Newey, Red Bull'un Gelişimine Hayran Kaldı

yazar:

kategori:

Newey, geçmişte bir çok defa artık F1’e eskisi kadar bağlı olamadığını, yüzleşeceği zorluk olmadığı için heyecanının azaldığını söylemişti.

Bununla birlikte Formula 1’de kuralların çok değişmesi sonrasında ortaya çıkarılan RB5’in etkileyici performansı sayesinde bu sene Red Bull, şampiyoluk adayı olarak ortaya çıkmıştı.

Newey, Formula 1 ile ilgili hislerinin tekrar yoğunlaştığını söyledi.

Newey: “Takımın gerçekleştirmiş olduğu gelişime hayran kaldım, evet”

“Bir çok defa söylediğim gibi kural değişikliklerine bayılırım. Bana göre temeli yeniliyorlar, halbu ki uzun süreli stabil süreçte sadece ufak oynamalar oluyor. Bu yüzden çok farklı bir kafa yapısı oluyor. Bunu sevmediğimi söylemiyorum ama bu durumlarda boyut, her zamankinden daha büyük olur”

“Ama gelecek sene bazı yeterli kural değişikliklerimiz olacak. İlk olarak geçen sene takımın gelişimini ve herkesin yüzündeki güven gülümsemeyi görmek harikaydı. Red Bull’da nispeten yeni bir takım olduğunun söylenebilmesine rağmen diğer taraftan da aslında Jaguar veya Stewart olduğunu da söylebilirsiniz.”

Red Bull, sene başında BrawnGP’ye karşı koyamadı ve iki katmanlı difüzör sayesinde ara açıldı. Daha sonra Red Bull, difözürlerin kurallara aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz edenlerden biriydi ama itiraz reddedildi ve takım, bu sistemi benimsemek zorunda kaldı.

Red Bull, iki katmanlı difüzörler olmasaydı durumun nasıl gelişeceğini merak etse de Newey, bu nedenden morallerin bozulmaması gerektiğine inanıyor.

Newey: “Gene olarak şüphesiz ki hayal kırıklığına uğramak kolay diye düşünüyorum. Motor sporları ‘eğer’ ve ‘ama’larla doludur. Ama gerçek şu ki 13 ay önce 6 yarış kazanıp dünya şampiyonasını 2. tamamlayacağınızı söyleseniz, açıkçası bunu hemen kabul ederdim”

“Bu yüzden hayal kırıklığına uğrayamazsınız. Takım için muhteşem bir seneydi. Esas nokta şu ki senenin ikinci yarısında zamanımın yetmedi. İyi bir aracımız vardı ama yarışlar bitmişti. İki katmanlı difüzörle başlayan takımlar sıçrama yaptı. Bu F1’in doğası.”

Ve Newey, 2009’da Red Bull’un kazandığı tecrübenin, gelecek sene için önemli olduğuna inanıyor.

Gelecek sezon için iyimser olup olmadığı sorulan Newey: “Öyle umuyorum. Hepimizin bildiği gibi motor sporları, seneden seneye mantıksal işlemleri takip etme eğiliminde değildir. İş o kadar basit değil”

“Şüphesiz McLaren ve Ferrari geri dönecek. Brawn/Mercedes, açıkçası yine güçlü olacak ve diğer takımlar da adım atacak. Bu yüzden iş hiç bir zaman o kadar kolay olmuyor”

“Ama takımımızın kendine güveni ve inancı gelişti diye düşünüyorum. Altyapıyı geliştirmeye devam ediyoruz ve umarım bu da iyi sonuçlar almamıza yardım edecek.”


Yorumlar

  1. Fatih Gülmez avatarı
    Fatih Gülmez

    Aerodinamik açıdan belki de 2009'un en iyisi RB5'di. Ama yazık oldu ne takım ne de pilotlar aracın hakkını veremedi.

  2. "Öyle umuyorum. Hepimizin bildiği gibi motor sporları, seneden seneye mantıksal işlemleri takip etme eğiliminde değildir. İş o kadar basit değil"
    Bu cümlesi çok hoşuma gitti. F1'in bir yönünü iyi özetlemiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir