Red Mercedes Bull

yazar:

kategori:

Bahreyn de Sebastien Vettel ‘in otomobilinin motorunda çıkan sorunun ardından motor konusunda tam bir söz düellosu başladı.İlk önce Newey, Mercedes’in motorunu geliştirdiğini ama Renault’un dürüst davrandığını söyledi.Ardından RedBull dan Helmut Marko,  Mercedes ‘in korktuğu için motor vermediğini dile getirince Mercedes cephesi de Mclaren istememişti o zaman dedi.Şimdi ise FIA, Renault’a güvenlik ve maliyetlerden dolayı bazı düzenlemer yapmasına izin verdi.Peki RedBull ve Mercedes cephesinde neden bu kadar atışma oldu.Gelin olayları geçen seneden başlayarak inceleyelim.

Çift katmanlı difüzöre geç geçiş yapan RedBull İngiltere den itibaren güçlenmiş ve en hızlı araç konumuna gelmişti.Ancak zaman zaman motorla ilgili aksaklıklar yaşayan takım Mercedes motoruna geçmeyi istiyordu.Mercedes geçen sene 3 takıma motor tedarik ediyordu ve FIA izniyle bu 4 e çıkarılabilirdi.İdaaya göre Mclaren o zaman için Mercedes’in motor vermesini istemedi.İdaaların doğru olduğunu kabul edersek eğer şöyle bir sonuca varabiliriz.Mclaren, Mercedes motorunun avantajını kimseyle paylaşmak istemiyordu ve ortak konumunda oldukları içinde Mercedes bu kararı veremedi.Zaten Foce India ile de imzalandığı tarihde bu takımda güçsüzdü.Kimse bu konuma geleceklerini tahmin edemezdi.Mclaren in yeni aracına kendi motorunu koyması ve Mercedes in motor tedariklerine karışması ve takımda alman pilot isteği iki markayı birbirinden koparmıştı.Brawn takımını satın alan Mercedes yıllardır aradığı fırsatı bulmuş oldu.

Peki bu seneye dönersek…Bu sene RedBull un hızlı olduğu ortada idi ancak dayanıklılık sorunları olacağı tahmin edliyordu.Öyle de oldu.Bahreyn de lider giden Vettel, motorunda yaşadığı güç kaybı nedeniyle 3 sıra geriye düştü ve galibiyeti kaçırdı.Ardından tartışmalar yeniden alevlendi.RedBull eğer Mercedes motoruna sahip olsaydık yenilmez olacaktık ifadesini kullandı.Ardından da Mercedesi korkaklıkla suçladı.Peki Mercedes gerçekden RedBull a motor vermek istememiş olabilirmiydi.Elbette olabilirdi.RedBull un çok iyi bir şasisi vardı ve yere basma gücü en yüksek araçtı.Renault motoru ve RedBull şasisi çoğu zaman birbirine uyumsuz oluyordu aslında.Renault aracında çok fazla motor problemi görmedik ama RedBull da durum farklı idi.Mercedes bu sene kendi takımını kurdu ve iddaalı bir araç yaptı.Düşünün şampiyonluk mücadelesi veriyorsunuz siz olsanız rakibinize özellikle RedBull gibi bir araca motor verirmiydiniz.Gerçekden de RedBull yenilmez olabilirdi.Ama Mercedes korktu demek ayrı birşey…

Mercedes ise sizden korkmuyoruz demek yerine topu Mclaren’e attı.Mclaren özel iş ortağımızdı ve motor vermemizi istemedi dedi.Mclaren ise bir açıklama yapmadı zaten kimsede yapmalarını beklemiyor sanırım.Çünkü RedBull gibi ciddi bir rakiple aynı motoru kullanmak ve Mercedes motorunun avantajını kullanmak istemeleri gayet doğal birşeydi bence.Mercedes motorunun ne avantajı vardı bu kadar peki? Motorların eşitlendiği söylensede geçen sene Monza da ki sonuç gösterge gibiydi.Son turda Hamilton ın kaza yapmasa Raikkonen hariç nerdeyse Mercedes motoru dizilimi gibiydi.Görülüyor ki Mercedes motoru düzlükde oldukça hızlı ve rakiplerine oranla daha az yakıt tüketiyor.En büyük özelliği ise sağlamlığı.Dumanaltı Mclaren leri hatırlarsınız sanırım ama Mercedes en sağlam motor oldu, nerden nereye gerçekden…

Şimdi ise FIA, Renaulta motoru bazı konularda geliştirmesine izin verdi.Karar diğer cephelerde nasıl karşılanır bilinmez ama Ferrari’nin , Mclaren’in , Mercedes’in pekte memnun olmayacağı ortada.Büyük takım olsanızda kendi motorunuzu üretmediğiniz zaman sıkıntı yaşıyorsunuz.

Birde değinmek istediğim konu, TRT F1 Kulubünde, Mümtaz Tahincioğlunun Mclaren başka motor kullanmak istiyor sözü…Mclaren ve Mercedes ayrıldı diye adeta düşman ilan edildiler.Mercedes geçen sene Mclaren le ilişkilerin süreceğini ama eskisi kadar olmayacağını söylemişti.Sezon öncesi açılışlara beraber katılmadılar mı? Mclaren aracında Mercedes logolarıyla ilgili en ufak değişiklik varmı ? Mercedes de Mclaren den sponsor çalmaya çalıştı mı? Hayır.Mclaren tarafı hisseleri 2 yıl içinde ödeme sözü verdi, Mercedes de 2015 yılına kadar motor tedarik edeceğini söyledi.Daha bunları bilip de Mclaren başka motor kullanır bu sene sonunda demenin alemi nedir anlamadım.Kaldı ki hangi motoru kullanacak.Ferrari ye gidip bana motor mu ver diyecek.Coswort mü kullanacak.Renault’a mı gidecek.15 yıllık ilişkisi olduğu ve araçla uyumunu bildikleri ve hakkında bilgi sahibi oldukları Mercedes motorunu neden bıraksınlar.İlerde belki Mclaren kendi motorunu yapar bilemeyiz ama ciddi bir rakibinin motorunu kullanmak istemezler herhalde.Okay Karacan da Mclaren honda olabilir belki demişti.Mclaren o zamanlar o kadar iyidiki pancar motoruda koysanız şampiyon olurdu.Kaldı ki Porshe ile de şampiyon oldular.Eski eskide kalıyor günümüzde her sezon performanslar değişiyor.Benim tahminim Mclaren ya kendi motorunu yapar yada Mercedes le yoluna devam eder.Okuduğunuz için teşekkür ederim.

 

Nurettin Dovan


Yorumlar

  1. samet  birol avatarı

    bence kısacası mercedes ne derse o olur çünkü daimler apayrı bir firma gücü çok büyük ayrıca arkadasın son paragrafına kesınlıkle katılıyorum. mclarenında en dayanıklı motoru bıraklacak hali yok heralde…

  2. yazı gerçekten çok iyi olmuş. motorunu kendi yapamayan takımların en büyük sorunu bu. özellikle de artık başı çekmeye başladığınızda rekabet size böyle zorluklar çıkartıyor. mclaren kendi motorunu yapacak. hatta binek otomobil ile bu çalışmalara başladılar bile. red bull ne yapar onu bilemeyiz. ama bu takımın bu kadar kısa zamanda bu kadar gelişme göstermesi ve newey+horner gibi iki deha sayesinde daha çok başarılar elde edeceğine eminim.

  3. mclaren ile mercedesin daha önceden yapılmış motor anlaşması olmasaydı da görseydik arkadaşın dediği gibi iş mclaren de mi bitiyor mercedeste mi. bağlayıcı olan o anlaşma olmasa mercedes mclarene motor sağlamaz.

  4. Başlık çok güzel tabiki yazı da.

  5. Honda garaj takımlarına motor sağlarken güzel çalışmalara imza atmıştı. Jordan Mugen Honda, BAR Honda zamanlarında bile hiç de kötü değillerdi. Kanımca McLaren Honda'dan motor alırsa da şu anki sırasından çok da gerilere düşmeyecektir. Ama Mercedes ile 2015'e kadar anlaşmaya devam etmeleri en mantıklı seçenek, çünkü Honda motoruna uyum sağlamaya çalışmak yerine öndeki takımları geçmeye çalışmak daha mantıklı.

  6. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Bence Honda yı gözardı etmemek lazım.Ama Mclaren kendi motoruylada iyi işler yaparsa o zaman Ferrari-Mclaren rekabetinin yanında Mclaren-Mercedes rekabetide ayrı bir boyut kazanır.

  7. mclaren'in kendi motorunu yapacağı bir sır değil artık. bu gerçekleşene kadar da mercedes ile devam edecekler. 2015'e kadar anlaşmalılar zaten.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir