Maria de Villota’nın Kazasının Detayları Açıklandı

yazar:

kategori:

Bilgi edinme yasası kapsamında ortaya çıkan raporda 2012’de bir test kazası yapan Maria de Villota’nın kaza esnasında Marussia F1 aracını yavaşlatabilmek için mücadele verdiği ortaya çıktı.

3 Temmuz 2012’de Duxford Aerodrome’da yapılan düzlük testinin bitiminde de Villota direksiyon tam çevrili iken debriyajı kontrol edemediğini söylemiş, ancak kendisine “bir düzlük testinde buna ihtiyacı olmayacağı” cevabı verilmiş.

Ayrıca de Villota’ya sürüşten önce yarış mühendisi tarafından bazı notlar iletiliyor, ancak bu notlar arasında aracı durdurmak ve pit alanına yaklaşırken hangi vitesin seçileceği yer almıyormuş.

Ortaya çıkan rapora göre kazadaki tırın dorsesinin arka rampasının normalden çok daha büyük olduğuna dikkat çekiliyor.

De Villota ve yarış mühendisi önce bir binek otomobil ile sürüş yaparak uygulayacakları program anlatılmış, ancak aracı durdurma prosedürleri konuşulmamış.

Rapora göre İspanyol pilot pistte iki sürüşü başarıyla tamamladıktan sonra garaj alanına dönerken 45 km/saat hızla hareket eden araçta fren yapmış ve araç yavaşlamaya başlamış.

Aracın motoru 4100 devir/dakika’nın altına düştüğünde ve araç hala viteste olduğundan dolayı araçtaki motor rölanti kontrol sistemi aracın stop etmesini önlemek için devrin düşmesine izin vermiyor.

“Burası aracın sürücü ile savaştığı anlaşılan üç bölümlük salınımın başlangıcı. İspanyol pilota motor rölanti kontrol sisteminin aracın durma performansını nasıl etkileyeceği hakkında bilgi verilmemiş.”

De Villota raporda debriyaj için butona bastığını, ancak çalışmadığını söylüyor.

De Villota aracı sağa çevirmeye çalışırken ön sağ tekerlek kilitleniyor, daha da fazla basınca ön sol tekerlek de kilitleniyor. Bundan sonra ikinci vitesten bire geçmeyi denemiş, ancak uygulanan tork 100 Nm’den fazla olduğu için vites sistemi geçişi reddetmiş.

İspanyol pilot aracın dönebilmesi için frenleri serbest bırakıyor, ancak tekrar basınca ön sol tekerlek tekrar kilitleniyor. Raporda “aracın tır dorsesinin arkasındaki rampaya doğru sürüklediği” belirtiliyor.

“Aracın arka rampası sadece yaralanma riski yaratacak pozisyonda değil, aynı zamanda pilotun göz seviyesindeydi.”

Takımdan yapılan savunma ise “pilotun yetenek ve deneyimlerine güvendikleri” yönündeymiş.

Maria de Villota Ekim 2013’te henüz 33 yaşındayken hayatını kaybetmişti.


Yorumlar

“Maria de Villota’nın Kazasının Detayları Açıklandı” için 11 yanıt

  1. Her şey çok hızlı gerçekleşti sanırım.

    Boşa atmak aklına gelmemiş.

    Yazık oldu gerçekten.

  2. Yazık oldu şu kadına da…

  3. Şimdi kendinizi F1 aracı sürecek bir insanın yerine koyun, ilk olarak bilmek isteyeceğiniz şey nedir? Nasıl kalkarım ve nasıl dururum, değilmi? Şimdi kimse kusura bakmasında Maria’nın önce bunları tam olarak öğrenmesi gerekirdi, mühendisi anlatmamış ne demek? Sen olsan sormazmısın ben nasıl duracağım kardeşim diye. Takımın ihmalleri olabilir evet ama burada asıl iş pilotta, muhtemelen pite geldiğinde eli ayağına dolaştı, bu heyecandanda olabilir yediği G kuvvetinden veya aracın verdiği tepkilerin yol açtığı şok etkisindende. Ben Maria’da görüyorum hatayı..

    1. – Kardeş bu aracı nasıl durduracağım?
      – Frene basarak.

    2. Elektrik kontağından çıkan yangını saçma sapan hataları yüzünden söndüremeyen itfaiye masum mudur? Tamam hata elektrik kontağında, ama itfaiyenin işi ne? Hata Maria’da olabilir ama bu mühendisi aklamaz.

  4. Gencecik bir kadın öldü, Gencecik bir erkek’te yaşam savaşı veriyor bu beyinsiz takım yüzünden.

    1. İyi de @didem Bianchi kazasında takımın suçu ne

      1. Bu açıklanan rapordan sonra herşeyi düşünmek lazım.

      2. Gaz ve frene aynı anda basıldığında motoru kapatan panik sistemi çalışmıyordu. Kazaya etkisi olduğunu düşünmüyorum ama bu takımın mükemmel iş çıkardığı anlamına da gelmiyor.

    2. Bianchi sallanan çift sarı bayraklara uymayıp yavaşlamamış, Sutil nasıl kaza yaptıysa aynısını yapmış. Burada suç pilotta ne yazık ki. Hatasının cezası kaza yapmaktı, daha fazlasını haketmedi tabi.

  5. Marussia tarafından yapılan ihmaller zinciri. Rapor da erken açıklanmış bayağı. Bunun için takımın el değiştirmesini beklemeye hiç de gerek yoktu. Raporun gizlenmesi için kimden ne kadar rüşvet alındıysa artık…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir