McLaren'in Tartışmalı Arka Kanadını İnceleyelim

yazar:

kategori:

Bütün bu merak ve tartışmalar, Red Bull Racing patronu Christian Horner’in sözleri ile resmiyet kazanmıştı. Horner, McLaren’in, arka taraftaki hava akımı ile arka kanadı etkisiz hale getirdiğini belirtmiş, FIA’dan, MP4-25’in tasarımı hakkında açıklama istemişti.

 

Arka kanadın düzlüklerde etkisiz kılınması ne sonuçlar doğuruyor? İlk olarak havanın etkisi ile kanada binen yük azalıyor, sürtünme ortadan kaldırılmaya çalışıyor ve hava direncine maruz kalmayan araç, daha çabuk hızlanıyor. Sadece bu kadar da değil. Direncin azalması ile motora binen yük azalıyor, zorlanmıyor. Böylece dayanıklılık sağlanıyor, daha da önemlisi fazla yakıt harcamaya engel olunuyor, tasarruf sağlanıyor.

 

Ama Formula 1 takımları sürekli olarak yere basma kuvvetini arttırmaya gayret ederken McLaren neden tam tersini yapsın. Arka kanattaki yere basma kuvvetinde kayıp yaşanması durumunda, düzlüklerde araç tutunamayacak ve pist dışına çıkacaktır. O zaman bu durumda daha akıllıca bir sistem yapılması gerekiyor.

 

Bu konuyu daha iyi açıklamak için önce aerodinaminin temellerinden konuya başlamalıyız.

 

Aerodinami, havacılıkta, Formula 1’dekinden daha önemlidir, hatta hayati önem arz eder. Uçakların uçması, kanatların üstünden ve altından geçen hava akımının hareketleriyle sağlanır. Bu konuda temel şudur: Yüksek hızlı hava=Düşük basınç; Düşük hızlı hava=Yüksek basınç. Uçakların kalkması için kanatların altındaki basıncın yüksek, üstündekinin ise alçak olması gerekir; böylece alttan gelen basınçla uçak havalanır. Hız farkını sağlamak için de üstten dolaşan havanın yolunu, alttaki hava akımına göre uzun tutmak gerekir. Kanadın başında ikiye ayrılan hava akışı, kanadın sonuna aynı zamanda ulaşıp birleşmeli. Aynı zamanda daha az yol kat edecek alttaki hava akışı, yavaş; tersine üstteki hızlı olacaktır. Böylece de alttan gelen büyük basınçla uçak havalanacaktır.

 

Formula 1’de ise konu tam tersidir. Uçaklar kalkmak için kanatları altında yüksek basınç ister ama Formula 1’de, yere basma kuvveti sağlamak için üstte yüksek basınç gereklidir. Bunu aklımızda tutalım.

 

Horner, arka kanadın etkisiz hale getirilmesinden bahsetmişti. Bunu nasıl yapabiliriz?

 

Kanadın altından ve üstünden geçen hava akışı, kanatlara yapışık olarak giden çok ince bir hattır. Bu yapışıklık çok zayıftır ve eğer kanat açısı çok dikse, veya açısız ise etkisini yitirir. Bu yüzden eğer arka kanat açısından oynama yapabilseniz, bu kanadın etkisini düzlüklerde düşürebilir, virajlarda arttırabilirsiniz.

 

Ama F1 araçlarının arkasında, pilotun kontrolünde ön kanatta yapılabildiği gibi bir açı değişikliği mümkün değildir. Ayrıca ön kanat, arka kanat kadar etkili değildir. Bu yüzden de mühendisler, arka kanatlarla ilgili türlü sistemler üzerinde çalışırlar.

 

Sonuçta açıyla oynayamıyoruz. Peki o zaman arka kanadın etkisini nasıl azaltırız?

 

Bunun için öncelikler tek parçalı bir arka kanat profilini ele alalım.

 

Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi kanat açısı çok yüksek değil ve ayrıca kavis de fazla değil. Daha uzun ve yüksek kavisli bir kanat, hava akışının yapışkan bir şekilde parça boyunca gidememesi nedeniyle şüphesiz etkisiz kalacaktır.

 

 

Formula 1’de değişen kurallarla birlikte artık yere basma kuvveti bulmak için hava akışını farklı şekillerde kullanmak gerekiyordu. Kanatların dikleştirilmesi bir yere kadar yararlıydı ama sınırın geçilmesiyle etkisini yitiriyordu. Modern Formula 1’de artık tasarımlar da değişmiş, arka kanatlar birkaç plakadan oluşmaya başlamıştı.

 

 

Arka kanat tek parça iken elde edemediğimiz diklik ve kavislik, birkaç plakalı hali ile sağlanabiliyor. Bu sistemde hızlı hava, yani düşük basınç, sadece kanadın altından değil, ayrıca plakalar arasındaki boşluktan da geçebiliyor, böylece hava akışının kanada olan yapışıklığı sürdürülüyor.

 

Ama günümüz Formula 1 kuralları çerçevesinde arka kanadın iki parça olmasına izin veriliyor, fazlası yasaktır.

 

Geçmiş yıllarda bazı takımlar, arka kanatlarına ekledikleri esnek kanatçıklarla bu sisteme benzer yenilikler düşünmüştü. Araç düzlüğe çıktığında gelen yüksek hava basıncı ile kanat geriye bükülüyor ve etkisini yitiriyor, virajlara gelindiğinde araç yavaşlayıp kanat da eski haline geliyordu. Ama yine kurallar, bu yolun da önüne kesmişti.

 

Önümüzdeki manzaraya bir bakacak olursak; kanatları esnetemiyoruz, ön kanatlardaki gibi açılarla oynayamıyoruz, arka kanatları ikiden fazla parçaya ayıramıyoruz. Bu durumda farklı bir yola başvurmak gerekiyor.

 

İşte burada McLaren’in uygulaması önümüze çıkıyor. Takımın sistemi, araca önden bakılınca dikkat çekmiyor ama arkadan çekilen resimlerde görülüyor ki kanadın üst plakasında bir çizgi var. İşte bunun bir boşluk olduğu, arka kanadın 3 parçalı olduğundan şüphe edilmişti. Ama durum böyle görünmüyor. Bu çizgi, açıklık değil, bir boru.

 

 

Bunun yanı sıra üst plakadaki çizgiye dikkat edilirse, kanadı tamamıyla kesmiyor ve uç kısımları kapalı duruyor. Yani üst plaka ikiye bölünmemiş, uçların kapalı tutulması ile yarık özelliği verilmiştir. Bu sistem, Ferrari’nin F60 aracı ile de farklı şekilde denenmişti.

 

 

Aşağıdaki resimde arka kanadın, üçüncüsü eğer çok iyi gizlenmiyorsa, iki parçadan oluştuğu görülüyor.

 

 

Gelelim sistemin çalışmasına.

 

McLaren, pilotun kafasının üzerindeki hava girişinden geçen havanın bir bölümünü, köpek balığı şeklindeki motor kapağının içindeki kanalla, arka kanadın üst plakasına taşıyor. Hava, bu üst plakadan, arkasındaki çizgi gibi görünen boruya aktarılıyor ve orada bir yarık varmış gibi çalışmasını sağlıyor. Yani arka kanatta hava, hem kanadın altından hem orta açıklıktan hem de üst plakanın arkasından üstü açık borudan geçiyor. Sonuç olarak ikiden fazla plakaya izin verilmemesinde kuralların belki de etrafından geçilerek belki de gri kalan alanları kullanarak, arka kanatta üçüncü bir “parçam-sı” yaratılıyor. Açıklık getirilmesi gerek yerlerden biri bu.

Yalnız bu sistem, virajlarda yine etkili olmayabilir. Üst hava girişinden her zaman bir akış oluyor. Orada elektronik bir cihaz olmadığından, veya durumu algılayacak bir cihaz, aracın virajda mı yoksa düzlükte mi olduğunu arka kanada iletecek, üst plakadaki boru kanalı etkin kılacak bir sistem yok.

Böyle bir aerodinamik parçanın pilot tarafından kontrolü yasak. Yani direksiyonda bir tuş ile hava girişini kapatıp açmak, kurallara uygun değil. Bu durumda pilot ve garajdan elektronik olarak bağımsız, aracın virajda veya düzlükte olduğunu arka kanata bildirecek bir sistem bulunmalı.

 

İşte bu safhada karşımıza McLaren aracının ön kısmındaki hava girişi çıkıyor.

 

 

Başlarda buradan giren havanın, köpek balığı motor kapağından geçip arka kanadı beslemediği, onun yerine motoru soğutmada kullanıldığı gündeme gelmişti. Ama başka bir pencereden bakarsak; bize arka kanattaki hareketi pilottan ve garajdan bağımsız kılacak bir sistem gerekiyor. Bu hava giriş pekalâ bir valfi sisteme sokuyor olabilir. Yani, düzlüğe çıkıldığındaki basınç ile virajlardaki basıncın farkını algılayabilen bir valf, direksiyondaki standart kontrol sistemine 0 veya 1 komutunu yollayabilir ve üstteki hava girişindeki bir kapı sistemini açıp kapatabilir.

 

Bu durum için de bazı çözümler gerekiyor. Çünkü tartışmaların içinde bu sistem varken eğer birini geçmeye çalışırsa, önceki aracın hava koridoruna girilirse sistem viraja girdiğini sanacak ve yere basma kuvveti oluşturacak. Bu durumda da aracın hızında düşme olacak. Yine bunun için bir çözüm olarak da sistemin devreye girmesi için bir zaman geciktirici olması öne sürülüyor. Yani valfin açılması için belli bir zamanın geçmesi öngörülüyor.

 

Valf yerine bu işlerimi pilotun da yapabileceği bir başka iddia. Son zamanlarda güçlenen bu ihtimalde pilot, kokpitin içinde dizi ile sistemi devreye sokup çıkarabiliyor. FIA, pilotu aracın parçası olarak görmezse, yani hareketli aerodinamik parça olarak düşünmezse, sistem kurallara uyuyor. Aksi takdirde kural dışı niteliğine bürünüyor.

 

Genel olarak konuya bakacak olursak sistem, gördüğümüz kadarıyla kurallar dahilinde gibi.. Kazanımları düşünülünce sadece hız değil, motoru da destekler olması dikkate değer.

 

Derleme


Yorumlar

  1. Mc lareni günahım kadar sevmem ama,f1 de herhangi bir enerji tüketmeden araç hızlandırılabiliyorsa bunu mc larende yapsa takdir edilmesi gerektiğine inanıyorum,bir zamanlar viliams da çift tabanlı araç ile yarışıyordu daha sonra yasaklandı.

    yazı çok bilgilendirici olmuş,teşekürler

  2. legal yada illegal karar fia nın.yazı muhteşem olmuş elelrinize sağlık.

  3. "Bu hava girişi pekalâ bir valfi sisteme sokuyor olabilir"
    İşte burda yakalanıyor sistem, çünkü ön kanat dışında aero parçaların hareket ettirilmesi yasak. Bu durumda bu sistem bence illegal demektir..

    Yazı muhteşem olmuş, ellerinize sağlık.

  4. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    Mclaren yine yapmış yapacağını , gerçektende şapka çıkarmak lazım bu mühendislik harikasına. ancak yasaklarlarsa çok ayıp olur difüzeri yasaklamayan fıa bunuda yapmamalı… sanırım Mclarende geçen seneki difüzör olayını referans almıştır…ayrıca çeviride çok çok iyi tam arşivlik bir yazı olmuş…

  5. Çok güzel bir çeviri olmuş malesef ki çok geç gördüm. Yeni izlerler için güzel bilgiler var arşive alınabilir.
    İleride yardımcı olacak, baz alınabilecek temel bilgilere erişilebilir.
    Mantalite, açıklamalar güzel fakat burun üstü kanala kadar. Açıklamaya çalışıldığı gibi bu sistemi Mclaren'in uygulayacağını sanmıyorum Valf sistemi ve bu tip bir uygulama yasak, bunu atlamaz takım. Onun dışında sistem güzel fakat çok fazla bilinmeyeni var şuan teoriler de açıklamak için yeterli değil. Kapak içi kanal gibi içerdeki çözümleri bilmeden arka kanat çözümünü değerlendirmek güç. Burundaki kanal'da
    başka bir hedef için kullanılıyor olabilir. Kısaca arka kanat sisteminin geçmemesi için bir engel yok fakat
    açıklanmaya çalışılan valf sistemi ve içerdeki hareketli parça mümkün değil. Zaten kanat ile birleşen motor kapağı
    çözümü Mclaren'in genel yapısı değerlendirildiğinde başarılı, düzlük kazancı tahmin ediliyor. Sistemi tam bilemediğimizden dezavatajlarda da bilemediklerimiz var mutlaka.

    Bu tip değerlendirmeleri F1'in dışındaki insanalar hazırlıyor. Takımlar bunların daha fazlasına vakıflar zaten. O sebeple bizlerin faydasının dışında bir götürüsü olamaz. F1 takımları pistlerdeki tüm görüntüleri kaydediyorlar, video server'larına sahipler. Ayrıca 2 boyutlu görüntüleri 3 boyutlu cad, dizayn aşamasına geçirebilen teknoloji, yazılımlar kullanılıyor.
    Fakat bunlar yeterli değil. Bir takımın uyguladığı her hangi bir çözümü diğerleri hemen yoğunlaşarak incelemeye çalışıyorlar zaten, simülasyonlar ile değerlendirmelerini almaya çalışıyorlar fakat bu tamamına yakını görüntülenebilen çözümler için geçerli.
    Misal difüzörlerde önemli olan görünmeyen iç kısım olduğundan çıkış noktalarının görüntülenmesi çözümlerin anlamlandırılması için yeterli değildi. Bu çözüm içinde bu geçerli gibi görünüyor.

    Uygulamalar üzerine teoriler üretilmesi çok güzel fakat çözümün yasallığını ancak inceleme sonucunda öğrenebileceğiz.
    Ben de direk yasaklanan uygulamalar kullanılmıyorsa yasaklanmasını istemem. Uygunluğunda nasıl çalıştığını tam olarak bilemeyeceğiz ama izin verilmezse nedenini tam olarak açıklarlar inşallah.
    Açıkçası ben bunlardan haz almıyorum. Bunların üzerine düşüldüğü müddetçe aero hep daha önemli olacak, mekanik tutuş üzerine düşülmeyecek. Buda özlenen, istenen araçları ve F1'i bizden uzaklaştırmaya devam edecek. Eskiye dönüş yönünde ümidimiz vardı fakat hayallerde kalacak sanırım.

  6. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    her zamanki herkesin ağzını açıkta bırakacak şeyler yapmış bizimkiler;gerçekten de inanılmaz;yasaklasınlar ya da onay versinler pek umrumda olmaz;şunu yapabilmişlerse eğer;zaten bu konudaki liderliğini ispat etmiş demektir bu takım..
    fia mclaren düşmanıdır saplantılarını bir kenara bırakarak söylüyorum ki;eğer şu,dünyanın 8. harikası parça yasal bulunmazsa çok çok ayıp olur..

  7. Mustafa Kemal  avatarı
    Mustafa Kemal

    Kim bilir belkide sadece sıralamalar ve Monza gibi hızlı pistlerde kullanırlar?

  8. Adamlar yapmış diğer takımlarda yapabiliyorsa yapsın 🙂 FİA eğer yasal değil derse şaşırmam ! Pek yenilik içeren parçaları sevmezde FİA.Geriye doğru gitmeliyiz gelişmemeliyiz 🙂

  9. cidden cok güzel acıklama yapılmıs sag olun…

  10. Orası öyle aslında. Tasarlanabilir ama en verimli şekilde nasıl kullanılır, onu çözmeleri gerekecek.

    Çözemezlerse arka kanadı taşıma kaybına uğratıp tüm downforce'u kaybedebilirler. Arka kanadın downforce'unu kaybederlerse fiziksel olarak havalanma ihtimalleri var bence. :))

  11. Sistemin efektif olarak uygulanması zordur.Yoksa çalışma prensibinin çözümü çok basit bir hadise.Zaten önemli olan kullanabilmek değilmi.Herkez çift katmanlı difüzör yaptı ama kimse Brawn lar kadar ii kullanamadı.

  12. Bu "mühendislik harikası", "sanat eseri", Ferrari'nin FXX projesi kapsamında kullandığı sistemle büyük benzerlikler içeriyor. FXX'te,aracın hızı saatte 150 mph'ı aştığında flaplar havanın bir kısmını yönlendirerek aracın arkasından çıkışa gönderiyor. Böylece aracın arkasındaki araç tarafından çekilen düşük basınçlı hava alanının değerleri değiştirilerek sürüklenme azaltılıyor.

    Bu konuyla ilgili Horner'ın söylediği "arka kanadı iptal etme" olayı da uzun düzlüklerde, yüksek hızlarda pozitif bir etki demek (ancak kanadın etkisinin iptali gibi bir durum yok, ardında yarattığı hava akımı manipule edilerek negatif etkiler azaltılıyor). Bu da yine aracın arkasındaki hava alanının kontrolüyle mümkün. Bu arkadaki hava istenildiği gibi yönlendirilebilirse, uzun düzlüklerde aracın sürüklenmesini azaltarak fayda sağlayabilir. Burada da düşük hızlarda performans problemi ortaya çıkabilir. Bunu da giren havanın basıncına göre boğulan/açılan bir sistemle çözmek mümkün.

    Bu noktada FIA kuralları işin içine giriyor. Değişken geometri kurallarına göre değişebilir valf zamanlaması ve değişebilir valf sistemleri yasak. Bu durumda McLaren aracı düşük hızlarda da bu sistemi kullanıyor olabilir. Ancak düşük hızda kayıpları olması mümkün. Yine de bunların tamamı teori. Elimizde kesin sonuçlar yok. Varsayımlar üzerinden gidiyoruz. Sistem fazla bir kayıp yaratmadan fazladan downforce üretiyor olabilir.

    FIA kural ve kısıtlamalarında direkt olarak "bu sistem yasaktır" demediği için yasal olduğunu varsaymak yanlış. McLaren yeni bir sistem kullanıyor. Bunun yasal olup olmadığına FIA karar verecek. Yasal bulunursa, diğer takımlar tarafından da tasarlanması çok zor değil. Yaptığı iş karmaşık olabilir ama sistemin prensibi oldukça basit.

  13. Yavuz Balcı avatarı

    bahsedildiği gibi bir valfte olabilir.ama nasıl çalıştığı konusu tam bir muamma.içeri giren havayı depolayan bir başka ekipmanda olabilir içerde.ve bu ekipman düzlüklerde,virajlarda veya başka aracın hava koridorunda iken basınç veya başka yolla aracın durumuna göre farklı bir tepki verende bir ekipman olabilir.

  14. alonsomassa avatarı

    umarım ferrarinin yarıkları,motor açısı ve jant-somon kombiasyonu iyi çalışır.

  15. Yavuz Balcı avatarı

    bahsedildiği gibiyse bu araca 0.1 den çok daha fazla kazanım verir.yalnız kafama takılan öndeki aracın hava koridoruna girdiğinde aracı geçmeye çalıştığında nasıl tepki verecek.yarışa hep ilk 4 te başlamaları gerekiyor.bunun dışında dengeleyici farklı bir parça daha mevcut gibi.ama onu herhalde kimse göremiyor.testlerde başka araçların peşine takılmaları bu yüzdende olabilir.yarışlarda nasıl tepki vereceğini bekleyip göreceğiz.ama bu haliyle bile sıralamalarda müthiş bir artısı olacak gibi görünüyor.

  16. ilgimi birşey çekti mclrenin bu sistemi konuşuduğu günlerde ferrari köpek balığı motor kapağına geçti benzer bir sistemi ferrraride görmeninde olası olduğunu düşünüyorum

  17. boya diyince bazı arkadaşlarda sevinmişti mclarende yeni sorunlar var arabanın arkasını boyayıp duruyorlar diye :)))

  18. burak bocek avatarı

    formula 1 de hiçbirşey göründüğü gibi kolay değildir. En kolay kopyalanabilecek şeyin araca eklenmesi bile birkaç yarış sürer, kaldı ki bu hiçte kolay birşey gibi görünmüyor. ancak diffüzör kadar zorda değil. mesela geçen yıl ferrarinin diffüzörü geliştirememesinin sebebi vites kutusuydu. Vites kutusu nedeniyle diffüzörü koyacak bir yer kalmıyordu, o yüzden bu yılki aracı baştan tasarlamaları gerekti. ancak mclaren ve renonun vites kutuları buna uygundu ve özellikle mclaren hem sezon içinde aracı gelişitirmeye devam etti hemde bu yılki araç üzerinde çalışabildi. ayrıca hiçkimse motor kapağının içini göremediğinden havanın içerde nasıl hareket ettiği ve arka kanada hangi açıyla ulaştığını bilemez, adamlar testlerde boşuna arka kanadı boyayıp durmadılar, bu konuda bir sürü şey öğrendiler ve sistemi giderek geliştireceklerinden de eminim.
    bu tür yenilikleri sadece mclaren yapmıyor, ferraininde cant kapağı çözümü örneğin çok yenilçi ayrıca motorun yerleştirilme açısı ve eksoz çıkışlarıda öyle. mclarenin çözümü yasal olarak onaylansa bile diğer araçlarda benzerlerini görebilmemiz için avrupadaki yarışları beklemek lazım ki bu arada atı alan üsküdarı geçebilir eğer gerçekten anlatıdığı kadar etkili bir çözümse..

  19. Ertan Akkaş avatarı

    Böyle bir sanat eserini yasaklamak mühendislere hakarettir. Bu yüzden şampiyonluğun filan kaybedilmesi benim umurumda olmaz. Büyük bir şaşkınlık içindeyim. Büyük bir başarı. Neden bizim en büyük rakibimiz olduğunu kanıtlamaya devam ediyor McLaren ;). Ayakta alkışlıyorum…

  20. alonsomassa avatarı

    ferrari daha iyi.yapsınlar bakalım.bence fia bu sistemi değilde bu tür motor kapağını yasaklasa.normal olan daha cool bence.

  21. pilotlar araçlarını oldukça ince ayarlar yaparak ayarlıyor. siz ayarlarınızı bu sistem çalışırkenki haliylede çalışmıyorken haliylede yapsanız, sistem devreye girdiği veya çıktığı anda virajdaysanız, araç oversteer veya understeer altında kalarak dengesizleşir, zaman kaybettirir size, o yüzden bu sistemi çalıştırmak göründüğü kadar kolay değil bence ve çalıştırmak için yapacakları şeyler illegal olabilir, işte açılıp kapanan bir valf vs.

  22. ferrari forewer avatarı
    ferrari forewer

    mclaren gercekten gelişimde cok ii cok ii çözümler buluyor tebrikler.:)

  23. alonsomassa avatarı

    laf mı edelim.niye yayınlamıyorsunuz!!! her mclarencinin yorumu yayınlanıyor.FERRARİ den korkuyorsunuz buna sarıldınız dimi?

  24. serhan acar yarışta bu sistemi anlatırken çok zorlanacak:) yazık walla.

  25. alonsomassa avatarı

    sizde bu parçadan mclareni şampiyon yaptınız.unutmayınki ferrari nin yarıkları mercedes in difizörü konuşuluyor.herkes yapabileceğinin sınırında.burda sadece legal mi illegal mi konu bu.eğer çok üstün bir avantaj sağlayacaksa illegal olarak yasaklansın.yoksa diğerlerinin yarığına difizörünede laf edilmesin.haberlerde böylesi görülmedi diyordu.dile kolay 4 şampiyon 7 aday bir gizli pilot.1 hafta sonra pazar günü yarışa sadece saatler kalmış olacak.

    ferrari ve mclaren tek pit stopla bitirmek üzerine çalışıyordu ayrıca ferrari yakıt tasarrufunda geliştiklerini açıklamıştı.

    muhtemelen mercedes te bir şeyler hazırlıyordur.acaba red bull bunlardan mı korkuyor?yoksa…..

    yine bilinmezliklerle giriyoruz sezona.

  26. Akşamdan beridir havanın buradaki mekanik davranışını yazıp duracakken aklımın sürekli olarak konum dışında olmasından dolayı unutup durdum.
    Lastiklerin dönüşünün yüzey üzerinde tam olarak sağlanması için (kaçırma olmaması için) yere basmaya ihtiyacınız vardır.Çok kaçıran lastik sürtünmelerden ötürü ısınıp kapasite kaybetmekle birlikte çok kaçırması demek birim zamanda o kadar mesafeden oluyor demekdir.Çok yere basanda aşırı ısınıp lastikleri harcaması yanında yanında motora yüklenmeside ayrı bir dertdir.Bu oranların bir kabül ile optimum olarak seçilmesi sonucunda aracın performansı açığa çıkar.McLaren in bu sistemle yere basma istemesi ancak ve ancak savrulmamak için yere basma ve tabiiki epey bir miktarda lastiklerin gücü yere iletmesi için ortalama bir düzey kadardır.Asıl hadise arkada…Boyalı resmi gözden geçirirseniz sonrada anlatacağıma bakarsanız daha ii anlarsınız.
    Nozül üzerinden zerk edilen sıcak ve basınçlı havanın oluşturduğu boşluğa soğuk havadan dağılma isteği gelecek ve kanadın arka dik kesiminin üzerine küçük bir rüzgar etkisiyle ötelenme yapılacakdır(Boyalı resimde yarığın üzerindeki boyanın varlığına,nerde oluştuğuna ve homojenliğine bakın).Bu etki başladığında adeta arkanızdan durmadan öteleniyormuş gibi bir his muhakkak uyanacakdır.Değişik bir KERS etkisi olarakda adlandırabiliriz.

  27. '… illegal olan durum 3 yarık *formu* olsa kesinlikle legal olurdu.' diye düzeltilmesi gerek.
    Bu yapı bir sanat eseriyse eserin temasının sahibi McLaren değil Newey dir.McLaren,yapının kumanda edilmesinin otonom bir şekilde tasarlanmasıyla kural boşluğundan faydalanmakdan sanat eseri sahibi olabilir.Anlayacağınız kadarıyla asıl hikaye o valf üzerinde geçiyor.Aktarım yapılan boru ile arka kanadın şeklinin değişimi ikincil pozisyonda.

  28. Arakadaşlar… illegal olan durum 3 yarık durumu olsa kesinlikle legal olurdu.Sorun, arka kanadan bir boru eklenerek pozisyonunun arttırılması ve o boruya aktarılan havanın bir valf yardımıyla ayarlanması münasebetiyle bir ayarlanabilir kanat gibi görünmesinden ibaret.Bu konumdaki en büyük sorun valf dir.Birincisi;(renonun kütle amortisöründe olduğu gibi hareketli parçadır) farklı hareketli ve ayarlanabilir bir (elle kumanda edilmemesi kural açığı olabilir)parçadır.İkincisi; ayarlanabilir bir kanat gibi havayı ihtiyaca göre şekillendirir.Yarığın M gibi olan yapısı sayesinde havanın arkaya iletilen havandan aracın merkezinde daha fazla olmak üzere yararlanılıyor. McLaren in bu sistem üzerinde uzun bir zamandır çalışması otonom bir şekilde çalışmasını sağlayarak kural boşluğundan yararlanmak olabilir.Ondan dolayıdır ki legal olarak varsayılsa kısa zaman içerisinde diğer takımlar tarafından hazırlanamayacak kadar havanın elektro-mekanik bir yapısıdır.Bunun diğer takımlar tarafından araçlarına uygulanma kolaylığı bakımından çift katmanlıdan daha zordur hatta bir sezonu dahi harcayacak kadar zordur diyebilirim.Lagal ilan edildiği anda, uzun şasisiyle virajlarda çok hızlı olan McLaren düzlüklerde de bu şekilde hızlı olup sezonu allak bullak edecekdir.Anlayacağınız kadarıyla… bu sezonuda geçen sezon gibi bir takımın mühendislik hesaplarının baskısıyla pilotajın ve aracın varlığı dışında geçirebiliriz.Şayet yapı illegal olursa… o zaman McLaren in vah haline.Buldozer gibi yapıyla işleri epey zorlu geçecekdir.O kocaman yapı çok fazla sürtünmelerden ötürü çok lastik ve yakıt tüketecekdir (denge sorunlarıda cabası olabilir).

  29. gerçekten çok etkileyici bi mühendislik harikası. ben bunun bu kadar derin olabileceğini tahmin etmemiştim. benzinden bile tasarruf sağlayacak bi tasarım. 3 parça ama değil. gerçekten tebrik ediyorum. yasaklanmalı mı? bence hayır.

  30. kaan kaanhan avatarı

    reno mass damperi 05 yılında geliştirmeye başladı ve o sezonun son yarışında kullandı. 06 da Honda,McLaren,Toyota,Super aguri dışındaki takımlar sistemi kopya edip kullanmaya çalıştı. tabi reno kadar başarılı olamadılar, bu başarısızlıkta bazılarını politik mücadeleye soktu.yasak edildi.sonuç olarak o dönemde renault nun 0.3sn kaybettiği sanılıyor. McLaren benzer etki yaratan,legal farklı bir sistem kulladığını açıklamıştı.hatta bunun üstünede birçok olaylar dönmüş(kapılar ardında),girsek konu uzar gider..
    McLaren in arka kanat tasarımı uzunca süredir gündemi işgal ediyor, ne yapılmak istendiği aşağı yukarı biliniyordu ama nasıl yaptıkları hakkında tam bilgi yok,sadece teoriler. sistemin tam olarak nasıl çalıştığı konusunda anlaşılması güç noktalar var. elbet ortaya çıkar.

  31. öte yandan, aracı bir de başka bir aracın arkasındayken test etmek istiyoruz demişti mclaren ve bunu da yapmışlardı, hatta button'ın da buna istinaden bir açıklması olmuştu, diğer takımların test programlarında bu yapılmamıştı, bir farklılık olarak göze çarpıyor ilk bakışta, ama çok açık olması itibariyle de şaşırtmaca da olabilir amacı. dikkati başka tarafa çekip, farklı bir yoldan çözüm üretmiş olabilirler. elimizde ne kadar veri olursa olsun, gerçekte ne olduğunu büyük ölçüde bilemeyiz

  32. McLaren in bu yarığı tek bir fayda sağlamak amacıyla yaptığını düşünmek çok saçma. Sadece düzlükte hızlı gitmek için bu kadar tantanaya sebebiyet verilmez sonuçta. Tam anlamıyla bir paketten söz etmek lazım bence.

    Yukardakiler doğruysa ki yüksek ihtimal doğru tek pit stopu en iyi şekilde kulanmaya yönelik bir geliştirme çalıştırması bana kalırsa. Yani yeni kurallar tek pit stobu daha makul kılıyor. Arka lastiklerin aşınma değerini düşürmek çok önemli ki bu sistem büyük bir fayda sağlar. Bence Red Bull bu yüzden itirazlarında bu kadar ısrarcı.

    Ross Brawn ın 2 pit stop zorunluğu düşüncesi vardı ama FİA nın bunla ilgili bir çalışması olmadı bildiğim kadarıyla.

  33. Jonathan kardeş;McLaren o kitapçığı kaptırmasa ve Maillerdeki Ferrari nin şu değerlerini kullanalım demeden o birimleri kullanmaları onları suçlu duruma sokmazdı.
    McLaren in aracına adapde ettiği bu düşünce çokda alkışlanmaya değecek kadar süper bir başarı değildir.Bence başarısı; onu efektif olarak araca adapde etmeden mütevellitdir.Zaten bu kısım gibi bazı aksamlar üzerinde senelerdir görüşler ve çalışmalar var.Örneğin Renault un meşhur W arka kanadı 3 sene önce kullanılacakdı… oysa şimdi bu kanadı gördük.

  34. öncelikle trf1'i kutluyorum, dün msj atmıştım kendilerine, bu konu hakkında yapılan dedikoduları ve ilgili link'i yazmıştım, eğer benim yazdıklarım üzerine bu haberi yayınlamışlarsa, msjıma ilgi gösterdikleri için teşekkür ediyorum.

    aşağıda bir çok arkadaş konuyu değerlendirmiş, farklı bir şey söyleyeceğim tek yönü var. başka bir aracın arkasındayken sistem virajda olduğunu sanıp downforce üretecek denmiş, ancak sistem ve diğer kanat açıları zaten normal downforce(yani bu ek sistem hiç yokmuş gibi) ayarları ile kurulacak sanıyorum, yani başka bir aracın arkasındayken, dezavantajlı olacak diye bir şey, sadece avantajını kaybedecek.. bu sistem, virajlarda hız kazanmak için değil, anladığım kadarıyla düzlüklerde ekstra hızlı olmak için..

    0.1 saniyeden daha fazla kazandırabileceğini düşünüyorum, Horner bu sistem sayesinde düzlüklerde 8-10 km kadar kazanıldığından bahsetmişti, bu çok büyük bir rakam, sadece düzlük sonu hızıyla bile 0.4 sn getirisi olabilir pistine göre, bir de diğer yan faydalarını katarsaki, yani lastik kullanımı ve yakıt tasarrufu gibi, daha da önemli duruma geliyordur.

    böyle bir sistemi düşünebilen ve hayata geçirebilen bir takımın taraftarı olmayı kim istemez ki şimdi? adlarını bilmediğim yüzlerce mühendis, öpüyorum hepinizi.

  35. AArank ağabey…katılmamakla beraber yorumuna saygı duyuyorum. bence belli konularda standart ve üst sınır olmalı…ama takım kalkıpta birkaç metal veya plastik kullanıp belli hesaları yapıp avantaj sağlıyorsa bunuda ona bırakalım gizli kalsın. madem bir gaz meselesidir mclarene 100 milyon dolar ve şampiyonluğu kaybettiren buldukları buluşlarıda avantaj olarak kullansınlar….

  36. alonsomassa avatarı

    bence illegal demeyecek ve kesin bu parça işe yarıyordur.ama umarım ferrarinin yarıkları ve difizörü daha etkilidir.

  37. cem korkmaz avatarı

    kes,m fia yine mclarene karşı olduğundan bi terslik yapacaktır bunu eskiden ferrariyi desteklerken göebildik ve başkanın todt seçilmesi sonuçta bi bağ var

  38. arka kanat 2 parça olmasına rağmen sanal bir üçüncü kanat yaratılmış gibi bir hali var. kurallara aykırıdır vs bilemem, kuralları incelemek gerek önce. ama bu sistem mutlaka avantaj sağlayacaktır. aracın toplam sürüklenmesini azaltıp yakıt tasarrufu sağlayabilir. kafam karıştı açıkçası.

  39. alonsomassa avatarı

    göreceğimiz tek şey umarım kırmızıların doublesi olur.bunu herkes istiyor.en koyu mclarenciler bile.

  40. Jonathan kardeş; Aradı farkı küçük bir örnekle açıklayayım (hemde maillere konu olmuş şekliyle).Ferrarinin lastik bilgilerini alan Mclaren lastiklere karbondioksit gazı basıldığını öğrenmiş olur.Bu durum lastik basınç miktarlarından daha önemli olmasa gerek.Lastik basınçlarını öğrenmiş olmanız bu cezaya hak kazanmanıza sebep olur.

  41. alonsomassa avatarı

    jonathan livingston 2010 da intahar etmenden korkuyorum.kimi nin yerine Ferrari daha iyi bir pilotu getirdi diye sırf kendi egolarından dolayı bunu kabullenmek istemiyorsun ve evim evim güzel evim diyerek mclarenin savunuyorsun.ilerde sauberde ilk takımı diye onuda savunur paran oluncada bir citroen alırsın.ama bunlar bir Ferrari etmez.

  42. madem bu bir yarış adamlar birşey geliştirmiş bu buluşu bu kadar açığa çıkarmak adaletmi? tam tersi üretene bulana farkını farkettirene ceza…millet güzel bir buluş yaptımı patentini alır onu kimse taklit edemez. burada ise herşey ortaya dökülüyor inceleme ayağıyla…nerede kaldı farklılık? kafama yatmıyor…madem öyle neden ferrarinin bilgilerini kullandı diye mclaren ceza alıyor?

  43. alonsomassa avatarı

    bu sitenin benim yorumlarımı blocklayarak mclaren cilerin ümitlenmesini engellememi engellemek amacıyla mclarenci olduğunu düşünmeye başladım.
    ama sayın kim blockluyorsa:bunu fazla bir avantajı olamayacak.ferrari nin de yarıkları ve daha iyi difizörü var.mercedesinde.bakalım.birde illegal çıkarsa.çıkmassa diğerleride yapacak.muhtemelen charlie üstün körü bakar ve yasal der.ama umarım öyle düzlükte 5 10 km fark ettiren yada startta farklar attırtan dalga geçer gibi farklı çizgiden gidip melbourne 2009 u kopya eden bir sonuç vede yarış olmaz.olacaksada bunu yapan kırmızılar olur.

  44. çok net konuyu ortaya koymuş. özellikle f60 ile karşılaştırma…kural arka kanatın 2 parça olmasına izin veriyor. mclarenin çözümündeyse arka kanat iki parça. yani slot(boru)kanatı yere paralel olarak boydan boya kesip üçüncü bir parça oluşturmuyor.
    ayrıca diğer takımların bunu kendi araçlarına uydurmaları için bayağı arka tarafla uğraşmaları gerekiyor.çünkü mclarenin köpek balığı motor kapağı arka kanatla birleşik.
    mclarenin motor kapağına en yakın kapak redbulların ki onlar bunu araçlarına uydurabilselerdi bu aşamada şikayetçi olmazlardı diye düşünüyorum…

  45. alonsomassa avatarı

    nedir bu karamsarlık?ferrari ninde yarıkları var.ayrıca ferrarinin difizörü,mercedesin bilinmeyen difizörü ve mclarenin arka kanadı var.legalse hepsi bir şekilde faydalanacaktır.bunu çokta zor bir olay olduğunu sanmıyorum.difizör gibi karmaşık veya fark yaratıcı değil bence.

  46. firat savas avatarı

    güzel bilgilendirilmiş kazanımları yakıt azlığı olma ve bağlı olarakta az lastik aşındırma olabilir. dahice bir sistem benimde dikkatimi kalınlığı ve yan taarafında bulunan çivatalı kapak olmuş bir mana veremedim bu kapağa

  47. McLaren in aracının lansmanından sonra birileriyle kişisel konuşmalarımız sırasında görüş alışverişinde bulunurken herkesin aracın altından dizüzör yaparken McLaren in birde arka kanadın üzerinde bunu yaptığından bahsetmişdim.Bu açılımdan sonra bunu söylemek varsayımdan ibaret olmaz.

  48. alonsomassa avatarı

    arkadaşlar buna kısmen benzer bir tasarım geçen sene ferrari de denenmiş(ti)yazıdada görüldüğü gibi.mclarenin arka kanadı,ferrari nin yarıkları.açıkçası aşırı etki etmeyecek ancak sanırım bu iki takımın bu seneki hırsı bazılarının hoşuna gitmemiş.muhtemelen ikiside legal bulunacak,ve mercedes ve rb de uygulayacak ve diğerleride.

  49. Yazı için teşekkürler, gayet akıcı ve açıklayıcı. Bu yazıyı okuyunca aklıma 8-9 sene önceki araçlar geldi . Onlar bu araçlardan çok daha sadeydiler teknoloji geliştikçe araca eklenen parçalar da arttı. peki hangisi daha güzel? bence 8-9 sene önceki araçlar daha güzeldi. ne bileyim daha bir halka yakındılar sanki, şimdikiler gibi değil.

  50. 2006 yılında üstüne afiyet olmöadığı halde Renault un amörtisör ünün en haraketli itirazcısı McLaren di.Neden en hararetli dedim… şampiyonluk iddiası olmamasına rağmen Ferrarinin itiraz etmediği kadar kütle amotisöre itiraz etmişdi.O yapının illegal olmasına sebep tek parça çalışmaması sayılmışdı.Yani esnek kanatlarda benzer bir şekilde illegaldi.Şimdiii bu valf e ne demeli…????

  51. Çok harika aydınlatıcı bir yazı olmus umut ediyorum herkes bu yazıyı dikkatlice okur ve anlamsızca yorumlardan kaçınır.

    Mclarenin bu akıllı tasarımına gelince , eğer işe yarıyorsa tüm takımlar en kısa zamanda bu tür kanat üretmeye basalyabilirler . Tabiki bu Mclaren için çok büyük bir avantaj olacak diger takımlardan bu arka kanat konusunda önde olabilecekler.

    Birde şu öndeki şu şnorkel ile ilgili birşey soylemek istiyorum .Eğer bu yazıdaki anlatılanlar tam anlamıyla dogurysa Mclaren plotlarını yarışlarda rakip plotların tam arka çizgisinnden degil de ideal olamayan çizgiden giderken görürsek hiç şaşırmam . xD

  52. RedBull bu sitemi zaten bildiğinden ve sistem üzerinde çalıştığından ötürü en hararetli itirazcısı olmuşdur.RedBull un sistemin nasıl çalıştığından ve kazançlarından haberdar olması en şiddetli itirazcısı haline gelmesine sebep olmakla birlikte benzer bir Newey tasarımının illegal olmasıda bunun cabasıdır.Aracın ilk piyasaya çıktığı anlardan itibaren o kısım hakkında bir takım itirazlar söz konusuydu.Bu itirazlar bu gün iyice su yüzüne çıkmışdır.

  53. AARank'ın söylediği doğru olabilir. anasayfada mclaren aracının yandan görünüşüne baktım. köpek balığı motor kapağının yapısı gerçekten içinde bir şeyler gizliyor olabilir. direkt arka kanada bağlanacak kadar uzun olması değil kast ettiğim, bunda bir sorun yok. ama aynı zamanda oldukça şişkin ve içinde bir şeyler var gibi.

  54. Motora gelen havanın azaltılması söz konusu olmazsanırım. Büyük ihtimal ile sistemin valfi motor kapağındaki boru üzerindedir diyeceğim ama testlerin başında McLaren in hararet sorunu yaşadığından bahsedilmişdi.
    Sistemde valf olması ve havanın ekstra taşındığı kapağın boru kısmı arka kanadın bşr parçası gibi görülürse kanadı yapılandırmadan ötürü illegal olabilir.Diğer türlü bütün hallerde legal olma ihtimali yüksek.

  55. hiç böyle düşünmemiştim AARank. yani üstteki şemalarda göründüğü kadarıyla, kask üzerinden geçen hava, hava girişinden giriyor ve bir kısmı direkt arka kanada gidiyor diye düşündüm.

    ama dediğin gibi bir olay varsa ve hava komple motora gidip, sonra da ısınıp tekrar arka kanada yönlendiriliyorsa, elbette burada hatırı sayılır bir kazanım vardır.

    ilginç gerçekten. bakalım inceleme sonucu ne olacak.

  56. arkadaşlar bu normal bir hava değil.Motorun ısıttığı hava sürtünmesi düşük bir havadır ve motor kısmından alınıp arka kanadın arka yüzeyine homojen ve basınçlı bir sekilde zerk ediliyor. Kazanımların matematiksel yada pratiksel (test)sonuçları verilse sanırım herkes vavvv ederdi.

  57. ben de yazıyı çeviren arkadaşa teşekkür ederim. anlaşılmayacak bir nokta kalmamış.

    mclaren'in çözümü, çok akıllıca. hakikaten taşı sıkıp suyunu çıkarmışçasına bir yöntem bulmuşlar. tebrik etmek lazım bu arka kanat ve motor kapağından geçen akım fikri için. fiziki olarak kanat 3 parçalı olmadığı için de legaldir.

    ama sistemin içine valfi açıp kapamaya yarayan düzenek eklenmesi işleri bozabilir. bunun onaydan geçmeme gibi bir durumu var.

    ayrıca dezavantaj olarak, motora giden hava akımını azaltmanın sonucu olarak, motorun daha fazla hararet yapması olası.

    yine de, (valf düzeneği hariç) sistem onaydan geçer gibi. ve diğer takımlar da anında bunu uygular. bu sistemi hazırlayıp araca uygun hale getirmek de hiç uzun bir zaman almaz tahminimce.

  58. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    fazla abartılmış.
    (resimlerdeki kadar çalışıyorsa)
    havayı bir boruya sokup hatta çıkışını daraltıp belli bir alana dağıtıp? çıkartmaya çalışmak işe yarıyorsa tebrik etmek lazım
    ama bu valf olayının olduğunu hiç sanmıyorum,varsa da üst hava girişinin içinde basit bir şekilde çözmüşlerdir

    bekleyip görelim (ben öndeki köprü kanadı istiyorum arkadaşm)

  59. Kanattaki yarık belliki kural boşluğundan yararlanma. Motor kapağındaki kanal hakkında bilgim yok. Ancak kafa yormak gerekirse, bu konuda bir kural olduğunu sanmıyorum. Çünkü bu tarz (arka kanada bitişik) motor kapakları yeni kullanılıyor ve McLaren mühendisleri şeytanın aklına gelmeyeni düşünmüşler. Bu sebeplede FIA da bu tür bir çözümü düşünemediği için o konuda belirlenmiş bir kural olmayabilir diyorum. Öndeki hava girişinin (şnorker diye tabir edildiğini okumuştum) sistemin açma kapama düğmesi olduğu düşünülüyor ve bana da öyle geliyor. Son testlerde, McLaren'in bu seneki testlerde çokça kullandığı hava sensörlerinden şnorkerin içinde de vardı.

    Bana kalırsa, gerek bu sistemin gerekse ön kanat ayarının motor devrine bağlı olarak yapılması daha mantıklı. Böylece pilotu devreden çıkararak konsantrasyonunun dağılması önlenebilir. Ama ön kanat ayarının motor devri ile kontrolünün yasak olabileceğini düşünmek gerekiyor. Tabi bu durumda da günümüz F1'inde her kuralda açık arayan mühendisler devreye girip motor devri değilde lastik dönme hızı, egzoz veya fren ısısı v.s. kontrolünde istenilen iş yapılabilir.

  60. Yukardakiler doğruysa yasaklanmasına ihtimal yok ama FİA bu belli de olmaz.

  61. İlk zamanlar köpekbalığı kanadını işe yaamıyor diye kullanmamıştı McLaren şimdi ise Köpekbalığı kanadını farklı bir çözüm olarak kullanıyor. Belli ki bu hemen bulunmuş bişey değil kurallar incelikleri didik didik edilmiş ve mükemmel bir sonuç.

    Şuan için yasaklanması zor gibi ama çifkatlı difüzör gibi seneye çok daha katı kurallar gelebilir.

    Alışkın olunması gerek böyle şeylere her sene oluyor. Takımlar kurallarda en ufak zayıflığı bulabiliyorlar. Çünkü aero bilgileri çok iyi öz.(McLaren ve Ferrari nin)

    FİA nın yapsası gereken tek şey aerodinamiği daha basite indirmek. Bunu da yapmak çok kolay bence!

  62. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    Öncelikle bu bilgilendirici yazı için sitemize teşekkür ederim.

    Bence gri bölgelerde dolanılmış. Eğer yukardaki bilgiler doğruysa ve daha fazlası varsa bence bu kanat yasaklanır. Benim kendi düşünceme göre yasaklanmalıdır en azından.

    Fikire gelicek olursakta; DAHİYANE!

  63. bence etkisi çok olacaktır, eğer siz düzlükte 310 yerine 315 e çıkabilirseniz bu kanat ile, bu otomatikman size 0.1 saniyeden fazla kazandırır, viraj çıkışlarında etkisi, yarışta daha az yakıt tüketim, motorun korunması falan, bunlar büyük etkiler… ben kafadan 0.2-0.4 saniye derim sistem işlemeye başarırsa… tabi çözmeleri gereken yerler var daha, hızlı bir virajda, atıyorum 130r de düzlük ile virajı nasıl ayarlayacak bu kanat 🙂 bir valf veya kol olursa otomatikman hareketli aerodinamik parça olur bu ve yasaklanmazsa haksızlık olur, fakat her zaman açık bir sistemse o zaman pek illegal bir şeye benzemiyor… öte yandan kasti olarak bir boru ile kanadı düzlüklerde esnetip yarığı açarak avantajda sağlıyorlar, bu açıdan bakınca da yasaklanması gerekebilir…

    bence yasaklanmalı mı? yasaklanırsa mclaren'e yazık, o kadar uğraşmışlar, fakat yasaklanmazsa her takım buna benzer "esnetmeleri" yapacaktır ve fia yine kendi kendisiyle çelişecek 🙂 yinede bir mühendis adayı olarak yasaklanmasın derim, zekice bir çözüm

  64. Newey varya… bu adam F1 in faciası.Eğer KERS e çalışsaydı Allah bilir neler yapardı.Mekanik sistemlere ve aero sistemlere çok hakim bir mühendis.Bazı yaptığı şeyler karşısında kendi mühendisliğimden utanıyorum.

  65. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    AARank yazdıklarına bunuda ekliyorum :)Direncin azalması ile motora binen yük azalıyor, zorlanmıyor. Böylece dayanıklılık sağlanıyor.

  66. Newey'in buna benzer bir tasarımı daha önce veto yemişti(katmanlı difüzör olayında da olduğu gibi; ama eğer anlatıldığı gibiyse, bu tasarım Newey'inkinin yanında çok masum kalır ve onay alır; benim düşüncem bu tasarım öyle korkulduğu kadar bir kazanım vaadetmiyor(verilen tavizler epeyce fazla gibi).

  67. Sorun olan 0,1 s etki değil… belkide zamana yönelik etki olmasa bile az harcanan benzin sayesinde ve düzlüklerde az baskı olmasıyla birlikte lastiklertin yüksek hızlarda daha az aşınması söz konusu.Bu sene aracınız ne kadar hafif olursa (az benzin harcarsanız) ve ne kadar az lastik aşınması sağlarsanız o kadar başarılı olursunuz.Sorun olan 0,1 yada 0,2 saniyeler değil…

  68. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    nurettin dovan. kanalın varlığı yokluğu belirsiz demişsin ama boyalarla yaptıkları testte o boşluktan hava akımı geçtiği belli oluyor.

  69. TRF1 e teşekkür ederim ayrıca

  70. Bunun difüzördeki kadar bi etki yapmadığı malum.Uçaklarla örnek verilmiş yahu alt üstü arka kanat.Tamam aracın cok önemli bir parçası ama arkada bir kanal açıldı diye araba 2 saniye hızlanmıyor.Taş çatlasa 0.1 saniye etkisi vardır bu kanalın varlığı yokluğu belirsiz zaten.Neden Mclaren birşey yapınca olay oluyor anlamıyorum 2007 deki olaylar aklıma geldi.Casusluk skandalına ne ceza verilmişti renaulta ne ceza verildi.Sezon başlasın ve Gümüş arabaların hakimiyetini görün.

  71. Önündeki aracın türbülansı ile sistemin nasış çalıştığına bakabilmek lazım.Poll pozisyonunda başlyan araç aradaki mesafeyi çok çabuk açar ama ortalarda başlayan aracın aerosu nasıl etkilenir.Boru ile arka kanada taşınan hava ile arka kanadın aktivitesinin arttırılması haricinde legal görünen bir yapı gibi duruyor.McLaren in önünde kalan bir araç olsam difüzör ün üzerinde bir noktaya azo gazı koyardım.McKLaren arkama geldiğinde nitrojen i salardım :).

  72. burak bocek avatarı

    anlatıldığı gibi çok komplike bir sistem gibi görünüyor. Söylentilere göre mclaren bu sistemi üç yıldır geliştiriyor, geçen yıl araçları yavaş olduğundan kullanmaktan vazgeçmişler. fia onaylasa bile takımlar ilk yarışta bunu protesto edebilirler. Eğer gerçekten anlatıldığı gibi bir etkiye sahipse aerodinamik kers olarak işlev görecektir. düzlükte hem geçiş için hemde savunma için kullanılabilir. onaylanırsa diğer takımlarda muhtemelen benzer sistemler geliştireceklerdir ama o sürede mclaren de elindeki sistemi daha fazla geliştirerek avantajını koruyabilir..

  73. lewis hamilton avatarı
    lewis hamilton

    trf1 çok teşkkürler…

  74. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    kural boşluğundan faydalanarak yapıldığını düşünyorum bende. akıllıca bir iş yapmışlar. izin verilirse herkes yapar bunu zaten. brawn'ın çift katman difüzörüne izin verildiğine göre…

  75. Bencede kuralları çiğnememişler.Yasaklanacağını zannetmiyorum.Eğer yukarıda anlatılanlar %100 doğruysa Mclaren mühendisleri harika bir araç oluşturmuşlar.Sadece hız kazanımı değil motordanda daha fazla verim almak için bulunan çözüm dahice! 🙂

  76. Helal olsun çok güzel bir tasarım yapmışlarr imş ilegal çıkar

  77. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    Bu Arada Kusursuz Ceviri İcin TRF1 e cok tesekkürler

  78. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    Ne Olursa Olsun Takimimi Seviyorum =) Seviyelerini Ve İmkanlarini Sonuna Kadar Zorlayip Yenilik Getiriyorlar

  79. bence kuralları çiğnemeden yine etrafından dolaşarak bulunmuş bir çözüm bu… yasaklanmazsa olacakları söyleyeyim, tüm takımlar mclaren'in sistemini 1-2 kademe üste taşıyarak tasarımlarını geliştirecekler, hareketli aerodinamik parçalara izin versinler o zamana kadar 😛

  80. Bu teoriyi ortaya koyan yabancı sitelerden birinin yöneticisi.Aslında dahada ileri gidip pilotun gaz pedalının yanında bir pedalla kontrol edilebileceği söyleniyordu bu sistemin.Bakalım inceleme sonucu ne olacak.Yasaklanma ihtimali olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir