ancak şu anda söyleyebilirim, çok zor aylar geçirdim ve etrafımda insanlara ihtiyacım vardı, özellikle de bunun için mücadele edecek takıma.

Bugün yarışı kazanmadım ancak aracımda elimden gelenin en iyisini yaptım ve bana galibiyet kazanmışım gibi geldi.

Ben dünya şampiyonuyum, bunu söylemeyi kesmeyeceğim.

Kamui Kobayashi’yi uzun süre takip etmek ne kadar sinirbozucuydu?

JB: Bu çocuk çılgın. Sadece deneyimsizlik olduğunu düşündüm ancak fren noktalarında çok fazla hareket ediyordu ve Nakajima’nın da karşılaştığı gibi durumu oldukça zorlaştırıyordu. Herkes adil mücadele verdi ancak o biraz çılgındı. Benim düzlük hızım çok iyiydi ancak öyle olunca da diğerleri kadar yere basma gücünüz olmuyor.

1. virajda mücadele edebilmek için son 3 virajda araçta savaşmam gerekiyordu. 1. virajı her geçişimde onların kuyruklarına yapışamıyordum, geç fren yapıyordum.  Bunun riskli olduğunu söyleyebilirsiniz ancak bence öyle değildi. Bu yarışta Rubens’ten puanlar çalmam ya da yakın olmam gerektiğini biliyordum. Mark çok hızlıydı ve Rubens ikinciydi bu yüzden 5. olmam gerektiğini biliyordum.Hedefim buydu. İnanılmaz bir yarış oldu ve bu yarış muhtemelen kariyerimin en iyi yarışıydı.

İnsanların düşündüğünden biraz fazla zaman aldı ancak burası F1, bu sporda bazı çılgın sürücüler var. Rekabetçi takımlar ve pilotlar var ve bu yüzden burada kazanmak zor. Bu sezon bir çok farklı aracın yarış kazandığını ve galibiyet mücadelesi verdiğini gördük bu yüzden bu sezon hepimiz için zordu.

Rubens’in 2. pitine kadar da durum dengelenmiş gibiydi…

JB: Evet, Rubens 3 ya da 4. sıradaydı. Ben de 6. sıradaydım ve ihtiyacım olan da oydu. Rubens’in 4ten fazla puan alması gerekiyordu. 6. sırada kalabileceğimi biliyordum çünkü performansım yeteri kadar iyiydi. Mücadeleci içgüdülerim nedeniyle Vettel’in geçmesini istemiyordum. Ancak ben bir başka aracın arkasında kalınca geçti. Bugün 5.lik kazanabileceğim maksimum sonuçtu ancak yeterliydi.

Son yarışlarda yaklaşımın farklıydı, ne değişti?

JB: Son yarışlarda farklı değildi. Yarışlarda yapmam gerektiği zamanlarda atağımı yaptım ve aracımın açık havada hızı iyiydi. Son bir kaç yarışta sıralamalarda sorun yaşadım. Nedenini bilmiyorum ancak önümüzdeki yarış öncesinde buna bakmalıyız. Son yarışta dünya şampiyonu olarak yenilmek istemiyorum. Belki stres vardı belki de sıralamalarda her şeyi biraraya getiremedik. Ancak ben 2.si olduğunu tahmin ediyorum.

Bu sabah uyandığında, dürüstçe bunu başarabileceğini düşündün mü?

JB: Gerçekten düşündüm.Rubens’in ne yapabileceğini bilmiyordum ancak 5 ya da 6.lık için mücadele edebileceğimi biliyordum. Stratejiye baktık ve strateji  bize 5 ya da 6.lığın olabileceğini söyledi. Yapabileceğim her şeyi yaptım ve dün gece yatağa mutlu bir şekilde yattım çünkü sıralamaların ardından çok sorun yaşamıştım.Sıralamalarda Q2’nin ardından odamda oturdum ve sıralamaların yağmurda daha iyi olabileceğini düşündüm ve yağmurdan keyif alıyordum ve olabilecek en köyü şeyi gördüm, takım arkadaşım pole pozisyonundaydı… hastalandım, gerçekten hastalandım. Ancak ardından çalışanları görmeye gittim ve herkes çok iyimserdi. Kalacağım yere bir kaç içecekle gittim ve bugüne hazır olduğumu biliyordum. Tüm sabah iyimserdim. Harika bir hafta sonu oldu.

Daha ne diyebileceğimi bilmiyorum. Dünya şampiyonuyum!

Gelecek sene Brawn GP ile şampiyonluğunu koruyabileceğin bir pozisyonda olup olamayacağını söyleyebilir misin?

JB: F1’de yarışmayı umuyorum, eğer yarışmıyor olsaydım çok zayıf olurdum. Henüz karar vermedim. Belki farklı bir yerde yarışacağım. Artık dünya şampiyonluğunu kazandım! Hayır hayır gelecek sene de burada olmak ve bu sene olduğu gibi galibiyet mücadelesi verebilecek bir takımla olmak istiyorum. Brawn bunu yapabilir, bu kişiler tek seferlik değiller, takımda olağanüstü  yetenekli kişiler var. Diğer takımlar kadar büyük olmayabiliriz ancak bu bizim için faydalı olacak çünkü bütçe küçülüyor ve takımlar daha az kişiye sahip olacaklar. Biz harika pozisyondayız. Bu seneki araç üzerinde çok çalıştık ancak aynı zamanda gelecek seneki araç üzerinde de çalıştık. Ancak ciddi anlamda gelecek sene için takımla bir şey konuşmadık. Öncelikle pilotlar ve takımlar şampiyonluğunu kazanmak istedik. Ancak rahatladığımızda bu konuyu da görüşeceğiz.

 Bugünün asla gelmeyeceğini düşündüğün anlar oldu mu?

JB: F1’deki 2. sezonumun benim için en zor yıl olduğunu düşünüyorum. İlk sezonumun ardından keyifli olmamıştı.  Williams’ta iiydi ve harika sonuçlar aldık ancak gerçekten yeteri kadar çalışmamıştım. Temel olarak çok deneyimsizdim ve yarışmak için gençtim. Kariyerimdeki 2 ve 3. sezonlarım zordu özellikle de 2.si. O zaman sadece hızın önemli olmadığını ve o şekilde yarış kazanılamayacağını anladım. Bir çok konuda çalışmanız gerekiyor ve F1 hayatınız oluyor. O en zor sezonumdu.

Kariyerimin nereye gittiğini bilmiyordum.

Diğeri ise geçen seneydi. Zor sezonda araçtan performans alamadık ancak bu konuda çalışacağımı biliyordum. Kış dönemi çok zordu. Benim için üzülmeyin çünkü hepsinin sonucu iyi oldu ancak zor bir kıştı. Ancak takım için bana göre durum daha zordu. Bu sene F1’de yarışıp yarışmayacağımı bilmiyordum ve gerçek buydu. Bir kaç seçenek vardı ancak bunlar kariyerimi ilerletecek türde seçenekler değildi bu yüzen bir sene ara vermeyi düşünüyordum. Ancak böyle olunca bir çok pilot gibi bir çok şeyi unutuyorsunuz bu yüzden işleri tersine çevirip aracı Avustralya’ya yetiştirdiğimiz ve masalın sonucu bu olduğu için mutluyum.

Şu anda bulunduğun noktaya gelmende en çok yardımcı olan kişiler kimler?

JB: Liste çok uzun. Tüm ailem gibi yaşlı adam (babası) hayatım boyunca beni destekledi. Yarışta ise tüm takım.  Bizim geçirdiğimiz gibi bir kış döneminin ardından büyük bir şey başardık. Herkes birbirine bağlandı. Son bir kaç sezon aldığımız kötü sonuçlar ile olumlu kalmak zordu. Ancak üstesinden gelip bize harika bir araç yaptılar. Araç bu sezon harikaydı ancak bu şampiyonluğu takımın çabalarıyla, takımdaki her bir kişinin çalışmasıyla kazandık.Herkes harika iş yapmak zorundaydı ya da yarışları kazanamayıp şampiyon olamayacaktık. Umarım herkes hakettiğini alır.

Artık daha da rahatlamışken Abu Dhabi’de kazanabileceğini düşünüyor musun?

JB: Yarıştan önce sorun lütfen, şu anda Abu Dhabi’yle ilgilenmiyorum. Daha yeni şampiyon oldum. Bu akşam bundan keyif alacağım. Eğer sezona kötü başlangıç yapsaydım ve son 6 yarışı kazansaydım bana bunu sorar mıydınız? Hayır. İyi bir sene oldu, zor zamanlar oldu, bir kaç kez sıralamalarda kötüydüm ancak yarışta durumu düzeltmeyi başardım ve önemli olan bu.


Yorumlar

  1. Tebrikler, hakedilmis bir sampiyonluk, doyuncaya kadar kutlayin..

  2. evet ya gorkem, eski takim patronu yeni muhabir olmus =)

  3. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    fotoğrafta eddie jordan kayıt tutuyor farkettiniz mi 😀

  4. tebrikler jens ve brawn gp.harikaydınız …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir