Meksika Gp Teknik Yenilikleri

Meksika pisti deniz seviyesinden 2.200 metre civarında uzakta olunca takımlar farklı soğutma yöntemlerine gittiler. Bildiğiniz üzere havanın yoğunluğu rakım arttıkça düşer; bu düşüşle beraber Formula 1 araçları gibi komplike araçların soğutma sistemleri ister istemez problem oluşturabilir. Meksika pistine gelirken takımlar bir yandan soğutmayı düşünürken diğer yandan yere basma gücü kaybeden araçlara downforce olarak üst düzey downforce paketleriyle Meksika’ya doğru yol aldılar. Bakalım kimler neler denemiş.

Mercedes

EN_Technical-galery-mexico_mercedes-brakes-2_NEW

Mercedes takımı sezonun son yarışına gelmeden hem takımlarda hemde pilotlar kategorisinde şampiyonluklara erişti. Ancak bu demek değil ki bundan sonraki yarışlarda gelişim yapmayacaklar. Hatta Mercedes artık daha rahat şekilde 2016 parçalarını risk alarak deneyebilir. Ancak öncesinde Meksika pistinde soğutma sistemiyle ilgili problemleri aşmaları gereken bir düzlük vardı. Cuma günü antrenmanlarda Mercedes pilotu Nico Rosberg’in arka frenleri alev aldı. Son yaptığım araştırmalara göre çoğunluk arka frenlerin yeteri kadar soğutulamadığı yönünde. Takım ilk olarak ön frenlerdeki borular arasındaki mesafeyi arttırdı ve daha geniş yarıklara sahip fren borularıyla Meksika’ya ayak bastı.

image1.img.2048.medium (1)

Ardından problem yaşayan Rosberg ile arka frenlerde daha farklı bir tasarıma giderek soğutma eksiğini gidermeye çalıştılar.

EN_Technical-galery-mexico_mercedes-brakes-1

Takım sağ taraftaki yeni tasarımla piste gelmişti ancak hafta sonuna başlarken yaşadıkları problemin ardından yeni bir çözüm üreterek pistte turlamaya devam ettiler ve hafta sonunun geri kalanında pistte bulundular.

image1.img.2048.medium

Mercedes takımı Amerika’da daha önce ekstra kulaklı diyebileceğimiz bir motor kapağıyla piste çıkmıştı. Bu motor kapağını her iki aracında Meksika’da taşıyan takım ısı jeneratör kazanım sistemi soğutması için ve ekstra turbo şarj havalandırması (Besleme) için bu yöntemle piste çıktı.

Technical-galery-mexico_mercedes-monkey-seat

Yazının başından beri belirttiğimiz üzere takımlar havanın yoğunluğu değiştiği için farklı çözümlerle beraber Meksika’da farklı tasarımlar denediler diye. Mercedes takımı Monako’da kullandıkları ‘Maymun Koltuğu’ tasarımını Hermanos Rodriguez pistinde tekrar araca monte ettiler. Bir benzer versiyonunu Ferrari Singapur’da kullanmıştı.

Red Bull

image1.img.2048.medium (2)

Red Bull takımı soğutmanın önemli olduğu Meksika’da arka tarafta karoserin bittiği bölgede daha geniş bir ağza sahip olarak soğutmadaki verimliliği arttırmaya çalıştı.
Technical-galery-mexico_red-bull-engine-cover-gurney

Üstteki fotoğrafta Austin pistindeki versiyon ile Meksika arasındaki fark gözükmekte. Aynı zamanda fotoğrafın en altında yer alan beyaz ok ‘Gurney Kanatçığı’ olarak adlandırılmakta.

Ferrari

 

EN_Technical-galery-mexico_ferrari-engine-cover

Ferrari takımı da soğutma için karoserin arka tarafında farklılık yaratanlar arasındaydı. Takım difüzörün kenarında bulunan kanatçıkları revize ederek hafta sonunda yarıştı.

McLaren Honda

image1.img.2048.medium (3)

McLaren Honda takımı sezon boyunca güç ünitesi ve vites kutusu bölümünde soğutma problemleriyle savaştı. Hermanos Rodriguez pisti için geliştirilen yeni ön fren borularına dikkatli bakıldığında iç tarafın kademeli bir halde olduğu gözüküyor. Bu hem havanın akış yönünü iyileştiriyor hemde soğutma verimliliğini arttırmakta.

EN_Technical-galery-mexico_mclaren-honda-new-engine

Aynı zamanda Honda takımı artık Log manifoldundan kurtuldu. Her silindirin ardından geleneksel olarak ayrı halde gelen egzoz borularıyla takım yeni motoru piste sürdü.

Son fotoğrafta ise bazı takımların soğutma verimliliği için kokpit yanındaki ızgaraların sayısının arttığı görülmekteydi.

Technical-galery-mexico_ferrari-sauber-mclaren-


Yorumlar

“Meksika Gp Teknik Yenilikleri” için 5 yanıt

  1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

    Eline sağlık erdim.Ferrari ızgaralarının içine ben bile girerim 🙂

  2. Samet Demirel(GillVill) avatarı
    Samet Demirel(GillVill)

    Ellerine sağlık Erdim Brezilyada ne tür yenilikler denenecek merakla bekliyoruz 🙂

  3. Eline sağlık bu güzel çalışma için

  4. ismail fatih alkan avatarı
    ismail fatih alkan

    Mühendislik harikaları. Bakmaya doyamıyor insan. Nasıl bir düşünce şekli. Bende bir mühendis adayı olarak gıpta ile seyrediyorum yaptıklarını.

    1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      O yüzden her adam mühendis olamaz 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir