Mercedes: V6 Turbo’lar V8 ve V10’lardan Daha Güçlü

yazar:

kategori:

Mercedes’in motor şefi Andy Cowell’e göre mevcut V6 turbo güç üniteleri artık önceki V8 ve V10 motorlardan daha güçlüler.

Abu Dhabi GP öncesi konuşan Cowell 1.6 litre motorun tam tur boyunca ERS ile kullanıldığında bu onları önceki V8 motorlardan daha güçlü yapıyor. Eskiden motorlarda KERS sistemi vardı ancak turun kısıtlı bir bölümünde kullanılabiliyordu.

Cowell: “Eğer içten yanmalı motora bakacak olursanız bugünün V6 1.6 litre turboşarjlı ünite V8 motoruyla yaklaşık aynı güce sahip.”

“İkisi de hibrid sistemle kullanıyor. V8’lerde KERS ve V6’larda ERS sistemi var ve azami güç değerlerine baktığımızda bugünün ERS’li V6’sı önceki KERS’li V8’lere göre yüzde on daha güçlü.”

“ERS sistemi turun büyük kısmında kullanılabiliyor, ancak KERS sistemi turda sadece 6.7 saniye kullanılabiliyordu. Bu yüzden tur zamanı olarak konuşursak V6 ve ERS’nin etkisi KERS’li V8 motorlara göre ciddi oranda daha fazla.”

Cowell şimdiki V6 güç ünitelerin en son 2005’te kullanılan eski V10 motorlardan da daha fazla güç ürettiklerini ekledi. V10 motorlar o dönemden bu yana hala tur rekorlarının çoğunu elinde bulunduruyor, ancak yeni motorlar bunlara göre neredeyse iki kat daha verimli.

“Eğer toplam güce bakacak olursanız şu an V10 döneminin sonlarından daha fazla güce sahibiz.”

“Yakıt akışına bakacak olursanız V10 çağında saatte 194 kg kadar bir tüketim varken bugün saatte 100 kg kadar kullanılıyor, bu da neredeyse yarısı demek. Yeni tanımı ile güç üniteleri bu konuda inanılmaz bir gelişime sahip.”

Cowell görece küçük içten yanmalı motorlardan elde edilen güç düzeylerinin güç ünitesinin diğer alanlarında gelişim yapılarak daha da yükseltilebileceğini söyledi.

“Verimlilikte inanılmaz gelişim kaydedildi, bu küçük 1.6 litre motorlardan inanılmaz bir güç elde ediliyor.”

“Tüm bunlar yanma teknolojisi, yakıt enjektörleri, turbo şarj gelişimi ve tüm elektrik sistem gelişiminden geliyor. Elektrik makineleri egzoz sistemindeki atık enerjiyi kullanılabilir hale getiriyor.”

Mercedes AMG’nin güç üniteleri şefi Cowell aşırı güçler üreten yeni ünitelerin aynı zamanda çok dayanıklı olmalarının istendiğine de dikkat çekti.

“V10 çağı gücünde olan bu sistemlerin uzun süre dayanmaları da gerekiyor. Bugünün inanılmaz dayanıklılık gereksinimleri ve sağlanamaması halindeki cezalar şampiyon olmak için piste çıktığınızda büyük sorunlara yol açıyor. Bence bu üretebileceğimiz en güçlü güç ünitesi.”

Cowell güç ünitelerinin performansının verimlilik ve enerji geri dönüşüm sistemlerindeki gelişmeler ile daha da yükseltilebileceğini söyledi.

“Yanma süreci ile başlıyor, sonra ise bu sistemden türbin ile ne kadar enerji kurtarabileceğiniz hayati önemde oluyor.”

“Kompresörü çok verimli yapmalısınız ki güç düşmesin, MGU-H’yi ne kadar verimli yaparsanız o kadar enerji depolanır ve düşük sürtünmelerle V6 ve bağlı ek parçaları daha verimli hale getirirsiniz. Geliştirilen çok fazla sistem var.”


Yorumlar

“Mercedes: V6 Turbo’lar V8 ve V10’lardan Daha Güçlü” için 11 yanıt

    1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      İlahi ya yeni gördüm daha 🙂 Saleen s7 nasıl bir şey öyle ya 😀 Favorim carerra gt 5.7l v10 🙂
      @M1CHAEL

  1. Saçma sapan, kendi içinde çelişen, kağıt üstünden başka bir işe yaramayan bir izahat geçme daha… 🙂
    Kağıt üstünde şimdi ki HP yüklenmiş hatchback’lerden farklı değil…
    Verimliliği bile yapılan bu kadar harcamaya, hacim-silindir düşürmeye rağmen çakıyor farkında değiller 🙂
    V8’ler hiçbir zaman V10 ‘lar kadar verimli değildi sadece daha dayanıklı ve tasarrufluydular. Rakamsal verimlilik başka şey dünyanın bmep vs en verimli motorları 200 tonu uzaya çıkaran itki motorları ve devirin-gücün zirvesinde F1, SS motorsiklet motorlarıdır. Ne yaktığın kadar yaktığınla ne yapabildiğin de önemlidir verimlilikte.
    Şimdi ki bu 1.6 v6 motorlar harcanan bu devasa tesisleşmeye üretime vs hayatı da değiştirmediğinden tamamen çöp başka birşey değil.
    Eski V10 ‘ları dayanıklılaştırsan zaten şimdikilerin aynı yada bir miktar daha altı güç üretir. Yakıt harcamanın zirvesini devirin tavanı belirliyor. Bunlar o kadar iyiydi madem de Börni boşuna mı 1000-1100 hp’lik motorların peşinde koşuyor…

  2. Birde taraftarların sessiz güç istemediğinin farkına varsalar..

  3. V8’i geçer ama V10’la kafa tutuşamaz. V10’un olayı zaten güç. V10 kullanılan dönemde 1 motor 2 yarış üst üste kullanılıyordu. Başka bir kısıtlama yoktu. Şimdi 1 motor ortalama 4 yarış kullanılıyor. Dayanıklılık uğruna performanstan ödün veriliyor. V10 2 yarışı çıkaracak ve olabilecek en fazla gücü üretebilecek şekilde tasarlanıyordu. Motor oluk oluk yakıt harcıyor ki olabilecek maksimum güç çıksın diye. En büyük avantajı ise şu anki motordan kat be kat hafif olması. Tur rekorlarının o zamanlar gelmesinin esas sebebi bu. Sese zaten diyecek bir şey yok. Başlı başına V6’dan üstün yapar V10’u.

  4. Turbo hibrit motorla atmosferik ve hibrit olmayan bir motoru kıyaslamak? Yakıttan tassarruf ediyosun ama o güç ünitesinin kendisi kat kat pahalıya geliyor. V10’u bırak v8’in bile yanına yaklaşamaz bu elektrik süpürgeleri.

  5. GP2 ENGİNE avatarı

    araç illegal olunca böyle daha üstün oluyor işte.

  6. Valla isterse iki katı güçte olsun,keyif vermeyine napim ben..

  7. Mercedes V10 son specte 938 HP idi. V6’nın toplam gücü 900 HP civarında diye biliyordum.
    Yalnız ERS’yi tam bir tur boyunca kullanabiliyorlar mıydı?

  8. Adam içten yanmalı motorun dibindeyiz demiş. Sonrası artık verimlilikle, sürtünmeyi azaltmakla ve ERS’yi cortlatmakla gelecek demiş. İlginç bir bilgi.

    Turbo ve deli gibi hibrid motorların NA V10 motorlardan daha az yakacağı bir gerçek. Güç de bir şekilde gelecek de, performans aynıysa bize ne faydası oldu aga?

  9. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Özetl’le Mercedes hala gelişebiliriz diyor..Şu adamdaki motor bilgisi bende olsun başka bişey istemem 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir