Analiz: Ferrari’nin Güncellemesi Vettel’in Kazanmasına Yardım Etti

Ferrari Singapur’da aracında yeni bir konsepti kullanmaya başladı ve Sebastian Vettel haftasonunu domine etti. Giorgio Piola bu küçük değişikliğin şampiyonluk savaşını nasıl değiştirdiğini inceledi.

Vettel’in Singapur GP’deki baskınlığı aslında Red Bull’da alışık olduğu stile çok benziyor. Kalkışta polden temizce kalkmak ve ilk turlarda yönetebileceği bir fark yaratmak.

İlk güvenlik aracından sonra lastiklerine bakmak için daha muhafazakar bir yaklaşım sergiledi, ancak sonra tekrar hızlandı ve farkı açabildi.

Sıralamadaki farkı ile birlikte bu fark açmaları Vettel’in Ferrari’sine inanılmaz güvendiğinin kanıtı. İstediği zaman limitlerde olabildi ve bunu yaptığında ne olacağını biliyordu.

f1-singapore-gp-2015-ferrari-s-current-floor-slots-with-inset-of-previous-solution

Vettel’in araçlarında güçlü bir arka taraf performansını sevdiği uzun süredir biliniyordu. Egzoz beslemeli difüzör çağının ustası olmasını buna bağlayabiliyoruz.

Singapur’da ilginç bir şekilde Ferrari difüzörünün en iyi şekilde çalışmasını sağlayacak radikal bir zemin konsepti ile karşımıza çıktı.

Arka tekerleklerin önünde, her zamanki üç yarıklı tasarım dokuz yarıklı özel bir tasarımla değiştirildi. İlk kez bir takım bu bölgede bu kadar ileri gitti, bu da demek oluyor ki takım performans kazanmak için çok sıkı çalışıyor.

Bu yarıkların amacı havayı arka lastiğin iç kısmına yönlendirmek ve lastiklerin dönüşünden kaynaklanan ve difüzörün performansını düşüren olayı ortadan kaldırmak.

f1-singapore-gp-2015-sebastian-vettel-ferrari

Difüzörün düzgün çalışması garanti altına alınınca Ferrari aracı öne doğru daha fazla eğimle konumlandırabildi ve ön kanadı ve zeminin ön kısmını yere daha fazla yaklaştırabildi. Bu da çok fazla aerodinamik getiri demek.

Tüm bunlar Vettel’in Red Bull’daki şampiyonluk yıllarındaki araçlarının karakteristiğine ulaşmak demek.

f1-singapore-gp-2015-ferrari-rear-fin-detail

Zemin Ferrari’nin tek güncellemesi değil, arka kaza yapısında küçük kanatçıklar ortaya çıktı, Mercedes de benzer bir yapıyı kullanıyor.

Şunu da belirtmek gerek, Belçika ve İtalya gibi iki düşük yere basma isteyen yarışlardan sonra Ferrari önceki yarışlardaki tasarıma geri döndü.

Bu güncelleme İspanya GP’sinde ortaya çıkmıştı ve yüksek yere basma isteyen yarışlarda kullanılmıştı. Ferrari’nin domine ettiği Macaristan da bunlardan birisi.

Mercedes’in yaşadığı sorun ve Ferrari’nin baskınlığı tek yarışlık gibi görünse de, bu haftasonu Japonya’da ikisinin de ortaya koyacakları performansı görmek ilginç olacak.

Zemin güncellemesi sürüşü değiştirdi mi? Vettel’in araca güvenini oluşturdu mu? Bunlar Gümüş Oklar’la mücadele edebilecekler mi?


Yorumlar

“Analiz: Ferrari’nin Güncellemesi Vettel’in Kazanmasına Yardım Etti” için 24 yanıt

  1. sene başında klasik ferrari polyannacılığı dedim sözümün arkasındayım tek yarış galibiyeti ile ferrari ve vetteli şampiyon yapanlara selam olsun

    başta şu ismi zor telaffuz edilen pişmaniye saçlı başkanlarına..

    japonyada gördük kimin nerde olduğunu nokta..

  2. bunların hiçbiri mercedes’in performans düşüklüğünü açıklamıyor. vettel’i övmek için yazılmış bir yazıya benziyor. güven oluşturdu rb aracı böyleydi şimdi hepinize gününü gösterecek!11!birbir.

    böyle 15 günlük küçük güncellemelerle 1,5 saniye kazanılmaz. 2 gün sonra lastik basıncı mı, ayar mıydı yoksa pist uyumu mu bunu göreceğiz.

  3. Bence vettel redbull dan kaptığı bazı şeyleri ferrariye uygulatıyor ve iyide yapıyor. Önceleri sevmezdim vetteli ama gerçekten zeki biri ve işini iyi yapıyor. Bide gerilere düştüğünde kimi gibi daha hızlı yükselip morali bozulmasa tam olacak. Ki bunuda halledecektir.

    1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Redbull sayesin de araç mekaniği,süspansiyon,difüzör hakkın da baya bilgi biliyordur.Çünkü adamın sürme stilinin temelin de bunlar yatıyor.Zaten bu işlere fazlasıyla kafa yoran pilot.Bugün gördüm,Suzuka da almış adamın birini yanına koca kağıda bişiler yazdırıp çizdirio 🙂

      1. Aynen kardeşim dediklerine katılıyorum

  4. Biz Ferrariyiz. Biz herkesle yarışırız. Tanrı kırmızıyı yüceltsin ve korusun.

  5. Akıl ve Amntık avatarı
    Akıl ve Amntık

    Gelişim gelişmediklerini, Mercedes’in tiyatro çevirip çevirmediğini bu hafta öğreneceğiz. Ferrari gelişmiş bile olsa Mercedes son açıklamaya göre 40-50 beygir geliştik demişti, yarışta ise pekte öyle olmadığı ortaya çıktı, umalım da Mercedes gözleri boyamıyor olsun. Son yarışlar rekabet içinde geçsin, sarmıyor, Rosberg Hamilton’a baskı kuramıyor bile, elini kolunu sallaya sallaya yarış kazanıyor.

    Ferrari, hızlı gidilen virajlara çözüm bulmalı kanımca, düzlükte hallettiler sorunu, lastiklere de iyi davranıyorlar. Vettel kırmızılarla şampiyon olsun : )

  6. Ya hikaye bunlar ferrari basakin oldugu zaman ses yukseldi boyle oldu reno zamaninda da boyleydi redbull dada bu oldu amac baktilar baydi artik mercedse sen kenara cekil dinlen biraz dediler okadar baska bir aciklamasi yok bunun. Guncelleme motor vs hikaye bunlar rekabet olmayan yerlerde boyle seyler olmasi normal kardeslerim

  7. Şu araçtaki siyahlar ve beyazlar Ferrari’ye hiç yakışmıyor

    1. Benden başka rahatsız olan yok sanıyordum. Beyaz yine neyse de şu siyahlar (özellikle motor kapağındaki saçma bölüm) benim gözümü çok rahatsız ediyor. Seneye daha güzel tasarım yaparlar umarım.

    2. +1
      07-08-09 sezonları gibi kıpkırmızı olsa araçlar keşke

    3. Siyah kısım alışılmışın dışında olmuş. Farklı bir tasarım bence hoş görünüyor. Yenilik her zaman şart 🙂

  8. SCUDERİA FERRARİ avatarı
    SCUDERİA FERRARİ

    monakoda bile mercedes baskındı hala ne diyorsunuz. ferrari 2017 ye yaatırım yapmalı 2015-2016 kafadan mercedesin zaten. sadece singapurda kaldılar diye şampiyonluk havalarına giren insanlar var biraz gerçekçi olun. 2016 motoruyla herkese 1.5 sn taktılar…

    1. Açıkçası yorumuna katılmadım. 2016 kafadan Mercedes’in demek doğru değil bence.

    2. kahin misin? işkembeci mi?

      1. SCUDERİA FERRARİ avatarı
        SCUDERİA FERRARİ

        güç sakladıklarını düşünüyorum. bildiğiniz gibi redbull 4 yıl ferrari dominasyonu da 5 yıl sürmüştü.mercedes dominasyonu da devam edecek gibi görünüyor bu sonuçlara bakarsak demek istediğim bu…

  9. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Sonunda bizi mutlu eden bir güncelleme haberi. Artık rüzgar tüneli kabusu ve muhafazakarlık dönemleri en azından bu sene için geride kalmış görünüyor. Umarım devamı gelir. Eğer Suzukada da performans iyise seneye umutlu olmamak için hiçbir sebep yok

  10. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

    Mükemmel bilgilendirme olmuş teşekkürler.Ferrari böyle atılımlar yaptıkça acayip mutlu oluyorum.Aero konusun da artık geliştiğimizi ve gelişmeye devam ettiğimizi düşünüyorum.Suzuka da her nane ortaya çıkacak.Eğer Vettele aracı limitte kullanabileceği güven geldiyse durdurulması zor pilot.Öreniğini singapur da gördük kerblere deli gibi saldırıyordu.Suzuka’da sevdiği ve onun stiline uyan bir pist son 6 yarışın 4’ünü Vettel kazanmış bakalım neler olacak.

  11. SebastianVettel05 avatarı
    SebastianVettel05

    Ön tekerleri çıkarılmış traktör gibi duran dominasyon red bull u gibi durmasada araç öne biraz fazla eğimli kısaca takım vettele uygun geliştiriyor arabayı

    1. SebastianVettel05 avatarı
      SebastianVettel05

      *biraz fazla öne eğilimli

  12. CaptainKiller avatarı
    CaptainKiller

    ferrari’nin kalan en önemli sorunu hızlı viraj performansı, o sorunu halletiklerinde ancak mercedes seviyesine gelebilirler.

    Mercedes japonya’da yine 1 saniyeye yakın fark yapacaktır. Ferrari en fazla 0,5 saniye yaklaşabilir.

  13. Ferrari baya yol katetti ama araç olarak en iyisi hala Redbull. Sonra Ferrari geliyor. En azından Mercedes’i geçtiler.

  14. desene adrian newey ferrariye gelmiş haberimiz yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir