Vettel Lastik Patlatmasının Ardından Çılgına Döndü

Sebastian Vettel, Belçika GP’nin bitmesine bir tur kala lastiğinin patlamasının ardından çok kızgın bir şekilde basın karşısına çıktı.

Yarışı 3. sırada tamamlamak için pite girmeden devam eden Vettel, orta sert lastiklerinin 28. turunda patlamasının ardından ancak 12. olabildi.

Vettel “Yarış ve sonuç bir şey. Tabi ki bugün podyumda olmayı hak ettik ancak bu yarış.”

“Bir diğer konu ise bu lastiklerin dayanıklılık sorunu. Hiç kimse bunu düzgün bir şekilde söylemek istemiyor ancak bu lastiklerin kalitesi kabul edilemez. 200 metre önce patlasaydı bugün siz gazetecilerin önünde olamazdım, hastanede olurdum.” dedi.

Ferrari yarıştan önce tek pit stop fikrini değerlendirirken Pirelli’den Paul Hembery bunun mümkün olmayacağını söylemişti.

Pirelli’nin lastik basınçları ve kamber açıları konusunda sert sınırlandırmaları oluyor ve lastiklerle kaç tur atılabileceği konusunda tavsiyede bulunuyor.

BBC’ye konuşan Niki Lauda, bu konuda Ferrari’nin stratejisinin suçlanması gerektiğini söyledi.

Lauda “Onlar önce kendilerine, Spa-Francorchamps’ta tek pit ile yarışın sonunu görmenin güvenli olup olmadığını sormalı.”

“Risk aldılar ve bitmesine 2 tur kala strateji işe yaramamış oldu. Bu tür şeyler olur ve oyunun parçasıdır.”

“Her zaman Pirelli’yi sert eleştiriyoruz ancak onların tek tedarikçi olduğunu anlamamız ve onlarla çalışmamız lazım.”

“İniş çıkışları oluyor, bunu herkes biliyor ancak onlar sporun talebine göre lastik hazırlıyorlar.” dedi.


Yorumlar

“Vettel Lastik Patlatmasının Ardından Çılgına Döndü” için 40 yanıt

  1. Bence f1 de tek lastik firması olmaması lazım.Farklı lastıkelr farklı stratejiler olması lazım

  2. BMWM3GTRTEAM avatarı

    Mercedes gp kardesim yarıssın.amaç zaten yarışma.iş pilotta bitmeli. F2002 deki araçlar drs yoktu fakat v10 motor vardı.pilotlar yarısıyordu o dönem bence. Mevcut f1 araca moto gp indy car veya gp2 pilotu koysan bile yarısır. Bugatti veyron ile mclaren f1 aracını yarıştır sabaha kadar hepsini bugatti alır. Mcleren f1 kazanmak istiyorsa motor modifikasyonu lastik pilot modifikasyonu yapmalı. Ben bunu diyorum kardeşim.f1 de bir modifikasyondur.ferrari hızlanmada kaybediyor. Nasıl dersen mersedesin 3 vites oranıyla ferrarinin ki aynı değil. Ferrari hızlanma sorununu çözmeli sonra lastik gelir.

    1. Dedigin dogru ben çıksam kullanabilirim neredeyse o kadar kolaylaştı keşke eski kurallar geçerli olsa ama bu gidişle zor o yüzden bunlardan tat almaya bakcaz. Evet f1 teknolojinin zirvesiydi sürekli gelişim gerektiren bir spordu bu yüzden bu sporu sevdik belkide ama onuda elimizden aldılar:)

  3. Hayret Kimi’ye bu hafta çamur atan pek yok 😀

  4. BMWM3GTRTEAM avatarı

    Kardesler ben bu sporu 99 dan beri izliyorum.en iyi lastik bridgestone dur.yarışı seyretmek ıstıyorsak fıa seslenıyorum mersedes ve diger takımlar pirelli yi ve mvcut v6 turbo motorları kullansın.ferrari de f2002 dekı motoru geliştirim ve bridgestone lastik kullansın bakalım.ferrari tum yarısları alır bridgestone ve ferrari birlestimi yenilmez olur.ama fia bunu yapamaz yaparsa ferrari ve veteli yenemezler.mersedes elinde sonunda f2002 de ki araclar gelecek ve ferrari kazanacak gelmese bile ferrari bu mersedesi yenecek.çünkü ferrari olmazsa f1 yok olur. O yüzden yorumlarınızı dikkatli yapın. F2002 deki araclar bu gun olsa rosberg de hamilton da f2002 tarzı mersedes olsa vettel de f2002 ferrari olsa kım kazanırdı . Ferrari her zaman bır numaradır. Ferrari sizin yorumlarınızla yıkılmaz.bu at elınde sonun da sahlanacak.mersedes ve diger takımlar dua edınde sahlanmasın yoksa kimse ferrari yi bu sefer durduramaz.

    1. Yapma kardeş 99 dan beri f1 izliyosun ama v6 turboyla 2002 deki v10 motorları kıyaslıyosun aradan 13 yıl geçmiş ama hala o motorların gücünü v6 turbolar enerji geri dönüşümüyle bile elde edemiyor. Yani senin demene göre bmw 5.20 i 1.6 turboyla mercedes e 63 amg yi yarıştırmak gibi birşey oluyor:):)

  5. Akıl ve Mantık avatarı
    Akıl ve Mantık

    Çok kullanıldı diye patlayan lastik mi olur? Pirelli’ye göre mi biz strateji üreteceğiz,kaldı ki Ferrari’nin bu stratejisini bende savunmadım lakin lastiğin ömrü bitti ne demek 28 turda? Lastiğin performansı düşecek o arada 4-5 tur var 0,2 saniye yaklaştığında da geçememişti Gro. bizde son turlara girince Gro’nunda lastiği performans kaybeder diye umuyorduk olmadı.

    40 tur deyip %30 daha az ömrü olduğunun görünmesi ise pirellinin çuvalladığının resmi,Ferrari bugün ne yaparsa yapsın sıra kazanamazdı ekstra pit stoplar ile, Rai yumuşak lastikle de Massa’yı kovaladı,sertle de kovaladı,o yüzden riske girdiler, teker patlar diye düşünmek değil bu, sadece 1 pitstop az yaparsak 24-25 saniye kaç turda kapanır stratejisi idi bunu anlamıyorsunuz sanırım,suçlu var bunun %99’i pirelli’nin %1’i Ferrari’nindir.

  6. Kaptan Sparrow avatarı
    Kaptan Sparrow

    1-) Pirelli’nin sicili ve seceresi ortadadır. Motorsporlarının zirvesi olan bir organizasyonda “İyi ki prezervatif üretmiyorlar” dedirtecek kadar alay konusu olmuş, 2013’de Red Bull’a ve 1000 tur gizli lastik testiyle Mercedes’e yaptığı kıyaklarla mücadelenin kaderiyle oynamış bir lastik tedarikçisinden bahsediyoruz.

    2-) Pek çok arkadaş da bahsetmiş, bu işlerin hafife alınır tarafı yok. Bu pilotlar çocuk parkında akülü araba kullanmıyorlar. Bizzat Vettel’de söylemiş, bu hadise 200 m önce olsa şu an çok farklı şeyleri konuşuyorduk.

    3-) Spa tek pit stopa uygundur değildir, Ferrari stratejide çuvallamıştır vs bunlar tamamen başka tartışmaların konusu. Fakat bu lastik hadisesi gerek takımda ve özellikle pilotlarda çok ciddi travmalar yaratabilir. Bir pilot “Acaba lastiğim mi patlayacak, şu kerbi çok sert mi geçtim, acaba lastiğim yarılır mı” diye düşünmemeli. Keza takım da lastik patlamasına göre stratejini kurgulayamaz. Teoride 40 tur dayanacağı iddia edilen bir lastik var. Maurizio da kibarca ellerinde datalar olduğunu söylüyor. Pirelli bu işleri külahımıza anlatsın…

  7. Jules olayinda yasadigimiz gibi pilotlarin hayati pamuk ipligine bagli. Pirelli’nin savunulacak tarafi yok burada. Daha 1 gun once Rosberg’in lastigi patliyor 300 kusur km hizla giderken, adamlar nedenini bulamiyorlar. Bugun Vettel’in lastigi 5 saniye once patlasa ne olurdu dusunmek bile istemiyorum.

  8. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Tarihteki en kötü lastik tedarikçisi. Lastiğin bu şekilde patlaması kabul edilemez. 2013 İngiltere’deki rezaletin devam filmi gibi. Adamlar daha zaten Rosberg’in lastiği niye patladı açıklayamıyorlar. Pilotu riske atan bir durumun açıklamasını yapamayan bir lastik tedarikçisi. Gerçi yakında onda da bir bahane ya da suçu Mercedes’e atacak bir şey bulurlar.

    2006 Macaristan’da Schumacher Inter lastik ile kaç tur gitmişti. Hatta lastiğin alt tabakası ortaya çıkmıştı fakat lastik patlamamıştı.

    Lanet olsun şu 2010 Kanada’ya. Olmasa daha iyiymiş. Onun gibi yapacağız diye sporun içine ettiler. Kimse yarış içinde limitleri zorlamıyor. Herkes tren gibi finişe geliyor. 1-2 takım pit stoplarla bir şeyler yapmaya çalışıyor. Şu adamlar gitsin de Bridgestone falan gelsin adam gibi lastikleriyle.

  9. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Sanki lastiği patlayan ilk pilot Vettel. Bu kadar abartmaya gerek yok. Herkesin başına gelebilir.

    1. buraktozkoparan avatarı
      buraktozkoparan

      +1

  10. Pirelliyi suclayanlar adamlar sporun istediyine uygun lastik hazirluyor… Her kes iki pit stop yaparken ferrari neden bir pit stop yapiyor,bunu sorgulayin.lastige bir laf atmayin. Haberleri nerenizle okuyorsuz?

  11. Ha bu arada vestel deliye dönmüş patlamış o bu şu..
    Demek ki vettel efendi raikkonenin koltuğunda 2003-2005 arası bulunmuş olsaydı ya arabayı tekmelerdi ya saçını başını yolardı aşşağı inip ya kendini asfalta atıp yumruklardı artık . O olaylar vettelin başına gelse ne yaparmış kim bilir 🙂 üstelik raikkonenin başına gelen şeyler risk alınarak olan şeyler de değil dümdüz giderken süspansiyonun kırılması 1.liğe 5 dakika kala bırakması msc ye şampiyonluk yarışında 1-2-3-4-5 gibi bir puan farkıyla yenilmesi ( dayanıklılık yüzünden ) onlarca yarışı podyumu puanı motorun birden iflas etmesiyle bırakması vetteli kanser ederdi herhalde 🙂

  12. Cogu kisi ferrariye laf sokmus dun rosberg lastik patlatirken sanki 28 tur atti hala cozulemedi neden oldugu sacmalamayin dun bir bugun ikiiii

  13. Eee, Sebciğim demek ki anketlerde 1. çıkabilmek için maharet, “Ezdim.Geçtim” naraları atmak değil, içinde bulunduğun durumla yarışı 3. bitirebilmekmiş. 🙂

    1. buraktozkoparan avatarı
      buraktozkoparan

      Doğru söze ne denir.

  14. Ben şöyle düşünüyorum :
    Pirelli buna 40 tur ömür biçmiş ama bu rakam içindeki çok değişken verileri de bulunduruyor. Sürüş stili olarak ne kadar fazla zorlarsanız o kadar çok o 40 sayısını aşağıya çekmiş olursunuz . Oldu o zaman herkes 40 tur gidiyor bu lastik diye başlasın 13 tur devam etsin softlarla kalan 30 turu da böyle bitirsin ..
    Öte yandan ne pirelliyi ne ürettikleri lastiği ne de şartları destekliyor değilim keşke michelin bridgestone ikilisi dönse .

    1. Yani koca pit yolundaki tek akıllı duvar ferrarinin mi 🙂

  15. Son ömrü 40 tur olan bir lastiğin aşınmadan 28 turda patlaması normal değil. Dış etken olsa eyvallah ama ısrarla tek pitstop stratejisine suç atmaları ilginç. Pirelli dış etken dese daha kolay olurdu çünkü bu lastiği sana bana satmak için bu organizasyonda. Açıkçası bana 50 bin km dayanır dediği lastik 30 binde aşınarak patlarsa bunu normal karşılayacaklar belliki.

  16. Eldeki bir kus daldaki bin kustan iyidir.Lastil iki tur daha dayansaydi.Ferrari kenar yonetimi goklere cikarilirdi.Kumar bu bazen tutmaz.

  17. Fernando Alonso 05-06 avatarı
    Fernando Alonso 05-06

    2013te Pirelllinin yaptığı kıyakla 9 yarış ard arda alarak şamppiyon olurken sesin cıkmıyordu b
    ne demişler dün yediğin hurmalar bugün bi yerini tırlmalar!!!

  18. Fernando Alonso 05-06 avatarı
    Fernando Alonso 05-06

    iğne ucu kadar yer kuru kalmayacak aga 😀

  19. Pirelli lastiğiyle şampiyonluk gelir, Pirelli lastiğiyle birkaç puan gider be Vettel efendi, fazla üzme kendini ehehehe

  20. pirelli sözcüsü kendisi bile orta hamurun bu pist koşullarındaki ömrünün 40tur civarı olduğunu belirtiyor. 27-28 tur civarında patlamış olması ise gerçekten kabul edilemez. bir çoğumuzun da söylediği gibi birkaç yüz metre geride patlamış olsaydı eğer çok daha kötü bir trajedi ile karşı karşıya kalabilirdik. tek lastik üreticisi formülünü hiç desteklemedim hele ki marka pirelli olunca. binek oto lastiklerindeki kalitesi ortada (p zero serisini ayrı tutuyorum) kendi aracıma lastik alacakken bile kesinlikle bu marka aklımın ucundan geçmez.

  21. lastik çok kullanıldığında patlamamalı sadece yavaşlamalı. 2014 sezonunda da çok kullanılan lastikler oldu ama bir sorun çıkmamıştı. birşey bozuk değilse, onu tamir etmeye çalışma! 2014 sezonunun sorunsuz lastiklerine elini kolunu soktun, yarışları rezil ettin pirelli.

    1. Bence cok dogrusun arkadasim katiliyorum kesinlikle dedigin gbi olmasi lazim

  22. Batuhan #JB17 avatarı

    Kiminin laneti Seb’e de bulaştı da daha da birşey demiyorum 🙂

  23. Eau rouge’da patlasaydı arabanın parçalarını pistten kürekle toplarlardı. Bu bakımdan şanslıydı. Ama lastiği limitinden rahat 50km daha fazla kullandı. Bu sonuca da katlanması gerekiyor. Tüm yarış 305 km zaten.

    1. pirelli lastiğin ömrü 40 tur diyor sen limitten 50 km fazla kullandı diyorsun 28 tur için. elinde telemetri üretim kullanım verileri var da bizim mi haberimiz yok?

      1. Ama bu rakam içindeki çok değişken veriler de bulunduruyor sürüş stili olarak ne kadar fazla zorlarsanız o kadar çok o 40 sayısını aşağıya çekmiş olursunuz . Oldu o zaman herkes 40 tur gidiyor bu lastik diye başlasın 13 tur devam etsin softlarla kalan 30 turu da böyle bitirsin ..

      2. Pirelli normal kullanılırsa 40 tur demiş. Araçtan araca lastik kullanımı değişiyor.

        50 km konusunda eksik yazmışım pardon, Grosjean’a göre 50km fazla kullandı olacaktı orası.

  24. Birkaç yüz metre ile hayati tehlikeden kurtulması nedemiyle biraz sert çıkmış ama Lauda’nın dediği gibi bundan Ferrari Pit Duvarı sorumludur, böyle bir pistte tek lastikle 30 tur attırmaya çalışırsan eninde sonunda patlar. Vettel ve Ferrari bu yarışı gerise bırakıp ciddi bir kaza olmadan bu durumu atlattıkları için sevinmeliler zira lastik 2 saniye önce gitseydi Vettel’in dediği gibi şu an hastaneden bilgi bekliyor oldurduk.

  25. Ferrari risk aldı tutmadı olan bu.Ancak Ferrari taktisyenlerinde kıvrak zekalı insanlar yok.Herhangi bir katkıları olmuyor araç o gün pilot kombinasyonunda ne performans gösterirse tek göreceğimiz bu oluyor.Takımın olumlu yönde bi katkısı olmadığı gibi yaptıkları yanlış tercihlerle yarışa olumsuz etkileri oluyor.
    Bu takıma öncelikle nitelikli beyin göçü gerekiyor.

  26. vettel çok şanslıydı .eau rouge çıkarken lastiğin patlamadığına şükretsin.

  27. YeniSchumacherSebastianVettel.Tifosi avatarı
    YeniSchumacherSebastianVettel.Tifosi

    Suç senin değil ki adamım suç sana tek pıt stop stratejisi ile podyuma taşıma hayali kuran bir araba veren Ferrari’de.
    Bol düzlüklü motor gücünün konuştuğu pistte giden tokatladi gelen tokatladi bu başarısızlığın bir izahı olamaz.Ferrari takım olarak rehavete kapildi.
    Sen elinde geleni yaptın koçum yapacak bir şey yok.

  28. Kimi seni teselli eder Vettel merak etme, bu konuda ondan daha iyisini tarih boyunca bulamazsın 🙂

    Hep bana hep bana olmaz birazda sana, Kimi adaletli insandır bilirsin 🙂

    1. Hahahaha :)))

    2. srknmsr14 #ForzaMichael avatarı
      srknmsr14 #ForzaMichael

      +1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir