Pist Üstündeki Başarısızlık McLaren’i Ekonomik Açıdan Zorluyor

yazar:

kategori:

McLaren takımı, pist üstünde aldığı başarısız sonuçların ardından ticari anlamda da büyük sorunlar yaşıyor.

Formula 1 tarihinin en başarılı 2. takımı olan McLaren 2008’den beri şampiyon olamadı ve 2012’den beri yarış kazanamadı.

McLaren takımının başarısız geçen bir önceki dönemi 1993-1997 arasındaki 48 yarışlık galibiyetsiz dönemdi. Bir yarış daha galibiyetsiz geçerse McLaren o dönemle durumu eşitlemiş olacak ve görünen o ki bu süreç daha uzun olacak.

Pist üstünde takımın gittikçe kötüleşmesi sponsorlarını ikna etme ya da yeni sponsor kazanmayı da zorlaştırıyor.

Eric Boullier “Markayı başarı ve tekrarlanan başarılarla oluşturursunuz. McLaren kazandığı galibiyetler ve şampiyonluklarla harika bir marka oluşturdu.”

“Bu durum ticari anlamda yaralıyor. Bir çok şirket ya da insan bize katılmak istiyor ancak sonuçların eksikliğini sorguluyorlar. Ve daha uzun süre bekleyebileceğimizi düşünmüyorum.” dedi.

McLaren takımı Honda ile 1980lerin sonu, 1990’ların başındaki en son birlikteliğinde çok başarılı ve üstün bir dönem geçirmişti.

8 defa takımlar şampiyonu olan McLaren 1998’den beri takımlar şampiyonluğunu kazanamadı. 12 defa pilotlar şampiyonu çıkaran takım en son şampiyonluğunu 2008’de Lewis Hamilton ile kazandı.

1966’da kurulan McLaren toplam 182 galibiyet kazandı ve Ferrari’den sonra en çok puan kazanan ve en uzun süredir Formula 1’de mücadele eden takım.

Tüm bu geçmişine rağmen McLaren 2013’ten Vodafone’nin ayrılmasından beri isim sponsoru bulamadı.

Bu sene takımlar şampiyonasında 9. sırada bulunan McLaren seneyi bu şekilde tamamlarsa geçen sene 5. olduğu zaman aldığı paraya göre 50 milyon dolar daha az para alacak.

Boullier “Dünyadaki her ortaklıkta olduğu gibi, arka planda birbirimize neler söylediğimizi size söylemeyeceğim. Dünyaya karşı tek bir takım olarak savaşmalıyız ancak bu acı gerçek.”

“Gelecek seneler için finansal açıdan iyi görünüyoruz. Ancak başarının eksikliği gelir açısından bizi yaralayacak ve bunu kapatmanın yollarını bulmalıyız.” dedi.

 


Yorumlar

“Pist Üstündeki Başarısızlık McLaren’i Ekonomik Açıdan Zorluyor” için 6 yanıt

  1. Forza Fernando avatarı
    Forza Fernando

    Koskoca McLaren batıyor mu yani ? Siz asıl sıkıntıyı 2017 de kural değişiklikleri yapıldığında göreceksiniz. Kanada’da benzin tasarrufu yapmalıyız muhabbeti motor yüzünden değil gerçekten benzin tasarrufu yapmak için miydi yoksa 😀 Pancar motoruna milyon dolarları döktünüz. Bunlar hep Ron Dennis’in suçu iyice bunamış. Siz daha çooook benzin, lastik tasarrufu yaparsınız.

  2. Yeni Williams’ımız hayırlı olsun.

    “McLaren 2008’den beri şampiyon olamadı” Hala neden bunu yazarlar anlamam. Sen takımsın ve en son 98’de şampiyon oldun. 2008’in Mclaren ile birinci dereceden alakası yok.

  3. Birileri ferrari gibi şampiyon olamasa da en yüksek geliri elde edemiyor

  4. Kadem Yasin Semiz avatarı
    Kadem Yasin Semiz

    Belki mclaren isim sponsoru bulmakta zorluk çekiyor olabilir. Ama maddi olarak sorun Çekme olasılığı yok. Neden diyeceksiniz. Çünkü ingiltere de en çok satılan arabalarda mclaren 3.oldu inanılmaz bir cirosu var. Tüm premier lig futbolcularının mclaren Arabası var ve orada herkes mclaren almak zorunda. Bunu sırf araştırdığım için biliyorum. Birde Honda mclaren’e bu yıl 100 milyon dolar gibi bir kaynak sağladı bu parayı alan bir takım sıkıntı çeker mi. Isim sponsorundan bile bu kadar parayı 1 yılda alamazsınız. Arabasında zaten johnie Walker var ve oradanda yaklaşık 35 milyon dolar kazanıyor. Mclaren sorun Yaşamaz ama daha çok sponsorun gelmesi için tabiki başarı Şart orası ayrı. Ama dediğim gibi en rahat Yarışan 4 takımdan birisi mclaren.

  5. Mclaren’in durumu cok daha kötüye gidecek. Sabirlar bittiginde kavga basliyacak

  6. Fernando Alonso 05-06 avatarı
    Fernando Alonso 05-06

    Mclaren Mercedes motorunda kalıp en azından 2017 yi bekleyip kuralların değişmesi için bastırmaktan başka bişey yapmaması lazımdı en azından sportif karizmasını bu kadar çizdirmemiş olurdu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir