Yol Tutuşu Kaybetmek

Mercedes takımı Singapur hafta sonuna gelirken göz kamaştırıcı 1.5 sezonluk bölümün ardından ilk kez bu kadar geride bir yarışı bitirdi.

Sezon başından beri Williams ile mücadelede (!) olan Ferrari takımı artık gözünü Gümüş Oklara çevirmiş gibi gözüküyor. 2015 sezonu bu mücadelenin başlangıcı için biraz geç olabilir. Ama bu başlangıca ön ayak olarak sezonun geri kalanını görebiliriz. Takım güç ünitesi üzerinde geliştirme hakkını kullandıktan sonra artık daha yakın olarak gözüküyor.

Peki Mercedes Singapur’da neden bu kadar yavaş kaldı ? Alıştığımız Mercedes üstünlüğünün geride kalmasında başka sebepler olduğu açık bir şekilde ortada. Pilot yada takım çözülemeyen bir sebep ortada.

Singapur pistinin kendine has bir karakteri bulunmakta. Sıcaklık, nem ve keskin virajlar gibi. Turun yaklaşık %36’sı tam gaz geçiliyor bilindiği üzere ancak asfaltın yol tutuşunun düşük olması ve Pirelli’nin en yumuşak hamurlarla bu piste gelmesi bazı pilotlar için problemler oluşturabiliyor. Lastik basıncı ile ilgili Belçika Gp’nin ardından patlayan lastiklerle beraber FIA ve Pirelli belli limitler koyma yolunda bir adım attı. Ne kadar başarılı oldu derseniz Monza’da yaşanan durumdan sonra sezon içinde gene aceleye gelen bir değişiklik olarak yorumlanabilir.

Bilindiği üzere her lastik ayrı sıcaklık aralarında çalışınca optimum performans vermekte. Bu performansa ulaşırken lastik basınçları, süspansiyon geometrisi, kamber açıları gibi bir sürü etken bulunmakta. Takımlar Cuma gününden itibaren bunların hepsini farklı farklı şekilde denemekte. O yüzden önemsiz gibi gözüken Cuma günü aslında yarış temposunda zamanların bir aynası konumu olmuştur her zaman.

Pirelli’den alınan bilgilerle her lastiğin optimum sıcaklık aralıkları şu şekilde:

Sert                                 Çalışma aralığı geniş          105 – 135 C

Orta                                 Çalışma aralığı dar              90 – 120 C

Yumuşak                         Çalışma aralığı geniş         100 – 125 C

Süper Yumuşak              Çalışma aralığı dar              85 – 115 C

C ile belirtilen Celcius yani derece olan sıcaklık birimi.

Kolay bir şey gibi gözükebilir ancak bu aralıkları yakalamak çok zor bir durum. Her pilot sürüş karakteristiği farklı olduğu için bu aralıkların dışına bile çıkabilir.

Mercedes Singapur hafta sonunda minimum 1.5 saniye civarında temponun altında kaldı. Bildiğiniz üzere genelde bu olayın tam tersi olur. Mercedes elinde böyle farkı bulundurabiliyor. Lastiğin içindeki basınçta yaşayan herhangi bir artış dinamik anlamda lastiği etkilemekte. Son 2 yarış içinde bazı değişiklikler yapıldı. Bu dinamik etkinin sayısal olarak geri dönüşü ise pistin karakterine göre değişmekte. Ancak bir gerçek var bu etki sıcaklığa, lastik kullanımına ve performansına etki etmekte.

PU106B Mercedes’in kullandığı güç ünitesiyle ilgili olan ismi. Zaten PU: Power Unit; yani güç ünitesi olarak adlandırılmakta. Sonuna gelen B versiyon anlamını ifade etmekte. Mercedes şuan PU106C ünitesine sahip. Rosberg C versiyonunda yaşanan sorundan sonra B versiyon motora geçmiş ve yarışın son turlarında motorunun ömrü bitince yarış dışı kalmıştı. Hamilton’da C versiyon ünitesiyle problem yaşadı. Ancak Rosberg ile aynı problem olmadığı takım tarafından medyaya aktarıldı. Singapur’da Mercedes güç ünitesinde tork aktarımında bir problem yaşadı. Bu yeni güç ünitesi sıcaklık olarak biraz ısındıktan sonra sıkıntı yaşamaya başladı. HPP isimli bir kod (Henüz tam açıklamasını bulamadım) bu hatayı tanımlamakta. PU106C için gelecek sene kullanılabilecek 25 adet geliştirme hakkı daha geliyor. Takım ufak güncellemeler yaparak problemlerin üstesinden gelebilir. Sezon sonu yaklaşıyor ve ceza almama konusunda pozitif tarafta olan takım Mercedes güç ünitesi kullanan takımlar gibi gözüküyor. Ferrari tarafından ise aradaki farkı kapatma gibi bir tehdit gelmekte.

Mercedes’e Singapur’da sebep olan yaraların geri dönüşü bulunmuyor. Bir okunu yarış içerisinde kaybetti ve Hamilton şampiyonluk yolunda farkı düşünerek konuşursak büyük kayıp yaşamadı gibi gözüküyor. Bakalım gelecek yarışlar bize ne gösterecek. Bu uzun yazıyı okuduğunuz için teşekkürler.

Dipnot: Yazıdaki bilgilerin çoğunluğu Matthew Somerfield’ın yazısından alınmıştır. Kendi yazacaklarımla beraber onların birleşimidir.


Yorumlar

“Yol Tutuşu Kaybetmek” için 6 yanıt

  1. Teşekkürler Erdim kardeşim.

  2. Bigliler için teşekkürler, elinize sağlık..

  3. Lastik çalışma sıcaklıkları detayı güzel bilgi…Tşk.ler

  4. Değerli görüş ve yorumların için teşekkürler

  5. Teşekkürler elinize emeginize sağlık

  6. ReyizHamilton avatarı
    ReyizHamilton

    Bilgiler ve yazı için teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir